Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

@ZajacNoob i @mojave a nie wydaje sie Wam ze to trochę dziwne ? Jeśli kolumna/skrzynia z głośnikiem może odebrać od zasilacza 300W to podczas pomiaru poboru prądu chyba powinno być coś zbliżone do tego ?
Mam kilka kolumn w domu - nie subwooferów i jak daje głośniej na wzmacniaczu to ilość prądu drastycznie wzrasta. Mierze wtedy oczywiście całość poboru ze wzmacniacza. Subwoofer aktywny jednak tez ma wzmacniacz a taki REL to w klasie AB która jest prądożerna (przynajmniej bardziej od D)
Skąd moje wywody ? bo ja prawie nie słysze subwoofera i zastanawiam się czy coś nie jest uszkodzone 🙂 a z tym watomierzem to tylko chciałem potwierdzić czy mam coś uszami czy faktycznie subwoofer jest uszkodzony. Przy słuchaniu basu z podłogówek jest dobry bas wiec jeszcze te pasmo słyszę 😄

9 minut temu, maskun napisał:

@ZajacNoob i @mojave a nie wydaje sie Wam ze to trochę dziwne ? Jeśli kolumna/skrzynia z głośnikiem może odebrać od zasilacza 300W to podczas pomiaru poboru prądu chyba powinno być coś zbliżone do tego ?
Mam kilka kolumn w domu - nie subwooferów i jak daje głośniej na wzmacniaczu to ilość prądu drastycznie wzrasta. Mierze wtedy oczywiście całość poboru ze wzmacniacza. Subwoofer aktywny jednak tez ma wzmacniacz a taki REL to w klasie AB która jest prądożerna (przynajmniej bardziej od D)

Czy odbiera te 300W bez przerwy czy w impulsie i to przy maksymalnej glosnosci?

A jesli w impulsie to skad? Z gniazdka (gdzie mierzysz pobor tego pradu) czy z zasilacza/kondensatorow, ktore takie impulsy/skoki kompensuja?

Edytowane przez xajas

@maskun mój ślepy strzał jest taki że suby grają korzystając z energii zmagazynowanej w kondensatorach a te ładują się mniej więcej liniowo, te 300-500W to tylko pojedyncze uderzenia, raczej nie występujące w praktyce

Na stronie producenta w specyfikacji T9x:
Power Usage max: 375W / Stationary: <1W

to jak to zrozumieć że kolega wyżej przy sygnale bliskim przesterowaniu ma tak niskie zużycie przy dwóch subach. Czyżby takie kondensatory były porządne i tak magazynują prąd ?

Co do impulsów to fakt watomierz może nie nadążyć - jednak sprawdzałem przy dość ciągłym basie czyli utworze z mocną i ciągła linią basu.
Powtarzam że biorę pierwszy lepszy wzmacniacz z kolumnami i tam ogromne skoki przy słuchaniu basowej piosenki a watomierz nawet długo pokazuje pobór rzędu 100 albo 140W

-> Dziwne ale może nie róbmy offtopa bo to nie kącik elektryczny - chciałem potwierdzenia jak u kogoś innego taki REL pobiera prądu. 

@xajas podłączam watomierz do gniazdka w ścianie z instalacją 2,5mm2 miedzianej z uziemieniem. 
Podłączam kabel prądowy do tego RELa dość gruby ale na kablu opis 1,5mm2  (to i tak nieźle bo wszystkie standardowe do wzmacniaczy czy komputerów mają 0,75mm2)

Pytasz 

8 minut temu, xajas napisał:

Czy odbiera te 300W bez przerwy czy w impulsie i to przy maksymalnej glosnosci?

ano nie wiem - wzmacniacz w subie ma swoje parametry i w specyfikacji tak jak wyżej napisałem. Mocy w RMS ma 300 (klasa AB)

1 godzinę temu, maskun napisał:

@ZajacNoob i @mojaveSubwoofer aktywny jednak tez ma wzmacniacz a taki REL to w klasie AB która jest prądożerna (przynajmniej bardziej od D)
Skąd moje wywody ? bo ja prawie nie słysze subwoofera i zastanawiam się czy coś nie jest uszkodzone 🙂 a z tym watomierzem to tylko chciałem potwierdzić czy mam coś uszami czy faktycznie subwoofer jest uszkodzony. Przy słuchaniu basu z podłogówek jest dobry bas wiec jeszcze te pasmo słyszę 😄

Jeśli to nie kwestia ustawień amplitunera/wzmacniacza to zobacz jak pracuje membrana przy basowych kawałkach i po podkręceniu gałki głośności w subie.  

We wzmacniaczu nie ma ustawień bo idzie z preampa... No będę reklamowal suba lub go oddam bo serio prawie nic nie słychać. Znaczy jest bas ale po wyłączeniu suba dalej jest więc to moje kolumny. 

Membrana delikatnie się rusza i jak przyłożę rękę do suba to czuć że coś tam dudni jednak z odległości 2,5 metra tak jak siedzę to na granicy percepcji ten bas. 

Także moje testy muszę jeszcze raz przeprowadzić na innym subie, sprawnym subie(jeśli ten faktycznie coś nie tak działa) 

Minus podstawowy imho że wzmaki nie mają tego odcięcia pasma.. Musisz na subie praktycznie działać i odciąć prawie max żeby już powyżej ok. 40- 50Hz nie puszczał. Inwestowanie w subwoofer gdzie tak mocno go odcinasz troszkę wydaje się straconą kasa😉 Może z podstawkowymi małymi kolumnami to byłbym na tak. Tak samo byłbym na tak w kinie domowym gdzie sygnał po LFE idzie i możesz na zwykłych kolumnach odcinac zakres basowy. 

Ok może wypluje te słowa jak sprawdzę na innym subie.. wydawało mi się że REL T9x to super jakość i doznania a ja nic nie slysze... wiem zabawnie to brzmi, sam się śmieje z tego absurdu. 

6 minut temu, maskun napisał:

We wzmacniaczu nie ma ustawień bo idzie z preampa... No będę reklamowal suba lub go oddam bo serio prawie nic nie słychać. Znaczy jest bas ale po wyłączeniu suba dalej jest więc to moje kolumny. 

Membrana delikatnie się rusza i jak przyłożę rękę do suba to czuć że coś tam dudni jednak z odległości 2,5 metra tak jak siedzę to na granicy percepcji ten bas. 

Takie rzeczy się sprawdza w 5 minut, a nie gdyba czy jest uszkodzony czy nie. Ustaw głośność w subie na max i stopniowo podkręcan głośność wzmacniacza stereo. Membrana w szczycie ma się wychylać mocno, na blisko 1cm, jak się ledwo rusza przy wysokiej głośności na wzmacniaczu i basowym utworze to coś jest nie tak. Jak dalej nie jesteś pewny to np na spotify masz jakieś testy od 20 do 50hz, przy 20hz sub będzie grał cicho a membrana powinna się wychylać mocno. 

Generalnie ten sub ma lepszy, głębszy i mocniejszy bas od 90% kolumn podłogowych do 5 tys. 

Jedynie duże kolubryny z min. 2x 20cm na basie będą mu dorównywały do powiedzmy 30hz, poniżej na pewno je także ten sub przebije. Jeśli jest sprawny to możliwe że ustawiony w kiepskim miejscu. Albo kolumny masz ustawione nierównomiernie w stosunku do miejsca odsłuchowego, wtedy subwoofer gdy stoi w innym miejscu i dostaje ten sam sygnał na raz z obu kolumn (czyli standardowe połączenie speakonem), to  może nie dawać efektu jak trzeba (rozjeżdżanie fazy / częściowe znoszenie się basu jego i kolumn gdy grają razem). W takim przypadku odwrócenie fazy w subie raczej nie pomoże, można by sprawdzić jak to wszystko gra gdy subwoofer otrzymywałby sygnał tylko z jednego kanału a  nie z dwóch na raz (tak jak teraz), tylko musiałbyś odkręcić wtyk speakon i wypiąć oraz odizolować jeden z kabelków (żółty lub czerwony), po pierwszej próbie zamienić kabelki od suba przy terminalach wzmacniacza (lewy na prawy) aby sprawdzić też drugi kanał. 

Kabel „pradowy“ 1,5qmm jest dopuszczony do 16A czyli przy 230V do 3680W

Nie mieszaj mocy z przekrojem. Moc, ktora moze przeniesc okreslony kabel zalezy nie tylko od przekroju ale takze od napiecia

Zapomnij te wszystkie rozwazania i przeliczanki mocy. Brakuje ci do tego zsadniczych podstaw. I to do niczego nie prowadzi.

To samo z tematem czy slychac roznice z subwooferem czy bez. Jesli nie slyszysz, to albo cos nie tego z uszami, albo go zle nastawiles (moim zdaniem to drugie)

1 godzinę temu, maskun napisał:

Także moje testy muszę jeszcze raz przeprowadzić na innym subie, sprawnym subie(jeśli ten faktycznie coś nie tak działa) 

Minus podstawowy imho że wzmaki nie mają tego odcięcia pasma.. Musisz na subie praktycznie działać i odciąć prawie max żeby już powyżej ok. 40- 50Hz nie puszczał. Inwestowanie w subwoofer gdzie tak mocno go odcinasz troszkę wydaje się straconą kasa😉 Może z podstawkowymi małymi kolumnami to byłbym na tak. Tak samo byłbym na tak w kinie domowym gdzie sygnał po LFE idzie i możesz na zwykłych kolumnach odcinac zakres basowy. 

Ok może wypluje te słowa jak sprawdzę na innym subie.. wydawało mi się że REL T9x to super jakość i doznania a ja nic nie slysze... wiem zabawnie to brzmi, sam się śmieje z tego absurdu. 

Mało prawdopodobne aby T9x był uszkodzony, to nowa sztuka?

Mogę tylko potwierdzić że REL to super jakość i doznania, miałem kilka sztuk z serii T i REL zawsze robił super robotę 

Edytowane przez maciekplacek

Dziękuje za porady czy źle ustawione czy dobrze...miałem sprzętu w swoim życiu już troche. Kolumny od podstawkowych MA Silver RX2 po duże podłogowe Klipsch RP-8000F. Kombinowałem z kilkoma rodzajami kolumn(MA, Dali, Klipsch, Roth, Tannoy, KEF) i wzmacniaczy a ich to sporo od takich czysto analogowych po kombajny z przetwornikiem i streamerem. Zostałem w końcu z Atomem który wydaje mi się najbardziej kompletny funkcjonalnie i dźwiękowo.
Żeby odciążyć bas bo ten Atom ma 40W rms - pomyślałem o subie (jednak to pomyłka raczej bo kolumny dalej dostają pełne pasmo ) i coś czuje że jednak będzie wydatek na większe kolumny. Klipsch nie bardzo bo grał typowo Vką i jakoś szybko je sprzedałem.
 Co do ustawienia względem ściany/słuchającego to wiedziałem to jeszcze w czasach technikum a mam 40 lat.
Wiec niby doświadczony z różnymi urządzeniami ale nigdy subwoofera nie używałem i nie konfigurowałem. Stąd takie amatorskie pytanie jak to się podłącza 😄
Jako że wszystko wskazywało wg mojego chłopskiego rozumowania na uszkodzony kabel speakon - dziś podłączyłem z CXA60 bo tez mam jako awaryjny wzmacniacz, poprzez wyjście SUB czyli pojedynczym RCA do RELa. Taka sama sytuacja basu nie zauważyłem/nie dosłyszałem wiec efekt jakby pokrętło mocy suba było na najniższych wartościach. Bo coś tam dudni ale trzeba mocno się wsłuchać i położyć ręke na subie.
Utwory testowe 30Hz, 40Hz, 50Hz słyszalne podobnie jak na moich kolumnach wiec poddaje się już. Urządzenie oddam do sprawdzenia ale chętnie bym jeszcze np. wypożyczył coś od SVS żeby się upewnić czy to wyjątkowo dziwna akustyka w moim salonie czy jednak wada techniczna tego egzemplarza Rela.
ps. czy w RELu wejścia niskopoziomowe czyli rca - a to osobne LFE to ten sam układ ? bo zostało by mi jeszcze podłączenie do niego - ale jak na złość nie mam teraz amplitunera z kina domowego - a może jest inny sposób żeby tylko sprawdzić to lfe.

Edytowane przez maskun
9 minut temu, maskun napisał:

Bo coś tam dudni ale trzeba mocno się wsłuchać i położyć ręke na subie.
Utwory testowe 30Hz, 40Hz, 50Hz słyszalne podobnie jak na moich kolumnach wiec poddaje się już. 

Skoro nie widać ruchu membrany lub jest minimalny, to problem ze wzmacniaczem suba. 

ps. czy w RELu wejścia niskopoziomowe czyli rca - a to osobne LFE to ten sam układ ? bo zostało by mi jeszcze podłączenie do niego - ale jak na złość nie mam teraz amplitunera z kina domowego - a może jest inny sposób żeby tylko sprawdzić to lfe.

Przy wejsciu LFE filtrowanie przejmuje zrodlo, przy wejsciu RCA filtrowanie przejmuje subwoofer.

Gdyby to byl ten sam uklad to by byl zbedny
33 minuty temu, maskun napisał:

Dziękuje za porady czy źle ustawione czy dobrze...miałem sprzętu w swoim życiu już troche. Kolumny od podstawkowych MA Silver RX2 po duże podłogowe Klipsch RP-8000F. Kombinowałem z kilkoma rodzajami kolumn(MA, Dali, Klipsch, Roth, Tannoy, KEF) i wzmacniaczy a ich to sporo od takich czysto analogowych po kombajny z przetwornikiem i streamerem. Zostałem w końcu z Atomem który wydaje mi się najbardziej kompletny funkcjonalnie i dźwiękowo.
Żeby odciążyć bas bo ten Atom ma 40W rms - pomyślałem o subie (jednak to pomyłka raczej bo kolumny dalej dostają pełne pasmo ) i coś czuje że jednak będzie wydatek na większe kolumny. Klipsch nie bardzo bo grał typowo Vką i jakoś szybko je sprzedałem.
 Co do ustawienia względem ściany/słuchającego to wiedziałem to jeszcze w czasach technikum a mam 40 lat.
Wiec niby doświadczony z różnymi urządzeniami ale nigdy subwoofera nie używałem i nie konfigurowałem. Stąd takie amatorskie pytanie jak to się podłącza 😄
Jako że wszystko wskazywało wg mojego chłopskiego rozumowania na uszkodzony kabel speakon - dziś podłączyłem z CXA60 bo tez mam jako awaryjny wzmacniacz, poprzez wyjście SUB czyli pojedynczym RCA do RELa. Taka sama sytuacja basu nie zauważyłem/nie dosłyszałem wiec efekt jakby pokrętło mocy suba było na najniższych wartościach. Bo coś tam dudni ale trzeba mocno się wsłuchać i położyć ręke na subie.
Utwory testowe 30Hz, 40Hz, 50Hz słyszalne podobnie jak na moich kolumnach wiec poddaje się już. Urządzenie oddam do sprawdzenia ale chętnie bym jeszcze np. wypożyczył coś od SVS żeby się upewnić czy to wyjątkowo dziwna akustyka w moim salonie czy jednak wada techniczna tego egzemplarza Rela.

Ja zawsze mam podłączonego RELa z Lyngdorfem po RCA. Przy okazji masz ustawienia pokręteł 

7B73C309-61DB-4246-887D-A524C65C359A.jpeg

o "matko i córko"  @Cameyo nigdy czegoś takiego w tym głośniku nie widziałem! Ledwo się rusza u mnie a jako że mam znakomity wzrok (genetycznie chyba bo nikt nawet dziadek nie nosił okularów) to bym to zauważył!
Dzięki za ten filmik - jakoś nie wpadłem żeby tak to sprawdzić na YT 😱

3 minuty temu, maskun napisał:

o "matko i córko"  @Cameyo nigdy czegoś takiego w tym głośniku nie widziałem! Ledwo się rusza u mnie a jako że mam znakomity wzrok (genetycznie chyba bo nikt nawet dziadek nie nosił okularów) to bym to zauważył!

To moje nagranie, któe Ci wrzuciłem 🙂 To jest chyba jakieś 12 (z 30?) kliknięć od minimum głośności.

8 minut temu, maskun napisał:

To może podejdź gdzieś z tym RELem i sprawdź jak się zachowa z inną końcówką bo coś jest uwalone

8 minut temu, Cameyo napisał:

To moje nagranie, któe Ci wrzuciłem

Nie podaleś z 1 utworu tytułu ale Shazam zawsze pomocny w takich sytuacjach wiec puściełem to samo - może nie nagrało się dźwiękowo ale puściłem bardzo głośno (oczekuje straży miejskiej niedługo chyba) a suba ustawienie na maxa.
klik:
rel t9

5 minut temu, maskun napisał:

Nie podaleś z 1 utworu tytułu ale Shazam zawsze pomocny w takich sytuacjach wiec puściełem to samo - może nie nagrało się dźwiękowo ale puściłem bardzo głośno (oczekuje straży miejskiej niedługo chyba) a suba ustawienie na maxa.
klik:
rel t9

Ten REL to jakiś staruszek

No T9 a faktycznie u góry dałem dane ze specyfikacji z T9x ale to nie ma znaczenia. Na początku jak pisałem wpisałem że T9. Te subwoofery nie mogą grać tak że T9 w ogóle nie słychać a membrana jak widać po moim filmie sie rusza ale to na takiej skali głośności że bez przesady w sado maso na uszy nie gustuje.
Sub jest w idealnym stanie, brak sladów używania ale fakt z drugiej ręki kupiony ale mogę oddać.

Teraz, maskun napisał:

No T9 a faktycznie u góry dałem dane ze specyfikacji z T9x ale to nie ma znaczenia. Na początku jak pisałem wpisałem że T9. Te subwoofery nie mogą grać tak że T9 w ogóle nie słychać a membrana jak widać po moim filmie sie rusza ale to na takiej skali głośności że bez przesady w sado maso na uszy nie gustuje.
Sub jest w idealnym stanie, brak sladów używania ale fakt z drugiej ręki kupiony ale mogę oddać.

To oddaj bo ewidentne coś jest nie tak, jak go kupowałeś to sprawdziłeś u kupującego czy brałeś wysyłkowo?

19 minut temu, maciekplacek napisał:

sprawdź jak się zachowa z inną końcówką bo coś jest uwalone

sprawdzane na Naim Atom, Cambridge CXA60 i Denon dra100  - ostatnie na dedykowanym wyjściu sub czyli rca. Ten Naim na speakon przez zaciski głośnikowe

2 minuty temu, maciekplacek napisał:

To oddaj bo ewidentne coś jest nie tak

tak to na spokojnie mogę oddać ale nie testowalem. Właściciel tylko z kinem domowym używal przez lfe - stad pytanie wcześniej czy to inny układ bo wygląda tak jakby działało z kinem domowym przez te gniazdko a wcześniejszy właściciel nie używał przez inne złącza. To się nazywa pech albo inaczej można by nazwać😶

3 minuty temu, maskun napisał:

sprawdzane na Naim Atom, Cambridge CXA60 i Denon dra100  - ostatnie na dedykowanym wyjściu sub czyli rca. Ten Naim na speakon przez zaciski głośnikowe

To nawet się nie zastanawiaj i oddaj tego suba jak możesz jeszcze. 

dziękuje Panowie i przepraszam za takie zaśmiecenie wątku bo nie o tym w klubie się rozmawia 🙂  bede pożyczał coś z SVS i Rela t5x bo na t9x mnie nie stać i zdecyduje....i  się podziele czy jest różnica 👍

55 minut temu, maskun napisał:

Tak, to starszy T9, widać po głośniku, ale konstrukcja bliźniacza do T9x. Usterka wzmacniacza, z tego co widać to gra może na 25-30% mocy max. 

To ten z OLX-a co był za około 3 tys. bodajże z kablem Melodika ? 

41 minut temu, maciekplacek napisał:

Osobiście raczej bym nie wchodził w tak stare modele subwooferów, skoro jeszcze był podłączony do kina to swoje odpracował. To chyba model sprzed 10 lat 🙂

Jak od początku działa prawidłowo to będzie długo działał. U mnie pracują bezawaryjnie ponad 20 letnie Q200 ;)

Tak jak ktoś pisał wcześniej wejście LFE różni się od Lin-IN tylko brakiem filtrów (i chyba ograniczeniem do 120Hz), możesz więc testowo podłączyć suba do preampa po LFE i porównać głośność do otwartego na maxa wejście Line-In. Żeby nie narażać się na niepotrzebny hałas z kolumn, na czas testu po prostu je odłącz.

• 4 tygodnie później...
W dniu 9.02.2023 o 14:38, don111 napisał:

Rel ma podłe zagrywki z tymi przewodami. To wstyd że dają (choćby podstawowy za darmo) kabel speakon na bodajże aluminiowym drucie, bo nie podejrzewam aby to była cynowana miedź. Z kolei za normalny no name kabelek Bassline z 3 miedzianymi żyłami i końcówkami życzą sobie ponad 1k. Zrobiłem sobie swój porządny speakon Bassline za 100zł. 

Witam, możesz napisać jaki przewód kupiłeś do swojego speakon ? Chciałbym też zrobić jakis 3m 

2 godziny temu, MichałA napisał:

Witam, możesz napisać jaki przewód kupiłeś do swojego speakon ? Chciałbym też zrobić jakis 3m 

Zrób sobie z dowolnego przewodu głośnikowego bi-wire, 1 przewód z 4 będzie niewykorzystany. Przekrój 1 lub 1.5mm2 wystarczy w zupełności do długiego przewodu, to tylko sygnał, prąd znikomy. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.