Skocz do zawartości
IGNORED

Po prostu plazma do 3k

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako, że "przyczepiając się" do innego tematu nie otrzymałem odpowiedzi, więc założyłem nowy temat. Poszukuję budżetowej plazmy 50" do 3k. Obecnie mam na celowniku LG 50pn6500. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z tą plazmą i jak wygląda ona w konfrontacji z Panasami z tej półki?

https://www.audiostereo.pl/topic/103120-po-prostu-plazma-do-3k/

Pozwolę podłączyć się pod temat gdyż wymagania mam te same. Też jestem zainteresowany 50pn6500 i zdążyłem się już o nim dowiedzieć tyle że jest to tylko trochę zmieniony 50pa6500. Obcięto liczbę gniazd hdmi do dwóch (w pa były 3) i podobno pn ma lepszy procesor. Ciekawe jak z czernią, w pa nie była wysokich lotów. Wielkim plusem jest to że można go kupić za 2000 zł. Nie wiem tylko czy plazma w moim przypadku to dobry wybór, mam mocno nasłoneczniony pokój. Zastanawiam się też nad lcd samsung ue50eh5300, kosztuje w granicach 2500 zł i ogólnie nie jest tak okrojony jak plazma lg o której wcześniej pisałem, posiada nawet smart tv. No i nie będzie to takie "lustro" jak lg. Ogólnie tv oglądam rzadko, głównie wieczorami i to przeważnie konkretne filmy w mkv.

Czy nam się to podoba, czy nie - ten świat jest tak urządzony, że wybór mamy prosty: telewizor albo tani, albo dobry. Pod względem jakości (w tym zwłaszcza obrazu) w plazmach jest Panasonic, potem dłuuuuugo nic i wreszcie tam gdzieś w oddali człapią Samsung i LG.

Spodziewam się tego że w określonej kwocie cudów nie ma, ale niestety muszę wybrać "mniejsze zło". Szkoda mi po prostu 4 klocków na pudło które oglądam od czasu do czasu. Możliwe że jutro pojadę obejrzeć oba telewizory i opiszę swoje wrażenia.

Zawsze jest wybór. Można na przykład przy ściśle ustalonym budżecie rozważyć lepszy jakościowo telewizor, ale z mniejszym ekranem. Wiem, że to co napisałem jest tu na Forum niepopularne. Dominują zwolennicy opcji "niech będzie nawet gorszy obraz byle ekran był wielki". Zależy co kto ceni bardziej.

Ja bym zapytał ile godzin ma za sobą ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3,5k za ten tv to przykry żart. Nie wszystko co ma w nazwie Pioneer to hi-end.

To stary model z 2006/2007r, więc przebieg sobie można wyobrazić. Pomijam fakt, że jakościowo to także przeżytek, rozdzielczość hd ready. Po nim był jeszcze model 508 (o kontraście gorszym od obecnego Panasonica) i dopiero "kultowy" Kuro 5090.

Koledze radzę dołożyć tysiąc zł do Panasonica 50ST60, jest jeszcze minimalnie tańszy starszy 50ST50 ale różnica jest bardzo mała w cenie.

Ukryta Zawartość

Byłem dziś oglądać lg 50pn6500 i... nie kupiłem. Miał być również samsung ue50eh5300 za 2500 zł ale niestety wyprzedany. Lg był w niezłej cenie bo 1992 zł, ale najbardziej przeszkadzało mi w nim to że czerń nie była czarna, tylko szara jak w tanich lcd. No i to lustro, stał akurat w dobrze oświetlonym miejscu więc wszystko dookoła pięknie się w nim odbijało. Choć za tę cenę czego się spodziewać. Ciekawe czy da się go kalibrować tak jak inne tv, może dałoby się trochę tą czerń poprawić. Poza tym obraz był ok, całkiem naturalny a nie tak jak w lcd stojących obok i rażących kolorami. Ogólnie były tłumy ludzi i co mnie najbardziej zdziwiło, ludzie wybierali tylko tv z 3D. Ciekawe czy chociaż orientowali się co to dokładnie jest i ile tak naprawdę się z tego korzysta...

Ludzie kupuja generalnie "na wyrost", nie wiedzac czasem nawet z czym maja do czynienia a co do LG 50pn6500 to trzeba go wlasnie dobrze skalibrowac. Mam na dysku nawet zapisane dokladnie co i jak trzeba ustawic :-)

No i stało się...

Ukryta Zawartość

wczoraj jeszcze raz przemyślałem sprawę, wróciłem się do owego sklepu i wróciłem z 50pn6500. Po uruchomieniu w warunkach domowych miłe zaskoczenie, wcale to nie takie lustro jak się spodziewałem, choć na zdjęciu widać to bardziej. Druga sprawa to wspomniana czerń i kolory. W sklepie egzemplarz wystawowy stał w miejscu mocno oświetlonym i musiał mieć włączoną funkcję eco (mój po pierwszym uruchomieniu też ją miał uaktywnioną) i dlatego czerń i kolory były po prostu słabe. Po włączeniu opcji obrazu Standardowy lub Kino obraz znacząco się poprawia. Co prawda nadal czerń nie jest najwyższych lotów, ale jak dla mnie jest super. Kolejna sprawa która mnie bardzo mile zaskoczyła, to telewizor odtwarza filmy z dźwiękiem w DTS czego nie potrafił poprzednik (seria PA). Tak samo bez problemu odtwarza mp4, choć na jakimś forum spotkałem się z opinią że tego nie potrafi. Tak więc za cenę za jaką go kupiłem (czyli 1992 zł) to bardzo polecam. No i te 50 cali robi wrażenie. Muszę jeszcze dokupić uchwyt ścienny i go zawiesić bo teraz trochę szafkę przerasta.

Piteero, pisałeś że posiadasz opisaną kalibrację tego modelu, jeśli się podzielisz informacjami to zobaczę co jeszcze da się z tego tv wykrzesać i dam znać na forum.

Ukryta Zawartość

W marketach Auchan od 2 maja są urodziny i tam jest ten tv właśnie w promocji za 1992 zł. W piątek rano się o tym dowiedziałem i postanowiłem że w sobotę pojadę obejrzeć. W sumie było tam więcej telewizorów w dobrych cenach, np. wyżej wspomniany samsung ue50eh5300, ale jak przybyłem na miejsce to już śladu po nim nie było. W zamian poprosiłem aby uruchomiono mi ue50es5500, ale w porównaniu do plazmy lg obraz był po prostu sztuczny.

Dzięki Piteero za pw, jutro postaram się "poprawić fabrykę".

• 2 tygodnie później...

Panowie. WYbrałem 4 modele i spośród nich będę wybierał jeden. Oto wyniki moich poszukiwań (kolejność przypadkowa :)):

SAMSUNG PS51F5000

PANASONIC TX-P50X60E

LG 50PN6500

SAMSUNG PS51E530

Niestety nie mam mo żliwości oglądniecia ich wszystkich, dlatego proszę Was o pomoc :)

Ogólnie były tłumy ludzi i co mnie najbardziej zdziwiło, ludzie wybierali tylko tv z 3D.

Od pewnego czasu (~2 lata) dobre LCD do 2D, mają niestety wciśniętą funkcję 3D.

... może z plazmami podobnie

Od pewnego czasu (~2 lata) dobre LCD do 2D, mają niestety wciśniętą funkcję 3D.

... może z plazmami podobnie

Ogólnie to wyglądało tak, że stoi sobie tv z puszczonym demo w 3d i przed nim leżą okulary. Podchodzi ktoś, zakłada okulary i mówi: "o jaaa, to jest super. Bierzemy ten". Bo chyba co mniej uświadomieni myślą, że jak puszczą sobie "pytanie na śniadanie" czy inny "przepis na życie" to to również będą oglądać w 3d ;)

Panowie. WYbrałem 4 modele i spośród nich będę wybierał jeden. Oto wyniki moich poszukiwań (kolejność przypadkowa :)):

SAMSUNG PS51F5000

PANASONIC TX-P50X60E

LG 50PN6500

SAMSUNG PS51E530

Niestety nie mam mo żliwości oglądniecia ich wszystkich, dlatego proszę Was o pomoc :)

Osobiście jeśli te 800 zł nie robiłoby mi różnicy, to zamiast 50PN6500 wybrałbym plazmę Samsunga PS51E530. Obraz z niej podoba mi się, ma smartTV, więcej wejść niż LG, ale za to wizualnie jest po prostu brzydki (jak dla mnie). Samsung na ten rok nie wypuścił już czasem następcy tego modelu? Może coś poprawili?

WIem, że PS51E550 jest modelem wyższym ze smart tv i innymi bajerami ale teraz stoi powyżej 3k, poza tym ciężko go "dopaść". Generalnie najbardziej jestem przekonany ku PS51E530 a 50PN6500 i mam zagwostkę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.