Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo a-5vl co z nim nie tak ?

tooma2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy i chciał bym zasięgnąć info. oraz opinii innych na temat wzmacniacza onkyo a-5vl

W sieci nigdzie nie ma recenzji z odsłuchów tego "klocka" , wręcz przeciwnie wszyscy go krytykują.

czy to na hi-fi.pl czy innych forach.

Co z nim jest nie tak? Proszę o opinie, jakieś recenzje w wydaniu pl.

Nadmienię iż posiadam ten wzmacniacz podpięty (kabelki wireworld luna 16/4 2x2m bi-wire) pod kolumny Koda SL-600F, które też nie mają dobrej opinii (chodzi o firmę)?

Nie wiem jak model ale znalazłem jedną recenzję na temat tych frontów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 16 pozycja od dołu.

Jeśli ktoś ocenia tego typu kolumny za 1500 zł w skali 0-10 i daje średnią ocen 8-9/10 a ktoś na forum wypowiada się iż te kolumny to wielkie "g"

to albo niech ludzie nie pracują w gazetach jako fachowcy albo niech ktoś się nie wypowiada :/

Bo czytając komenty forumowiczów odnoszę wrażenie że osoby testujące na co dzień sprzęt hi-fi się nie znają.

Bardzo proszę o konkretne wypowiedzi na temat tego sprzętu.

Dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/103495-onkyo-a-5vl-co-z-nim-nie-tak/

Tooma2 a dlaczego chces cos wiedzieć ?! Przecież sam masz ten sprzęt wiec powinieneś mieć sam o nim zdanie a wiesz każdemu podoba sie cos innego .Jesli u ciebie gra i podoba ci sie to granie to w czym masz problem to ze ktoś napisał ze to jest jakieś "g" to lej na to -ważne żeby to tobie sie podobało a nie innym ,to ty go słuchasz .Mozliwe tez jest ze w tym przedziale cenowym sa ta najsłabsze klocki ,czyli można kupic cos lepiej grającego w tej cenie .Podkresle to raz jeszcze ze to tobie ma sie to podobać.

Co do recenzji to wybij sobie do głowy ze większość to czysty marketing i czasem wielkie bzdury .Czytaj recenzje ale bierz je z dystansem ,nigdy nie traktuj to jako powód kupna -najlepsze sa odsluchy i własne wrażenia .

:)

A co byście polecali w tym przedziale cenowym ? cos co zagra liepiej ? Nie koniecznie musi być to nowy sprzęt. Nadmienię, że slucham jazz, rock, pop, rock`n` roll, rap, reggae, techno, trance, rave i dance. uwielbiam brzmienie fortepianu. W obecnym zestawie zauważyłem iż przy głośnym słuchaniu da się wyczuć sssssyczenie słów w tekstach wokalistów. Troszkę kaleczy to uszy. Co może być tego oznaką?

A co byście polecali w tym przedziale cenowym ? cos co zagra liepiej ? Nie koniecznie musi być to nowy sprzęt. Nadmienię, że slucham jazz, rock, pop, rock`n` roll, rap, reggae, techno, trance, rave i dance. uwielbiam brzmienie fortepianu. W obecnym zestawie zauważyłem iż przy głośnym słuchaniu da się wyczuć sssssyczenie słów w tekstach wokalistów. Troszkę kaleczy to uszy. Co może być tego oznaką?

poprawka - co może być tego przyczyną * ? nadmiernie słyszane ć ź s itp.

Powodów może być wiele. Kiepska jakość odtwarzanego materiału - mp3, albo kiepska jakość głośnika wysokotonowego w kolumnach, a może masz też loudness włączony na wzmacniaczu lub wysokie tony podkręcone... Co chcesz zmienić, cały zestaw czy same kolumny ? Jak duże masz pomieszczenie ? Preferencje już znamy, kolumny mają grać najlepiej w każdej muzyce, od łupanki do klasyki.

Wzmacniacz nie posiada podbicia loudness. Wysokie tony owszem mam podkręcone ale gdy bawię się w ustawienia i zmniejszam, to oczywiście są one wycofane zanikają ale i tak nadal syczą. Zawsze staram się ściągać muzykę w jak najlepszej jakości 320kbps . Myślę nad zmianą kolumn. Ale chętnie przyjmę do wiadomości polecenia jakiegoś innego wzmacniacza. Tak każda muzyka od łupanki do klasyki. Czy winą może być kabelek ? Przypomnę Wireworld Luna 16/4 LU4 bi-wire . Jeśli chodzi o pomieszczenie - w tej chwili 15m2 ale myślę też przyszłościowo zmiana na większy pokój. 25m i więcej.

Cześć

Zawsze staram się ściągać muzykę w jak najlepszej jakości 320kbps

- pierwszy problem ( mp3 nigdy nie będzie brzmiało tak dobrze jak dobry flac , wav czy płyta CD )

Co jest źródłem sygnału w Twoim systemie ? Jeśli komputer ze słabą kartą dźwiękową to radziłbym zmienić ( w grę wchodzi DAC lub CD - zależnie czego słuchasz więcej plików czy płyt ).

Pozdr

Wzmacniacz ma wbudowanego DAC. Nie którzy piszą o tym, że to wzmacniacz cyfrowy, inni że ma wbudowanego DAC . Aż tak się nie znam . Podłączony jest pod DVD LG przez kabel cyfrowy coaxial. Przy tym rozwiązaniu jest lepiej, ale i tam "sssss"yczy - znacznie mniej ale jednak. Jeśli chodzi o drogie podłączenie to notebook toshiba satellite z kartą dźwiękową dopasowaną do wbudowanych głośniczków harman/kardon. Jeśli chodzi o odsłuchy to słucham raz tu raz tam. Tylko w odtwarzanych filmach przez pc. nie da się usłyszeć typowego sssyczenia.

Kiedyś na spędzie organizowanym przez jednego z większych dystrybutorów rozmawiałem z gościem z HIFI-Choice i po części potwierdził to o czym tu mówimy. Spora część tych opisów w fachowych gazetach to czysty marketing, dlatego warto czasami poczytać opinie użytkowników tu na forum, no i zdać się na własne ucho. Powiem ci że "different" podpowiedział ci co masz zrobić bo załóżmy, że powodem tego sykania może być właśnie źródło a potem postawiłbym na te mega - budżetowe kolumny, a na końcu wzmacniacz. Spróbuj pożyczyć sobie jakieś lepsze źródło niż komputer czy to DVD-LG (Nawet ten CD od kompletu CS-5VL będzie o trzy klasę lepszy od tego co masz teraz), no i zdecydowanie pomyśl o innych kolumnach - podłączyłeś do nich kabelek WireWorlda z BiWire, a w tych Kodach w środku jest okablowanie od kolejki PIKO, że nie wspomnę o ich wadze - są leciutkie bo w 80% są z paździerza a nie z gęstego MDFu, który tylko jest z przodu kolumny. Jeśli chodzi o ten wzmacniacz to nie jest to jakaś całkowita padaczka, a DAC w nim to 24 Bitowy Burr-Brown PCM1796, no i dwa trafa po jednym na kanał - SPL przy 8omach 1khz to 60 więc nie jest to jakaś tam lipa. Ja bym na tych 15 metrach w pierwszej kolejności poszukał nawet używanych Dynaudio DM 2/7, no i zmienić źródło i będziesz zadowolony.

Dlatego wolę się zapytać na forum jak czytać czytać i czytać tych na siłę pisanych testów. Jeśli chodzi o źródełko niestety w moim mieście jest tylko jeden sklep professional hi-fi i akurat w nim nie mają onkyo :/ a reszta sklepów typu media markt czy expert nie wliczam bo cokolwiek bym chciał to wielki kłopot. Kiedyś z czystej ciekawości zajrzałem do środka kolumn. Kabelki nie były aż tak straszne jak napisałeś, że od kolejki PIKO. Były nawet podobne do kabli jamo które kiedyś kiedyś temu miałem. Z jednym się nie zgodzę ! :) a mianowicie w porównaniu z innymi kolumnami te kody są ciężkie 23,2 kg sztuka . Nie które parami wolno stojące razem tyle warzą . No muszę coś pokombinować bo tak słuchać się nie da . Dzięki za podpowiedzi

Mówię ci - zacznij od kolumn, wiesz z tym PIKO to taka przenośnia ale zajrzyj do innych kolumn to zobaczysz o czym mówię. Jeśli chodzi o źródło to kiedyś zmieniałem i porównywałem u siebie w domu dwa różne źródła i na jednym (Denon DCD510) było słychać właśnie rozmycie talerzy perkusji a na drugim (Sonos ZP90) tego nie było.

Wiem o co chodzi kiedyś miałem podstawkowce Kody ex686t po zajrzeniu w środek się załamałem kabelki to czysta taniocha jak w głośniczkach z micro philipsa . Grały wtedy pod Technics`em SU V-500 wszystko zbasowane dźwięk mało czytelny, bez detali. Potem zmiana na Denona ten znów zbyt krzykliwy uszy bolały. I znów zmiana, tym razem na Yamahę AX550 RS. Tu było nawet do przyjęcia ale potencjometr zmiany kanałów samoistnie się przełączał z kanału na kanał. Wiec sprzedałem . Zakupiłem Cambridge Audio AZUR 540a, wytrwałem kilka miesięcy. Zakupiłem więc Kody SL 600 .Bo i ile można zmieniać wzmacniacze ? Znów załamka ... zmiana wzmacniacza na a-5vl Onkyo . No i jest o niebo lepiej z tym, że syczy ale więcej detali więcej średnicy . Dźwięk przyjemniejszy . No i teraz muszę źródełko . Jak to nie pomoże to zmiana kolumn powinna wszystko rozwiązać. Mam taką nadzieję :) a może to moje uszy się popsuły ? :)

witaj tooma2 - zdaje się że na forum jest nas dwóch z tym wzmacniaczem - ja uważam że to jeden z lepszych wzmacniaczy w swojej cenie ( mnie kosztował 990 zł ) Myślę że Twoje problemy to przede wszystkim pliki mp3 - ja również używam ale właśnie na nich trudno o idealny dźwięk - ale jak wiadomo są to pliki kompresowane stratnie więc niestety nie zagrają jak cd . Kiedyś dla porównania jak zacząłem używać FLAC ripowałem tą samą płytę do mp3 320 i do flac i co tu dużo pisać różnica jest . Później wziąłbym pod lupę kolumny - moje onkyo gra z Indiana Line tesi 260 - to nieduże monitorki z niewielkim basem ale fantastyczną strereofonią i umiejętnością oddawania zjawisk przestrzennych . Byłem niezwykle zaszokowany tym co potrafią .

Nie zdarzyło mi się nic podobnego jak u Ciebie - żadnego syczenia "zapiaszczenia" i to o dziwo nawet na mp3 .

Co do źródła - u mnie gra BDP-150 Pioneera - najtańszy blurey tej marki podpięty do DAC-a w onkyo - sprawuje się bardzo dobrze jak za tą cenę i jest niezwykle uniwersalny (za 550 zł czyta CD DVD BR SACD + streamer sieciowy ) , prócz tego komputer przez DAC SMSL -a i odtwarzacz multimedialny Novatron prze DAC w onkyo - wszystkie te urządzenia grają na zbliżonym naprawdę przyzwoitym poziomie . Myślę że warto pożyczyć inne kolumny i sprawdzić czy to nie jest źródło Twoich problemów

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Może faktycznie jest to wina wysoko tonowców w kolumnach . Jak na razie czekam na na nowe źródło . Sprawdzę to na nim . Jesli nadal będzie cielo ucho to będzie problem rozwiązany :) ... kolumny.

• 2 tygodnie później...

A więc tak drodzy panowie . Wymieniłem źródło . Podłączyłem do wzmaka przez kabel cyfra. W zależności od płyt nadal syczało. Więc zacząłem się bawić w ustawienia kolumn. Słupki mają po dwa otwory bass-reflexu z tyłu . Więc eksperymentalnie zatykał po jednym, potem po dwa na raz. Ku memu zdziwieniu kolumny całkowicie się zmieniły o 360st. Jak wiadomo przy zamknięciu kolumny bass się zmienia. Ale nigdy nie słyszałem że wysokie tony też, nigdzie nie czytałem o tym. Uspokoiły się one. Ale przy całkowitym zamknięciu obudów bass jak by zanikł w całości. Więc eksperyment trwał nadal. W efekcie końcowym kolumny ustawione są tylną ścianką z jednym otworem reflexu odsłonientym bliżej ściany, pod kątem 45-60st. do środka miejsca odsłuchu. Efekt zadowalający. Bass miękki szybszy, ale nie tak głęboki niski. Uzyskałem więcej średnicy i wyższych rejestrów bez zapiaszczenia. Testy prowadziłem z regulacją barw i okazało się iż nie jest to czego da się słuchać. Co kto woli. Moje ucho wybrało funkcję "direct". Jestem w końcu szczęśliwy, że udało się rozwiązać problem zapiaszczenia. No i nie muszę zbierać kasy i zmieniać kolumn :) to dopiero w przyszłości.

• 10 miesięcy później...

Witam.Przepraszam że odgrzewam temat tego budżetaka ale pochylmy się nad nim ponownie...a więc w imię Ojca i Syn....

...podejrzane to onkyo.Może pierwsze modele robili lepsze a resztę pod koniec produkcji byle jak ,albo wersje na inne kraje były ...inne .na przykład na niektórych foto w necie wzmacniacz ma pozłacane wejścia i trzeci bolec uziemienia ,a wersja 100V ma pobór 170W a moja na 240V ma 70W??? .Poza tym dziwnie się grzeje ten wzmacniacz...nie symetrycznie ...na foto zaznaczam najbardziej gorące elementy na czerwono, na żółto średnio gorące, a na niebiesko chłodne ....chyba że tak ma być?dziwne...może te dwa żółte potencjometry powinny być równo ustawione tak jak na tej stronie -http://www.head-fi.org/t/621917/onkyo-a-5vl-a-game-changer

Najbardziej się grzeją te małe układy scalone na płytce daca ,są tak gorące że się oparzyłem ,czy nie powinny mieć radiatora?...bo wydaje mi się ze lutowania są już przepalone.Pomocy bo mam jeszcze dwa dni na zwrot .Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

...na tym forum jakiś -john57 opisuje ten wzmacniacz i zamieszcza foto właśnie z zaznaczonymi tymi potencjometrami .Z tego co zrozumiałem to zredukował napięcie z 15mv do ...lub o 7mv...też mam je tak ustawić???

Ukryta Zawartość

post-8077-0-18683900-1398279249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Przepraszam że odgrzewam temat tego budżetaka ale pochylmy się nad nim ponownie

A ten egzemplarz który kupiłeś był już grzebany? Miałem ponad 5 lat ten model i prawie wcale się nie grzał. Mój model nie miał uziemienia i pozłacanych wyjść. Ustaw tak jak opisujesz i sprawdź efekt. Jeśli jest możliwość zmiany to nie powinno nic się stać ale spróbuj zadzwonić do serwisu i upewnij się.

Witam.No nie powinien być grzebany bo jest nowy.Dzisiaj odkryłem drugi efekt po podłączeniu drugiej pary głośników wyłącza się ,z dodatkową jedną kolumną na kanale lewym gra a gdy ją podpinam pod prawy to rozłącza się .Czy po przekręceniu na max balansu ma być słychać drugą stronę?...i to dość dobrze.

...dziwne że się elementy w dacu tak mocno grzeją ,najcieplejsza jest płytka drukowana ta pionowa w środkowej części.

Te dwa potencjometry służą do regulacji ofsetu - powino być 0mV +/-10mV - mozna podpiąc na wyjście mV i ustawić - zaszkodzić nie zaszkodzi.

W środku jest wzmacniacz klasy D ze sterownikiem na IRS20954S i dwoma mosfetami IRFB4020 - jeśli tranzystor Q607 2SK208-GR jest źle dobrany wzmacniacz może się grać - a jak jest z fabrycznym parowaniem elementów wszystcy wiemy ...

To jest typowa budżetówka - taka końcówka mocy za 200zł ... nie ma co się tu spodziewać nie wiadomo czego.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest service manual - można pomierzyć i wtedy szystko będzie jasne, nie ma co tu gdybać

Tym ze coś się grzeje bym się nie przejmował skoro działa - to jest wpółczesna budżetówka - została tak zaprojektowana aby działa mniej więcej tyle co okres gwarancji i niekonicznie dużo dłuzej, jeśli padnie w 3 lata po sprzedaży to producent się tylko ucieszy, dziwi to kogoś że producent che wkrótce sprzedać nowy model ?

z dodatkową jedną kolumną na kanale lewym gra a gdy ją podpinam pod prawy to rozłącza się

to się ciesz że się rozłacza zamiast się spalić

te mosfety nie lubią niskiej impedancji, 2 równolegle wpięte kolumny na kanał mogą zjechać z imedancją do 1,5-2 ohm a to wykończy każdy taki wzmacniacz. To jest system mini, dedykowany do kolumn 8-16 ohm, a nie do napędzania zespołów głośnikowych o niskiej impedancji

Ukryta Zawartość

Tym ze coś się grzeje bym się nie przejmował skoro działa - to jest wpółczesna budżetówka - została tak zaprojektowana aby działa mniej więcej tyle co okres gwarancji i niekonicznie dużo dłuzej, jeśli padnie w 3 lata po sprzedaży to producent się tylko ucieszy, dziwi to kogoś że producent che wkrótce sprzedać nowy model ?

Z tym się trudno zgodzić. Akurat ten model jest bardzo dobrze wykonany. U mnie śmigał z górką 5lat a teraz kolejne 2 u kumpla i nic się z nim nie dzieje. Zdać należy też sobie sprawę z tego że nawet w "niebudżetówce" za grubą kasę zdarzyć się może felerny egzemplarz.

To jest system mini, dedykowany do kolumn 8-16 ohm, a nie do napędzania zespołów głośnikowych o niskiej impedancji

Wzmacniacz na stałe bmiałem podłączony do kolumn 4ohm. Podłączany był do kolumn gdzie minimum impedancji miała wartość mniej 3 omów i nic się z nim nie działo. Nie grzał się nadmiernie ani też nie wyłączał.

• 9 miesięcy później...

Witam.Przepraszam że odgrzewam temat tego budżetaka ale pochylmy się nad nim ponownie...a więc w imię Ojca i Syn....

...podejrzane to onkyo.Może pierwsze modele robili lepsze a resztę pod koniec produkcji byle jak ,albo wersje na inne kraje były ...inne .na przykład na niektórych foto w necie wzmacniacz ma pozłacane wejścia i trzeci bolec uziemienia ,a wersja 100V ma pobór 170W a moja na 240V ma 70W??? .Poza tym dziwnie się grzeje ten wzmacniacz...nie symetrycznie ...na foto zaznaczam najbardziej gorące elementy na czerwono, na żółto średnio gorące, a na niebiesko chłodne ....chyba że tak ma być?dziwne...może te dwa żółte potencjometry powinny być równo ustawione tak jak na tej stronie -http://www.head-fi.org/t/621917/onkyo-a-5vl-a-game-changer

Najbardziej się grzeją te małe układy scalone na płytce daca ,są tak gorące że się oparzyłem ,czy nie powinny mieć radiatora?...bo wydaje mi się ze lutowania są już przepalone.Pomocy bo mam jeszcze dwa dni na zwrot .Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

...na tym forum jakiś -john57 opisuje ten wzmacniacz i zamieszcza foto właśnie z zaznaczonymi tymi potencjometrami .Z tego co zrozumiałem to zredukował napięcie z 15mv do ...lub o 7mv...też mam je tak ustawić???

Ukryta Zawartość

Witam. czy rozwiązałeś problem nadmiernego grzania się tego wzmacniacza. Też posiadam ten model i od góry z tyłu jest bardzo gorący. Czy zmieniałeś to napięcie i czy dało to jakiś efekt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem amplituner Onkyo i tak się nie grzał, może dlatego że miał chłodzenie w postaci wiatraka. Trafiłem po prostu na ten post i po sprawdzeniu u siebie stwierdziłem że mój wzmacniacz też bardzo mocno się grzeje. Jeśli by było tak jak w temacie z zachodniego forum, że po zmianie napięcia offsetu temperatura jest niższa a sama zmiana nie wpływa na jakość dźwięku, to moim zdaniem warto to zrobić choćby dla trwałości elektroniki. Jeśli góra obudowy jest bardzo gorąca, to jak gorące muszą być elementy elektroniki, a ze zdjęcia widać że za dużo radiatorów to ten sprzęt nie posiada. Jak myślicie?

Witam. czy rozwiązałeś problem nadmiernego grzania się tego wzmacniacza. Też posiadam ten model i od góry z tyłu jest bardzo gorący. Czy zmieniałeś to napięcie i czy dało to jakiś efekt?

Tak zmieniałem napięcie ale i tak się grzeje .Najbardziej tam gdzie przetwornik dac

Ja mam amplituner Onkyo TX-8020 i też potrafi się całkiem nieźle nagrzać, ale akurat ten model ma sporo "audiofilskiego" powietrza w środku, także nie wydaje się mi to problemem.

Bardziej przeszkadza mi inna rzecz. Podczas odtwarzania regularnie (powiedzmy co kilkanaście minut) pojawia się dziwny dzwięk spod obudowy amplitunera, który ma charakter kliknięcia lub przełączenia, podobnego do tego który jest słyszalny podczas uruchomienia urządzenia. Co prawda nie ma to wpływu na odtwarzanie muzyki i nie jest słyszalne na

głośnikach, ale jest dość irytujące, szczególnie przy cichym odsłuchu.

Pytałem o to serwis EIC i odpisali, że to normalne, tu cytuję: "powodem takiego zachowania jest załączanie się przekaźników i dostosowanie zasilania do mocy sygnału."

W waszych wzmacniaczach/amplitunerach Onkyo też to się zdarza???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.