Skocz do zawartości
IGNORED

Blu Ray Pure Audio-powrót do fizycznych nośników muzyki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

A o czymś takim jak re-generacja clocka ze strumienia danych kodowanego Manchesterem to słyszałeś może?

REGENERACJA to nie oryginał , to jak odgrzewane kotlety. Jedyny prawdziwy sygnał clocka w odbiorniku zapewnia opracowany przez Sony iLink oparty na protokóle s300. Niestety standard powszechnie nie dostępny.

Sony ma inżynierów. W dziedzinie rynku profesjonalnego AV są na szczycie a to podstawa. Jako pierwsi umożliwili odtwarzanie na BD pleyerach PCM 2.0 i 5.1. Reszta to garażowcy na większą lub mniejszą skalę.

Gęsty format do płyt wprowadzili już w 2000 roku. Nie ma drugiej takiej firmy.

Sony ma inżynierów.

Reszta to garażowcy.

Dowcip miesiąca.

Sony MIAŁ inżynierów. Oraz wizjonerów typu Akio Morita. To wszystko czas przeszły. Obecnie jadą jeszcze na marce, którą mieli 20-30 lat temu. W czasach telewizorów CRT Trinitron to była klasa sama dla siebie i najwyższa półka. Obecnie matryce do swoich LCD biorą od Samsunga.

Nie masz wiedzy na temat rynku PRO.

Ciekaw więc jestem zdania tych, którzy takową wiedzę mają.

A głośniki do swoich topowych kolumn od Scanspeaka.

Reasumując: "przodująca" firma bierze matryce i głośniki od (jak to ładnie Arton określił) "garażowców". No to się porobiło.

Mówiłem, że nie masz wiedzy o rynku PRO. Nawet nie wiesz co to jest rynek profesjonalny a co to konsumencki.

Nawet we dwójkę.

A głośniki do swoich topowych kolumn od Scanspeaka.

Tak. Nie ma producentów co by wszystko produkowali. Ich topowe kolumny to półka 10 tyś. Jako ciekwastkę powiem, że Samsung korzysta również z podzespołów Sony.

Mówiłem, że nie masz wiedzy o rynku PRO.

Dlatego mówiłem, że chętnie wysłucham zdania znawców tematu.

Nie ma producentów co by wszystko produkowali.

Samsung korzysta również z podzespołów Sony.

Kineskopy Trinitron produkowali sami

Nie mówimy o podzespołach, lecz o rzeczach podstawowych: matryca w telewizorze, głośniki w kolumnach. Powstaje zatem pytanie: co Sony obecnie produkuje sam? Czy stał się montownią elementów wytwarzanych przez innych?

Dzisiejsze Sony to tylko cień dawnej potęgi.

Zawsze lubiłem i szanowałem tą firmę.

Ale dziś nie mają ciekawej oferty.

Jakie znasz wyroby profesjonalne Samsunga? Nawet takiego oddziału nie mają. Nie mówmy o masówce. Samsung dobry jest w zabawkach. Wejdź sobie na strony działu profesjonalnego Sony. Wyroby , które tam zobaczysz to 90-100% SONY. Wejdź i nie wahaj się.

>sly30

Czy po 13 -tu latach od wprowadzenia gęstej płyty przez Sony widzisz jakieś istotne powody by twierdzić, że nowy format coś znacząco zmieni?

Dam ci prosty przykład.

Interesowałem się telewizorem 84 cale 4K.

Widziałem tego LG i Sony który jest na tej samej matrycy LG.

Obraz statyczny super ale ruchomy porażka.

Wczoraj w Berlinie w Saturnie widziałem 85 cali Samsunga.

Co prawda 2x droższy niż ten LG i o 50% droższy niż ten Sony.

Ale obraz bajka!! Sony czy LG przy nim to śmietnik.

Widać było przewagę technologii.

To smutne ale w tym przypadku Samsung górą.

A widziałeś plazmę Panasonica?

W kategorii Full HD każda plazma Panasonica dystansuje o kilka długości produkty Sony.

Sony czy LG przy nim to śmietnik.

Sony nie oglądałem, więc się nie wypowiadam. Ale taka ocena LG to gruba przesada, gdyż jest absolutnie nieuprawniona. Może LG miał podamy kiepski sygnał?

Widziałem różne plazmy Panasa a nawet miałem swój 65 VT 20 czy 25, nie pamietam.

Słabiutka była. Ponoć ta nowa Z60 jest ok.

Jest dziedzina, gdzie Sony jest nadal marka wiodaca - to projektory kina domowego klasy budżetowej do sredniej. W tym sa tak dobrzy jak kiedyś byli z Trinitronem. Samsung i LG w tej branzy nie istnieja. Licza się jeszcze z dużych Epson ,Panasonic i JVC, a z małych Opotma , Acer i Benq.

W produkcji tv nie daja rady kosztowo Koreanczykom.

Konto w trakcie usuwania

Co znaczy gęsta płyta ? SACD? Mam wiele SACD i grają jak dobre wydania CD.

Studio Master na BR powinno być znacznie lepsze.

Jeżeli VT jest wg Ciebie "słabiutka" to dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa.

A tak wogóle to nie róbmy tu off-topa. To jest wątek o BD Pure Audio. Nie o telewizorach.

sly30

Co się istotnego zmieniło by po 13-tu latach istnienia SACD i DVD Audio wprowadzać trzeci format BD Audio? Jakie są znaczące powody?

Dostępność muzyki? Wybór na DVD-Audio był żaden a na SACD nieco większy ale też pozostawiający wiele do życzenia.

Gdyby na BR Audio były nowości i duży wybór to miałoby sens.

DVD-A to czas przeszły. SACD gdzieś tam wegetuje na dalekich rubieżach rynku jako mikro-nisza w niszy. Moim zdaniem argumenty przemawiające za próbą wprowadzenia trzeciego formatu są ważkie:

1. BD Pure Audio (w przeciwieństwie do obydwu tamtych) nie wymaga specjalnego odtwarzacza. Czyta go każdy, standardowy BD player.

2. Zapewnia dźwięk 5.1 LPCM 24/192 i DTS-HD MA.

Pozatym do zapisu DSD (SACD) są zastrzeżenia.

Nie, nie - to nie do końca tak .... :)

Ruch w temacie udostępnienia materiału MASTER przez wiodące firmy rozpoczął się jakiś czas temu, wraz

z opatentowaniem systemu CINAVIA, oraz wprowadzenia go do każdego nowego odtwarzacza BD, a także

do starszych, poprzez aktualizację firmware. Jest to na tyle mocne zabezpieczenie, że przekonało wydawców.

Jeśli przyłączą się inni i udostępnią swoje bogate katalogi, to może się udać. Nie na zasadzie wymieniamy

CD na BDA , ale jako oferta dla "bardziej wymagającego klienta"

Póki co, to szału nie ma - nie ma też informacji o planach wydawniczych innych firm, chyba że czegoś nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jużeśmy o tym pisali - Cinavia to jednak bardzo poważna ingerencja w sygnał, osobiście wolę już 16-bit 44.1kHz niż wyższą rozdzielczość ale z tym zabezpieczeniem.

Dostępność muzyki? Wybór na DVD-Audio był żaden a na SACD nieco większy ale też pozostawiający wiele do życzenia.

Gdyby na BR Audio były nowości i duży wybór to miałoby sens.

Nie przekonałeś mnie. W porównaniu do powyższych dostepność BDA=0. Niestety nie widzę żadnych argumentów by było lepiej niż w przypadku DVDA i SACD.

>sly30

Owszem jest szansa , że pewna ilość płyt powstanie, powiedzmy w uzgodnionym pakiecie uruchomieniowym tego biznesu. Jednak przez najbliższer 10 lat nie widzę by przegoniło to segment SACD. Co do dostepności materiału muzycznego to nie masz pojęcia co to jest dźwięk wielokanałowy i jaka jest jego dostępność. Misiomor już o tym wczesniej wspominał. To są koszty nowych realizacji w ubogiej liczbie studiów również z niewielka liczbą specjalistów w tej materii. Dla ułatwienia zrozumienia tematu powiem, że w Polsce nie widzę takich.

Ile masz płyt BD-A ?

Jak odbierasz ingerencję Cinavii w zapis ?

Po tym co się dowiedziałem o tym systemie bardzo spadło mi ciśnienie na BD-A. Nie lubię płacić za rzeczy rozmyślnie popsute.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.