Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla USB i wpływ na jakość dźwięku

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer jest oddalony od daca i konwertera USB 5m. Czy będzie jakaś utrata jakości jeśli użyję kabla USB o tej długości.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ja mam ponad 6 metrów spdif elektryczny ciągnięty od peceta do mojego Dac'a i lampowca ... mówiąc szczerze to nie słyszę różnicy pomiędzy utworem z peceta a utworem z spdif out z cedeka z tej samej płyty ...

Na wejściu DAC mam WM8804 który ponoć reclocking i de-jitter robi ... Być może za interfejsem USB też masz taki filtr w DAC'u ? Zaglądałeś mu pod maskę ?

U mnie jest 7.5 m i działa bez zarzutu.

A utraty jakości nie będzie żadnej. Po prostu w pewnym momencie przestanie działać i wtedy będziesz wiedział, że za długi, a wtedy...

Wyciągasz zasilanego HUB'a na 5 m i do niego kolejne 5 m.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jedno jest pewne;

Im kabel dłuższy, tym dłużej wpływa na dźwięk......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

No to akurat mogę opowiedzieć co mi się przydarzyło dzisiaj. Byłem zmuszony na jakiś czas podłączyć dac przez usb i wystąpiła bardzo dziwna i nieciekawa sytuacja. Posiadałem dwa identyczne kable usb 1m i 5m. Jako że dac przestawiony był nieco dalej podłączyłem go kablem 5m i co usłyszałem w głośnikach? Muzykę z szumami i trzaskami - używany był wtedy sygnał 24bit 192kHz. Po zmianie na 16bit 44.1kHz szumy i trzaski zniknęły. Cała sytuacja zaciekawiła mnie mocno i postanowiłem przestawić dac i podłączyć go kablem długości 1m i tym razem problemów z żadnym formatem już nie było. Może mój przypadek był jakiś wyjątkowo dziwny może nie, ciężko powiedzieć, nie polecałbym jednak zbyt długich kabli sygnałowych.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Cała sytuacja zaciekawiła mnie mocno i postanowiłem przestawić dac i podłączyć go kablem długości 1m i tym razem problemów z żadnym formatem już nie było.

Spora część kabli jest bardzo kiepskich i nie mieszczą się w standardach. Normą jest że popularne kabelki po parę złotych mające długości około 2m nie pracują w full duplex z częścią drukarek (głownie HP) wymagających równoczesnej komunikacji dwustronnej. Zatem kiepski kabel pięciometrowy może w audio dawać podobne efekty do opisanych.

Normą jest że popularne kabelki po parę złotych mające długości około 2m nie pracują w full duplex z częścią drukarek (głownie HP) wymagających równoczesnej komunikacji dwustronnej.

Może się mylę, ale czy w full duplexie USB to dopiero od wersji 3.0 potrafi? O ile wiem, to USB 1.0 -2.0 to half duplex. Jeśli tak, to ta powyższa informacja trochę się rypie, choć nie zmienia faktu, że niektóre kable (nie zawsze te najtańsze) już przy 3 metrach potrafią robić problemy.

Mylisz się.

Kolega majkeljot nie myli się odnośnie transmisji full duplex. Tego typu transmisja jest wtedy gdy obie strony mogą nadawać/odbierać jednocześnie. Oczywistym jest , że przy jednej parze drutów ( transmisja symetryczna ) USB2.0 nie jest full duplex. W USB 3.0 doszły dwie dodatkowe pary przewodów i można jedną z nich wysyłać a drugą odbierać. Jest więc tutaj full duplex.

Mam w domu dwa DAC na Sabre na USB

Jeden wpięty bezpośrednio w płytę główną ekranowanym jak najkrótszym kablem, drugi na 5 zwykłym USB i ten drugi gra jazgotliwie :/

Nie wiem co jest dokładnie za to odpowiedzialne, ten drugi DAC ma tez wyraźnie wiecej godzin nasłuchane. W weekend to sprawdze i dam znać.

Mam nadzieje że to nie kabel...

Kolega majkeljot nie myli się odnośnie transmisji full duplex

Rozumiejąc dosłownie transmisję w obu kierunkach w tym samym czasie - zgoda

Natomiast rzeczywiście drukarki HP nawet w USB 2,0 potrzebują transmisji 2-kierunkowej ale naprzemiennie, czyli pytanie-odpowiedź.

i kiepskie kable tego nie zapewniają.

Natomiast rzeczywiście drukarki HP nawet w USB 2,0 potrzebują transmisji 2-kierunkowej ale naprzemiennie

... a to się nazywa half dupleks. O ile się nie mylę, oczywiście :P

Spora część kabli jest bardzo kiepskich i nie mieszczą się w standardach.

Tak jak pisałem wcześniej użyłem 2 identycznych kabli jedyną różnicą była ich długość, nie były to też pierwsze lepsze druty za 5zł. Kable są porządnie ekranowane i solidnie wykonane więc nie sądzę żeby nie spełniały standardów wykonania. A odnośnie kabla usb 2.0 - jest to na 100% half duplex, z tego co wiem możliwa jest konwersja usb 2.0 do full duplexu ale wymagane jest do tego poprowadzenie 2 dodatkowych żył sygnałowych i utworzenie wirtualnego portu na tym samym aktualnie używanym porcie usb (te dodatkowe żyły plus zasilanie posiada właśnie usb 3.0 dlatego moze pracować w full duplexie)

drugi na 5 zwykłym USB i ten drugi gra jazgotliwie :/

To jest logiczne. To jest jitter. Jitter rozumiany jako brak determinizmu momentu w którym następuje zmiana stanu.

Albowiem im jest większa pojemność kabla (linii transmisyjnej) tym jest większe rozmycie czasowe zbocza a więc również tym większa jest nieokreśloność po stronie odbiornika odnośnie dokładnego momentu, który schmitt-trigger na wejściu odbiornika uznaje za moment zmiany stanu sygnału ANALOGOWEGO, jaki przychodzi kablem USB.

TAK, analogowego. Dlaczego Analogowego ? Bo ten sygnał jest rozmyty i generalnie do bani jest.

Zmiana stanu z cyfrowego zera na cyfrową jedynkę w sygnale cyfrowym na końcu linii transmisyjnej jest rozmyta w czasie i generalnie jest farsą. Mając do czynienia z bardzo powoli narastającym zboczem, Trigger może mieć problem z określeniem dokładnego momentu tego "O! ... to właśnie TERAZ!".

Tak powstaje Jitter.

A jitter to jest właśnie to niemuzyczne brzmienie muzyki ... Niby "to samo" gra ... ale bez duszy.

TAK, analogowego. Dlaczego Analogowego ?

Dla wielu osób to będzie odkrycie, bo przecież w kablu USB przesyłane są mityczne "0" i "1" prawie jak w alfabecie Morse'a :-):-):-)

I te mityczne 0 i 1 jednak pozwalają zachować integralność na moich dyskach usb. Magia po prostu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

drugi na 5 zwykłym USB i ten drugi gra jazgotliwie :/
To jest logiczne. To jest jitter.

(...)

Tak powstaje Jitter.

A jitter to jest właśnie to niemuzyczne brzmienie muzyki ... Niby "to samo" gra ... ale bez duszy.

Wysoki poziom jitter powoduje zmiękczanie i zaciemnianie dźwięku. Jakby ktoś skręcił "treble".

Jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem, żeby jitter powodował nieorganiczne rozjaśnienie i wyostrzenie dźwięku.

Tak swoją drogą w lipcowym numerze niemieckiego "stereoplay" jest test kabli USB. Najtańszy kosztuje 8 €, zaś najdroższy 1400 €.

Pomierzono te kable i niestety wyszło, że tańsze modele często powodują jitter o niższym poziomie, niż topowe modele.

W podsumowanie redaktor przyznał, że nie zaobserwowali wpływu poziomu jitter na jakość dźwięku i że za bardzo nie wiedzą, z czego w takim razie różnice te wynikają.

Zarówno przy pomiarach, jak i odsłuchach, wykorzystano m.in. różne DACi pracujące w trybie asynchroniczny.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Bo niemcy są głusi, takiego daliśmy im łupnia w 1945. Mam kilka terabajtów na dyskach usb. I jakoś mi wszystko działa, a używam najtańszych kabli usb.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

I te mityczne 0 i 1 jednak pozwalają zachować integralność na moich dyskach usb. Magia po prostu.

Ano magia, bo po kablu nadal płynie sygnał analogowy, jak z tym żyć? Zaginęły zera i jedynki.

Dla wielu osób to będzie odkrycie, bo przecież w kablu USB przesyłane są mityczne "0" i "1" prawie jak w alfabecie Morse'a :-):-):-)

Powiem tak: Skoro I = C * (dU/dt), to znaczy, że (dU/dt) = I / C ... Mówiąc o mityczynych zerach i jedynkach, przez domniemanie zakładasz, że zmiana stanu z jednego na drugie jest "natychmiastowa". A zatem, matematycznie zakładasz, że (dU/dt) jest równe nieskończoności, gdyż Twoje dt jest równe zero. (czas następowania zmiany jest równy zero).

A skoro mówisz, że nieskończoność to równa się Prąd / Pojemność, to znaczy, że :

a). Twój nadajnik jest małą kieszonkową elektrownią atomową, która jest w stanie "wypluć" z siebie nieskończony prąd,

i/lub

b). Twój kabel ma zerową pojemność ....

A zatem sygnał JEST analogowy, bo mityczne zera i mityczne jedynki nie istnieją, tak samo jak nie istnieją małe kieszonkowe elektrownie po stronie nadajnika USB, czy też tak samo jak nie istnieją kable o zerowej pojemności ...

Natomiast z całą resztą tej wypowiedzi się jak najbardziej zgadzam :) ... w sensie, że "odkrycie" i że "prawie" ... które robi wielką różnicę.

bo przecież w kablu USB przesyłane są mityczne "0" i "1" prawie jak w alfabecie Morse'a :-):-):-)

...a do tego jak wielki wtedy mieli Jitter. Przecież ręka to czysto analogowy generator z wieeeelkim Jitterem. Jakoś jednak sobie radzili i wiadomość odczytywali. Jak to możliwe? Cud jaki czy co? ;)

Powiem tak: Skoro I = C * (dU/dt), to znaczy, że (dU/dt) = I / C ... Mówiąc o mityczynych zerach i jedynkach, przez domniemanie zakładasz, że zmiana stanu z jednego na drugie jest "natychmiastowa". A zatem, matematycznie zakładasz, że (dU/dt) jest równe nieskończoności, gdyż Twoje dt jest równe zero. (czas następowania zmiany jest równy zero).

A skoro mówisz, że nieskończoność to równa się Prąd / Pojemność, to znaczy, że :

a). Twój nadajnik jest małą kieszonkową elektrownią atomową, która jest w stanie "wypluć" z siebie nieskończony prąd,

i/lub

b). Twój kabel ma zerową pojemność ....

A zatem sygnał JEST analogowy, bo mityczne zera i mityczne jedynki nie istnieją, tak samo jak nie istnieją małe kieszonkowe elektrownie po stronie nadajnika USB, czy też tak samo jak nie istnieją kable o zerowej pojemności ...

Natomiast z całą resztą tej wypowiedzi się jak najbardziej zgadzam :) ... w sensie, że "odkrycie" i że "prawie" ... które robi wielką różnicę.

Kolega nie zrozumiał "żaluzji"? :-)

Oczywiście, że sygnał płynący w kablu ma naturę analogową - w znaczeniu ciągłości - a mityczne 0 i 1 to tylko umowne stany interpretowane w odbiorniku jako wartości logiczne. Dlatego napisałem o odkryciu, bo dla wielu osób jest to nowość, myślą, że kablem zasuwają te 0 i 1. Później wypisują bzdury, że kable nie mają żadnego wpływu na sygnał cyfrowy, bo to przecież same zera i jedynki.

W ogóle wszystko jest analogowe. Przez procesor też oczywiście płynie prąd. Mój dysk usb to taki winyl po prostu.

A ja kupilem 1.5 metra kabla USB z najwyzszej polki i jestem BARDZO z niego zadowolony, wzrosla przestrzen lokalizacja a barwa na instrumentach klasycznych i paleta barw wzrosla drastycznie. Bez tego kabla nie moglbym juz sluchac :)

Opublikowano · Ukryte przez Rick, 21 Czerwca 2013 - zaśmiecanie tematu
Ukryte przez Rick, 21 Czerwca 2013 - zaśmiecanie tematu

A ja kupiłem jeszcze z wyższej półki i w zasadzie nie potrzebuje już głośników, wzmacniacza i DAC'a.

Kabel sam gra!

Podłączyłem go nawet do starych Altusów i jakość też wzrosła drastycznie.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

A ja kupiłem jeszcze z wyższej półki i w zasadzie nie potrzebuje już głośników, wzmacniacza i DAC'a.

Kabel sam gra!

Podłączyłem go nawet do starych Altusów i jakość też wzrosła drastycznie.

A tu widze dalej audio-sredniowiecze :D

Ja też, bo coś mi się wydaje że kupiłeś za tani kabel. Ja kupiłem droższy i uwierz mi, że sam gra :)

A ja mam tani i tuninguje go ayranem i to deklasuje wszystko co zna ludzkość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.