Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Monobloki 4 pudełkowe (JA200, JA250, JA500 i cztero- lub nawet sześcio- pudełkowe JA800) są o tyle specyficzne, że tam parcie idzie na moc, kosztem wysublimowania brzmienia. To jest amplifikacja do wiekkich azjatyckich systemów typu Westlake Audio.

Ja bym wolał zestawienie bardziej skutecznej kolumny i dwupudełkowe monobloki (JA80, JA120, tioda SE845, SE845NEC, SE300B).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Monobloki 4 pudełkowe (JA200, JA250, JA500 i cztero- lub nawet sześcio- pudełkowe JA800) są o tyle specyficzne, że tam parcie idzie na moc, kosztem wysublimowania brzmienia. To jest amplifikacja do wiekkich azjatyckich systemów typu Westlake Audio.

Ja bym wolał zestawienie bardziej skutecznej kolumny i dwupudełkowe monobloki (JA80, JA120, tioda SE845, SE845NEC, SE300B).

Skuteczność moich kolumn to 94dB więc nie jest tak żle ;)

Poprzednie miały 89 dB i absolutnie żadnej różnicy w możliwościach ich napędzenia nie odczułem.

JA 120 też pewnie jest do wzięcia pod uwagę.

Ale co będę słuchał na razie nie wiem. Rozmawiałem krótko dzisiaj.

Zapytam.

Bardziej interesują mnie jednak tranzystory. Ale nic na siłę. Ja jestem b.zadowolony z tego co gra u mnie i wymienię tylko na coś co zagra zdecydowanie lepiej.

Nie chodzi przecież aby kupić coś na siłę dla samej "frajdy" kupna ? ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tego Jadisa u Ciebie Jarek to jestem bardzo ciekaw.Gdybym z jakiś szalonych przyczyn chciał zmienić moją lampę na inną Jadis jest pierwszy na bardzo krótkiej liście.Natomiast zaintrygowałeś mnie Vitusem, co Ci Roger ma przytaszczyć?końcówkę stereo plus pre?To że Vitus (monosy)poprzednio u Ciebie nie zagrał, ciągle jest dla mnie zagadką:)

Dziasiaj rozmawiałem z zaprzyjażnionym dystrybutorem i po D'Agostino przyjedzie do mnie na odsłuch pre + końcówki Jadis oraz ponownie Vitus w wersji stereo a nie monobloków , która to zakończyła się falstartem.

Pomimo ,że szukam tranzystora a nie lampy nie mogłem oprzeć się urokowi osobistemu dystrybutora i posłucham też .... lampy.

Aż sam sobie się dziwię. ;)

Jak jest możliwość to zawsze warto posłuchać. Uprzedzenia nie są dobre.

Będzie na styk ale chyba uciągnie ;)

Staszek bzdury gada. Stella Utopa ma 94db. Nawet mała, słabowita lampka zagra z nimi choć zawsze lepiej żeby wzmak był mocny.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To że Vitus (monosy)poprzednio u Ciebie nie zagrał, ciągle jest dla mnie zagadką:)

No właśnie. Sam jestem zaskoczony ale .... zobaczymy .

Tak będzie końcówka stereo + pre.

Ale ja mam kilka typów , które biorę na poważnie pod uwagę jako alternatywę dla lampy.

"Lass Dich ueberraschen.." ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A próbowałeś prostą i rozsądno cenową opcję jaką jest ARC Ref. 150? Dźwięk z głęboko schodzącym basem, dynamiczny no i jak na ARC dość ciepły. Do Utopii byłby jak znalazł.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A próbowałeś prostą i rozsądno cenową opcję jaką jest ARC Ref. 150? Dźwięk z głęboko schodzącym basem, dynamiczny no i jak na ARC dość ciepły. Do Utopii byłby jak znalazł.

Nie można wszystkiego spróbować bo życia nie starczy ;)

A kiedy jeszcze czas na zwyczajne słuchanie muzyki?

Ja mam krótką listę na ten rok a Jadis to tak "przy okazji" posłucham.

Kabli już nie szukam mam komplet, z kolumn jestem content , żródło i dac na razie zostaje.

Wzmacniacz jak już pisałem to żaden mus - jak coś mnie urzeknie to wtedy wezmę. Jak nie to nie będę rozpaczał.

Jedyne co mnie jeszcze czeka to te cholerne pliki ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie można wszystkiego spróbować bo życia nie starczy ;)

No co Ty, sama przyjemność w próbowaniu, tym bardziej jak są możliwości. Ja bym na pewno przesłuchał końcówki ARC i VTL bo to są mocne piece, które z większością kolumn sobie bezproblemowo poradzą.

Czy moderacja może być aż tak złośliwa:-) Ale jakże subtelnie:-)

to przeciez samokrytyka ;)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, które Jadisy przyjadą? Z preampem, czy bez?

Dowiedziałem się ,że będą Jadis JA80 z JP80MC.

Ale design tego pre to taki "wczesny Gierek" będzie trzeba przykryć jakimś kartonem po makaronie ;)

Czyli zestaw klasyczny. Nie bardzo widzę je z Utopią.

Co do stylu to do Twojego wnętrza faktycznie nie bardzo pasują.

Zamiast kartonu po makaronie proponuję opakowania po żarciu dla psa.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czyli zestaw klasyczny. Nie bardzo widzę je z Utopią.

Co do stylu to do Twojego wnętrza faktycznie nie bardzo pasują.

Zamiast kartonu po makaronie proponuję opakowania po żarciu dla psa.

Myślisz ,że nie uciągnie kolumn?

Przemek a jakiego masz Dac - a i jakie okablowanie swojego żabojada?

P.S.

Dobry pomysł ale ja mam kotkę więc wezmę może karton po Kitekat ;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Fajne forum http://www.whatsbestforum.com/forum.php

Elb dostał ostrzeżenie delikatne.

Konstruktor Trinity dał wtopę pikną że tak powiem.

Ale kurna Stasiop nie ma ... :)))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Fajne forum http://www.whatsbestforum.com/forum.php

Elb dostał ostrzeżenie delikatne.

Konstruktor Trinity dał wtopę pikną że tak powiem.

Ale kurna Stasiop nie ma ... :)))

Józek napisz o co biega konkretnie ?

Nie chce mi się przewalać całego forum.

Jarek, nie chcę się rozpisywać o obecnej konfiguracji. Jedynym DACkiem, który rozważam i który mam nadzieję nabyć jeszcze w tym roku jest Jadis JS1 MKIV. Jeżeli nie będę mógł sobie pozwolić na nówkę w wersji MKIV, to używany z rynku wtórnego w wersji MKIII.

Co do kabli to używam dość tanich (jak na możliwości w tym zakresie) francuskich kabli Ocellia Reference.

To są kable ze srebra, wykonane w technice wyłącznie naturalnych materiałów. Kable są bardzo mało znane, zwłaszcza w Polsce, ale zachęcam do poczytania opinii na Audiogonie i recenzji w SixMoons.

Kabelki są w brzmieniu zabójczo neutralne i naturalne. Całkowicie niespektakularne. Wysublimowane i wyrafinowane granie godne najlepszej triody. Dodatkowo użytkowo są bardzo elastyczne i nieinwazyjne.

Mam alergię na cumy okrętowe i szukałem kabli filigranowych.

W swojej karierze miałem różne kable, w tym głośnikowe MIT Oracle przez ponad 6 lat. Wiele kabli robi wielkie "wooowww!!!" na wejście, ale z Ocellią bardzo dobrze żyje mi się na dłużej.

Jeżeli ktoś gra na low powered SET to bardzo gorąco polecam sprawdzić te druciki.

Mnie zależało też na manufakturze, która jest na tyle elastyczna, że zgodzi się na dostarczenie mi produktów spoza oficjalnej oferty. Zawsze chciałem wykonać synergiczne połączenie tym samym przewodem od trafa głośnikowego we wzmacniaczu, aż do głośników. Ocellia dostarczyła mi odcinki przewodów, które zainstalowałem sobie w monoblokach. Wykonałem nawet w tym celu specjalne złącza zaciskowe dla połączenia wszystkich odczepów trafa głośnikowego, bez używania cyny, czy obcych złączek. Jestem bardzo zadowolony z całościowego efektu. Aha - by dolać oliwy do ognia. Głośnikowce nie mają wtyczek - łączy się goły drucik pod zacisk. Wiesz jak to dźwięk poprawia? ;-)

Ocellia to to w papierowej izolacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kabelki są w brzmieniu zabójczo neutralne i naturalne. Całkowicie niespektakularne. Wysublimowane i wyrafinowane granie godne najlepszej triody

A miałeś okazję porównać w swoim systemie z Kondo KS-L LP? Pytam, bo u mnie Kondo wyraźnie przegrało z Kimberem Selektem. Ale są osoby, które dostają mdłości na dźwięk słowa Kimber, a z kolei Kondo im pasuje. Strasznego smaka na odsłuch tych kabelków mi zrobiłeś...

Tak, miałem u siebie przed zakupem Ocelli:

Kimbery Select:

głośnikowe: KS3033 i KS3035 oraz z nowszej serii KS6065 (o ile dobrze pamiętam).

interkonekty : miałem pełną ofertę starszej i nowszej serii Select.

Co do Kimberów, to one grały zawsze bardzo poprawnie, ciężko było się do czegoś doczepić. Jednak nie ujmowały niczym szczególnym. Nie na tyle, by uzasadnić wysoką cenę. Im więcej srebra było w kablu, tym bardziej detaliczny był dźwięk z większą ilością powietrza, ale jak mówię, czegoś brakowało.

Kabli słuchałem niestety zawsze nowych i niewygrzanych, więc w poważnych zawodach trzeba im by było dać drugą szansę.

Moim zdaniem oferta Kimbera jest wyceniona za wysoko w porównaniu do tego co oferuje.

Co do Kondo:

- miałem interkonekt KSL-LPz.

U mnie zagrał trochę za mocno odchudzonym dźwiękiem. Wycinał nieco nasycenia ze średnicy i wyższego basu. Jako ciekawostka - na prawdę rewelacyjnie zagrał IC zrobiony z kabla głośnikowego KSL-SPz, polutowany przez guru - Pana Jarka na starych topowych WBT-ach z serii top-line.

- miałem też głośnikowce KSL-SPz już po zakupie Ocellii i tutaj muszę przyznać, że kable te pokazały pazur. Dźwięk był pełny, otwarty, dynamiczny, nasycony, robił wrażenie. Ocellia jest bardziej wysublimowana, ma więcej smaczków, ale bardziej kameralna w brzmieniu. Topowe Kondo jest bardziej spektakularne. Zaznaczam, że głośnikowiec był w podwójnym przebiegu. Gdybym nie miał Ocellii miał bym w tym miejscu dylemat z wyborem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Aha - by dolać oliwy do ognia. Głośnikowce nie mają wtyczek - łączy się goły drucik pod zacisk. Wiesz jak to dźwięk poprawia? ;-)

Domyślam się , pewnie tak jak wlanie paliwa Shell Racing do Komara.

Dodajesz gazu i własny cień nie może ciebie dogonić ;)

A tak na poważnie to zazdroszczę tobie ,że masz tyle czasu i siły na takie zabawy.

Ja jestem niestety już zmęczonym człowiekiem ;)

Co do Kondo:

- miałem interkonekt KSL-LPz.

U mnie zagrał trochę za mocno odchudzonym dźwiękiem. Wycinał nieco nasycenia ze średnicy i wyższego basu.

A pamiętasz jak porównywaliśmy ten kable Kondo u mnie na kondo M-1000 do van den Hula The First ? :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.