Skocz do zawartości
IGNORED

Czy taka zwrotnica będzie odpowiednia?

kasper_7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie budowania kolumn 3 -way. Gabaryty podobne do Altus 300. Głośniki od STX. Zastanawiałem się nad nawinięciem cewki, ale wg tabel potrzeba ok 80m drutu o grubości 0,9 - 1,0 mm, a to jest majątek. Nie wiem czy to prawda, ale też chciałbym się o to zapytać. Domyślam się że będzie wiele odpowiedzi typu nie zabieraj się za to, albo głupi pomysł, albo że bez pomiarów zwrotnicy nic nie zrobię, ale od kilku znajomych elektroników dowiedziałem się że najwyżej dźwięk nie będzie mnie zadowalał, ale zawsze można to zmienić np, wymieniając kondensator na inny. Wiem że mnie co niektórzy wyśmieją, ale wychodzę z założenia że kiedyś się trzeba nauczyć, a kupując gotowe zwrotki niczego się nie nauczę. Jeżeli chcecie to z własnego doświadczenia powiedzcie mi czy te elementy RLC będą odpowiednie, lub w przybliżeniu na jakie inne wymienić. Aha, i mam pytanko czy na basowca nie będzie trzeba dać ok 8mH cewkę, no ale nad tym musiałbym się grubo zastanowić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

Nie będzie odpowiednia. Nie zagłębiając się w wartości części i rozważając czysto teoretycznie- nie zaczynaj od kolumn 3drożnych, bo polegniesz. Dla początkującego już dwudrożne są problemem. Rozwiązaniem jest skopiowanie gotowej konstrukcji na proponowanych przez Ciebie głośnikach (jeśli taka istnieje). Lekiem na za dużą/drogą cewkę jest kupno rdzeniowej o danej wartości.

Jeśli jednak jesteś uparty i zdecydowałeś się w to brnąć, pamiętaj , że głośniki mają różne charakterystyki i należy ciąć wg nich, by ominąć większe zafalowania oraz o korekcie skuteczności, bez niej nie wyjdzie równe pasmo.

Oznaczenia głośników, które podałeś, to z kosmosu?

Popieram przedmówcę, jeżeli dopiero zaczynasz, to zacznij od kolumny dwudrożnej. Nie chodzi tutaj o zniechęcanie, ale w trójdrożnej występuje więcej problemów i zmiennych, także bez dużej wiedzy i osłuchania będzie to droga przez mękę, która i tak nie zakończy się niczym ciekawym. Poza tym cewka powietrzna 3mH drutem 1mm to żaden majątek (około 35zł), także lepiej jednak zainwestować w grubszy drut, jeżeli już robisz coś ręcznie, to musisz jakością komponentów wyprzedzić chińską fabrykę.

Jeżeli chcesz zwiększyć cewkę na 8mH, to będziesz musiał także zwiększyć kondensator szeregowy 7uF na większy. Obniżysz w ten sposób podział, co jest tutaj akurat dobrym pomysłem, ponieważ średniak może grać niżej, a dodatkowo zetniesz podbicie wysokiego basu, ponieważ głośnik niskotonowy ma tutaj trochę za dużą skuteczność. Ale obniżenie podziału będzie Ciebie kosztowało więcej, ponieważ droższe cewki, kondensator, ogólnie 300zł na cewki żeby to grało.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

kiedyś się trzeba nauczyć

Dobrze, że student na chirurgii tak nie mówi, podchodząc do pacjenta ze skalpelem. Nie sądzisz, że naukę należy zacząć od teorii? http://chomikuj.pl/Branibor

Oznaczenia głośników, które podałeś, to z kosmosu?

Nie po prostu, nie przepisywałem, ani nie kopiowałem pełnych nazw, tylko podałem parametry które są na oznaczeniach w tonsilach, tj. średnica głośnika i moc.

Witam, tak jak się spodziewałem wszyscy mówią to samo, ale fajnie że ktoś mi doradził większy kondensator i cewkę, będę pamiętał. Rozumiem że jesteście audiofilami, ale ja na razie nie jestem i określenia jakichś tam zachowań głośnika nie są mi jeszcze tak bardzo znane jak wam. A po prostu wychodzę z założenia, że będę je sobie potem przerabiał, aż dźwięk będzie mnie zadowalał. I nawet nie chcę się porównywać do audiofila który posiada kolumny za 50tys zł, z moimi kolumnami za niecały tysiąc. Ale zrozumcie mnie że też chciałbym zrobić coś samemu, a z tymi 2 way będzie problem, bo obudowy już prawie mam zrobione.

Tak jak mówiłem, Najważniejsze żeby to się nie paliło, a dźwięk będę sobie potem dopracowywał.

Tu nie chodzi o audiofilow i o kolumny za 50 tysiecy. W totolotka mozesz grac przeznaczajac co miesiac cala pensje na kupony, ale czy to sprawi, ze osiagniesz cel wygranej chociazby w postaci piatki:-)? Jezeli faktycznie chcialbys sie czegos nauczyc i z sensem zrobic to samemu, to inaczej podszedlbys do tematu, jestes najarany i chcesz jak najszybciej tu uruchomic, wtopisz kase na zwrotki, szkoda, ale to Ty za pare miechow bedziesz sie zalil na forum ze to nie gra:-)

I nawet nie chcę się porównywać do audiofila który posiada kolumny za 50tys zł, z moimi kolumnami za niecały tysiąc.

Tutaj nie chodzi wcale o wydawanie dużych pieniędzy - po to właśnie jest dział DIY. Przedmówcy bardzo dobrze ci radzą a Ty nie chcesz ich słuchać.

Ale zrozumcie mnie że też chciałbym zrobić coś samemu, a z tymi 2 way będzie problem, bo obudowy już prawie mam zrobione.

Nikt ci nie broni robić samemu, wszyscy radzą tylko nie porywać się z motyką na słońce;] A obudowy zawsze można zrobić inne.

Najważniejsze żeby to się nie paliło

Szczerze mówiąc z takim podejściem to daleko nie zajdziesz.

No właśnie, eksperymentując z 3 way zostaniesz z kolumnami i przetwornikami za 1000zł, a w zwrotki do eksperymentów wtopisz 1500 i niepotrzebne części będą leżały w wiadrze. No ale na pewno się czegoś nauczysz i to jest plus.

Dzwięk będzie taki, jaki uzyskasz. Jeżeli jesteś genialny, to może uzyskasz bardzo dobry stosunek jakość/cena. Za projektem przemawia taniość, prostota i podobna skuteczność przetworników. No ale jakość kopułki to nie wiem, średniak jest duży jak na średnicę w 3-way, no ale dopasowuje się skutecznością. Obniżenie dolnego podziału i 8mH to dobry pomysł raczej, powinno to poprawić lokalizację, bo woofer nie będzie grał tak makabrycznie średnicą. Recepta jest prosta, na średnicę daj 15uF i dodawaj równolegle kondensatory 2,7uF aż uzyskasz naturalnie brzmiącą niską średnicę/wysoki bas. Nie za grubą, nie za chudą. Można to dostroić na ucho słuchając w szczególności różnych wokali i głosów ludzkich, fortepianu. Im więcej będziesz dodawał, tym będzie grubiej grało. Efekt zależy także od pomieszczenia.

Recepta jest prosta, na średnicę daj 15uF i dodawaj równolegle kondensatory 2,7uF

Dobrze a jak mam rozumień ,,średnicę''? W sensie że na średniotonowy, czy na basowy, bo już zgłupiałem. Ewentualnie który kondensator miałbym zamienić na 15uF , 7uF? Aha i chciałem się jeszcze zapytać, czy indukcyjności cewek się dodają w połączeniu szeregowym, czy z cewkami jest jakoś inaczej??

Chłopie :) To je poważne forum :) My tu mikrofony mamy, my tu kable same sobie nawet robim :) Takie podstawy możesz wyszukać w każdej książce, a nawet w googlach, wpisując "łączenie cewek"

Zdaje się, że podawałem linka do wiedzy, nie?

Ukryta Zawartość

Dużo dobrej wiedzy, sam chętnie skorzystam;]

Ukryta Zawartość

Obejrzyj sobie, jak to robią fachowcy; daję dwa linki:

Ukryta Zawartość

albo nieco łatwiej, bo inne głośniki:

Ukryta Zawartość

a zobaczysz, że zwrotnica 3 - way; nawet z dokładnie mierzonymi, znanymi głośnikami nie jest raczej rozrywką dla początkujących. Coś jak posiadanie działki - "Wielki zbiorowy obowiązek" gdzie już nie ma czasu na przyjemności, ale ciężka, mozolna praca...;-)

A jeszcze jak uda Ci się coś spalić w kolumnie, albo we wzmacniaczu....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.