Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie lubimy inny dźwięk. Ja rozumiem czar lampy pod warunkiem, że ten czar jest. Wiele sprzętów lampowych czar ma tylko…w planach… :-)

Sly, miałem okazję kilkukrotnie słuchać Ongaku.

U Elberotha, na wystawie, u Szemisa i u znajomego w bardzo dobrze znanym mi systemie.

Dźwięk szlachetny, ale specyficzny i bardzo daleki od uniwersalności. Pisanie, że ARC czy VTL nie ma startu nie oddaje moim zdaniem istoty sprawy. W wielu systemach i gatunkach Kondo się nie sprawdzi. Porządny piec ARC to nadal klasa sama w sobie.

Kwestia podejścia. Lampa ma mnóstwo wad, o wiele więcej niż tranzystory i jeśli godzić się na te wady to niech będzie coś w zamian, np ten słynny czar lampy. Co by nie mówić to Jadis ma ten czar, Kondo też, choć nieco inną wersję. ARC czy VTL tego czaru nie ma. Grają jak przyzwoite tranzystory tylko są bardziej awaryjne. Dla mnie bez sensu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To znaczy że nie słyszysz wszystkich różnic w dźwięku pomiędzy nimi a tranzystorami:-) W takim razie faktycznie dla Ciebie lepszym wyjście są tranzystory. Poza tym są dość fundamentalne różnice pomiędzy dźwiękiem ARC a VTL i to też trzeba jasno napisać. To dwie różne szkoły grania i wrzucanie ich do jednego worka jest nieporozumieniem.

Tak, ale to mniej więcej ta sama klasa dźwięku. Może być tak, że nie słyszę pewnych niuansów albo słyszę je inaczej. W przypadku Kondo czy Jadis słyszę ja natychmiast, a ARC to dla mnie słaby dźwięk, jedynie CD playery są dobre. To już faktycznie wolę dobre tranzystory. ARC nie ma tej barwy czy eteryczności, które ma Kondo, a resztę cech, które posiada to bez problemu oferuje wiele tranzystorów.

Tu mi trudno ocenić, ale słuchałem wielu sprzętów ARC i nie powiem, że to grało źle. Grało całkiem dobrze tyle, że wysokiej klasy tranzystory grały lepiej. To po co takie lampy? Jak już lampa to dla jej czaru, a w ARC tego czaru nie ma. Jadis ma może pewne problemy, ale czaruje pięknie i to im trzeba oddać.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie wiem w czym jest rzecz, ale nie miałem okazji posłuchać tranzystora, który by mnie wciągnął w przekaz muzyczny. Po 10 minutach wieje nudą.

Mam tak samo ale pewnie zbyt mało posłuchałem. Zgodzę się też z Sylwestrem,że lampa kupowana jest dla swojego czaru i wiesz Przemek jak fantastycznie czarowały ARC z lat 90 dla mnie był to wtedy kontakt z absolutem, dziś ARC gra dużo słabiej.

Nie wiem w czym jest rzecz, ale nie miałem okazji posłuchać tranzystora, który by mnie wciągnął w przekaz muzyczny. Po 10 minutach wieje nudą.

Posłuchaj Zagry to przez kwadrans może się wiele zdarzyć i do tego jakiegoś Lampizatorka..............wrażenia zapewnione!!

Ano właśnie bo Jadis pięknie czaruje. Jedni to lubią, inni nie, ale jeśli ktoś nie lubi to po co mu lampa? I jeszcze 20-30 lat temu tranzystory były siermiężne ale dziś jest inaczej.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ano właśnie bo Jadis pięknie czaruje. Jedni to lubią, inni nie, ale jeśli ktoś nie lubi to po co mu lampa? I jeszcze 20-30 lat temu tranzystory były siermiężne ale dziś jest inaczej.

Tak ale tylko wśród utra drogich

Poza Sougą miałem te wszystkie Kondo u siebie. To zupełnie coś innego niż prezentacje gdzieś tam na pokazach. Dla mnie bardzo dobry dźwięk. Żadne ARC, VTL itd nie mają startu.

Sylwek

A skąd wiesz,że nie mają startu?...............a co mają falstart?...............czy już w przedbiegach nie mają szans?

gdybyś posłuchał chociaż raz monobloków VTL-a połaczonych z Metronome to byś był mocno zakłopotany,miałbyś uszy w rozterce)

posłuchaj monobloków theta compli..............usłyszysz jak powinna grać muzyka................o moich mpw nie wspomnę)

A to ciekawe co piszecie panowie w kwestii AR. Akurat jak poszukiwałem wzmacniacza w latach dziewięćdziesiątych, to ani VT100, ani VT200 nie wywarł na mnie wrażenia - nie chcę pisać bzdur, bo było to przecież dawno i jakichkolwiek niuansów nie będę w stanie przedstawić, jednak z tego co udało mi się posłuchać, to zdecydowanie ostatnie obcowanie z AR150 i 250 zostawiło w pamięci o wiele więcej pozytywnych wrażeń niż wymienione stare modele. Myślę, że powodem zastosowania lamp sterujących 6H30DR jest ich długa żywotność oraz bezbłędny marketing Khomenki, Bednarskiego i Poor'a. Zasłyszana historia opowiada jakoby Khomenko miał wyłączność na sprowadzanie tych lamp do US i zarówno AR jak i Conrad Johnson będąc pod wpływem euforii i militarnych mitów, zaczęło ich używać w swoich produktach.

Parker's Mood

Jak kupowałem VT100 to 150 i 250 jeszcze po prostu nie było.

Potem odpuściłem sobie tę markę.

Mnie przeszkadzała np. polityka ciągłych upgradów, które z poziomu polskiego klienta były nie do przeprowadzenia. Jeszcze wzmacniacz w wersji MKII nie zdążył na cle wylądować, a tam już wersję MKIII wypuszczali, i nawet przy składaniu zamówienia miesiąc wcześniej pary z gęby nie puścili żeby poczekać. Strzeliłem na nich focha za takie numery :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To teraz już wiesz dlaczego w T+A byli tacy mili i zatrzymali Twoje stare pre a dali nowe;-)

No to mamy obecnie dwa Tour w Polsce...Tour de Pologne i Tour de Kondo;-)

Nie do końca chyba jasno się wyraziłem.

Nowe pre gra trochę inaczej ale uważam ,że jest to kwestia czasu jaki gra u mnie.

Poczekajmy jeszcze trochę i zobaczymy jak będzie.

Róznica pomiędzy 2000 godz a 300 godz. jest jednak spora a pamiętam ,że poprzedni pre. też zmieniał się na + tyle tylko ,że nie pamiętam jak długo potrzebował czasu na zagranie na 100%.

Co do producenta to życzę każdemu takiego "customer service" jaki ma T+A.

To nie jest toster czy maszynka do golenia za kilka stówek ale pre za kilkadziesiąt tyś. PLN więc uważam ,że zachowali się o.k. wobec klienta.

Mogli przecież pokazać mi środkowy palec jak to robi wielu innych cwanych producentów i powiedzieć ,że to moja wina bo np. jestem z Polski a tutaj po ulicach przecież biegają białe niedźwiedzie ;)

Tak czy inaczej nigdy nie miałem problemów z rozmową i odpowiedziami na każde pytanie.

Ci ludzie są zawsze uprzejmi i życzliwi a nie jest to normą w tym świecie.

Mnie przeszkadzała np. polityka ciągłych upgradów, które z poziomu polskiego klienta były nie do przeprowadzenia

Polityka upgrade'u wybranych i to wydawałoby się, że poważnych amerykańskich marek, nawet na krajowym i lokalnym rynku US, w kilku przypadkach była nie do zaakceptowania. Mówiąc krótko i kolokwialnie - klienci, a wraz z nimi sprzedawcy, zostali zrobieni w konia! Tak postąpił Harman z Lexingtonem w kwestii MLa, tak postąpił Meridian w sprawie obiecywanego i dożywotniego upgrade'u ich CD... i okazało się nagle, że nie ma żadnych upgrade'ów, tylko po prostu trzeba kupić nowy model z obecnej linii. Wystarczy, że się zmieni management, a wraz z nim nowa polityka firmy i pojawia się totalny tumiwisizm czy wręcz ignorancja. Wielu dealerów zrezygnowało z 'poważnych' produktów renomowanych firm, bo warunki faktycznie są nie do zaakceptowania.

Parker's Mood

Znam sytuację gdy bardzo drogie ARC i McIntoshe, poległy przy pewnym połowę tańszym tranzystorze.

Moze graly z Thielami 3.7;')) Wiadomo z watku obok, ze z nimi nawet wybitna lampa moze wymieknac. Ja bym wiec wstrzymal sie z tak dalece idacymi wnioskami ;'))

Ja wolę choćby dźwięk monobloków Unisona Research 845, które miałem okazję mieć.

Ale z Utopiami jest fatality :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale z Utopiami jest fatality :)

Rafaell opowieści o tym ,że Utopie grają sucho i jasno można między bajki włożyć.

To zazwyczaj twierdzą ludzie , którzy w życiu tych kolumn nie mieli albo słyszeli je na jakiejś wystawie w przypadkowej konfiguracji.

Chociaż nawet na wystawie (Monachium rok do roku) jak podłączył je ktoś z głową grały tak jak je na to stać.

Wiem ,że na ostatnim AS dystrybutor podłączył Scale z jakimiś miernymi i cherlawymi tranzystorami i nie wiem co było wtedy źródłem ale podobno zagrało to nędznie.

Ale ja mam podpięte do nich inne źródło, pre , monosy i kable i wg. mnie "da się wytrzymać". ;)

Na polskiej wystawie dystrybutor z uporem godnym lepszej sprawy łączył GM Laby z TacTem Millenium. To po tym eksperymencie pojawiły się te opinie o Utopiach.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na Audio Show dystrybutor wyrządził krzywdę tym kolumnom zestawiając je z przypadkowo dobraną elektroniką, w tym przypadku Exposure. Problem w tym, że Trimex nie ma w ofercie wysokiej klasy mocnego tranzystora, a czymś trzeba było je napędzić więc ten wybór. Utopia wymaga bardzo dobrego wzmacniacza, żeby pokazała swoje zalety. Mnie się wydaje, że do niej najlepiej zastosować Jeffa Rowlanda, a z europejskich Vitusa.

Rafaell opowieści o tym ,że Utopie grają sucho i jasno można między bajki włożyć.

To zazwyczaj twierdzą ludzie , którzy w życiu tych kolumn nie mieli albo słyszeli je na jakiejś wystawie w przypadkowej konfiguracji.

Chociaż nawet na wystawie (Monachium rok do roku) jak podłączył je ktoś z głową grały tak jak je na to stać.

Wiem ,że na ostatnim AS dystrybutor podłączył Scale z jakimiś miernymi i cherlawymi tranzystorami i nie wiem co było wtedy źródłem ale podobno zagrało to nędznie.

Ale ja mam podpięte do nich inne źródło, pre , monosy i kable i wg. mnie "da się wytrzymać". ;)

Ależ nic takiego nie napisałem o Utopiach, napisałem tylko że Unison Research 845 nie nadaje się do nich.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nadaje się, ale tak jak to gra u Sylwka, czyli z podparciem dołu tranzystorem. A jeśli już pędzić je tylko lampą, to właśnie w typie monobloków VTL-450 czy ARC Ref. 750.

Nadaje się, ale tak jak to gra u Sylwka, czyli z podparciem dołu tranzystorem

Czyli się dla większości osób nie wydziwiających z konfiguracją systemu, ceniących prostotę Unison Research 845 się nie nadaje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.