Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy każdy człowiek ma swojego anioła stróża?Kiedy go otrzymuje?Z chwilą narodzin?Co się dzieje z takim aniołem po śmierci człowieka?

każdy ma , ale nie zawsze jest ten sam anioł (opiekun, świetlista istota) , tzn. może być kilku...

nie wiem kiedy otrzymuje ,podejrzewam , że można się tego dowiedzieć , ale według mnie kontakt z opiekunem jest nieprzerwany , jest jeszcze przed narodzinami , na poziomie energetcznym(duchowym)

nic się nie dzieje , istnieje nadal , pomaga innym ...

argus , twoja ignorancja jest też zaplanowana , tacy też muszą być , mają coś do przepracowania ...oczywiście i ty możesz zmienić stan swojej świadomości , w końcu to ty kreujesz rzeczywistość ....wiem , że ciężko Ci to pojąć ....mogę tylko współczuć i życzyć oświecenia....

żeby było jasne , jestem wychowany w tradycji katolickiej (czy jeszcze jestem katolikiem, raczej nie?) ...lecz nie ma to znaczenia w poznaniu Siły Stwórczej , jednym pomaga być wierzącym poprzez religię inni tego nie potrzebują , równie dobrze możesz być buddystą ( jest bardziej praktyczny)

[...]...mogę tylko współczuć i życzyć oświecenia....:)

Na szczęście oświecenia doznałem już dawno temu, gdy dotarł do mnie bezmiar hipokryzji i zakłamania "instytucjonalnego" kościoła katolickiego. A wtedy jeszcze nie było toruńskiej gadzinówki, która tylko skupiła i pokazała jak pod lupą najwredniejsze i najbardziej miałkie intelektualnie cechy tej feudalnej i totalitarnej instytucji.

Historia jest najlepszym nauczycielem. Nie bez powodu niemal dwa wieki temu powieszono za zdradę (kolaborację z caratem) prawie całą biskupią czołówkę polskiego kk (z bisk. massalskim na czele - ówczesny prymas też podpadł wielce za zdradę narodową). Polska dla tych swołoczy wcale się nie liczyła - tylko interes własny i watykanu (właśnie w TEJ kolejności). To im zostało do dziś.

Tadeusz Kościuszko - wielki patriota bez wątpienia - napisał swego czasu:

" Trzeba przyznać, że wszyscy ludzie posiadają dosyć zdrowego rozsądku, by odróżniać dobro od zła, zachowywać się, rozumować, pojmować i porównywać relacje, a także rozwijać swoje idee poprzez rozważania lub badania (za wyjątkiem małej liczby tych, którzy są obłąkani od urodzenia), ale po to są szpitale, żeby przeszkodzić im w wyrządzaniu szkód.

Czyż nie byłoby lepiej zacząć od przemawiania ludziom do rozsądku, uświadamiając im, że w ich prawdziwym interesie leży raczej, by postępowali prawie i sprawiedliwe, byli dobrymi ojcami, dobrymi synami, kochającymi Ojczyznę i przestrzegającymi prawa niż szkodzili sobie i oszukiwali się nawzajem, tracąc spokój ducha w nieustannej krzątaninie dla pokrzyżowania planów zasadzek i podstępów ze strony innych ludzi; jeśli do takiego wychowania dodacie dobre prawo, które karząc za przestępstwa jednocześnie przeciwdziała szerzeniu się przywar; jeśli ponadto sami będziecie dawać przykład cnoty w każdych okolicznościach, bądźcie pewni, że Lud pójdzie za wami, gdyż ludzie są w sposób naturalny naśladowcami jak małpy.

Jeśli jednak, na odwrót, rozpoczniecie od oświecania Księży, dacie im /tym samym/ więcej środków, by zniewalali Lud i trzymali go w jeszcze silniejszym uzależnieniu, bowiem każde wydzielone ciało w Narodzie będzie mieć zawsze swój własny interes, przeciwny do interesu Państwa, bądź będzie występować przeciwko działaniom rządu, bądź będą miały miejsce potajemne bunty i konspiracje, w które niestety obfituje historia. Nie można mieć nadziei, że zmieni się ich zachowanie, gdyż w ich podstawowym interesie leży mamienie ludu kłamstwami, strachem przed piekłem, dziwacznymi dogmatami oraz abstrakcyjnymi i niezrozumiałymi ideami teologicznymi. Księża będą zawsze wykorzystywać ignorancję i przesądy Ludu, posługiwać się (proszę w to nie wątpić) religią jako maską przykrywającą ich hipokryzję i niecne uczynki. Ale w końcu jaki jest tego rezultat: lud nie wierzy już w nic, jak np. we Francji, gdzie chłopi nie znają ani obyczajności, ani religii; są bardzo ciemni, chytrzy i niegodziwi.

Widzieliśmy Rządy Despotyczne, które posługiwały się zasłoną religii w przekonaniu, że to będzie najmocniejsza podpora ich władzy, wyposażano więc Księży w największe możliwe bogactwa kosztem nędzy ludu, nadawano im najbardziej oburzające przywileje aż po miejsce u Tronu, jednym słowem, tak mnożono względy, dobra i bogactwa Duchownych, że połowa Narodu cierpiała i jęczała z biedy, podczas gdy oni, nie robiąc nic, opływali we wszelkie dostatki."

Własną ręką Tadeusza Kościuszki napisane

i księciu Adamowi Czartoryskiemu od niego samego powierzone.

W Paryżu w czasie Kongresu Wiedeńskiego 1816

Na szczęście oświecenia doznałem już dawno temu, gdy dotarł do mnie bezmiar hipokryzji i zakłamania "instytucjonalnego" kościoła katolickiego. A wtedy jeszcze nie było toruńskiej gadzinówki, która tylko skupiła i pokazała jak pod lupą najwredniejsze i najbardziej miałkie intelektualnie cechy tej feudalnej i totalitarnej instytucji.

nie rozumiesz istoty życia , tu na Ziemi ...nie ma znaczenia czy rydzyk czy islam , ty zbierasz tylko doświadczenia ...przychodzisz tu z jakimś planem masz też wolną wolę i to jak ten plan wypełnisz zależy od ciebie ...możesz iść złą albo dobrą drogą , wybór należy do Ciebie..nikt nie każe Ci iść za Rydzykiem , to twój wybór...

dobrze że wtedy waszej sekty jehowitów nie bylo bo byś siedopiero dowiedziall :)

P.S.

A tak uderzając twoją kocia retoryka...jak to argusiuliku płatnego agenta usa cytujesz ?

wybór należy do Ciebie..nikt nie każe Ci iść za Rydzykiem , to twój wybór...

On tego nie rozumie...bo u jehowitów wolnego wyboru nie ma.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Idę swoją drogą i nie musi mi stawiać drogowskazu moralnego jakiś chciwy i zakłamany człowieczek mieniący się samozwańczo autorytetem moralnym (mimo, że sam grzeszy na potęgę). Potrafię być porządnym człowiekiem bez tego.

dobrze że wtedy waszej sekty jehowitów nie bylo bo byś siedopiero dowiedziall :)

P.S.

[...].bo u jehowitów wolnego wyboru nie ma.

jacchooyku - ile razy mogę powtarzać, że ze świadkami nic wspólnego nie mam ?????

Zafiksowałeś się, biedaku, albo tak ci na parafii (albo i w seminarium) mózg wyprali.

Autentycznnie współczuję .

P.S. - co do Kościuszki - każdy patriota wtedy szedł na emigrację tam, gdzie mu było wygodniej. Mickiewicza albo Chopina też nazwiesz płatnymi agentemi Francji ???

Naprawdę, katolicka "formacja" chyba ci mózg zlasowała doszczętnie.

przede wszystkim argus akceptuj siebie i akceptuj innych ....oni też tu są z jakimś planem...kto wie może na poziomie energetycznym jesteś kumplem z rydzykiem , ale tu np. pojawił się , żeby podnieść Tobie ciśnienie , żebyś mógł przepracować jakiś problem...

Idę swoją drogą i nie musi mi stawiać drogowskazu moralnego jakiś chciwy i zakłamany człowieczek mieniący się samozwańczo autorytetem moralnym (mimo, że sam grzeszy na potęgę). Potrafię być porządnym człowiekiem bez tego.

jacchooyku - ile razy mogę powtarzać, że ze świadkami nic wspólnego nie mam ?????

Zafiksowałeś się, biedaku, albo tak ci na parafii (albo i w seminarium) mózg wyprali.

Autentycznnie współczuję .

P.S. - co do Kościuszki - każdy patriota wtedy szedł na emigrację tam, gdzie mu było wygodniej. Mickiewicza albo Chopina też nazwiesz płatnymi agentemi Francji ???

Naprawdę, katolicka "formacja" chyba ci mózg zlasowała doszczętnie.

Ależ oczywiście, ty jesteś pewnie Katolikiem i jak jarciu_666 zaczniesz nam tu zaraz pisac _nasi biskupi_& _nasz kościół_

A wiesz Tomuś, że "jak na górze tak i na dole" (jako w niebie i na ziemi)?

Po czynach ich poznacie...

to się wszystkich tyczy i to Pan bedzie oceniał te owoce nie ty i koledzy tak skwapliwie cytujacy te słowa :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

i to ja niby jestem ograniczony...

Tomus, Ty jesteś nieograniczony.... niczym.

to się wszystkich tyczy i to Pan bedzie oceniał te owoce nie ty i koledzy tak skwapliwie cytujacy te słowa :)

No, i pójdziesz do piekła :)

każdy ma , ale nie zawsze jest ten sam anioł (opiekun, świetlista istota) , tzn. może być kilku...

nie wiem kiedy otrzymuje ,podejrzewam , że można się tego dowiedzieć , ale według mnie kontakt z opiekunem jest nieprzerwany , jest jeszcze przed narodzinami , na poziomie energetcznym(duchowym)

nic się nie dzieje , istnieje nadal , pomaga innym ...

To bardzo ciekawe Tomaszu.

A wiesz, że jednego z lepszych aniołów stróżów miał Adolf Hitler? Wiesz z ilu zamachów na jego życie w cudowny sposób wybronił go jego anioł? A co w takim razie z aniołami dzieci ginących w wypadkach, będących ofiarami wojen, pedofili, dzieciobójczych rodziców? Co nie tak jest a aniołami ludzi niewinnie oskarżonych i skazanych? A anioł narkomanów, alkoholików?

Jesteś Tomaszu pewien profesjonalizmu swego anioła?

W.

<br />A co w takim razie z aniołami dzieci ginących w wypadkach, <br />
Pewnie nie nosiły medalika na szyi, na drzwiach nie miały K+M+B+ 2013. A to są idealne środki ochrony od Złego.

Na drugi raz się nauczą.

Czy każdy człowiek ma swojego anioła stróża?Kiedy go otrzymuje?Z chwilą narodzin?Co się dzieje z takim aniołem po śmierci człowieka?

To nie człowiek otrzymuje anioła stróża, tylko anioł stróż otrzymał człowieka na początku rozwoju ziemi kiedy w człowieku rozbłysła jaźń. Każdy człowiek ma swojego anioła stróża który go prowadzi i będzie prowadził aż ziemia osiągnie cel swojego rozwoju. Od narodzenia do śmierci taki anioł prowadzi człowieka. Najsilniejszy wpływ występuje w pierwszych latach życia. Po śmierci anioł stróż nadal pozostaje z tą cząstką człowieka która jest wieczna i nieśmiertelna prowadząc go w czasie dalszego rozwoju pomiędzy śmiercią a kolejnym narodzeniem.

Nie wiem czy reinkarnacja jest dla Ciebie do przyjęcia, jeśli nie, to będziesz musiał znaleźć inną odpowiedź w ramach tego co będzie dla Ciebie do przyjęcia.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

A wiesz, że jednego z lepszych aniołów stróżów miał Adolf Hitler?Wiesz z ilu zamachów na jego życie w cudowny sposób wybronił go jego anioł?

A gdy te "odkrywcze" zdanie pisałeś nie pomyślałeś o istnieniu szatana?

Chyba że wykluczymy istnienie zła! ;)

A co w takim razie z aniołami dzieci ginących w wypadkach, będących ofiarami wojen, pedofili, dzieciobójczych rodziców? Co nie tak jest a aniołami ludzi niewinnie oskarżonych i skazanych? A anioł narkomanów, alkoholików?

Może to jacyś nieprofesjonalni czy początkujący właśnie...tacy którzy dali się pokonać złu? :)

Pewnie nie nosiły medalika na szyi...

A to są idealne środki ochrony od Złego.

To co piszesz koresponduje z poziomem na jaki chcesz tą dyskusję sprowadzić.

Do jednostek mało inteligentnych jeszcze trafisz, a co z resztą?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jakowoż szatan aniołem jest.:-)

Może to jacyś nieprofesjonalni czy początkujący właśnie...tacy którzy dali się pokonać złu? :)

I to takich niezweryfikowanych aniołów, wszechwiedzący i wszechwładny Bóg przydziela owieczkom swym? :-)

W.

Chyba że wykluczymy istnienie zła! ;)

a pomyślałeś , że może nie ma szatana , że wymyślił go człowiek , który stojąc w obliczu widocznych krzywd i cierpień musiał na kogoś winę za te czyny zrzucić , no bo jakby sam Bóg mógł do tego dopuścić ? pomyślałeś , że dla Stwórcy zło nie istnieje ,że jest to kolejny rodzaj doświadczenia nic nie znaczący w sensie dobra i zła , tylko czyste doświadczenie potrzebne do uzupełnienia zbiorowej świadomości? pomyślałeś , że skoro Stwórca jest absolutną , bezwzględną miłością a my jestesmy w końcu Jego częścią to może nie ma kary w sensie naszego jej pojmowania , miałby karać samego siebie? Co myślisz o tym Maju?

Pismo Święte nie uczy, jakoby każdy człowiek miał anioła stróża. Modlimy się do Boga, ufając, że „o cokolwiek prosimy zgodnie z jego wolą, on nas wysłuchuje” (1 Jana 5:14).

Piotr

a pomyślałeś , że może nie ma szatana , że wymyślił go człowiek , który stojąc w obliczu widocznych krzywd i cierpień musiał na kogoś winę za te czyny zrzucić , no bo jakby sam Bóg mógł do tego dopuścić ? pomyślałeś , że dla Stwórcy zło nie istnieje ,że jest to kolejny rodzaj doświadczenia nic nie znaczący w sensie dobra i zła , tylko czyste doświadczenie potrzebne do uzupełnienia zbiorowej świadomości? pomyślałeś , że skoro Stwórca jest absolutną , bezwzględną miłością a my jestesmy w końcu Jego częścią to może nie ma kary w sensie naszego jej pojmowania , miałby karać samego siebie? Co myślisz o tym Maju?

Sam Stwórca jest złem i dobrem.Aktorem z dwoma rolami.Czytając Biblię tego dobra boskiego jest tyle co kot napłakał.Jedne narody wywyższył inne skazał na zagładę.Hitler może i z tej książeczki czerpał swe inspiracje tylko,że tym narodem wybranym były Niemcy.Miał dobrego nauczyciela...

W zasadzie dyskusja sprowadza się do tego, czyim "zwierzątkiem" człowiek jest. ;)

Pamiętajcie, ze religie powstawały w czasach niewolnicta i ludzkie spojrzenie musiało ten fakt uwzględniać. Nie wyobrażano sobie świata inaczej. Pragnieniem było jedynie, by "nasz Pan" był dla nas łaskawy a rozbijał w puch nieprzyjaciół naszych,

Zastanawiająca jest ta pewność siebie i ilość szczegółów w wypowiedziach na temat aniołów stróżów.Skąd macie tę wiedzę?

Zastanawiająca jest ta pewność siebie i ilość szczegółów w wypowiedziach na temat aniołów stróżów.Skąd macie tę wiedzę?

Wyssano to z małego palca, podobnie jak i tę całą biblijną mitologię.

Sam Stwórca jest złem i dobrem.Aktorem z dwoma rolami.Czytając Biblię tego dobra boskiego jest tyle co kot napłakał.Jedne narody wywyższył inne skazał na zagładę.Hitler może i z tej książeczki czerpał swe inspiracje tylko,że tym narodem wybranym były Niemcy.Miał dobrego nauczyciela...

Stwórca nie jest dualny , jest absolutną miłością ....Biblię pisali ludzie ...

z wyborczej...

Pismo Święte nie uczy, jakoby każdy człowiek miał anioła stróża. Modlimy się do Boga, ufając, że „o cokolwiek prosimy zgodnie z jego wolą, on nas wysłuchuje” (1 Jana 5:14).

Pismo Swięte mówi też , że Izrael jest narodem wybranym a przecież wobec Stwórcy wszystkie istoty są równe...

No co Ty, Wojciechu, reklam w TV nie oglądasz? Tam same anioły i stróże. :)

Albo z fejsbuka....

tomuś

A ja myślałem,że to od katechetki.

Jak ktoś pisze Pismo Św. to i to i owo może sobie załatwić.

Skoro tak Pismo twierdzi to ty jako wierzący nie możesz tego kwestionować.

Wyssano to z małego palca, podobnie jak i tę całą biblijną mitologię.

Nie sądź innych swoją miarą, jeśli piszesz o wysysaniu wiedzy z małego palca to pewnie masz w tym doświadczenie, nie oznacza to ze każdy pozyskuje wiedzę w ten sam sposób.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Pismo Swięte mówi też , że Izrael jest narodem wybranym a przecież wobec Stwórcy wszystkie istoty są równe...

To , że Bóg wybrał Izraelitów nie jest jednoznaczne z odrzuceniem ludzi z innych języków i narodów .

Piotr

tomuś

Ty już dawno pozostawiłeś to innym.Jeszcze w szkółce niedzielnej.

wysil się wojciech...

To , że Bóg wybrał Izraelitów nie jest jednoznaczne z odrzuceniem ludzi z innych języków i narodów .

sam widzisz Piotrze , że coś jest nie tak ...Izraelici uważają inaczej...chyba brali udział w tworzeniu Biblii...

Stwórca nie jest dualny , jest absolutną miłością ....Biblię pisali ludzie ...

Tzn.że traktujesz ją wybiórczo i odrzucasz co Ci nie pasuje.Domniemuję więc ,że słowo boże w niej zawarte nie jest podstawą Twojej wiary i masz własnego dobrego, miłosiernego Boga...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.