Skocz do zawartości
IGNORED

Aniołowie,święci,relikwie,cuda itp.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Przesadzasz z tą "ogromną pomocą". A Czerwony Krzyż, a inni zapominacie, czy tak Wam wygodnie...znaleźć kozła ofiarnego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytaj przedostatni wpis.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Przesadzasz z tą "ogromną pomocą". A Czerwony Krzyż, a inni zapominacie, czy tak Wam wygodnie...znaleźć kozła ofiarnego?

Nie przesadzam drogi Andrzeju, bez legalizowanych przez Watykan preparowanych dokumentów dla hitlerowców, wielu z nich nigdy by nie uciekło z europy.

W.

Nie dziwota:

Ukryta Zawartość

Popatrzcie na wpis baska341

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytaj przedostatni wpis.

Myślę że zdajesz sobie sprawę z faktu, że to wypowiedź amatora, obrońcy KK, a nie materiał śledztwa prowadzonego przez służby niezależne lub Izraelskie?

Czy na temat zbrodni dokonanych na wyznawcach Islamu w krucjatach krzyzowców na "ziemie świętą" również istnieją gotowce usprawiedliwień i obrony KK?

Na temat postawy Szwajcarii i Austrii wobec faszystów i ich zbrodni, oraz grabieży majątku spływającego krwią pomordowanych z obrzydzenia pisać nie będę.

W.

Ukryta Zawartość

<br />Czy na temat zbrodni dokonanych na wyznawcach Islamu w krucjatach krzyzowców na "ziemie świętą...." <br />

Albo na temat zbrodni dokonanych przez wyznawców Islamu w czasie ich agresji na Ziemię Świętą, Bizancjum i Jerozolimę? Arabowie w czasach biblijnych mieszkali na Półwyspie Arabskim, nikt ich nie zapraszał nad Morze Śródziemne, tak samo jak Rosjan na Syberię ani Polaków na Ruś.

A może pamiętasz skąd , jaką drogą i z jakimi zaleceniami "szła" pierwsza wyprawa krzyżowa? Poza tym, próby tłumaczenia jednej zbrodni inną nie prowadzą do zrozumienia, przebaczenia i współistnienia poróżnionych.

a nie materiał śledztwa prowadzonego przez służby niezależne lub Izraelskie?

Aleś teraz mi przyłożył "niezależne lub izraelskie" - zapamiętam to :))

Myślę że zdajesz sobie sprawę z faktu, że to wypowiedź amatora, obrońcy KK...

Zdaję sobie sprawę...tak obrońca KK to prawie zawsze amator i osoba podejrzana zwłaszcza w niektórych kręgach. :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Aleś teraz mi przyłożył "niezależne lub izraelskie" - zapamiętam to :))

:-)) Wcale ci nie przykładałem, bo nie o przykładanie mi chodzi. Napisałem Izraelskie, bo to właśnie im na prawdę zależy na wyszukiwaniu tych "cudownie zbiegłych" zbrodniarzy. Ani Watykanowi, ani USA na tym zbyt nie zależy z powodów własnych korzyści.

Wcale ci nie przykładałem, bo nie o przykładanie mi chodzi.

Wiem o co chodzi. Żartowałem, mam nadzieję że mniej prymitywnie niż ten co się wpisał po mnie.

<br />próby tłumaczenia jednej zbrodni inną nie prowadzą do zrozumienia, przebaczenia i współistnienia poróżnionych<br />

Świeta prawda, działająca jednak w OBIE strony.

Na marginesie - nigdzie i nigdy nie tłumaczę jednej zbrodni inną. Najwyżej pokazuję przyczny tych zbrodni, a to jest co innego.

Nie zmienisz historii Maju !

Myślisz, ze jeżeli ty półprawdami i kłamstwami to robisz to inni też będą?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Wiem o co chodzi. Żartowałem, mam nadzieję że mniej prymitywnie niż ten co się wpisał po mnie.

To bardzo miłe, że nawet żartując rozumiemy intencje naszych wpisów.

Świeta prawda, działająca jednak w OBIE strony.

Na marginesie - nigdzie i nigdy nie tłumaczę jednej zbrodni inną. Najwyżej pokazuję przyczny tych zbrodni, a to jest co innego.

To bardzo rozsądnie. Widocznie zbyt powierzchownie odebrałem Twój wpis.

Pozdrawiam W.

Tu przyszedłeś opowiadać historyjki? Historyk od siedmiu boleści. ;)

A co , prawda w oczy kole !

Nie ja , lecz historia wystawiła i jeszcze wystawi kk rachunek !

Piotr

A co , prawda w oczy kole !

Nie kombinuj, pisałem o historyjkach nie zarzucałem ci kłamstwa.

Tyle że to nic nie znaczące fakty w których antyklerykałowie wietrzą nie wiadomo co.

I nie sugeruj się tymi sześcioma kolejeczkami (+). Świadczy to o płytkim myśleniu ich, no a przede wszystkim Twoim! Żenada!! :)))

Nie kombinuj, pisałem o historyjkach nie zarzucałem ci kłamstwa.

Tyle że to nic nie znaczące fakty w których antyklerykałowie wietrzą nie wiadomo co.

I nie sugeruj się tymi sześcioma kolejeczkami (+). Świadczy to o płytkim myśleniu ich, no a przede wszystkim Twoim! Żenada!! :)))

"Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków."

Nie myślmy za pozostałych !

Piotr

"Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków."

"Martwy" (poniekąd) w tej sytuacji jest też ten werset, bo w kontekście rozmowy trafia jak "kula w płot".

Nie ja , lecz historia wystawiła i jeszcze wystawi kk rachunek !

te bzdety i treści wyciągnięte z szerszego kontekstu to nie jest historia, to historyjki, które sobie sam piszesz.

Nie myślmy za pozostałych !

Ty, w ogóle...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jeśli można zwrócę się do Piotra zwanego "numerkiem, cyfrą, liczbą" :-)

Wyszukujesz i ukazujesz zbrodnie popełniane za wiedzą, lub z inicjatywy wyższych duchownych katolickich w tym papieża.

Nie przyszło ci na myśl, że to jednak błędy poszczególnych jednostek, które źle wybrały w tych ciężkich czasach? Ludzi którzy po prostu zbłądzili przez swą ludzką słabość. A przecież Kościół to zbiór wszystkich wiernych, nie sam zarząd. Więc wszystkim przypisujesz te zbrodnie? Wszyscy katolicy to zwyrodniałe bestie? Nie słyszałeś o żadnym katoliku, który zaświadczył swą wiarę, umiłowanie bliźniego, dobroć, swym życiem. Często oddanym za niekatolików.

Myślisz, że wyszkolenie w posługiwaniu się cytatami z Pisma Świętego zwalnia Cię od uczciwości i rozsądnego myślenia? Myślisz, że Twoje głoszenie rozgrzesza Cię z potępiania i osądzania innych? W końcu Wszyscy jesteśmy dziećmi tego samego Boga.

W.

Jeśli można zwrócę się do Piotra zwanego "numerkiem, cyfrą, liczbą" :-)

Wyszukujesz i ukazujesz zbrodnie popełniane za wiedzą, lub z inicjatywy wyższych duchownych katolickich w tym papieża.

Nie przyszło ci na myśl, że to jednak błędy poszczególnych jednostek, które źle wybrały w tych ciężkich czasach? Ludzi którzy po prostu zbłądzili przez swą ludzką słabość. A przecież Kościół to zbiór wszystkich wiernych, nie sam zarząd. Więc wszystkim przypisujesz te zbrodnie? Wszyscy katolicy to zwyrodniałe bestie? Nie słyszałeś o żadnym katoliku, który zaświadczył swą wiarę, umiłowanie bliźniego, dobroć, swym życiem. Często oddanym za niekatolików.

Myślisz, że wyszkolenie w posługiwaniu się cytatami z Pisma Świętego zwalnia Cię od uczciwości i rozsądnego myślenia? Myślisz, że Twoje głoszenie rozgrzesza Cię z potępiania i osądzania innych? W końcu Wszyscy jesteśmy dziećmi tego samego Boga.

W.

Nigdy nie poddaję ocenie wiernych , lecz hierarchię kościelną , nadto nie można mieć krwi na rękach i jednocześnie być strażnikiem moralności dla pozostałych , wyciągnijmy lekcję z nauki Jezusa Chrystusa o nierządnicy lub prześledźmy życie i duchową odmianę apostoła Pawła , po tym jak poznał Mesjasza . Nie można 2000 lat naśmiewać się z Boga !

Ci , którzy mordowali w imię Boga , zwyczajnie kłamali !

Nazywanie papieża Aleksandra VI ojcem świętym jest bluźnierstwem przeciwko Bogu i człowiekowi !

Po prostu nie nazywajmy świętym to , co nie jest święte !

Nie tak Jezus uczył nas Słowa Bożego .

Piotr

nadto nie można mieć krwi na rękach i jednocześnie być strażnikiem moralności dla pozostałych

Wobec powyższego, odpowiedz mi drogi Piotrze, czy każde zabójstwo z powodów religijnych jest według Ciebie zbrodnią?

Wobec powyższego, odpowiedz mi drogi Piotrze, czy każde zabójstwo z powodów religijnych jest według Ciebie zbrodnią?

Pytanie zadałeś publicznie, więc odpowiem:

każde zabójstwo jest zbrodnią. A zabójstwo z powodów religijnych jest szczególnie obrzydliwe zważywszy, że oficjalni reprezentanci religii (każdej) śmią pouczać o moralności i etyce. A w większości wypadków w imię religii zabija się tylko dlatego, że dąży się do prymatu własnej religii zabijając innowierców - to jestco najmniej podwójnie obrzydliwe.

Powszechnie krytykuje się komunistów i faszystów, że zabijali w imię wyższości swoich ideologii. A czymże się to różni od zabijania w imię wyższości jakiejś religii ??? !!!

Pytanie zadałeś publicznie, więc odpowiem:

każde zabójstwo jest zbrodnią. A zabójstwo z powodów religijnych jest szczególnie obrzydliwe zważywszy, że oficjalni reprezentanci religii (każdej) śmią pouczać o moralności i etyce. A w większości wypadków w imię religii zabija się tylko dlatego, że dąży się do prymatu własnej religii zabijając innowierców - to jestco najmniej podwójnie obrzydliwe.

Powszechnie krytykuje się komunistów i faszystów, że zabijali w imię wyższości swoich ideologii. A czymże się to różni od zabijania w imię wyższości jakiejś religii ??? !!!

Dziękuję argus'ie jednak ja nie bez przyczyny zadałem to pytanie Piotrowi. Zgadzam się całkowicie z Twoja wypowiedzią, ideologie i dogmaty religijne wyłącznie dzielą ludzi. Wszystkie wabią ułudą, że są lepsze od innych i że warto za nie walczyć i ponosić ofiary.

Pozdrawiam W.

po szóste :

Nie wolno ci mordować.

Piotr

po szóste :

Nie wolno ci mordować.

Czy Twoim zdaniem, nieudzielenie pomocy człowiekowi znajdującemu się w stanie zagrożenia życia, w skutek czego człowiek ten umiera, jest równoznaczne z zabiciem go?

Czy Twoim zdaniem, nieudzielenie pomocy człowiekowi znajdującemu się w stanie zagrożenia życia, w skutek czego człowiek ten umiera, jest równoznaczne z zabiciem go?

Przypowieść o miłosiernym Samarytaninie

Przypowieść o miłosiernym Samarytaninie (Łk 10, 30-37)

Pewien człowiek szedł z Jeruzalem do Jerycha i został napadnięty przez zbójców, którzy nie tylko go okradli, ale też zadali rany i prawie umierającego zostawili na drodze. Przechodził tamtędy kapłan, zobaczył leżącego i poszedł dalej. Tak samo postąpił lewita (niższy kapłan żydowski). Trzeci był Samarytanin. Dodać należy, iż Samarytanie byli mieszkańcami Samarii, krainy leżącej na południe od Galilei i uważani byli przez Żydów za zdrajców i odstępców. Samarytanin wzruszył się losem nieszczęśnika, opatrzył jego rany, wsadził na bydlę, zawiózł do gospody i pielęgnował aż do następnego dnia. Później dał gospodarzowi dwa denary, by ten zajął się cierpiącym. Na końcu przypowieści Jezus rzekł:

Idź, i ty czyń podobnie.

Znaczenie uniwersalne: Jezus uczy, że każdy człowiek ma wybór i w określonej sytuacji może różnie się zachować. Można wybrać postawę nienawiści i czynić jak zbójcy, można być obojętnym jak kapłan i lewita, a można również wybrać miłość i dobro jak Samarytanin. Naturalnie tylko ostatnia postawa jest godna naśladowania i będzie nagrodzona na Sądzie Ostatecznym, bo przecież wszyscy ludzie zasługują na wsparcie, współczucie i pomoc.

Małgorzata Bazan

Piotr

Piotrze. A kiedy ŚJ kierując się nakazem swej religii w sprawie krwi, kategorycznie odmówi transfuzji krwi własnemu dziecku choremu na białaczkę, będącego ofiarom wypadku, czy jakiejkolwiek sytuacji gdzie podanie krwi jest jedyną możliwością uratowania mu życia i w skutek tej decyzji dziecko umrze, to jest to Twoim zdaniem zabójstwo?

Piotrze. A kiedy ŚJ kierując się nakazem swej religii w sprawie krwi, kategorycznie odmówi transfuzji krwi własnemu dziecku choremu na białaczkę, będącego ofiarom wypadku, czy jakiejkolwiek sytuacji gdzie podanie krwi jest jedyną możliwością uratowania mu życia i w skutek tej decyzji dziecko umrze, to jest to Twoim zdaniem zabójstwo?

Szczerze mówiąc Vlado nie chcę w tej kwestii odpowiadać za Świadków Jehowy , i nigdy nie chciałbym podejmować tego typu dylematów , gdyż pewnie bym go nie udźwignął , chyba nie każdy może być Abrahamem ?

O ile staram się zrozumieć Świadków Jehowy w kwestii powstrzymywania się od krwi , o tyle nie jestem przekonany co do słuszności ich stanowiska w tej kwestii , najlepiej gdyby się wypowiedział w tej materii Świadek Jehowy .

A Bóg i jego hordy aniołów, może?

Może , oczywiście pozostaje pytanie , czy musi i czy zabija ?

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.