Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

W dniu jutrzejszy dotrze do mnie długo wyczekiwany transport z kilkoma ciekawymi rzeczami do odsłuchu.

Będą to monobloki Ypsilon Audio mod. Aelius oraz pre. PSt 100-MKII.

Dodatkowo dostanę cały set kabli Kubala Sosna Elation tzn. AC i IC (xlr oraz rca) bez kabli głośnikowych bo tych po wielu testach na razie zmieniać nie zamierzam.

Z opinii zebranych z rynku od posiadaczy urządzeń Ypsilon wynika ,że są to b.dobre urządzenia pod wzgledem dźwiekowym i samej budowy.

Są to urządzenia hybrydowe więc wpasowują się w typ brzmienia , które osobiście preferuję.

Ich topowymi konstrukcjami są końcówki mocy SET 100 Ultimate (ze srebrnymi trafami) , które są właśnie w produkcji i mam je otrzymać z Grecji po moim urlopie na testy.

Te urządzenia są produkowane na zamówienie pod klienta w konkretnej konfiguracji (pewnie ze względu na cenę).

Są to końcówki mocy , które mnie bardzo interesują jako ew. alternatywa dla Tenora Audio.

Jako ciekawostkę mogę napisać ,że w poprzednich topowych końcówkach stereo (nie są już produkowane) Ypsilon używał lamp ..... GM70 ;)

Nie są one już stosowane w chwili obecnej ale nie wiem na 100 % co było tego powodem.

Czekam na odpowiedź z fabryki w tym temacie ale z tego co się nieoficjalnie dowiedziałem powodem są chyba przepisy unijne tzn . RoHS tzn. z tymi lampami urządzenie łapie się na certyfikat CE ale za używanie materiałów nie zgodnych z tą dyrektywą unijną grożą surowe kary.

Nie jestem w 100% pewien czy to jest jedynym powodem wycofania tych konstrukcji ze sprzedaży na rynku.

Jak dostanę odpowiedź z fabryki to postaram się napisać co uzyskałem.

Jakie ich końcówki miały lampy GM70 ?

Apropos Ypsilona to mam taka anegdotę - jakieś 10 lat temu, byłem na ich prezentacji na wystawie w Londynie. Wówczas był to ich debiut. Mieli m.in. monlobloki SET 100, pre, oraz prototypy transportu i daca. Mieli też kolumny - ale widać te nigdy nie wyszły poza fazę testów, bo nigdy później już ich nigdzie nie spotkałem. Strasznie mi się ten dźwięk podobał.

Widząc moje szczere zainteresowanie, zaproponowali mi kupno tym monobloków. Nie pamiętam ile to było dokładnie - z jednej strony mało, a z drugiej dużo - może $10-15k ? W każdym bądź razie, wystraszyłem się wtedy, że jak firma padnie, to zostanę z fajnie grającym, ale niesprzedawalnym sprzętem i nie kupiłem. Kupiłem sobie monobloki Lamma. Kilka lat później, zauważyłem że cena wzmacniaczy poszła na ... $100k :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jakie ich końcówki miały lampy GM70 ?

To były końcówki stereo ale nie pamiętam teraz ich konkretnej nazwy (chyba SET100).

Wyglądają identycznie jak obecne monobloki, poniżej masz ich stare zdjęcie z widoczną lampą GM70.

Ponadto z ciekawych rzeczy jakie się dowiedziałem obecne konstrukcje monobloków wykonywane są na najlepszych lampach sterujących "ever made" a mianowicie WE437 ale można wybrać też wykonanie "uboższe" na lampie Siemens C3g.

Obie konstrukcje podobno brzmią fenomenalnie z resztą sam potwierdziłeś ,że się Tobie podobały a wtedy nie były to jeszcze tak dopracowane konstrukcje na lampie WE437.

Zdjęcie końcówki stereo z lampami GM70:

post-33970-0-72090800-1403524443_thumb.jpg

Te których słuchałem, to były jeszcze hybrydy.

Nie zdziwię się jak kupisz. M.Fremer mi mówił, że lepszego phonostage'a niż Ypsilon nie słyszał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie zdziwię się jak kupisz. M.Fremer mi mówił, że lepszego phonostage'a niż Ypsilon nie słyszał.

To raczej były nie "jeszcze" a tylko już hybrydy ;)

Lampowych już nie robią .

Mam ciekawy opis pre PST100 MKII i porównanie do topowego MBL - a:

http://dagogo.com/ypsilon-pst-100-mk2-preamplifier-review

Ten pre będę miał na lampie C3g więc już zacieram rączki ;)

Aeliusy są podstawowymi monoblokami więc będę mógł ocenić potencjał topowych monobloków.

Jak będę brał monosy SET 100 Ultimate na test to wezmę chyba jeszcze raz set Tenora Audio do bezpośredniego porównania.

pozdr.

A co ma phono stage do monobloków?

Mi Farmer mówił, że najlepsze ziemniaki są we Francji a ja wolę polskie :)

Jarek wiesz jaki odpowiednik ma lampka WE437?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek wiesz jaki odpowiednik ma lampka WE437?

Tak jest jakaś ruska ale to nie to sama konstrukcja.

Znalazłem parkę WE437a na e-bayu za "okazyjną" cenę 1100 $ ;)

Te lampy robił tylko Western Electric i jak popytałem na ich temat to ludzie tylko oblizywali się i mlaskali ;)

Ja dostanę te monosy już na tych lampach na próbę.

Zobaczymy jak zagrają.

P.S.

Z tego co się dowiedziałem chłopcy z Ypsilona jak spróbowali tych lamp w swoich monoblokach to wykupili całe zapasy tych lamp w ilości .... 30 par ;)

Teraz pojawiają się czasami jakieś pojedyncze sztuki.

Tak jest jakaś ruska ale to nie to sama konstrukcja.

Znalazłem parkę WE437a na e-bayu za "okazyjną" cenę 1100 $ ;)

Te lampy robił tylko Western Electric i jak popytałem na ich temat to ludzie tylko oblizywali się i mlaskali ;)

Ja dostanę te monosy już na tych lampach na próbę.

Zobaczymy jak zagrają.

P.S.

Z tego co się dowiedziałem chłopcy z Ypsilona jak spróbowali tych lamp w swoich monoblokach to wykupili całe zapasy tych lamp w ilości .... 30 par ;)

Teraz pojawiają się czasami jakieś pojedyncze sztuki.

Jarosławie nie ma się co podniecać w Amplifonie znajdziesz 6S45P-E czyli radziecki odpowiednik wspomnianej WE437, kosztujący ułamek ceny.

Lampy różnią się cokołem ale parametrycznie są bardzo podobne i przy odrobinie woli można wykonać przejściówkę z jednej na drugą. Faktem jest, że są to jedne z najlepszych o ile nie najlepsze lampy wejsciowe do GM70, do tego niewiarygodnie ciche. Tylko bezpośrednie porównanie pozwoli na stwierdzenie, które zagrają lepiej. Nie zawsze droższe brzmią ciekawiej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Szymon ja się nie podniecam tylko jestem ciekawy jak zagra każdy wzmacniacz.

To czy zagra lepiej czy gorzej nie ma dla mnie znaczenia bo kto miałby to niby oceniać a rankingi mnie nie obchodzą.

Ma zagrać najlepiej jak mi się podoba a jak się ten sprzęt nazywa lub kto go produkuje nie ma najmniejszego znaczenia.

Okaże się jak posłucham zarówno jednej jak i drugiej konstrukcji bo również Amplifona mam dostać.

Co do lampy WE437a to nie wiem czy ten ruski zamiennik jest równie dobry bo nie słuchałem ani jednego ani drugiego.

Patrząc na budowę obydwu lamp są to zupełnie inne konstrukcje więc zakładam ,że parametrami mogą być zbliżone ale patrząc na ich konstrukcję grają raczej inaczej.

Która lepiej tego nie wiem ale skoro Ypsilon stosuje WE437a a nie jej zamienniki za ułamek ceny muszą mieć jakieś powody aby tak robić.

Tym bardziej ,że wcześniej stosowali w miarę tanie Siemens C3g (i do dzisiaj stosują w wersji "normalnej").

Tak więc posłuchamy , porównamy i zobaczymy jak będzie.

Może okazać się ,że Amplifon zagra lepiej ale tego bym na tym etapie nie przesądzał bez porównania obu konstrukcji.

Ja nie jestem Staszek i wróżyć ze zdjęć sie nie podejmuję ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Szymon,

Nie widzisz , że Jarek nie chce plebejskiego Amplifona , ma focha na sprzęt za kilkaset tysięcy ....i nikt mu tego nie zabroni;))

Taka zachcianka , ale to przecież jego kasa;)))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek nie chce plebejskiego Amplifona , ma focha na sprzęt za kilkaset tysięcy

Hehehe..... tutaj nie chodzi o cenę a raczej o to ,że integra to nie jest to czego szukam.

Jeżeli Amplifon będzie miał monobloki i pre to oczywiście jestem jak najbardziej zainteresowany takim obrotem sprawy.

Integrę posłuchać muszę aby wyrobić sobie zdanie na temat potencjału konstruktora i jeżeli będzie o.k. to poczekać spokojnie na wspomniane monobloki.

Tym bardziej ,że głupotą jest wydawanie większej kasy na sprzet skoro można mieć coś dobrego/lepszego taniej.

Poza tym nic na siłę nie muszę zmieniać bo to co mam jak na razie zagrało lepiej u mnie niż inne wielokrotnie droższe konstrukcje.

Jeżeli zmieniać to na wyrażnie coś lepszego a nie dla samej zmiany.

A o cenach myślę ,że nie należy rozmawiać bo to każdego prywatna sprawa.

Ja w lotto nic nie wygrałem , nie dostałem od taty spadku więc wiem jak trudno zarobić własnymi rękami jakiś grosz i zanim coś wydam staram się dobrze sprawę przemyśleć.

Szymon,

Nie widzisz , że Jarek nie chce plebejskiego Amplifona , ma focha na sprzęt za kilkaset tysięcy ....i nikt mu tego nie zabroni;))

Taka zachcianka , ale to przecież jego kasa;)))

Klient nasz Pan jak będzie chciał to Amplifon dostarczy i za milion w wersji diamond edition :)

Sam używam monobloczków Amplifona za więcej niż stówkę i uważam je za świetnie wycenione. Takie żelastwo za granicami kosztowałoby ze 3-4 stówki.

Jarek jest cierpliwy to niech czeka na 833 a w międzyczasie pożyczy GMkę od Sly bo ta gra po mojemu czyli bardzo zacnie i kulturalnie.

<br />Czekam na odpowiedź z fabryki w tym temacie ale z tego co się nieoficjalnie dowiedziałem powodem są chyba przepisy unijne tzn . RoHS tzn. z tymi lampami urządzenie łapie się na certyfikat CE ale za używanie materiałów nie zgodnych z tą dyrektywą unijną grożą surowe kary.<br />

Chrzanić takie przepisy i ich lewackich tfurcóf jak tak dalej pójdzie to rakieta nie wyniesie już żadnego satelity a samoloty będą jeździły tylko po ziemi.

<br />W każdym bądź razie, wystraszyłem się wtedy, że jak firma padnie, to zostanę z fajnie grającym, ale niesprzedawalnym sprzętem i nie kupiłem. Kupiłem sobie monobloki Lamma. Kilka lat później, zauważyłem że cena wzmacniaczy poszła na ... $100k :) <br />

No ale Lamma bez problemu dalej odsprzedałeś co było zgodne z Twoja filozofią rotacji sprzętu tak że nie masz czego żałować.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chrzanić takie przepisy i ich lewackich tfurcóf jak tak dalej pójdzie to rakieta nie wyniesie już żadnego satelity a samoloty będą jeździły tylko po ziemi.

No ale Lamma bez problemu dalej odsprzedałeś co było zgodne z Twoja filozofią rotacji sprzętu tak że nie masz czego żałować.

Filozofia rotacji sprzętu. Powiedziane po mistrzowsku :)
Gość jt211

(Konto usunięte)

Jarosławie nie ma się co podniecać w Amplifonie znajdziesz 6S45P-E czyli radziecki odpowiednik wspomnianej WE437, kosztujący ułamek ceny.

Lampy różnią się cokołem ale parametrycznie są bardzo podobne i przy odrobinie woli można wykonać przejściówkę z jednej na drugą. Faktem jest, że są to jedne z najlepszych o ile nie najlepsze lampy wejsciowe do GM70, do tego niewiarygodnie ciche. Tylko bezpośrednie porównanie pozwoli na stwierdzenie, które zagrają lepiej. Nie zawsze droższe brzmią ciekawiej.

Oj Szymon , Szymon ...

6C45P to odpowiednik WE417A/5842 a nie WE437A.

Jedyny zbliżony odpowiednik WE437A to EC8020 też bardzo trudna do

upolowania.Jest jeszcze lampa Eriksona zbliżona do EC8020 ale wypadł

mi z głowy jej numer.

Bardzo blisko do WE437A jest E55L jako trioda.

jarek&ania

Kupisz,nie kupisz,ale posłuchać musisz ;)

Poprzednio miałem samego DACa we własnym systemie.

Natomiast teraz zajechały "przypadkiem" monobloki i pre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4406-0-56591900-1403619354_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

O.K. można posłuchać skoro polecasz ;)

Ma to chyba RCM ?

A jak to gra , napisz kilka słów.

To nie słuchałeś jeszcze na youtube? Wstyd mi za Ciebie :)
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie słuchałeś jeszcze na youtube? Wstyd mi za Ciebie :)

Szymon, za ginekologa teraz robisz? ;)

Co to za avatar?

Co do youtube to pomyślę nad tym bo może faktycznie wystarczy ;)

Ew. pooglądam sobie kilka zdjęć i wywróżę z tarota jak to będzie grało.

O.K. można posłuchać skoro polecasz ;)

Ma to chyba RCM ?

A jak to gra , napisz kilka słów.

RCM.

Posłucham kilka dni i zdam relację :)

Szymon, za ginekologa teraz robisz? ;)

To jest doktor Skalpel. Bardzo ostry psychiatra :)

RCM.

Stefek co to za zmiany, obecny system idzie do odstrzału? Będą jakieś promocje? Może podepniemy 300B do elektrostatu na 1 ohm, jak przetrwają to biorę :)
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

O.K.

Ja słucham od rana Ypsilona.

Słucham, słucham ,słucham ...... i zacytuję klasyka - "..ch*j w dupę i kamieni kupę...".

Stefek co to za zmiany, obecny system idzie do odstrzału? Będą jakieś promocje?

Jedynie sprawdzam co się nowego dzieje w świecie audio ;).

Promocje będą,jak jesteś zainteresowany to daj znać :).

O.K.

Słucham, słucham ,słucham ...... i zacytuję klasyka - "..ch*j w dupę i kamieni kupę...".

Jarek od kiedy masz Lancię i do tego taką małą. Ja tam wolę SRT.

Greckie to lubię kobitki i sałatki, czasem nawet rybkę:)

O.K.

To znaczy dobrze,czy źle,bo już nie wiem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.