Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, szeitas napisał:

Dzień dobry pytanie do was czy może dojść do uszkodzenia wzmacniacza zaczęłam używać gniazdek nous a1 . Słucham przeważnie w nocy subwoofer nie wybudza się zasłaby sygnał a tak przes aplikację mogę sobię go włączyć i wyłączyć. Włoczony rel 24/7 u mnie to nie przejdzie.

Traktuję w ten sposób dwa REL-e od 5 lat i zero problemów :)

Nic w teorii nie powinno się stać, tak jakbyś użył głównego włącznika w Relu. Starsze Rele T w ogóle nie miały auto on, a producent pisał że wyłączanie suba nie ma większego znaczenia dla żywotności, wzmacniacz bierze poniżej 4W bez sygnału

Cytat

Power Saving Efficiency All REL Sub-Bass Systems are designed for maximum power efficiency, both when passing a signal through to its resultant output sound into the room and also when silent. REL circuitry is designed for “power starvation” operation under no signal conditions. This means that immediately when there is a gap in the signal the REL is instantly at maximum power saving efficiency, yet remains at maximum readiness to respond immediately to a sudden transient signal, such as an explosion in a movie, even after a long quiet period and regardless of level. This compares to some “auto power on/off systems” which remain powered up for a set period of no-signal condition (up to 10-15 minutes) and which need to power-up on receipt of a sudden transient, thus failing to catch the start of that transient. There is also the possibility of the unit remaining inoperative during listening sessions where the overall volume is low. It is not necessary to switch off between listening sessions – it will not significantly shorten its life by leaving it switched on. On the other hand, it will not harm sound quality if it is always switched off. The power consumption in the quiescent (no signal) state is negligible. REL’s power starvation technology uses less than 4w when idle (less than 1/25th the power of a standard light bulb).

• 4 tygodnie później...
W dniu 27.11.2024 o 20:19, Sebmon666 napisał:

Witam,

Mikołaj już blisko ! więc 2 razy Rel T7x .Tylko do stereo ,pokój 18m2.

Mega sprawa, T7x chyba najlepszy wybór.

Edytowane przez maciekplacek
3 godziny temu, maciekplacek napisał:

Mega sprawa, T7x chyba najlepszy wybór.

Dzięki,

Wziąłem bez odsłuchu.S510 ponoć mega ale za tą kasę co wydałem byłby tylko jeden a w stereo powinny być 2 sztuki.

Jestem zadowolony. 

5 godzin temu, Sebmon666 napisał:

Dzięki,

Wziąłem bez odsłuchu.S510 ponoć mega ale za tą kasę co wydałem byłby tylko jeden a w stereo powinny być 2 sztuki.

Jestem zadowolony. 

Bardzo dobry wybór a nawet świetny do Twojego pomieszczenia , gratuluję zakupu 🙂

W dniu 30.11.2024 o 16:49, Sebmon666 napisał:

Dzięki,

Jestem zadowolony. 

Pamiętaj że dwa subwoofery dają Ci lepsze pokrycie powierzchni, aczkolwiek jeden z wyższej półki da Ci lepsza jakość tego basu. Myślę że jak najbardziej warto rozważyć dwa subwoofery z niższej serii. Pytanie jaki metraż posiadasz i czy już miałeś u siebie w pomieszczeniu jakiś subwoofer?

Muszę powiedzieć że dosyć "nietradycyjny" setup. Dwa centralne w stereo i dwie baterie przeciwpancerne 😉 Jaki jest metraż tego pomieszczenia? 

Edytowane przez Tomas20

Do stereo używałem bardzo dawno temu Adam audi s3h . Chciałem coś  pasywnego padło na monitor audio ta konfiguracja mi odpowiada. Metraż niewielkie popatrz na Japończyków co wsadzają do mikro pomieszczeń grund żeby to dobże ustawić dźwięk to bajka 

Edytowane przez szeitas

Ale czemu nie kupiłeś monitorów podstawkowych albo podłogowych z tej serii monitor audio ? Kolumny centralne mają inne strojenie, dostosowane żeby dobrze nagłaśniać dialogi, grają gorzej w muzyce

Edytowane przez Tomas20

Jako centry dobre jak stoją w poziomie, jak w pionie to mogą grać i w stereo, robi się kawał mocnego monitora w układzie d'apollito. Grałem tak na dużych centrach Tannoy RC i grało to zdecydowanie lepiej od podstawkowych R1, bliżej podłogowym modelom. Te centry Platinum są ogromne, jak na 'podstawkowe' 

Podłączałem różne centralne do wzmacniacza stereo i grało to "dialogiem", więc do kina tylko mi to pasowało, ale ok jeśli koledze się podoba to nie neguję. Najważniejsze że robi robotę. Pozdro.

No to dołączyłem do szanownego grona właścicieli sub'ów REL 😊

T/9x gra znakomicie. Po 3 latach słuchania SVS SB-1000 Pro muszę się przyzwyczaić, bo jest inaczej ale bardzo mi się ten inny inny bas podoba 😊

Nie podoba mi się natomiast to, że mam to samo co pisali już inni niektórzy użytkownicy: subwoofer (gdy jest wyłączony amplituner) lekko buczy (transformator?). To jest bardzo ciche i słychać to tylko wtedy kiedy jest absolutna cisza w pokoju, a także wtedy kiedy do T/9x jest wpięty oryginalny kabel speakon. Nadmieniam, że nadmiar kabla nie jest zwinięty w regularny krążek, tylko ułożony wzdłuż ściany. 

Edytowane przez D850

Tak jak napisałem: słychać to ciche buczenie tylko wtedy gdy T9x jest podłączony do amplitunera przez speakon. Jeśli wypnę ten kabel robi się cisza, jeśli podepnę Rela prze kabel RCA to także jest cisza. Ten artefakt jest słyszalny tylko z wpiętym oryginalnym kablem speakon i włączonym amplitunerem. Jeśli pilotem wprowadzam Yamahę do standby, to wtedy buczenie znika (pomimo wpiętego kabla).

Edytowane przez D850

A jak go podłączasz przez speakon ? 

Mam dwa t9x podpięte przez rca do amplitunera i jednocześnie przez speakon do wzmacniacza i nie występują nawet najmniejsze szumy. 

Masz podpiętego Rela jednocześnie do 2 różnych żródeł sygnału?

Podłączyłem kabel speakon zgodnie z załączoną instrukcją: czerwony kabel do "plusa" prawego głośnika, żółty kabel do "plusa" lewego głośnika i czarny do "minusa" lewego głośnika. Dokładnie to do zacisków głośnikowych amplitunera.

Edytowane przez D850
3 minuty temu, D850 napisał:

Masz podpiętego Rela jednocześnie do 2 różnych żródeł sygnału?

Tak

W stereo grają mi tylko dwa t9x pod wzmacniaczem  a jak oglądam film to włączam amplituner i wtedy cztery suby robią zamieszanie w tym te dwa Rel-e.

Edytowane przez 77Mariusz77
4 minuty temu, don111 napisał:

Zostaw wpięty także RCA i powinno być bez buczenia, tak radzi REL.

Nigdzie nie ma takiej informacji w instrukcji. W jakim celu Rel ma mieć podawane niezależnie dwa sygnały z amplitunera po 2 róznych kablach?

5 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Tak

W stereo grają mi tylko dwa t9x pod wzmacniaczem  a jak oglądam film to włączam amplituner i wtedy cztery suby robią zamieszanie w tym te dwa Rel-e.

A co się stanie jak oba źródła podają sygnał? Które wejscie jest priorytetowe: speakon czy RCA?

Instrukcja dobra jest  tutaj . Piszą,  że w niektórych przypadkach czarny odłączyć itd... znajdz to spróbuj 

Screenshot_20241218_214337_Chrome.jpg

6 minut temu, D850 napisał:

Nigdzie nie ma takiej informacji w instrukcji. W jakim celu Rel ma mieć podawane niezależnie dwa sygnały z amplitunera po 2 róznych kablach?

A co się stanie jak oba źródła podają sygnał? Które wejscie jest priorytetowe: speakon czy RCA?

Jak włącze amplituner to sygnał idzie z RCA , wzmacniacz robi za końcówkę w kinie i pod niego są podpięte fronty. W takim podłączeniu na pewno dostaje sygnał przez rca bo regulacja na subie działa tylko od LFE. 

Edytowane przez 77Mariusz77
34 minuty temu, xajas napisał:

gdzie to znalazles (zrodlo)?

31 minut temu, D850 napisał:

31 minut temu, D850 napisał:

Nie zorientowałeś się że masz 2 niezależne potencjometry głośności ? To jest właśnie duża zaleta subów Reli oraz BK.

Na filmach sygnał leci z LFE na wejście RCA (1./LFE - niefiltrowane), jednocześnie sub działa normalnie na speakonie jako wsparcie dla frontów (w stereo ale i w kinie też. dostaje oba sygnały jednocześnie).

W innych markach subwooferów w instrukcji zwykle jest zastrzeżenie że nie wolno podłaczać obu sygnałów jednocześnie (tj przec RCA i terminale). W Relach/BK można i warto to wykorzystać.

Edytowane przez don111
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.