Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny warte "spróbowania"

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę tylko powtórzyć:

Z właściwą dla Ciebie umiejętnością znów odwracasz problem.:)

Pytanie było:

Jakim sposobem kolumna może być ZA ANALITYCZNA .

Banalnie sygnał docierajacy do niej nie ma parametrów zapewniających jej własciwe współpracowanie z urządzeniem zasilajacym KROPKA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mogę tylko powtórzyć:

Z właściwą dla Ciebie umiejętnością znów odwracasz problem.:)

Pytanie było:

Jakim sposobem kolumna może być ZA ANALITYCZNA .

Takim jak napisałem.

Perkusję dajmy na to nagrywa się z pół metra, a trąbkę z 10 (tak to wygląda w niektórych nagraniach). Lecz tak nie brzmi muzyka na żywo!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Czyli ta sama kolumna może być zaanalityczna a za chwilę za mało analityczna.!!!

Panowie włączcie tylko logikę.

Tu nie potrzeba żadnej wiedzy.

Cały czas nie widzę związku z kolumną.

To realizator zrobił nagranie.

Co ma z tym wspólnego analityczność kolumn?

Moreno, wraz z Torusem te Dynki tworzą rewelacyjny system.

I co ciekawe wystarczy jeden pośrodku w osi miedzy kolumnami

i do tego odcięty na 80hz.

Grając na ledwie 10% mocy w pokoju 55m2 otwartym na jeszcze większą

przestrzeń daje super szybki ale teź mięsisty i przyjemny bas.

Sly, namawiam do zastosowania setu dwóch subów ustawionych jak w regularnym systemie stereo, obok Dynaudio po ich wewnętrznej stronie. Dobre ustawienie suba to takie, których praktycznie w systemie nie słychać, jednak po wyłączeniu zdecydowanie czuć ich brak. Nie zaszkodzi spróbować i poeksperymentować w ustawieniach... wyrobisz sobie własne zdanie. Używam takiej kombinacji już lat kilka i jestem zadowolony. Mój set subów sterowany jest z preampu z wyjść zbalansowanych inerkonektami Transparent Reference. Lubię zestaw 2+2 bardziej niż set z podłogowymi N802.

Parker's Mood

Wiem, że tak jest najlepiej i tu masz rację.

U mnie jednak jest dokładnie tak jak piszesz.

Tego Torusa nie słychać w ogóle a wyłączenie go daje poczucie braku dociążenia.

On stojąc na środku wypełnia tzw węzeł basowy czyli taką dziurę basową która właśnie tam

się znajduje.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Banalnie sygnał docierajacy do niej nie ma parametrów zapewniających jej własciwe współpracowanie z urządzeniem zasilajacym KROPKA

To są ZNIEKSZTAŁCENIA i PODBARWIENIA a nie analityczność.

Czyli ta sama kolumna może być zaanalityczna a za chwilę za mało analityczna.!!!

Panowie włączcie tylko logikę.

Tu nie potrzeba żadnej wiedzy.

Cały czas nie widzę związku z kolumną.

To realizator zrobił nagranie.

Co ma z tym wspólnego analityczność kolumn?

Taki człek, a nie kapuje!

Tak kolumna może być za analityczna, a za chwilę za mało analityczna.

Zależy właśnie od REALIZATORA, który zdaje się czasami nie wiedzieć, co to muzyka!

Przykład chociażby z wczoraj.

Po różnych, jak to mówimy - dobrze zrealizowanych i niestety przerysowanych, przekombinowanych nagraniach, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością koncertu bez prądu, gdzie jest miód cud i malina - detal, przestrzeń, separacja, bas co rusza trzewiami - rzekłbyś RAJ:) (ale dla audiofila - nie melomana) - zapodałem "normalnie", bardzo dobrze zrealizowaną klasykę, muzykę dawną.

Koledze mina zrzedła i powiedział: nuda, czar prysł! Gdzie te przeszkadzajki? Bas? Jest normalnie... Fakt faktem, gość nie lubi klasyki.

Ale tak ma być!!!

To mnie się podoba! Rzeczywistość bywa czasami szara...

Z powyższego wynika, że część producentów buduje swoje projekty: kolumny i resztę do odtwarzania MUZYKI, a inni - do... odtwarzania zamierzeń realizatora dźwięku.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Kobieta Ci nie dała? Uczepiłeś się jak rzep psiego ogona.

Sam skomentowałeś swoją osobę.

To jest poziom do którego się nie zniżę.

@zukzukzuk

Ale co z tym wszystkim ma wspólnego pojęcie ZA ANALITYCZNA kolumna?

Nic takiego nie istnieje.

Przecież to bzdura.

Analityczność jest jedynie zaletą. Im kolumna bardziej analityczna tym lepsza.

Masz rację ale upierdliwość w branży też nie jest mile widziana.

Otóż to jak z okularami czym lepiej przez nie widzimy tym bardziej nie wszystko jest takie różowe. Jak nie rozumiesz analogii to kończę.

Sam skomentowałeś swoją osobę.

@zukzukzuk

Ale co z tym wszystkim ma wspólnego pojęcie ZA ANALITYCZNA kolumna?

Nic takiego nie istnieje.

Przecież to bzdura.

Tzn. chyba, źle to napisałem/określiłem.

Jeśli kolumna odtwarza jak najbardziej rzetelnie, z właściwą mocą, barwą etc. to, co zrealizował "miszcz" w studio nagrań, to jest jak najbardziej OK!!! Czasami jednak słuchamy takich realizacji, że głowa pęka od szczegółów! Fakt - to nie wina kolumny. Tutaj chyba nie ma zastrzeżeń!

Ale, jeśli ta sama kolumna wykazuje owe cechy przy jak najbardziej poprawnie akustycznie, naturalnie zagranym i zrealizowanym bez "sztuczek" koncercie - to jest właśnie...za analityczna. Bywają takie! I to chyba w równej mierze jak "zamulacze" (jak to pieszczotliwie nazywasz). A granica między jednymi i drugimi jest nader wąska i nikła!

Dlaczego tak jest? Nie mam zielonego pojęcia!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak kolumna może być za analityczna, a za chwilę za mało analityczna.

Zależy właśnie od REALIZATORA, który zdaje się czasami nie wiedzieć, co to muzyka!

To nie do końca tak,problem jest bardziej złożony.

Buduje ktoś i stroi kolumnę np by grała analitycznie,i teraz by kolumna zagrała z zamierzeniami konstruktora trzeba zestawić ją z odpowiednim żródłem i wzmacniaczem,bo takie jest z góry założenie,a to że realizator dżwięku da d**y to już inna sprawa.

Błędnym też jest stwierdzenie "bez uzasadnienia" iż kolumny są najważnieszym elementem toru.

jeżeli już tak odeszliśmy od tematu to mogę napisać że próba zrobienia/złożenia sprzętu idealnego to czysta utopia - niemal każda płyta jest nagrana inaczej - kiedyś robiłem takie porównania na dość drogim sprzęcie ( tak pod 1mln ) i po mieszaniu kablami udało się uzyskać fajne brzmienie na paru płytach po czym chcąc posłuchać czegoś innego okazało się że trzeba by przekładać na nowo :/ i to może już nawet już lepiej klocki bo kablami było by mało

To nie do końca tak,problem jest bardziej złożony.

Buduje ktoś i stroi kolumnę np by grała analitycznie,i teraz by kolumna zagrała z zamierzeniami konstruktora trzeba zestawić ją z odpowiednim żródłem i wzmacniaczem,bo takie jest z góry założenie,a to że realizator dżwięku da d**y to już inna sprawa.

Błędnym też jest stwierdzenie "bez uzasadnienia" iż kolumny są najważnieszym elementem toru.

Eureka:)

jeżeli już tak odeszliśmy od tematu to mogę napisać że próba zrobienia/złożenia sprzętu idealnego to czysta utopia - niemal każda płyta jest nagrana inaczej - kiedyś robiłem takie porównania na dość drogim sprzęcie ( tak pod 1mln ) i po mieszaniu kablami udało się uzyskać fajne brzmienie na paru płytach po czym chcąc posłuchać czegoś innego okazało się że trzeba by przekładać na nowo :/ i to może już nawet już lepiej klocki bo kablami było by mało

Tyż prowda!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Ale, jeśli ta sama kolumna wykazuje owe cechy przy jak najbardziej poprawnie akustycznie, naturalnie zagranym i zrealizowanym bez "sztuczek" koncercie - to jest właśnie...za analityczna.

Nie istnieją techniczne możliwości zbudowania kolumny za analitycznej.

Co to znaczy? Kolumna gra więcej detali niż mają np. skrzypce?

Kolumny nie mogą wymyślać muzyki.

Jakim cudem?

Cały czas mylicie Panowie zniekształcenia z analitycznością.

To wpływ zniekształceń przeszkadza w słuchaniu muzyki takiej jaką ona jest.

Czysta analityczność jest tylko zaletą i NIE MOŻE NIGDY być większa z kolumn niż jest na nagraniu.

p.s od jednego mało grzecznego audiofila dowiedziałem się, że nawet u okulisty zamawia okulary w których nie widzi ostro bo tak lubi:)

W 14m2 z amplitunerem i kolumnami za 2700zł zapewne tak.

Posłuchaj sobie gdzieś czegoś porządnego i wtedy napisz.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Cały czas mylicie Panowie zniekształcenia z analitycznością.<br />

I to prawda.

W 14m2 z amplitunerem i kolumnami za 2700zł zapewne tak.

Posłuchaj sobie gdzieś czegoś porządnego i wtedy napisz.

O czym piszesz? i co możesz wiedzieć czego ja słucham/słuchałem.

Jeżeli nie potrafisz rozmawiać,a ja ci przeszkadzam,to mnie zbanuj,po prostu.

Nie istnieją techniczne możliwości zbudowania kolumny za analitycznej.

Co to znaczy? Kolumna gra więcej detali niż mają np. skrzypce?

Kolumny nie mogą wymyślać muzyki.

Jakim cudem?

Cały czas mylicie Panowie zniekształcenia z analitycznością.

To wpływ zniekształceń przeszkadza w słuchaniu muzyki takiej jaką ona jest.

Czysta analityczność jest tylko zaletą i NIE MOŻE NIGDY być większa z kolumn niż jest na nagraniu.

p.s od jednego mało grzecznego audiofila dowiedziałem się, że nawet u okulisty zamawia okulary w których nie widzi ostro bo tak lubi:)

Jeszcze raz.

Dla mnie, nagranie - to TYLKO nagranie.

Dla mnie system/kolumny mają się zbliżyć do tego, co moje uszy słyszą na estradzie, w operze, na ulicy czy w kościele nawet, gdy śpiewają chóry i grają koncerty akustyczne. Gdzie słuchając (zawsze z pewnej odległości) nie ma tysiąca szczegółów i detali. Jest MUZYKA. Oczywiście, jeśli realizator pozwoli na tą "normalność".

Tymczasem wiele analitycznych kolumn (czyli najlepszych jak sądzisz) nie gra ogółem, tylko szczegółem. Nawet, te dobrze zaaplikowane...Może to zniekształcenia? Nie wiem... Ale dlaczego ich nie usuną? (w analitycznych "skrzynkach")

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Czyli - Hi End sztuką zamulania!!!

Do wybitnego dźwięku jest tylko jedna droga.

Wszystko w torze musi być znakomite.

Maskowanie kolumnami złych poprzednich elementów powoduje, że zawsze jest źle.

Rozwiń,co miałeś na myśli,bo jeżeli złośliwość to rozumiem.

To odkrycie chyba:) Przyjmijmy, że pewne oczywiste sprawy są zapewnione:)

Na razie nie widzę powodu żeby ciebie rydz banować.

Sam napisałeś że słuchasz kolumn Chairo, polecałeś je innym, poza tym napisałeś że słuchasz na 14m2.

Czyli albo oszukujesz innych i kłamiesz albo napisałeś prawdę ale wtedy nie za bardzo powinieneś się wypowiadać

w temacie o którym nie masz pojęcia.

Pokój 14m2, amplituner, Technics i budżetowe kolumny Chairo nie dają obrazu dającego prawo do oceny

czy kolumny są najważniejsze w systemie czy nie.

Wiem doskonale, że twój wpis dotyczył mojej wypowiedzi.

Pozostanę jednak przy swoim, że kolumny to najważniejszy element każdego systemu w tym sensie

że mają największy udział w brzmieniu a zmiana kolumn na inne w tym samym pokoju i systemie znów powoduje

największe zmiany co tylko potwierdza moją tezę.I nie tylko moją bo już dawno tak uważali mądrzejsi ode mnie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Widzisz sly,problem polega na tym ze nie czytasz tego co ja piszę.

<br />Sam napisałeś że słuchasz kolumn Chairo, polecałeś je innym,<br />

Zgadza się,słucham Chario,a poleciłem te kolumny koledze który założył temat szukając kolumn do zestawu Marantza serii 7003.

Wstawiłem także link do recenzji Marantza,gdzie Pacuła nawet do tego zestawu polecił odsłuch Chario.

Poza tym jeżeli nie piszesz złośliwie to po moich wpisach na forum powinieneś wiedzieć,że posiadałem sporo kolumn choćby takich jak Triangle Trio,Focal czy Xawian.

<br />Pokój 14m2, amplituner, Technics<br />

Tu znowu,jeżeli wrócisz do znanego tematu,to przeczytasz tam że to było 20 lat temu!

Następna sprawa,słucham w 14m z kawałkiem,bo to pokój gdzie mogę spokojnie słuchać muzyki,mam salon 30m,też o tym pisałem na forum.

Właściwie to nie wiem czemu sie tłumaczę,a jeżdżę/jeżdziłem też na wystawy.

<br />Pozostanę jednak przy swoim, że kolumny to najważniejszy element każdego systemu w tym sensie<br />że mają największy udział w brzmieniu <br />
<br />Pozostanę jednak przy swoim, że kolumny to najważniejszy element każdego systemu w tym sensie<br />że mają największy udział w brzmieniu <br />

Widzisz,to jest prawda,gdy do tego wpisu dodasz że,z odpowiedniej klasy żródłem i wzmacniaczem,bo nic ci po świetnych kolumnach gdy podłączysz kiepskie żródło i wzmacniacz,prawda?

Oczywiście że prawda. To są założenia gdy poziom reszty jest dobry lub bardzo dobry.

Nie mam nic do Chairo i nie twierdzę że są złe ale ich odsłuch w bardzo małym pokoju nie daje

poglądu na róźne zjawiska w dużych pokojach i przy innej klasie kolumnach.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Oczywiście że prawda. To są założenia gdy poziom reszty jest dobry lub bardzo dobry.<br />

sly,ale to trzeba dopisać,jeżeli się cos takiego głosi.

<br />Nie mam nic do Chairo i nie twierdzę że są złe ale ich odsłuch w bardzo małym pokoju nie daje <br />poglądu na róźne zjawiska w dużych pokojach i przy innej klasie kolumnach. <br />

Widzisz,i tu jest następne zagadnienie o którym to przypadku też pisałem na forum swego czasu,mianowicie,grałem jeszcze na Amplfonie i przeniosłem zestaw do salonu,tam dżwięk był o klasę lepszy pod każdym względem,ale że wybrałem pokoik w którym mogę robić co chcę,zrezygnowałem ze sprzętu Audio wyższej/wysokiej klasy bo wiem że nie wykorzystam potencjału.

Chario zakupiłem 3 miesięczne z 5 letnią gwarancją za takie pieniądze że aż śmieszne wręcz,więc brałem w ciemno bo sprzedałbym je z zyskiem,ale jakie było moje zaskoczenie po ich podłączeniu!

Zawsze grałem na monitorach,a Chario grają właśnie jak dobry monitor!

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Zmień pokoik. Szkoda życia na słabe Hi-Fi. To nie ta zakładka. <br />

No to jest właśnie zakładka Hi-Fi,dlatego walczyłem o przywrócenie zakładki High-End,a za to że walczyłem dostałem BANA.

To jest bardzo dobrze przygotowany pokoik do słuchania muzyki,i gra dla mnie świetnie,no ale ja o tym wiem,Ty czy ktoś inny nie.

Wiesz,mnie bliżej do drewnianej jesionki jak dalej,jak będziesz miał te lata już to zapewne dojdziesz do wniosków że nie Audio i pomieszczenia są w życiu najważniejsze.

Pozdrawiam.

Czyli - Hi End sztuką zamulania!!!

Do wybitnego dźwięku jest tylko jedna droga.

Wszystko w torze musi być znakomite.

Maskowanie kolumnami złych poprzednich elementów powoduje, że zawsze jest źle.

Ale objawienie! :)))))))))

Nawet ze znakomitych potraf można zrobić zakalec i jaką masz gwarancje że robiąc coś źle nie wyjdzie np nowy gatunek sera.

Już nieraz podkreślałem że całe szczęście że ludzie są różni i że Tobie się wydaje że zrobiłeś genialne kolumny to nie znaczy że dla wszystkich one takie będą! Może ktoś nie lubi aluminiowych membran albo tak jak ja słyszy podbarwienia materiału tub pewnej firmy na A.

Tak w ogóle to czy jest jakiś oficjalny wzorcowy sygnał mający dojść do kolumny? Bo jeśli nie to skąd wiesz że kolumna gra dobrze?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Pisanie na tym forum o czymkolwiek innym poza audio poezją nie ma sensu.

Czyli jak dla mnie nie ma sensu w ogóle.

Zaraz znajdzie się jakiś urażony.................. i atakuje na oślep.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.