Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Run Forest...Run!!

Sylwek wez sprobuj wymienic te lampy w C8 na inne.

Jestem ciekawy opinii.

Tylko bierz je przez rekawiczki i z maska na twarzy bo jeszcze lampowa choroba sie zarazisz i legnie w gruzach ostatni bastion tranzystora na forum ;)

hehehe.....kiedyś spróbuję. Zresztą mam już małe doświadczenie w tym temacie.

Miałem preamp VTL i to bardzo dobry preamp. Na fabrycznych, słabych lampach grał bardzo dobrze ale po zmianie na

Mullardy i Telefunkeny grał wyraźnie lepiej. Tam były 4+2 lampy 12AU7 i 12AT7.

Dostał 4 Mullardy i 2 Telefunkeny a na nie dumpery Herbies Rx.

Duża zmiana na plus. Ale potem testowałem preamp Jeff Rowland Corus i bez zabawy w lampy, wymiany i grzebanie się

miałem to samo granie i jeszcze bez szumów które jednak VTL trochę miał. Po założeniu dumperów szumy mocno spadły

ale nadal trochę było. A taki Jeff Rowland grał jak lampa a nawet lepiej i bez kłopotów tyle że niestety jest droższy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

OK. Ja tego sprzetu nie sluchalem ale na dzien dzisiejszy lampa w torze to podstawa, przynajmniej dla mnie.

Proponuje abys wzial na odsluch T+A M10 + P10 -2 i posluchal.

Z Focalami gra na prawde dobrze , uwierz mi na slowo.

A Metronome w tym zestawie zdeklasowal caly zestaw Vitusa , ktory podobno do zlych nie nalezy.

Koncowki M10 maja jedyna w swoim rodzaju konstrukcje co daje widocznie duzo w kwestii dzwieku.

Nawet bez pre z bezposrednio wpietym zrodlem nie bylo za sucho . Jedyne co mi sie nie podobalo to za twardy bas.

P.S.

Co do szumow lamp to jak sa one w dobrym stanie ich szum jest minimalny a w trakcie sluchania prawie go nie slychac.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Słuchałem tych T+A w Berlinie w całym zestawie T+A i świetnie to grało.

No widzisz. Ale ich kolumny to nie Focale choc sa dobrymi konstrukcjami.

Poza tym Metrońome zamiast D10-2 daje b. duzo.

Ta konfiguracja jest dla mnie najbardziej optymalna.

Przynajmniej na razie ;)

Musze juz jechac odebrac siostre mojej narzeczonej , ktora przyjezdza do nas w odwiedziny do Abruzzo.

Pogadamy wieczorem.

Na razie.

Autokorekta - pisalem wczesniej , ze recenzent The Absolute Sound ( pomylka ) wolal ustawienie tranowe w C8.

Ten test ukazal sie w lipcowo-sierpniowym numerze Positive Feedback, nr 68, recenzent Marshall Nack .

Niestety gral tylko z transportami cd - T3A i Calypso, nie testowal grania z plikow - szkoda. Co do transportow - podobnie jak Jarek i Sly uwaza on , ze Calypso - mimo swojej wysokiej ceny - jest rewelacyjny.

Konto w trakcie usuwania

Nie jest dopasowane, sa problemy z jitterem i kropka co tu duzo gadac, ta sprawe nie dopracowali w Metronome.

Spokojnie Stasiop, brak dopasowania wyjścia transportu (o ile rzeczywiście zmierzyli dobrze jego impedancję) nie będzie problemem, zakładając, że będzie dobrze dopasowane wejście DAC'a. Żadne odbicia wtedy nie wystąpią, w praktyce idealnego dopasowania na wejściu co prawda nie będzie, ale powinno być na tyle dobre, że niedopasowanie wejścia będzie pomijalne.

Zakładamy dobry kabel oczywiście.

Wystąpi co najwyżej większe tłumienie sygnału, ale może poziom wyjściowego jest odpowiednieo wyższy niż standardowy, więc nie będzie to problemem.

System gra dobrze, albo nie....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Stasiu jak łoisz bimberek kiepskiej jakości to wcale mnie nie dziwi , że (się) tobie odbija ;)

Przezuc sie na alkohol lepszej jakosci i wszystkie dolegliwosci ustapia.

Chyba nie zakladasz na powaznie , ze producent zle dopasowal wejscia/wyjscia dwoch dedykowanych dla siebie urzadzen?

Chyba nie zakladasz na powaznie , ze producent zle dopasowal wejscia/wyjscia dwoch dedykowanych dla siebie urzadzen?

Można sobie jeszcze miedzy tymi urządzeniami popsuć; wtyczka kabel też potrafi popsuć dopasowanie falowe.

To jest ta 3 rafinacja alkoholu robiona domowym sposobem po której już nie ma kaca ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wtyczka, kabel to najczęściej. Zwłaszcza wtyczka RCA (dla S/PDIF). 99% wtyczek nie ma wymaganej impedancji. Wystarczy dopasowanie kabla z wejsciem DACa.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wtyczka, kabel to najczęściej. Zwłaszcza wtyczka RCA (dla S/PDIF). 99% wtyczek nie ma wymaganej impedancji. Wystarczy dopasowanie kabla z wejsciem DACa.

Ja gralem dosyc dlugo na tym dac-u po spdif na roznych kablach i u mnie najlepiej zagral kabel srebrny Oyaide. Przyznaje , ze nie mialem mozliwosci proby sygnalu po AES/EBU a wiem od producenta , ze na tym wyjsciu zestaw gra najlepiej.

Razem z calym zestawem kupuje rowniez kabel Siltecha AES/EBU i mysle , ze to optimum dla tego systemu.

Jezeli chodzi o IC analogowe to zostane przy MIT Oracle MA-X. Te kable daja takie wypelnienie i zrownowazenie dzwieku jakie nie slyszalem na zadnych innych kablach.

Z ciekawosci warto bedzie (jak system sie wygrzeje) podlaczyc IC Siletcha analogowe ale mysle ze bedzie za duzo dobrego i system, ktory jest i tak z natury przejzysty moze stac sie za transparentny.

Ale co Ci się będzie odbijać jeżeli wejście DAC'a będzie dokładnie dopasowane?

Impedancja jest 170 ohmow wiec jak sie bedzie nie odbijac, czy sa takie kable produkowane z taka impedancja, wystarczy tylko ze w ktoryms miejscu jest inna impedancja jest niedopasowanie, fala sie odbija powstaje jitter..co tu dalej deliberowac :/

Powinno byc tak wysjcie 75(50) ohmow , kabel 75(50) ohmow wejscie 75 (50) +-10% to wszystko.

Na tym wlasnie polega przesyla dopasowany falowy ze wszedzie w torze przesylowym ma taka sama impedancje, a jak nie, odsylam do podstaw elektromiki ;)

Ja działam na kablach w cenie o jedno zero mniej. Nie jestem audiofilem-hobbystą, raczej tylko melomanem z audiofilskimi oschyłkami i z racji wykształcenia miłośnikiem DIY, pomiarów i etc. po połowie z osłuchaniem. Ale jeżeli chodzi o cyfre, to ten kabel będzie na pewno dobry, większość kabli powyżej pewnej kwoty, bardzo dobrze trzyma parametry falowe. Ja używam VH Audio Pulsar, który kosztował mnie ok 500 PLN, a w wersji z lepszymi wtykami ok 1000 PLN - 2000 PLN, moje wtyczki Eichman BulletPlug na pewno nie mają 75 ohm, a nie próbowałem z WBT lub Furutechami, które wg producentów mają właśnie impedancje 75 ohm. Ciekawe czy byłaby słyszalna poprawa. Pewnie sprawdzę na jesieni, któregoś wieczora.

Impedancja jest 170 ohmow wiec jak sie bedzie nie odbijac, czy sa takie kable produkowane z taka impedancja, wystarczy tylko ze w ktoryms miejscu jest inna impedancja jest niedopasowanie, fala sie odbija powstaje jitter..co tu dalej deliberowac :/

Stasiu, na wejściu Ci się NIC NIE ODBIJE, jeżeli będzie dopasowane wyjście (czyli wejście DAC'a). Coś chyba nie za wiele pamiętasz z fizyki linii długiej... A do cyfry warto mieć te zjawiska opanowane...

Nic się nie odbije na wejściu, bo na obciążeniu współczynnik odbicia będzie równy 0, wtedy nie będzie fali powrotnej, która mogłaby się z powrotem odbić na wejściu.

Będzie tylko większe tłumienie na wyjściu transportu.

i jest to pwazny blad ze nie stosuja dopasowanego BNC a tylko wtyki zwykle cinch ktore maja impedancje kazda wtyczka inna stad te problemy z Spdif-em miedzy innymi...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

i jest to pwazny blad ze nie stosuja dopasowanego BNC a tylko wtyki zwykle cinch ktore maja impedancje kazda wtyczka inna stad te problemy z Spdif-em miedzy innymi...

Staszek daj spokoj bo zaczynasz juz majaczyc na jawie.

Zamiast snuc teorie i wyciagac dalekoidace wnioski na podst. youtube wez chlopie pozycz takie urzadzenia do domu , nastepnie podlacz je do reszty toru audio i posluchaj.

Gwarantuje tobie , ze tych tragicznych odbic czy innych jitterow nie uslyszysz.

Nie wiem jaki masz sprzet audio w domu ale ja na moim nic takiego nie slyszalem.

Widac moj sprzet musi byc kieprawy bo poza piekna muzyka nic nie dalo sie wiecej uslyszec.

Zamiast snuc teorie i wyciagac dalekoidace wnioski na podst. youtube wez chlopie pozycz takie urzadzenia do domu , nastepnie podlacz je do reszty toru audio i posluchaj.

Gwarantuje tobie , ze tych tragicznych odbic czy innych jitterow nie uslyszysz.

Nie wiem jaki masz sprzet audio w domu ale ja na moim nic takiego nie slyszalem.

Widac moj sprzet musi byc kieprawy bo poza piekna muzyka nic nie dalo sie wiecej uslyszec.

Jarku powoli...dyskutujemy na forum aby wspolnie dochodzic do pewnych wnioskow, czasami mylimy sie zle wnioskujemy ale malymi kroczkami posuwamy sie do przodu. Moje jak i podejscie Barmanka jest inne niz Twoje ale zapewniam Cie dojdziemy prawdopodobnie do wspolnych wnioskow idac i kopiac inna sciezke bo sciezke teoretyczno/pomiarowa.

A jesli chodzi o ta wysoka impedancje to moge sie zgodzic ze te 170 ohmow na wyjsciu faktycznie moze nie stanowic problemu.....ba moze nawet to byc lepsze poprzez to ze mniej bedzie w takim wypadku przechodzic zaklocen wysokoczestotliwosiciowych. Jak widac, zreszta wielokrotnie w audio nie zawsze cos co wydaje sie byc oczywiste takim jest, trzeba wziac pod uwage kilka aspektow, po to zreszta jest to forum aby wspolnie dochodzi do jakichs konkretow. :)

Ale Jarek, te 170 om to dotyczyło sprzętów już nieprodukowanych a nie tego czego ty słuchaleś więc w ogóle nas to nie dotyczy.

Nie, to dotyczy Metronome C8

A co on ma wspólnego z C-8 ? Do C-8 transport to 2 wersje Calypso oraz T-8 z oddzielnym zasilaniem i T-6 ze zintegrowanym zasilaniem.

T8 i T6 niebawem będą na ich stronie ale można juź zamawiać.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czyli Staszek dales sie wpuscic w maliny przez Elberotha i to na dodatek bez gaci ;)

Ale nie przejmuj sie dwoch gamoni przyplusowalo mu jeszcze pod pomiarami jitera pralki myslac , ze to Metronome Calypso ;)

Jezeli chodzi o IC analogowe to zostane przy MIT Oracle MA-X. Te kable daja takie wypelnienie i zrownowazenie dzwieku jakie nie slyszalem na zadnych innych kablach.

Gratuluję wybitnych IC. Jeśli będziesz je sprzedawał to daj znać na priv. Sprzedam nerkę i je odkupię:-) od Ciebie.

W Waszych rozważaniach o Świętym Graalu warto zainteresować się czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo rozsądna recenzja. Bez och i ach a inteligentny i tak zrozumie o co w tym chodzi. Sound Verdict 100%. Więc ani Vivaldi, ani Metronome ani CH nie będą lepsze bo Stereo nie przyznaje kategorii A+ ani 101%:-)

Miłego wieczoru w ten piękny sierpniowy dzień (piękny przynajmniej w Warszawie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak Remiyo jest warte najwyszej uwagi ale to jest tak ze i Metronome ma cos w sobie Vivaldi I Remyo kazdy ma cos co jest cenne

Zaczynam podejrzewać że piszesz o prądzie, tak prąd ostatnio poszedł w górę.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak jak obiecywalem dostalem informacje na temat tego jakich przetwornikow uzywa Metronome w C8.

Sa to AKM4399 (32bit/192kHz).

Informacje otrzymalem od znajomego , ktory rozmawial dzisiaj z Bernardem Coquil z Metronome , ktory stwierdzil w rozmowie , ze wyzsze samplingi maja wplyw na dzwiek , ktory dostaje cyfrowego nalotu w brzmieniu.

A teraz po udostepnieniu tej informacji publicznie czekam na pierwszych przesmiewcow , forumowych ekspertow i egzorcystow ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.