Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie tanich ampli

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w tytule. Poniżej zamieszczam parę przykłądów do porównania i proszę o Wasze opinie. Ampli grałby z kolumnami Taga Tav 606 (na razie bez suba). Zależy mi na czystej, naturalnej barwie dźwięku oraz na dobrych basach i aby był w miarę mocny, a oto przykłady:

SONY STR-DH730

Yamaha RX-V371

Yamaha RX-V473

Onkyo TX-NR414

Onkyo TX-NR509

Onkyo TX-NR579B

Pioneer VSX-421K

Pioneer VSX-422

Denon AVR-1312B

Harman/Kardon AVR 70

Harman/Kardon AVR 158

Zapraszam do dyskusji i z góry dzięki za opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/103143-por%C3%B3wnanie-tanich-ampli/

Z pośród tych wszystkich amplitunerów,to najmocniejsze jest onkyo,przynajmniej tak mi się wydaje.A nie lepiej by Ci było kupić jakiś stary amplituner który naprawde zagra,bo te nowe sprzęty w stereo to porażka.Miałem nowe amplitunery,zmieniałem je jak rękawiczki i żaden nie podpasował do moich B&W 802nt,grało to strasznie,średnio po 2 latach zaczęły sie psuć,co strasznie mnie denerwowało.Miałem zestaw dzielony od accuphase,a teraz mam amplituner onkyo który ma 10 lat i nie chce go zmieniać,bo moim zdaniem gra to świetnie.Napisz jaki masz budżet na to przeznaczony

Słyszałem tego denona w sklepie,podpiętego do kolumn dali a potem do jakichś JBL,tylko nie pamiętam modelu.Zagrał on niezbyt ciekawie i bardzo ostro,i to bez żadnych korekcji !.Ostatnio na allegro jest wysyp tych niskich modeli denona.

Witaj,

w takim razie zdecydowanie proponuję amplituner Yamaha HTR-4065 (to samo co RX-V473) lub Onkyo TX-NR414. Urządzenia te oferują wysoką moc, bogate wyposażenie (także radia internetowe) oraz optymalnie współpracują z kolumnami Taga.

W przypadku pytań lub oferty finansowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

SONY STR-DH730 - nie. Zaden sony. Dzwiek jest bardzo płytki a i od funkcji mozna wiele wiecej wymagać. W obecnych czasach

Yamaha RX-V371 - rozumiem że chodziło o 373? podstawowy, przyjemny dzwiek. Nie czyta flaców z USB

Yamaha RX-V473 - dzwiekowo podobny do 373. czyta flaci ma radio internetowe

Onkyo TX-NR414 - dzwiek przyzwoity. brak kalibracji glosników do kina nie bardzo

Onkyo TX-NR509 - dobry 5 kanalowy ampli. ciekawa propozycja. Polecałem go jak byl jego czas

Onkyo TX-NR579B - od wyżej wymienionego nie rozni sie dzwiekowo jest 7 kanalowy i ma procesor wizyjny skalujacy obraz

Pioneer VSX-421K - nie umywa się do Onkyo i Yamahy

Pioneer VSX-422 - jak wyzej. nieco płytki dzwiek w stereo. w kinie brak dynamiki jak u tamtych. Mozna go dorwac za naprawde dobre pieniadze. wtedy do kina czemu nie....

Denon AVR-1312B - nie. prosty bez dodatków. Dźwiękowo poluj na 1612 jak już coś

Harman/Kardon AVR 70 - podnieś go. Wyglada jak nieudana wersja ampli Harmana z dobrych lat. Dzwiekowo no nie najgorszy

Harman/Kardon AVR 158 - zwrocil bym uwage na niego gdyby nie awaryjność Harmana. jesli koniecznie go chcesz koniecznie kupic w dobrym sklepie ktory zapewni serwis.

Właściwie to niedawno stałem przed podobnym wyborem: Yamaha, Onkyo, Pioneer, Denon. H/K odpuściłem bo te modele z dolnej półki posztują sporo a oferują mało. Sony nawet nie rozważałem.

Ostatecznie zdecydowałem się na Onkyo 515, chociaż początkowo miał być 414, ale drugie wyjście HDMI i audyssey mnie przekonało zeby dołożyć 515. Wybrałem Onkyo bo dawał najlepszy stosunek ceny do funkcjonalności i do tego ma opinię dobrze grającego co potwierdziłem moim mało wprawionym uchem na odsłuchu.

A ja poleciłbym coś o czym nikt tu nie wspomniał a praktycznie jak poszukasz zmieścisz się w budżecie a brzmienie nie zawiedzie ani w kinie ani w stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

odsłuchiwałem go w czasie kiedy grała u mnie yamaha i był naprawdę dobry - jeśli nie musisz mieć sieci w amplitunerze to polecam - mi udało się kupić w dobrej cenie wyższy model marantza bo tak bym kupił właśnie ten

Ukryta Zawartość

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Moim skromnym zdaniem bezapelacyjnie TX-NR414, a jeżeli jest możliwość dołożenia do 515-stki to się nawet nie zastanawiać. Te amplitunery w swojej cenie są po prostu kapitalne. Dla mnie to produkty kultowe.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Po podłączeniu wszystkich może spaśc nawet o połowę a w niektórych przypadkach nawet wiecej , np.

--w Marantz SR 4002 z deklarowanych stu kilkunastu spada aż do 71 Watów ( bo nie znalazłem tego akurat modelu Marantza ale to coś mówi) ,

--Yamaha 473 z deklarowanych 5x115 spada na 5x41 szok co nie ,

--Harman AVR 70 z 5x75 spada na 5x40 , natomiast w HK 165 nie za bardzo różni się od deklarowanej przez producenta (w stereo 2x95 spada tylko na 2x93 ale w wielokanałówce jak u innych , spada ale na 5x53 )

--w Soniaku ale w 720-tce niestety nie udąło się fachofcom określic mocy wielokanałowej tylko w stereo która już spadła ze 120-tu na 74 , w stereo spadła już na 74 a co będzie gdy podłączy się kolumny do następnych 3-ch kanałów ,

--Denon 1513 spada na 5x43 , fakt nie ma go tu w propozycjach ale też jest z podobnej półki cenowej ,

--Pioneerów i Onkyo nie znalazłem ale na pewno nie będzie lepiej ,

czy to coś znaczy odpowiedz sobie sam Piteero

sorki z Marantzem 4002 jest troszkę inaczej , producent zdeklarował 80 Wat na kanał ale w stereo jest wiecej , właśnie te sto kilkanaście a w wielokanałówce już tylko nieznacznie spadło do 71 Wat

a te 71 wat jest tylko przy 5 podłączonych kanałach a są jeszcze dwa więc jeszcze spadnie ale to nie jest 1403 , który ma zużycie prądu poniżej 200 Wat ( Marantz 4002 --500Wat ) więc ma słabiutki zasilacz

Nie chcę się "mądrzyć" w tym temacie , ale z całym szacunkiem rozmawiamy o urządzeniu za max 1300 zł - nie da się mieć wszystkiego za tą kasę . Ja stawiałbym jednak na nieco mniej bajerów a jednak brzmienie pozostawił jako priorytet - piszesz o tym Piteero na początku choć nie piszesz czy będzie on służył tylko do kina czy też do słuchania muzyki . Jeśli w 100% kino to ja również postawiłbym na Onkyo ( ewentualnie Yamahę ale wyższy model - przerobiłem 2 i były niezłe ) , jeśli natomiast np kino 50% i stereo 50% to już rozważałbym poważnie tego Marantza jednak odsłuch byłby wręcz konieczny - pozdrawiam

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

no ok ale czy to nie 414 nie ma autokalibracji?

Zawsze możesz go skalibrować ręcznie w ustawieniach :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Pomyśl też nad amplitunerami Sherwood - R-807 (1499 oficjalny detal), lub R-607 (999 detal).

Tu masz angielską recenzję R-807:

Ukryta Zawartość

Oczywiście najlepiej posłuchać.

Ukryta Zawartość

A czy przypadkiem Robin Hood nie byl z Sherwood? :-)

:) masz rację był , ja bym się nie bawił z Sherwoodami i przyglądnąłbym się Onkyo 515 , ten model co proponuje jacek99 to też bardzo fajna propozycja , kolega ma taki z kolumnami Yamaha 555 i bardzo ładnie to daje

kolego Piteero ten Marantz może byc słabiutki w wielokanałówce chociażby z uwagi na wspomniany mały pobór prądu a co za tym idzie słaby zasilacz , wydaje mi się , że gdzieś widziałem test tego ampli i ma spadek mocy do 30-tu kilku Watów na kanał ale tak na drugą strefę wystarczyłby bez szaleństwa i z jakimiś monitorami niekoniecznie malutkimi

Jeśli chodzi o moc i dobrą kontrolę nad kolumnami,to onkyo,hk,rotel to chyba liderzy na rynku

HK popatrz wyżej , też jest niezły spadek , w teście z 10.2012 r w AUDIO brał udział Denon 2113, PioneerVSX 922 , Sony STR-DN 1030 , Yamaha RX-V 673 , wiem , że to nie ta półka cenowa ale chcę coś uzmysłowic , że nie tylko te z tej niskiej półki są , mają taki słaby zasilacz, odpowiednio deklarowane 125Wat Denona , spadek na 5x71 , Pioneer 150W spadek na 5x60 W , Sony 120 W, spadek na 5x46 (największy) , Yamaha 150W spadek na 5x57

jak widac najlepiej wypadł Denon i jak widac nie zawsze więcej kasy to lepsze jednak lepiej niż budżetowe , zastanawiam się dlaczego nie widac w żadnym teście Onkyo , przynajmniej nie spotkałem może faktycznie jest dobre ,

Rotel , hm , niestety nie ta półka cenowa , ale bardzo dobre "klocki" tak jak NAD czy Cambrodge Audio

A i jeszcze jedno , kolego ja mogę ewentualnie zasugerowac Ci na co można by zwrócic uwagę i nie chcę , żeby to wyglądało na to , że polecam Ci dany "klocek" , nie , "przyglądnąc" się danemu modelowi a reszta zależy od Ciebie , żeby nie było jak z Panem G , który zresztą mnie trochę zdrzaźnił z tymi Tagami a i sam się zdenerwował nie dając sobie nic przetłumaczycale cóz , każdy ma swoje preferencje co do brzmienia ,

i naprawdę dobra rada , jeśli będziesz wybierał się na odsłuch to nie zrób takiego błędu jaki zrobił wspomniany Pan G ( dwa kawałki na kolumny , czasami pierwsze wrażenie jest mylne ), poza tym weź sobie na tapetę oprócz Taga 606 jakieś inne kolumny bo może wyjśc tak , że i Tobie nie podejdzie dźwięk z nich tak jak Panu G ale mimo wszystko poświęc na odsłuch co najmniej ze dwie godziny na kolumny i najlepiej żeby to był osobny , wydzielony pokój odsłuchowy gdzie w ciszy można posłuchac nawet po cichu jak grają i co najważniejsze na swojej muzie , i kilka rodzajów muzy , nie ma się co cykac tylko w nawiązaniu do powiedzenia "nasz klient , nasz pan" tłuc do upadłego , żeby wyczerpująco posprawdzac , żeby niemiec niepewności , zresztą ja cały czas powtarzam , że odsłuch , odsłuch i jeszcze raz odsłuch ,

myslę , że tu jednak największą role odegra jakośc brzmienia kolumn , która Ci podejdzie bo tak prawdę mówiąc to nawet gdybyś kupił najtańszy z tych ampli , które podałeś do porównania i podłączył je do kolumn każdy po kolei do tych samych to nie wiem czy usłyszałbyś różnicę w graniu , czy poczułbyś jakiś spadek mocy , ten spadek jest rejestrowany na przyrządach w studio odsłuchowym w laboratorium , a poza tym nie spotkałem się , żeby w tych testach podawali jakie kolumny są podłączane do testowanych ampli , przypuszczam , że napewno nie takie za tysiąc zł ,

napisałem u góry :

"kolega ma taki z kolumnami Yamaha 555 i bardzo ładnie to daje"

ale myślę , że to kolumny tak grają nie ampli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.