Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/końcówka mocy DIY - budżet 1400zł.

jarek5127

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie bo wzmacniaczy DIY jest pełno i nurtuje mnie jedna rzecz.

Czy za 1400zł można stworzyć coś co brzmieniowo będzie np lepsze niż sony ta-f770es lub yamaha a1020 ?

Oczywiście w koszty nie wliczamy obudowy.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

class-d, Sure TDA7498. Zapomnij o lampach itd - jeszcze Ci zostanie 1000 zł na płyty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na Ebay'u kupisz taniej. Zasilacz dostaniesz w Polsce. Potrzebujesz jeszcze 6 kond. 22nF/50V do upgrade'u plus potek - i gra muzyka!

Ukryta Zawartość

Obstawiałbym coś z klasy A jeśli takowe sprzęty istnieją ;)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Szukaj projektów jaskiniowca (clony accuphase)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

to ja poproszę takiego.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Podpinając się pod temat jako iż ktoś szuka alternatywy dla komercyjnego produktu.

Co polecicie jako alternatywę DIY cenową dla modeli sony ~(570ES, 690ES, 590ES, 550ES i podobne)

Cena pomijając trafko, obudowę i zasilacz około 200 za końcówkę stereo?

Nowy wzmak kolegi borysa hexfet? Uniamp irka? Symek flodinsa? Inne?

Czego można się spodziewać po w/w projektach w porównaniu do klocków tej klasy?

Może coś lepszego komercyjnego używanego?

Nie słuchałem 770es. Posiadam 700es i zbiera kurz:-) Bardzo dobry wzmak, gra fajnym, muzykalnym dźwiękiem typowym dla lat 80-tych. Miałem (a nawet mam do sprzedania Tripatha) i dla mnie Sony zagrał lepiej. A w zasadzie inaczej. Tripath grał bardziej szczegółowo, lżej. Płyty audiofilskie - bajka. Ale z normalnymi płytami wolałem Sony-ego. Czyli opinia bardziej wynika z mojego gustu.

Obydwa pobiły dwie konstrukcje klony Accuphase. E-406 i E-407. Takie połączenie wszystkich zalet obydwu wcześniejszych wzmacniaczy i jeszcze trochę radości ze słuchania a nie analizowania dżwięków. Obecnie gram na 407 z pre z 408. Mam uruchomionego E-305V (MOSFET) ale na razie nie mam ochoty pakować go w obudowę.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

to klasa D, lepiej jest na Tripath, a jeszcze lepiej na ICE-Power, choć za taką kasę można coś lepszego sklecić na V-mosfetach

Do aplikacji Sure'a są dobre linki na temat upgrade'owania. Tripath nie podaje schematów itd.

Z mojej strony moge ci polecic:

Ukryta Zawartość

Jest to wzmacniacz zaprojektowany przez uzytkownika z diyaudio.com , wzmak jest sprawdzony i odsluchany, tylko dwoch uzytkownikow na ebayu ma oficjalne zezwolenie na sprzedaz tych kitow. Jest tam i klon polecanego naima.

Dodatkowo jak to ma byc zintegrowany wzmacniacz mozesz sie zainteresowac preampem z pilotem na PGA2311.

Sprawdz przedmioty tego uzytkownika, ma duzo fajnych rzeczy, kupowalem od niego juz i jest to sprawdzony sprzedawca.

Generalnie, mozesz nawet zamowic, koncoweczke, zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem, obudowe itp. W budrzecie sie zamkniesz napewno.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tripath nie podaje schematów itd.

http://ep.com.pl/files/5543.pdf poszukasz to znajdziesz resztę choćby z datasheetów

Jest to wzmacniacz zaprojektowany przez uzytkownika z diyaudio.com , wzmak jest sprawdzony i odsluchany, tylko dwoch uzytkownikow na ebayu ma oficjalne zezwolenie na sprzedaz tych kitow.

Ta sama uwaga, chcesz to znajdziesz wszystko, a powyższe układy pracują w oparciu o typowe rozwiązania dla klasy D, więc nie twórzmy mitów.

Też wystarczy dotrzeć do datasheetów sterowników impulsowych dla mosfetów i ta cała otoczka tajemniczości pryska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poszukasz to znajdziesz resztę choćby z datasheetów

Ta sama uwaga, chcesz to znajdziesz wszystko, a powyższe układy pracują w oparciu o typowe rozwiązania dla klasy D, więc nie twórzmy mitów.

Też wystarczy dotrzeć do datasheetów sterowników impulsowych dla mosfetów i ta cała otoczka tajemniczości pryska.

Ten wzmacniacz mozna kupic nawet jako kit od samego producenta sterownika - International Rectifier, jednakze cena jest dosc spora.

Mitow zadnych nie ma - duzo ludzi ma ten wzmacniacz od LJM'a i sa bardzo zadowoleni, wzmacniacz rowniez zostal pozadnie obmierzony co potwierdza ze nie zostal sklejony byle jak.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.