Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem do Lampy SE nie ma nic lepszego od dobrego srebra. Pod warunkiem oczywiscie dobrego zestawienia. Szybkosc srebra jest nie do pobicia przez zaden typowo miedziany kabel. Kimbery dobrze zrownowazone brzmienie, wlasciwie maja wszystko, choc mam wrazenie, ze oferuja ciut nerwowe brzmienie w stosunku do Mitow, srebrnych Audioquestow, XLO czy Argento

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

ja tam kimberami jestem zachwycony :-)

ale poluje do pary na argento (nie maja puszek)

Mam zapytanie do szanownych forumowiczów: poszukuję kabla xlr między pre mcintosh c 48 a końcówkę mocy mc452 połączonych audiopurist designe corvus z thiel 2,4. Pod uwagę biorę mit magnum ma, oraz nodrost varhalla. Ostatniego słyszałem w zestawieniu u kolegi na głośnikach sonus f cremona i było pieknie lecz wokal bywał momentami o lekko ostrych krawędziach , a co thiel 2,4 na to?, dodam że niestety nie maiałem okazji sprawdzić tego u siebie i chyba nie będę miał bez konieczności kupna ;-(, natomiast może lbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie magnum ma, prośba o poradę/

.

Corvus to dobry, ciepły kabel. Thiele są chłodne i trochę wyprane z emocji. Wszelkie kable Nordost....Verboten!!... :-)

Corvus to dobry, ciepły kabel. Thiele są chłodne i trochę wyprane z emocji. Wszelkie kable Nordost....Verboten!!... :-)

Corvus podaje dobry wokal ciepły i aksamitny ale środek i bas jest nie zróznicowany oraz zlepiony, dlatego pomysł aby zostawić głośnikowy corvus a wspomóc się dobrym xlr, jeśli nordost nie to co mozna powiedzieć o magnum ma ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jakby te Maki były lampowe to można by rozważać Acoustic Zen, Kimbera czy Nordosta. Ale to są tranzystory, a 452 mało makowa. Jak chodzi o wymienioną dwójkę to Valhalla raczej odpada...

Jakby te Maki były lampowe to można by rozważać Acoustic Zen, Kimbera czy Nordosta. Ale to są tranzystory, a 452 mało makowa. Jak chodzi o wymienioną dwójkę to Valhalla raczej odpada...

maka się nie boję bo on jest ciepły ,ale wydaje mi się że thiel sprawę rozwieje i dopiero pokaże ostrość ;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

maka się nie boję bo on jest ciepły ,ale wydaje mi się że thiel sprawę rozwieje i dopiero pokaże ostrość ;-)

Nie na tyle ciepły żeby grać z Valhallą;-) Choć bardzo cenię produkty Nordosta to sam osobiście nie zaryzykowałbym takiego zestawienia;-) Jaki masz budżet na interkonekt? Najlepszy byłby zapewne Acrolink 7N-DA6300, ale to jest cena 3 albo i więcej razy wyższa niż MIT Magnum;-) Z rozsądniejszych cenowo koledzy, którym ufam czyli Stefek oraz Arek67 polecają TMR Ramzes. Zestawienie Acrolinka i właśnie Ramzesa zestawione przez Arka w Krakowie zagrało bajecznie.

Edytowane przez tomkly

Nie na tyle ciepły żeby grać z Valhallą;-) Choć bardzo cenię produkty Nordosta to sam osobiście nie zaryzykowałbym takiego zestawienia;-) Jaki masz budżet na interkonekt? Najlepszy byłby zapewne Acrolink 7N-DA6300, ale to jest cena 3 albo i więcej razy wyższa niż MIT Magnum;-) Z rozsądniejszych cenowo koledzy, którym ufam czyli Stefek oraz Arek67 polecają TMR Ramzes. Zestawienie Acrolinka i właśnie Ramzesa zestawione przez Arka w Krakowie zagrało bajecznie.

Jeśli miałby kabel zrobić tyle na basie i średnicy co nordost robi ,a nie pogorszy góry to może bym i 8 wysupłał (nie szukam kabla nowego, a używanym się zadowole.), może ktoś zna taki kabel?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeśli celem jest przyspieszenie i rozgęszczenie dołu i środka to MIT tego nie zrobi;-) To domena Valhalli, ale będzie dość szczupło i może być z 452 ostro. W grę wchodzą moim zdaniem jeszcze: Kimber KS 1136 (5-6 tys. za 1m), KS 1130 (4 tys. za 1m) albo Acoustic Zen Absolute (3 tys. za 1m).

Jeśli celem jest przyspieszenie i rozgęszczenie dołu i środka to MIT tego nie zrobi;-) To domena Valhalli, ale będzie dość szczupło i może być z 452 ostro. W grę wchodzą moim zdaniem jeszcze: Kimber KS 1136 (5-6 tys. za 1m), KS 1130 (4 tys. za 1m) albo Acoustic Zen Absolute (3 tys. za 1m).

Koncepcję miałem taką ,że głośnikowe kable złagodzą nordosta xlr przynajmniej w zakresie w którym są dobre i go trochę odświeżą, chyba niebędzie innego wyboru jak spróbować , może ktoś na tym szanownym forum jest z Krakowa i posiada nordosta , to zapraszam na dobrą kawę i zaspokojenie ciekawości ;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

może ktoś na tym szanownym forum jest z Krakowa i posiada nordosta

Z Krakowa nie, ale często robimy tu towarzyskie odsłuchy;-) Ja Ci mogę przywieźć do odsłuchów KS1130 jak będę następnym razem. Valhalli XLR już nie mam.

Z Krakowa nie, ale często robimy tu towarzyskie odsłuchy;-) Ja Ci mogę przywieźć do odsłuchów KS1130 jak będę następnym razem. Valhalli XLR już nie mam.

Proszę o kontakt/info jeśli będzie taka szansa.

Właśnie skończyłem testować zestaw retro: MIT MH 770 Twin Tube series 2 (głośnikowy) oraz MI-350 Reference (IC, z jedną metalową puszką).

Od razu można wyczuć, że głośnikowiec robiony z myślą o lampie, bo nie było żadnych kłopotów z wysterowaniem kolumn, chociaż moje Illuminatory mają raptem 87DB.

W moim systemie, dźwięk super dynamiczny z genialnymi wybrzmieniami na basie. Każdy instrument świetnie artykułowany, przestrzeń bardzo dobrze oddana z wzorowym porządkiem na scenie. Mój Cayin jest sam z siebie dynamiczny i trochę dopalony na średnicy i w moim odczuciu z MITami brakowało trochę muzykalności, ale to powinno się udać skorygować w źródle sygnału. Ktoś pisał, że te kabelki (głośnikowe) grają dobrze z Amplifonem i mogę to zrozumieć. Do trochę zmulonej na średnicy i basie lampy może być to strzał w dziesiątkę. Niewykluczone, że jeszcze wrócę do tego zestawu, bo trudno zapomnieć jak to grało...

Edytowane przez arek_d

Średnica w GM70 na pewno nie jest zmulona, ale z pewnością gładsza niż u mnie... Dlatego właśnie myślę, o dobrym pre do mojego Cayin-a (te wzmacniacze dopiero wtedy rozwijają skrzydła) lub wymiana na rasową końcówkę mocy. Oczywiście na lampach...

Edytowane przez arek_d
  • 2 miesiące później...

z gora jak milutkie srebro?

Od kiedy srebro ma milutką górę ;)

Sprawdzałeś niemieckie Ramzesy?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Od kiedy srebro ma milutką górę ;)

no wlasnie

stara sie nie ulegac stereotypom

sa kabeleki srebrne ktore sa w 100% ze strebra i nie sa nachalne. wlasnie czegos takiego poszukuje

Sprawdzałeś niemieckie Ramzesy?

nie lubie malo znanych wynalazkow

znacznie poprawiona

Tylko tyle informacji, strasznie zdawkowo?

Oczywiście lubię produkty poprawiane w myśl zasady "ewolucja nie rewolucja"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

nie lubie malo znanych wynalazkow

Akurat marka znana,i przyzwoicie wyceniana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi