Skocz do zawartości
IGNORED

Poradżcie jakie głośniki do pokoju 15m.

Swistak0

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"ale z drugiej strony nie jestem przekonany do używanych głośników. Jeszcze Cd czy wzmacniacz to tak ale głośniki wolałbym nowe..."

Kolejność ryzyka w branży kupowania używanego sprzętu jest taka: najpewniejsze są kolumny, potem wzmacniacze, najostrożniej z odtwarzaczem CD. Czyli założenie jest błędne.

Co do 15 m2 to faktycznie, dobre podłogówki mogą być zbyt zbasowane. Kiepskie podłogówki bywa że niskiego basu prawie nie mają (przykład: Altusy), ale w końcu kupować kiepskie tylko po to, żeby cię bas nie zabił, to jednak przesada. Sugerowałbym podstawkowce. Acoustic Energy Aegis One albo jakis nowszy model, ew. AE 100, nastepnie jakies podstawkowe JBL, B&W raczej odradzam bo z podstawowymi klockami Technicsa może być zbyt sucho. Co by jeszcze... Aha, A&H SS50, ale z drugiej ręki nie znajdziesz. A z nowych to wybór nieewielki. Spośród tego Koda może być całkiem niezła, ale raczej spore podstawkowce niż duże podłogowce.

"ale raczej spore podstawkowce niż duże podłogowce"

A dlaczego nie np. podłogowe KEF-y lub Gale - są nieduże więc powinny się sprawidzić w takim pomieszczeniu.

Szkoda moim zdaniem pieniędzy na podstawki, chyba że ktoś docelowo planuje używać tego typu kolumn (również w większym pokoju). Ale wtedy powinien kupić drogie podstawki.

Polecam Paradigma Monitor 3 swietnie da sobie rade w 15 m2 a dzwiek ma bardzo przyzwoity, jednak koszt uzywek to ok 1tys.

Jak chcesz taniej to do suchego wzmaka polecałbym Ci ciepłe kolumny, akurat posiadam Mission 701 (podstawkowe) z bardzo przyzwoitym basem oraz wykopem. Zastanawiam sie nad ich sprzedaza a w tej cenie co chcesz to napewno sie zmiescisz i jeszcze na dobre kable zostanie. Jak co wal na priv

• Redaktorzy

Swistak0 - jak będziesz mógł to posłuchaj Audiowavów 141. U mnie grają w 21m i na brak basu i kompresję nie nażekam. Co prawda na używki w podanej przez Ciebie kwocie bym nie liczył, ale cuda się zadżają.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Swistak0

Wszystkie te kolumny co napisales sa do..... Jamo odrazu odrzuc. Sluchalem wszystkich tych modeli zaden nie zagral przyzwoicie!!!. Jedyne Jamo ktore mi sie podbaly to podstawki 610:). Mysle ze w Tonsile i w ta Kode tez szkoda inwestowac. Szukaj chlopie, czekaj, czytaj, zbieraj kase:). Ja sie ciesze ze zaczekalem. Udalo mi sie wyrwac za 800 zl Monitor Audio Bronze1 z podstawkami:). Wiec tak jak mowie jesli chcesz byc zadowolony z zakupu nalezy troche sie opanowac:).

Do takiego metrazu wystarcza ci podstawkowe:) z dobrym basem:). Na allegro ostanio bylo Paradimy 3 za 650 zl!!! nie wiem czy poszly ale czasem zdarzaja sie okazje:)

Swistak0

Wszystkie te kolumny co napisales sa do..... Jamo odrazu odrzuc. Sluchalem wszystkich tych modeli zaden nie zagral przyzwoicie!!!. Jedyne Jamo ktore mi sie podbaly to podstawki 610:). Mysle ze w Tonsile i w ta Kode tez szkoda inwestowac. Szukaj chlopie, czekaj, czytaj, zbieraj kase:). Ja sie ciesze ze zaczekalem. Udalo mi sie wyrwac za 800 zl Monitor Audio Bronze1 z podstawkami:). Wiec tak jak mowie jesli chcesz byc zadowolony z zakupu nalezy troche sie opanowac:).

Do takiego metrazu wystarcza ci podstawkowe:) z dobrym basem:). Na allegro ostanio bylo Paradimy 3 za 650 zl!!! nie wiem czy poszly ale czasem zdarzaja sie okazje:)

• Redaktorzy

mlody2 - połączenie Paradigmów albo MA Bronze z Technicsem może nie być zbyt szczęśliwe. Wysokie dla co poniektórych mogą się okazać zbyt drażniące.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

A dobor kolumn do wzmaka to juz inna kwestia:). Nawet nie zauwazylem ze on ma technicsa. Ja mowie tylko ze czasem mozna wyrwac niezle kolumny za niezla kase:) a nie w badziewie inwestowac:)

uwazam ze Jamo E550 graja dobrze, wlasnie je testuje podlaczone do Yamahy, wczesniej ktos tam wspominal ze w porowaniu z Koda 702 gorzej wypadly, moze, nie mialem okazji przesluchac kody, ale powiem ze jamo ma ladny miesisty basik, czysta gora, srodek troche szwankuje ale nie ubolewam bo nie przedam za srodkiem, i graja dosyc panoramicznie.

• Redaktorzy

gonarek - pewnie tak. Nie widziałeś takich miłośników Car-audio. W tuningowanym Trabim albo ćwierczwiecznej Beemie mają po dwa 30cm woofery i gwizdki. Na audiometrii tonalnej wychodzi im potem, że skrajów pasma prawie nie słyszą, a górną granicą słyszalnego pasma jest 8kHz.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

jck - niestety słyszę "troszkę" wyżej przez co szlag mnie trafia bo np. na "Open spejsie" w biurze słyszę jak połowa kompów piszczy (gwiżdżące twardziele) a reszta ludków patrzy się ze ździwieniem o co mi chodzi., etc. A słuch warto sobie na takiej audiometrii sprawdzić, poza tym słuch można wyćwiczyć.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

JCK>

"niestety ja tez slysze duzo rzeczy nie slyszalnych dla innych, mam bardzo dobry sluch, jestem po szkole muzycznej"

Czekaj to jak ktos jest po samochodówce to tez napewno jest swietnym kierowca tak???

Jak dla mnie to zakrawa to na autoironie....

Pojecie dobrego słuchu (muzycznie) i audiofilizm to nie jest tozsame!

>jck, dlaczego Fr@ntz nie mialby slyszec 8kHz, czy to juz granica Twojego wyćwiczonego sluchu??? No to bogacie :P

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

jck napisał: "lubie dol i gore, srodek tez jest ok ale nie przepadam za nim, choc moim zdaniem daje przestrzen...moze sie myle"

Wiesz, trudno będzie Ci pomóc w wyborze kolumn przy takich preferencjach... W sumie można powiedzieć, że jesteś antytezą "brytyjskiej szkoły dźwięku" :))) Unikaj Harbethów, one mają piękną średnicę.

Ale tak poważnie: jeśli nie jesteś przekonany do monitorów, to kup nieduże dwudrożne podłogowce. W takiej wielkości pomieszczeniu grały u mnie Dali 350.

"niestety ja tez slysze duzo rzeczy nie slyszalnych dla innych, mam bardzo dobry sluch, jestem po szkole muzycznej." - wybacz, ale na podstawie twoich wypowiedzi w tym watku nie wierze w ani jedno slowo z tego zdania. Szkola muzyczna? A moze jakis 3 tygodniowy kurs dla dj raczej, co?

- > jck

Ja stary nie skonczylem szkoly muzycznej jesli wogole ma to jakis zwiazek a slysze 14 kHz Dzieci spokojnie slysza 16 kHz bo niestety jak wszystko na starosc sie pogarsza wiec nie pisz pier**l ze nie mozna uslyszec 8 kHz po prostu ty tego nie slyszysz i tyle Fr@ntz mnie tez wqu...o przpraszam denerwuje jak twardziel seagata w moim kompie popiskuje slysze to bezproblemowo

skonczylem Państwowa Szkoła Muzyczna I i II Stopnia im. O. Kolberga, instrumenty klawiszowe, a szkoda bo chcieli mnie dac na skrzypki, co do DJ to swoja droga w niczym to nie przeszkadza, choc z doswiadczenia wiem ze duzo DJ w ogole nie ma sluchu.

Musze pochwalic ze w wieku 24 lat slysze 18500Hz a to chyba niezly wynik, ma to i swoje wady, nie moge siedziec przy wiekszosci monitorow kineskopowych bo po prostu łeb mi pęka.

Mialem badania finansowane z zakladu pracy, tam gdzie pracowalem panowal hałas ponad 130dB więc musielismy regularnie przechodzic badania, jaki jest tego koszt niestety niewiem. Po roku poziom halasu zostal obnizony do ok 90dB, od tego to nawet stawy siadały, przerabane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.