Skocz do zawartości
IGNORED

działki rekreacyjne z domkiem blisko wawy do 50km

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

troszkę mała działka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Legalizacja samowoli budowlanej jest możliwa bez kary przewidzianej w przepisach. Mówiąc inaczej - można to zrobić i często się to robi zupełnie bezpłatnie. Tyle że specjalistów od stosowania w praktyce przepisów prawa budowlanego jest tylu co kot napłakal - prawie nikt nie umie odpowiednich przepisów zastosować w praktyce. Sam rozmawiałem z prawnikiem który napisał i książkę i komentarze do Prawa Budowlanego. Facet nie potrafił załatwić najprostszej sprawy, w praktyce nie umiał nic. Na koniec sam z własnej woli zrezygnował z wynagrodzenia za swoje doradztwo. Długo trwało zanim znalazłem specjalistę od prawa budowlanego (w tym legalizacji samowoli budowlanych). Polecił mi go ... wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego. Jak widać wszędzie znajdują się ludzie pomocni ...

Pisaliśmy już o tym. Polskie prawo budowlane jest takie samo w całym kraju, ale:

-pozwala na spore interpretacje i jest różnie interpretowane, oraz egzekwowane w różnych częściach kraju, chodzi też o zwykła ludzką przychylność lub czepialstwo, a to z kolei daje dodatkowe możliwości co do wymogów, robienia pod górę np obcym. I tak warszawski projektant, zaznajomiony z prawem budowlanym, procedurami, skrzywieniami interpretacyjnymi na swoim podwórku ma spore szanse polec na terenie małego miasteczka na terenie powiedzmy kujawsko-pomorskiego. Dlatego ważniejsze jest nie tyle znalezienie znawcy prawa, a średnio ogarniętego z urzędasami na danym terenie projektanta. Takiego co zna panią Henię i ona mu problemów robić nie będzie. Szczególnie jak nie stawiasz jakiegoś dzieła sztuki tylko szukasz pomysłu na postawienie domku holenderskiego czy innego gotowca. Oczywiście to nie oznacza zaraz, że postawisz każdego potwora w każdym miejscu :)

troszkę mała działka

Ukryta Zawartość

Ciekawe, na Twoim miejscu obejrzałbym dokładniej. Duża działka nie jest potrzebna - no chyba że Twoim ulubionym weekendowym zajęciem jest koszenie trawy :)

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie trzeba coś kupować żeby to mieć!

Po co kupować jak mając tyle odłożonych pieniędzy można co roku wynająć działkę w innym miejscu?

W rodzinie miałem ofiary działki 4000m2 byli po prostu jej niewolnikami! Pamiętam jak prosili się żeby ktoś do nich przyjechał pomieszkać (i przy okazji popilnować)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ten justaś to niezły typ jest. Zwykle w wątkach przyłazi tylko pomoralizować i truć dupę, że polaki cwaniaki chcą prawo omijać, a tu proszę. Widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

HQ, dzięki za info. Przyda się, zwłaszcza to z legalizacją.

Ciekawe, na Twoim miejscu obejrzałbym dokładniej. Duża działka nie jest potrzebna - no chyba że Twoim ulubionym weekendowym zajęciem jest koszenie trawy :)

Tereny urle liwiec są ładne piaskowe i leśne, dojazd koło godziny akceptowany

Wiesz czy kupować działkę czy wynajmować domki, to dobre pytanie

Mam dwójkę małych dzieci gdzieś muszą spędzać wakacje,

Dziadkowie są w stanie z dziećmi posiedzieć miesiąc na np działce a to tyle kosztuje co żarcie,

Dodatkowo my jako rodzice czasem sami możemy tam pojechać i ze znajomymi zrobić imprezę

Są plusy są minusy posiadania, zależy od potrzeby i realnego pomysłu na wykorzystanie.

Focal + Naim

Gość Gość

(Konto usunięte)

ten justaś to niezły typ jest. Zwykle w wątkach przyłazi tylko pomoralizować i truć dupę, że polaki cwaniaki chcą prawo omijać, a tu proszę. Widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

HQ, dzięki za info. Przyda się, zwłaszcza to z legalizacją.

Jakbyś miał jakieś pytania w temacie służę skromną pomocą na priv.

Mam dwójkę małych dzieci gdzieś muszą spędzać wakacje,

Dziadkowie są w stanie z dziećmi posiedzieć miesiąc na np działce a to tyle kosztuje co żarcie,

Jeśli to jedyny powód nabycia takiej działki - to zrezygnuj z zakupu, lepiej wynajmij. Dzieci wkrótce Ci powiedzą że nie chcą kolejny raz spędzać wakacji w tym samym miejscu i po 3-4 latach taka działka przestanie kojarzyć się z przyjemnością.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Trzeba by podejść do kwestii inwestycyjnie. Ocenić, czy jeśli działka wyjdzie bokiem, da się odzyskać włożoną kapustę.

Osobiście szukałbym tańszych działek z istniejącą ruderą za śmieszne pieniądze. Coś tam odremontował, zagospodarował, zwiększając wartość.

Kupujac nowego gotowca nie zaszalejesz przy odsprzedaży.

Rzeka Liwiec bardzo uroczą, Urle Kamieńczyk z dzieciństwa pamiętam

Dziś oglądałem działki w radachówce, dosyć ładna okolica, lekko urozmaicona wznisieniami, łąki rzeka Świder, lasy w miarę szybki dojazd

W Urlach Liwiec płynie przez domy. W tym roku mocno pływali. Ogólnie dwie wymienione rzeki lubią tak sobie.

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />A co powiecie o tej miejscowości?<br />http://dom.gratka.pl/tresc/407-7188659-mazowieckie-radachowka.html#2fa41423e813ce09,2<br />Cena troszkę spora jak za tysiąc m2<br />

mikson

Uważaj na tego typu oferty. To jest najprawdopodobniej, działka rolna z samowolą budowlaną.

Poproś sprzedającego o udokumntowanie legalności posadowinia tego ,, domku'' lub urzędowego dokumentu że działka jest ,, rekreacyjna''. Na 99% ich nie otrzymasz.

To jak to jest w przypadku działek? Jak dziadek stawia sobie domek letniskowy z kilku bali, to musi z nadzorem budowlanym kolaborować? Nie jest to jakoś zobligowane, że domek nie może przekroczyć jakichś wymiarów lub jest to szopka sezonowa w której teoretycznie człowiek nie mieszka cały rok?

Gość Gość

(Konto usunięte)

To jak to jest w przypadku działek? Jak dziadek stawia sobie domek letniskowy z kilku bali, to musi z nadzorem budowlanym kolaborować? Nie jest to jakoś zobligowane, że domek nie może przekroczyć jakichś wymiarów lub jest to szopka sezonowa w której teoretycznie człowiek nie mieszka cały rok?

Niestety/stety tak.

Na poprzedniej stronie masz wykaz budowli które można wykonać bez pozwolenia ale na zgłoszenie.

Dobra, zajrzałem jeszcze raz na poprzednią stronę i jest w tym przepisie prawnym zapis o altanach i ogrodach działkowych, gdzie taką działkę można zabudować sobie bez nadzoru budowlanego.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dobra, zajrzałem jeszcze raz na poprzednią stronę i jest w tym przepisie prawnym zapis o altanach i ogrodach działkowych, gdzie taką działkę można zabudować sobie bez nadzoru budowlanego.

Nie bez nadzoru, bo fakt zamiaru wykonania takiej altany musisz zgłosić do zarządu.

No i podstawowa sprawa, to się tyczy tylko terenów rodzinnych ogródków działkowych. I trzeba się trzymać wymiarów czyli 25 lub 35mkw, bo inaczej też to będzie samowola.

Dziś oglądałem działki w radachówce, dosyć ładna okolica, lekko urozmaicona wznisieniami, łąki rzeka Świder, lasy w miarę szybki dojazd

i kolesie w Golfach lub BMach traktujący teren jako swój z muzką o 2 giej w nocy umcyk umcyk bum bum.

To już nie te Urle , Kamieńczyk Wilga. Pojedź na jeden weekend ,a poznasz kulisy.

Gość Gość

(Konto usunięte)

ricon

To ogólny problem terenów poszatkowanych na małe działki,często 500-600mkw.

Z malowniczych terenów robi się gęsto zabudowana enklawa, gdzie masz zamiast odpoczynku grile, hałas, imprezy do późna w nocy i zero intymności. Niestety żeby sobie jakiś kontakt z przyrodą zapewnić i mieć miejsce gdzie odpooczniesz od problemów dnia codziennego, najczęściej trzeba szukać większych działek.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

mikson

Uważaj na tego typu oferty. To jest najprawdopodobniej, działka rolna z samowolą budowlaną.

Poproś sprzedającego o udokumntowanie legalności posadowinia tego ,, domku'' lub urzędowego dokumentu że działka jest ,, rekreacyjna''. Na 99% ich nie otrzymasz.

No. Ja spojrzałem na zdjęcia i widzę jak się ziemia zapada. Nie dość, że na 99% samowola to na 98% tereny zagrożone katastrofą typową dla terenów pogórniczych.

Jak się szuka spokoju działka rekreacyjna jest taka sobie. Za dużo mniejsze pieniądze można kupić gospodarstwo od rolnika z chałupą i kawałem ziemi. Można namówić kumpla by kupił sąsiednią, odrolnić glebę ( musi być dość słabej kategorii) i jeszcze zarobić. Oczywiście to się łatwo mówi, bo trzeba mieć jakąś wiedzę by nie wdepnąć na minę, ale kupić za psi pieniądz można zawsze i będzie większy spokój jak w jakims centrum rekreacyjnym dla warszawiaków.

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />No. Ja spojrzałem na zdjęcia i widzę jak się ziemia zapada. Nie dość, że na 99% samowola to na 98% tereny zagrożone katastrofą typową dla terenów pogórniczych.<br /><br />

Wyobraź sobie że rozmawiałem z właścicielką. Nie ma żadnych dokumentów na potwierdzenie określeń użytych w ogłoszeniu. Jak pisze to raczej na temat, a nie tak jak Ty, żeby tylko coś prymitywnego napisać.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie masz czasem wrażenia, że się urwałeś z choinki?

Skoro rozmawiałeś z kobieciną i ona nie ma papierów po ch.. pisałeś- trzeba uważać i żeby prosić o coś czego nie ma ?

A ponieważ ona nie ma to trzeba uważać na tego typu oferty? Jakiego typu oferty? Bo ja wychodzę z założenia, że na każde oferty zawsze trzeba uważać, nawet jak kupujesz pyry to uważasz czy nie są pogniłe, nie?

Czy ty się tak może zaangażowałeś bo szukasz zleceń?

<br />Nie masz czasem wrażenia, że się urwałeś z choinki?<br />
On - nie ma . On ma po prostu straszliwie wiele wolnego czasu na pisanie o pierdołach. Czasem Ci , HQ150 - zazdroszczę. :))
Gość Gość

(Konto usunięte)

mikson pyta o zakup nieruchomości za spore pieniądzę. W miarę posiadanej skromnej wiedzy i doświadczenia w temacie staram się mu podpowiedzieć i zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa.

Wy jesteście kompletnie zieloni, piszecie kompletne bzdury albo oczywiste banały, nie mające żadnego umocowania w ustawodawstwie. Nie macie nawet pojęcia w jakich urzędach trzeba by się pojawić i popytać.

A mimo to krytykujecie mnie za chęć pomocy.

justas32 miał na tyle rozumu, że po wypunktowaniu bzdur które pisał stąd uciekł i dalej się niewiedzą nie kompromotował. Wy nawet tyle rozsądku nie macie.

O.K.

To oczywiście Wy macie rację. Ja stąd znikam.

Chłopaki , wątek niby banalny ale hq150 ma rację, nabywanie nieruchomości letniskowej jak widać nie jest proste i nie chodzi tu o zasobność czy cenę ale o podstawy prawne lub tematy z tym związane,, kupić jest łatwo potem coś z tym zrbić trudniej a jak wyjdzie w praniu pewne ograniczenie z wykorzystaniem czy przekształceniem to potem zostaje szukanie chętnego,, dzięki za rady i faktycznie spojrzenie na problem z kilku punktów widzenia

Focal + Naim

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dlatego sugeruje ci banalne rozwiązanie ignoranta. Szczególnie, że jestem architektem. Zamiast ładować się w działki rekreacyjne z pięknymi domami i hałaśliwymi sąsiadami na warszawskich tablicach, kup glebę od rolnika z domem i polem. Wypijesz z sąsiadem wódkę to ci popilnuje dobytku jak wyjedziesz, a nie jak są to sa wszyscy, a jak nie ma to nikogo. Warszawa przyjechała na weekend- mrowisko narz rzeką :) Weekend się skończył- żywej duszy.

Zanim podpiszesz papiery obadaj, lub niech to zrobi pełnomocnik jakie masz możliwości rozbudowy, odrolnienia, podziału. Jakie masz szanse uzyskac warunki zabudowy pod zabudowę na odrolnionej glebie. Tak na przyszłość, nie musisz tego robić, ale w ten sposób zwiększysz wartość ziemi jak ci się juz znudzi.

Jak dobrze poszukasz to jeszcze zrobisz biznes. Ale to raczej trzeba po ludziach chodzić, w internecie nie bardzo.

Z góry uprzedzam, że nie szukam zleceń, nie atakować na priv :)

Ale HQ chyba jest cały zgrzany na jakieś zlecenie.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Co o tym sądzicie? Czy facet ma prawo?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 27 Maja 2013 - pyskówka
Ukryte przez mlb, 27 Maja 2013 - pyskówka

blisko lasu w kompleksie innych działek z możliwie dobrym dojazdem do ok 50km od wawy?

macie jakieś działki z domkami?

Ząbki :-) Blisko lasu, dobry dojazd.... Wiejskość aż pachnie... A do centrum bliżej niż z Warszawy - Białołęki pod Jabłonną. Także nawet słoików nie będziesz musiał zabierać jadąc do pracy :-)

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 27 Maja 2013 - pyskówka
Ukryte przez mlb, 27 Maja 2013 - pyskówka

Każdy budynek służący do pobytu ludzi, musi mieć pozwolenie na budowę.

przyczepę sobie postawi i leje na to.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.