Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za pomyłkę w pisowni, masz racje. Nie nowe tylko używki.

Tak z ciekawości sprawdziłem teraz na Audiomarkt.de

800D teraz nie ma ale są 5 letnie 802D w b.dobrym stanie za 6900€ i wiadomo że to do negocjacji.

Do zapłaty Max 6000€ czyli ok 26000zł a u nas detal 63000zł czyli używki są za ok 40% ceny nowych i takie są rynkowe realia.

Jeśli były w dobrych rękach to nie ma znaczenia czy maja 2 lata czy 6.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ponadto jak myślisz o jakiś kosmicznych upustach na B&W 800D to pomyli leś je chyba z Sonus Faber.

I nie pisz do mnie o jakimś ośmieszaniu bo to nie elegancko. Jesteś pewnie już dużym chłopcem.

Panowie proszę dajcie spokój z tą dwuosobową korespondencją ...to jest wątek o kablach MIT nie o kolumnach B&W i innych...przecież można pisać na priva...

Panowie proszę dajcie spokój z tą dwuosobową korespondencją ...to jest wątek o kablach MIT nie o kolumnach B&W i innych...przecież można pisać na priva...

Masz racje, przepraszam.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Przepraszam za pomyłkę w pisowni, masz racje. Nie nowe tylko używki.

Tak z ciekawości sprawdziłem teraz na Audiomarkt.de

800D teraz nie ma ale są 5 letnie 802D w b.dobrym stanie za 6900€ i wiadomo że to do negocjacji.

Do zapłaty Max 6000€ czyli ok 26000zł a u nas detal 63000zł czyli używki są za ok 40% ceny nowych i takie są rynkowe realia.

Jeśli były w dobrych rękach to nie ma znaczenia czy maja 2 lata czy 6.

O.k. używki czy jak tam się zwą . Cena zeleży od tego czy to aktualny model a te . które cytujesz to poprzednie B&W (duuuuuużo gorsze).

Ale do rzeczy co proponujesz?

Jakie alternatywy?

Może przemyślę.

Masz racje, przepraszam.

O.K. Kolego sly można podyskutować dalej na Klubie B&W.

Rzuciłem tobie tylko temat że zamiast kupować kable za kilkadziesiąt tysięcy to można pomyśleć o lepszych kolumnach i tyle, bo B&W są ok ale można lepiej.

A jak i co kupić to już kombinuj sam. Przecież napisałeś że i tak nie kupujesz w Polsce i że z zachodu masz dużo taniej.

To o co jeszcze mnie pytasz?

Na tym kończmy i niech wątek wróci do MIT-a.

Pozdrawiam i przepraszam za offa.

Czy ktoś z Kolegów miał okazję słuchać nowej serii MITa o nazwie MATRIX? Nie zamierzam zmieniać kabli tylko pytam z ciekawości o opinię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W temacie kabli MITa mogę napisać, że przez kilka lat (a więc b. długo!) miałem głośnikowe MITy z serii Oracle V4. To był najniższy model z pierwszej wprowadzonej serii Oracle. Przy kolejnych odsłonach serii Oracle model V4 nie był już kontynuowany, a najniższym był model V3.1. Są to kable niezwykle efektowne. Mają świetną kontrolę basu i scenę. Natomiast dzisiaj MITów już bym nie wybrał. Na dziś odbieram dżwięk tej marki jako nienaturalny, sztucznie podrasowany i na dłuższaą metę matowy i niewciągający. Myślę, że filtry zawarte w puszkach po prostu jedno poprawiają, a inne psują.

W temacie kabli MITa mogę napisać, że przez kilka lat (a więc b. długo!) miałem głośnikowe MITy z serii Oracle V4. To był najniższy model z pierwszej wprowadzonej serii Oracle. Przy kolejnych odsłonach serii Oracle model V4 nie był już kontynuowany, a najniższym był model V3.1. Są to kable niezwykle efektowne. Mają świetną kontrolę basu i scenę. Natomiast dzisiaj MITów już bym nie wybrał. Na dziś odbieram dżwięk tej marki jako nienaturalny, sztucznie podrasowany i na dłuższaą metę matowy i niewciągający. Myślę, że filtry zawarte w puszkach po prostu jedno poprawiają, a inne psują.

Może nie wpasował się tobie w system. U mnie głośnikowy MA-X2 to najlepszy kabel czy też interfejs do podłączenia kolumn ze wzmacniaczem.

Piszę interfejs bo to już chyba nie jest tylko kabel.

Mogę się zgodzić z lekkim podrasowaniem brzmienia ale w dobrym znaczeniu. Dźwięk dostaje swój ciężar, masę, wypełnienie jednocześnie nic nie tracąc na szybkości, detaliczności i przestrzeni. Zawsze jest pozytywnie ciepły bez mulenia i na pewno nie jest matowy. Jestem ciekaw jaki wg ciebie kabel jest wciągający? To oczywiście kwestia gustu oraz wpasowania w system.

Wszystko zależy kto co lubi, gusta i nasz słuch się też zmienia w ciągu lat...według mojej skromnej opinii MIT lepiej wpasuje się do systemu z mocnymi końcówkami tranzystorowymi niż do lamp...tranzystor i setki watt tak jakby dodają energii tym kablom...to tak jakbyśmy wpuścili wodę pod wysokim ciśnieniem do węża, wypełnia ona każdy zakamarek i go usztywnia...to samo robią watty z MITami...poza tym MITy nie są neutralne...są jak najdalej od idei samego druta przenoszącego dźwięk z systemu do kolumn czy innych komponentów...ale co z tego kiedy w odpowiednim systemie grają muzykę tak, że jest po prostu pięknie;-)

Na pewno są za drogie...a już ceny głośnikowych kabli to przegięcie...

Mi w temacie kabli głośnikowych odpowiadają te zrobione z normalnej miedzi, bez żadnych dodatków.

Ale MITy są chyba wszystkie z miedzi. Zgadzam się że ceny mają absurdalne.

Testowałem je faktycznie na mocnych tranzystorach więc może tak być że najlepiej wypadają właśnie na tranzystorach.

Może nie wpasował się tobie w system. U mnie głośnikowy MA-X2 to najlepszy kabel czy też interfejs do podłączenia kolumn ze wzmacniaczem.

Piszę interfejs bo to już chyba nie jest tylko kabel.

Mogę się zgodzić z lekkim podrasowaniem brzmienia ale w dobrym znaczeniu. Dźwięk dostaje swój ciężar, masę, wypełnienie jednocześnie nic nie tracąc na szybkości, detaliczności i przestrzeni. Zawsze jest pozytywnie ciepły bez mulenia i na pewno nie jest matowy. Jestem ciekaw jaki wg ciebie kabel jest wciągający? To oczywiście kwestia gustu oraz wpasowania w system.

U mnie grało to z lampą Audio Research i z Thielami i w tym systemie było to bardzo ok. W bezpośrednim porównaniu MIT V4 wypadł znacznie lepiej od ówczesnego Transparenta Ultra. To, że na dzisiaj MIT mi nie pasuje, to wynika ze zmiany moich preferencji. Od jakiegoś czasu nie dążę już do ultradynamicznego i szybkiego brzmienia, bo nie odbieram go do końca naturalnie...

Teraz gram na kablach miedzianych własnej konstrukcji. Z kabli fabrycznych, które mi się bardzo podobały to były np. Kondo KSL-SPz. Najbardziej jednak lubię swoje przewody.

Edytowane przez Milimetr

Prawdopodobnie mam wlasnie od milimetra te Oracle(pozdrawiam) jak dla mnie genialny kabel ale np. mialem Kondo KSL-SPz i dla mnie porazka minimalnie lepiej gral od 5 krotnie tanszych miedzianych Kondo powiem nawet ze w slepym tescie wskazalbym na tanszy miedziany jako lepiej brzmiacy

A mi z kolei najbardziej pasują miedziane KONDO SPc jako głośnikowe...tanie i oferują przyjemne brzmienie, ładnie się zgrały z Magnum MA jako XLR...

Ja z kolei wysoko cenię sobie produkty VDH. Tam nie ma żadnej ściemy. To nie są rebrandowane przewody przemysłowe, tylko kawał rzetelnego B+R. Na prawdę fajnie brzmiące druty. Niestety nie do końca się sprawdzają w tańszych systemach.

• 3 tygodnie później...

Ja własnie uwazam ze kable VDH dobrze sprawdzaja sie z tansza elektronika, ktora uspokojna, wygladza i dodadza nasycenia i kultury. Do drozszych systemow raczej sie nie nadaja, bowiem te zwykle od razu sa kulturalne i gladkie i nie potrzebuja dodatkowych zabiegow w tym kierunku.

Pamietam kiedys zakupilem nowiutki VDH Orchid z Divine Cables z UK. Zaplacilem wtedy 800 zl, podczas gdy w Polsce kosztowal cos z 1200 :-) Boze, co ten kabelek uczynil z moim budzetowym NADem - system poszedl o 2 klasy w gore - to nie zart! Wybitny kabel za te pieniadze!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

Właśnie dotarły do mnie zamówione nowe kable RCA/XLR MIT MA-X.

W związku z tym sprzedaję moje Taralabs AIR1 . Jedna para RCA i jedna XLR (1mb).

Mam nadzieję, że tym razem zamieniłem na lepsze :)

W razie zainteresowania proszę pisać na priv.

W weekend robię testy i podzielę się potem wrażeniami.

Pozdr specjalne dla kol. Sly30 ;)

Witam serdecznie.

Myślę, że będziesz bardzo zadowolony bo jak nie to...dostanie mi się zjebka...hehehe

MIT a szczególnie Oracle MA-X, MA-X2 to Cesarstwo świata kabli.

Przydałby się jeszcze głośnikowy do kompletu.

Życzę dobrej zabawy i zadowolenia.

Pozdrawiam

Sly30

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam serdecznie.

Myślę, że będziesz bardzo zadowolony bo jak nie to...dostanie mi się zjebka...hehehe

MIT a szczególnie Oracle MA-X, MA-X2 to Cesarstwo świata kabli.

Przydałby się jeszcze głośnikowy do kompletu.

Życzę dobrej zabawy i zadowolenia.

Pozdrawiam

Sly30

To są MA-X2 świeże i pachnące do rozdziewiczenia:)

Jak się sprawdzą to dokupię głośnikowe.

Edytowane przez jarek&ania

To rewelacja.Mam też XLR MA-X2. Głośnikowy do tego to best of the best ale cena...bez komentarza. Droższy od twoich kolumn.To idiotyzm.

Ale już IC powinny wnieść wiele zmian.Jeśli to zupełne nówki to muszą się wygrzać i do soboty to za krótko.Do testów siądź raczej w następną sobotę po 10 dniach

grania.

Pozdrawiam

Sly

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To rewelacja.Mam też XLR MA-X2. Głośnikowy do tego to best of the best ale cena...bez komentarza. Droższy od twoich kolumn.To idiotyzm.

Ale już IC powinny wnieść wiele zmian.Jeśli to zupełne nówki to muszą się wygrzać i do soboty to za krótko.Do testów siądź raczej w następną sobotę po 10 dniach

grania.

Pozdrawiam

Sly

Tak też myślałem. Wygrzeję je najpierw aby uzyskać 100% ich możliwości.

Ale myślę , że już po ich podłączeniu powinny być zmiany na +.

Na jakich ustawieniach "articulation" słuchasz?

Słyszałem , że przedostatnie ustawienie jest najbardziej korzystne.

Co do kolumn to wymieniam je na "większe" w przyszłym miesiącu.

Cały czas biję się z myślami na co je wymienić.

Muszą być na pewno większe bo moje ampy nadymają 802 jak balony :)

hehehe....ja bardzo lubię Focale Utopie, Avalony, Sonus Faber Stradivarii ale każde z nich inaczej grają.

Zakup nowych z oczywistych względów jest "trudny" moralnie ale gdybyś trafił używki w idealnym stanie to

są warte grzechu.

Nie wiem jakie brzmienie lubisz, jaką muzę preferujesz więc trudno coś polecać.

Jest wiele świetnych kolumn na świecie.

Prawdę mówiąc sam się trochę ograniczyłeś do górnej półki bo mając MA-X2 w zasadzie jesteś skazany na

jakieś najwyższe modele kolumn.

Trudno żeby okablowanie mieć droższe od kolumn.

MIT zagrają świetnie w każdym systemie z każdymi kolumnami.

Co do Artykulacji na IC to przedostatni i wcześniejszy są OK.

To takie trochę podbicie dynamiki.

Ciekawiej jest na głośnikowym gdzie masz 2 gałki i jedną regulujesz środek i górę a drugą dół i tam można się pobawić w dopasowanie

pod własny gust i akustykę pokoju.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

hehehe....ja bardzo lubię Focale Utopie, Avalony, Sonus Faber Stradivarii ale każde z nich inaczej grają.

Zakup nowych z oczywistych względów jest "trudny" moralnie ale gdybyś trafił używki w idealnym stanie to

są warte grzechu.

Nie wiem jakie brzmienie lubisz, jaką muzę preferujesz więc trudno coś polecać.

Jest wiele świetnych kolumn na świecie.

Prawdę mówiąc sam się trochę ograniczyłeś do górnej półki bo mając MA-X2 w zasadzie jesteś skazany na

jakieś najwyższe modele kolumn.

Trudno żeby okablowanie mieć droższe od kolumn.

MIT zagrają świetnie w każdym systemie z każdymi kolumnami.

Co do Artykulacji na IC to przedostatni i wcześniejszy są OK.

To takie trochę podbicie dynamiki.

Ciekawiej jest na głośnikowym gdzie masz 2 gałki i jedną regulujesz środek i górę a drugą dół i tam można się pobawić w dopasowanie

pod własny gust i akustykę pokoju.

Pokręcę trochę pokrętłami i zobaczę jakie ustawienie jest najlepsze w moim przypadku.

Jeżeli chodzi o kable głośnikowe to chyba ograniczę się do Oracle 1.3 albo 2.3.

Zobaczę jaką cenę uda mi się uzyskać.

Co do głośników to Focale Utopia wyglądają obłędnie i można dostać 1-2 letnie w dobrej cenie na Audiogonie.

Problem w tym ,że mamy 110V w USA (moim ulubionym kraju ) :)

Ostatnio widziałem również ofertę we Francji i Czechach.

Rozmawiałem też z pewnym dealerem i upierał się przy T+A Criterion 200.

Zaprasza mnie do Hamburga i twierdzi, że jak posłucham ich w zestawie to nie będę chciał innych (nawet Utopii).

Ja się upieram przy B&W 800D i myślę, że takie kolosy jak Utopie pasują do pomieszczeń pow 100 m2.

Ja mam ok 50m2.

Nie prawda. Ja mam 55m2 i Utopie pięknie pomrukują, mają do przedniej ściany 180cm(licząc od tweetera} a na boki po 270cm więc mają wielką przestrzeń na boki.

Utopie grają już w 30m2 ale zawsze lepiej jak jest więcej. 100m2 to wielki pokój ale w 50m2 zagrają pięknie.

Nie musisz mieć od razu Grand Utopii, możesz mieć drugie z góry czyli Stella Utopia. Super sprzęt.

Nie chciałbym dyskredytować dealera T+A tym bardziej że sam lubię sprzęt T+A ale ich kolumny mimo że świetne to jednak inna liga niż Utopie.

Bądźmy realistami. Nie wspomnę o niemieckim Audio gdzie Grand Utopie są nr 1 mimo patriotyzmu Niemców, którzy nie lubią francuzów i pewnie

woleliby żeby wyżej był niemiecki produkt.

Wiem że takie tam rankingi to tylko rankingi i tobie musi się to podobać ale wierz mi lub nie, to inna liga niż kolumny T+A.

Problem w tym że nie masz gdzie posłuchać wygrzanych Utopii a to wszystko co jest na pokazach nie gra bo to kolumny nowe lub prawie nowe i mają wygrane po max 100h a wtedy nie grają zupełnie. Focale mają twarde zawieszenia przetworników i muszą długo grać nim to się rozrusza, Mówi się o okresie ponad 1000h grania.

Mam od wczoraj XLR Mit Magnum Ma.

Fajny kabel, kapitalna spójność i namacalność przekazu. Muzyka gra bardzo naturalnie, swobodnie okraszona wspaniałymi barwami i wybrzmieniami. Organiczność przekazu wprost imponująca. Nie jest neutralny ale potrafi zawładnąć słuchającym. Gra drugi dzień jako nowy i już jest pięknie :-) Wyborny interfejs.

Mam od wczoraj XLR Mit Magnum Ma.

Fajny kabel, kapitalna spójność i namacalność przekazu. Muzyka gra bardzo naturalnie, swobodnie okraszona wspaniałymi barwami i wybrzmieniami. Organiczność przekazu wprost imponująca. Nie jest neutralny ale potrafi zawładnąć słuchającym. Gra drugi dzień jako nowy i już jest pięknie :-) Wyborny interfejs.

Gratuluję.Będziesz zadowolony.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie prawda. Ja mam 55m2 i Utopie pięknie pomrukują, mają do przedniej ściany 180cm(licząc od tweetera} a na boki po 270cm więc mają wielką przestrzeń na boki.

Utopie grają już w 30m2 ale zawsze lepiej jak jest więcej. 100m2 to wielki pokój ale w 50m2 zagrają pięknie.

Nie musisz mieć od razu Grand Utopii, możesz mieć drugie z góry czyli Stella Utopia. Super sprzęt.

Nie chciałbym dyskredytować dealera T+A tym bardziej że sam lubię sprzęt T+A ale ich kolumny mimo że świetne to jednak inna liga niż Utopie.

Bądźmy realistami. Nie wspomnę o niemieckim Audio gdzie Grand Utopie są nr 1 mimo patriotyzmu Niemców, którzy nie lubią francuzów i pewnie

woleliby żeby wyżej był niemiecki produkt.

Wiem że takie tam rankingi to tylko rankingi i tobie musi się to podobać ale wierz mi lub nie, to inna liga niż kolumny T+A.

Problem w tym że nie masz gdzie posłuchać wygrzanych Utopii a to wszystko co jest na pokazach nie gra bo to kolumny nowe lub prawie nowe i mają wygrane po max 100h a wtedy nie grają zupełnie. Focale mają twarde zawieszenia przetworników i muszą długo grać nim to się rozrusza, Mówi się o okresie ponad 1000h grania.

Bez jaj. Wstawiłeś nowe Grande Utopie do 55m2?!

To gdzie stawiłeś kanapę resztę mebli?

No chyba,że masz poprzednie bo te były znacznie mniejsze i to sobie jeszcze mogę wyobrazić;)

Jak bym wstawił takie klamoty do mojego pokoju to narożnik musiałbym wystawić na taras a zimą byłoby raczej nieciekawie na nim siedzieć:)

• Pokaż nowe odpowiedzi