Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym lepiej mieć wpierw sprzęt na fabrycznych lampach, gdyż wtedy można usłyszeć jakie tendencje brzmieniowe w nim są. A potem można bawić się w NOS-y i dobierać brzmienie pod własny gust ale to już jest pewnego rodzaju korekcja. Gdyby sprzęt był od razu na NOS-ach trudno byłoby ocenić na ile jego brzmienie wynika właśnie z tych lamp a na ile z samego sprzętu. Dzięki temu wiem, że Kondo Kagura gra bardzo dobrze ale jasno i chcąc brać pod uwagę ten sprzęt jako docelowy trzeba by lampami i okablowaniem pójść w kierunku dociążenia i nasycenia.

Co to za sprzęt, który po kupieniu trzeba korygować. Jesłi trzeba korygować, to odsłuchy wstepne sa zbędne, potem się poprawi - mozna brac w ciemno, w koncu kultowośc o czyms swiadczy ;-)

Mirek, przesadzasz.

Dystrybutor udostępnia sprzęt komu chce, przede wszystkim osobom, które potencjalnie stać na zakup danego urządzenia.

Co miał niby Sly zrobić? Kupić sobie za wczasu komplet NOSów?

Opisał sprzęt w takiej konfiguracji w jakiej otrzymał i chwała mu za to.

Ciesz się, że możesz tu poczytać cokolwiek o urządzeniach, które są obecnie top of the top i poszerzyć swoje horyzonty.

nie lubie czytac jak ktos jest zaskoczony ze u innego odsluchojacego ten sam sprzet Kondo gra super a u niego chudo i cienko bo nie mial lamp,bylo trzeba sie o nie postarac!

Sly30 nie byl nigdy potencjalnym przyszlym kupcem tego sprzetu, bo jego akurat nie stac na niego!a ze nie jest wielbicielem wzm lampowych to dawanie takiego sprzetu jemu do odsluchow jest chybione juz od pocztku.

Poszerzam swoje horyzonty nie tylko tutaj ale i na innych forach zagranicznych,tez istnieja!!!

Synku do kogo ta mowa? Ty poszerzasz horyzonty? Chyba w marzeniach. Sądzisz że czegokolwiek dowiesz się czytając kolejne wpisy gdzieś na forach? Bo przecież ty nie masz pojęcia o sprzętach ani kolumnach. Całe twoje audio hobby to filmiki i zdjęcia z netu. Twierdzisz, że szkoda było mi dawać ten sprzęt? To dzięki mnie i Jarkowi ten sprzęt znalazł się w Polsce i dzięki nam parę osób może poznać go bliżej.

U mnie Kondo nie grało chudo i cienko ale trochę za jasno. Mimo tego jednak wybitnie. Mogłem go mieć na tyle krótko, że nie było czasu na zabawę w eksperymenty z lampami, tym bardziej, że są wakacje i możliwości w tym czasie są mocno ograniczone.

A co do tego komu szkoda coś dawać to ty jesteś właśnie osobą z którą szkoda się zadawać i przekonało się o tym już kilka osób. Próbowali umawiać się z tobą na odsłuchy z których nigdy nic nie wyszło bo ty mocny jesteś tylko w gębie. Meloman...ale tylko wirtualny i internetowy…hehe…boki zrywać!! Wieczny poszukiwacz super kolumn spełniających takie kryteria, których żadne spełnić nie mogą…no i prawie za darmo powinny być… :-) Nim zaczniesz krytykować innych to spójrz na siebie.

Ciekawe jak ty cokolwiek możesz pisać o sprzęcie audio skoro nie masz i nie miałeś w zasadzie żadnego. Sprzet miałem z fabrycznymi, powtarzalnymi lampami, które przewiduje producent. Opisywanie go na lampach NOS jest bez sensu bo moźliwość kupienia kolejnego, identycznego zestawu lamp NOS, grającego tak samo jest praktycznie niemożliwe. A ty skąd wiesz jak ważne są dobre lampy skoro takich nie masz?

wlasnie dlatego nie pisze o sprzetach bo ich nie testuje tak jak ty, nie jestem audiofilem tylko melomanem,duza roznica, bo ja slucham muzyki a nie odsluchuje tylko, nie wymieniam caly czas sprzetow jak to robia audiofile!

mialem mozliwosc posluchania wzm lampowych w ktorych parokrotnie wymieniano rozne rodzaje znanych lamp podczas jednego dnia sluchania,dlatego pisalem o 50% roznicy w jakosci grania,stad wiem!wszyscy o tym wiedza tylko nie ty, bo jestes zawzietym trazystorowcem!

A co go uczyni? Pisanie o znienawidzonym hobby, przez wroga tej branży?… :-) Poza tym akurat ja nie słucham elektropopu, więc to chyba nie było do mnie.

Sądzisz że czegokolwiek dowiesz si

Synku do kogo ta mowa? Ty poszerzasz horyzonty? Chyba w marzeniach. ę czytając kolejne wpisy gdzieś na forach? Bo przecież ty nie masz pojęcia o sprzętach ani kolumnach. Całe twoje audio hobby to filmiki i zdjęcia z netu. Twierdzisz, że szkoda było mi dawać ten sprzęt? To dzięki mnie i Jarkowi ten sprzęt znalazł się w Polsce i dzięki nam parę osób może poznać go bliżej.

U mnie Kondo nie grało chudo i cienko ale trochę za jasno. Mimo tego jednak wybitnie. Mogłem go mieć na tyle krótko, że nie było czasu na zabawę w eksperymenty z lampami, tym bardziej, że są wakacje i możliwości w tym czasie są mocno ograniczone.

A co do tego komu szkoda coś dawać to ty jesteś właśnie osobą z którą szkoda się zadawać i przekonało się o tym już kilka osób. Próbowali umawiać się z tobą na odsłuchy z których nigdy nic nie wyszło bo ty mocny jesteś tylko w gębie. Meloman...ale tylko wirtualny i internetowy…hehe…boki zrywać!! Wieczny poszukiwacz super kolumn spełniających takie kryteria, których żadne spełnić nie mogą…no i prawie za darmo powinny być… :-) Nim zaczniesz krytykować innych to spójrz na siebie.

to nie jest krytyka tylko prawda,kiedy dostaje sie najdrozszy sprzet na swiecie to nie mozna przeleciec po nim jak po innych zwyklch,ja nie pisze o tobie co mysle bo to jest moj osobisty poglad a ty nie masz prawa pisac publicznie co myslisz o mnie bo do tego "synku" nie masz takiego prawa i synkiem to ty jestes dla mnie a nie odwrotnie!

jezeli na innych forach zagranicznych niczego sie dodatkowo nie dowiem to dlaczego od takiego malo znanego i malo doswiadczonego audiofila mam sie czegos konkretnego wiecej dowiedziec,goru nie slyszalem ze jestes,jak widzisz sam sie osmieszasz!

A co go uczyni? Pisanie o znienawidzonym hobby, przez wroga tej branży?… :-) Poza tym akurat ja nie słucham elektropopu, więc to chyba nie było do mnie.

Ja nie pisze o znienawidzonym hobby, bo takiego nie ma, przynajmniej dla mnie. Ja piszę o głupocie i paradoksach.

to nie jest krytyka tylko prawda,kiedy dostaje sie najdrozszy sprzet na swiecie to nie mozna przeleciec po nim jak po innych zwyklch,ja nie pisze o tobie co mysle bo to jest moj osobisty poglad a ty nie masz prawa pisac publicznie co myslisz o mnie bo do tego "synku" nie masz takiego prawa i synkiem to ty jestes dla mnie a nie odwrotnie!

jezeli na innych forach zagranicznych niczego sie dodatkowo nie dowiem to dlaczego od takiego malo znanego i malo doswiadczonego audiofila mam sie czegos konkretnego wiecej dowiedziec,goru nie slyszalem ze jestes,jak widzisz sam sie osmieszasz!

Nikt nie każe tobie czytać. Forum daje możliwość pisania wszystkim, a czytać obowiązku nie ma. Być może nie jestem tak doświadczony jak być powinienem ale jeśli uważasz, że nie powinienem nic pisać, to ciebie tu już w ogóle nie powinno być. Pozakładałeś wątki na tematy, o których nie masz pojęcia. Jeśli ja jestem mało wiarygodny, to ty jesteś jeszcze mniej i to dużo mniej. A poza tym po co tobie ta wiedza skoro ty i tak nigdy nic nie kupisz. Daj sobie spokój. Kogo chcesz tu oszukać?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Mirek , z czym masz problem?

Przecież to ,że Kagura pojawiła się na odsłuchach w Polsce to fajnie.

Też chętnie bym posłuchał i nie rozumiem skąd tyle negatywnego nastawienia.

Zadaj jakieś sensowne merytoryczne pytanie dotyczące tego urządzenia a nie wypisuj tylko krytycznych uwag....

Mirek , z czym masz problem?

Też chętnie bym posłuchał i nie rozumiem skąd tyle negatywnego nastawienia.

Zadaj jakieś sensowne merytoryczne pytanie dotyczące tego urządzenia a nie wypisuj tylko krytycznych uwag....

co to za odsluchy...... jak u jednego kolegi te same Kondo gra super a a Sly30....,tylko tyle,jakie negatywne nastawienie,pozytywne nastawienie mam, to tylko uwaga i nic wiecej,jak ktos sie obraza za uwagi to jedo problem natury "ego".

Jest zupełnie możliwe, że to samo urządzenie u osoby X zagra wybitnie, a u osoby Y tylko dobrze.

Może to wynikać z innych warunków akustycznych, innych pozostałych elementów toru, w tym okablowania oraz innych oczekiwań i preferencji słuchającego.

Czyż nie jest tak?

Ciekawe jak do takich sytuacji odnoszą się "zagraniczne fora".

Jest zupełnie możliwe, że to samo urządzenie u osoby X zagra wybitnie, a u osoby Y tylko dobrze.

Może to wynikać z innych warunków akustycznych, innych pozostałych elementów toru, w tym okablowania oraz innych oczekiwań i preferencji słuchającego.

Czyż nie jest tak?

Ciekawe jak do takich sytuacji odnoszą się "zagraniczne fora".

chodzilo tylko o lampy,ktore maja decydujacy wplyw na wzm lampowe jak graja,ale nie wszyscy..... o tym wiedza!

Nie do końca się zgadzam, że wpływ lamp jest decydujący. Słabemu wzmacniaczowi najlepsze lampy nie pomogą, a wybitnej konstrukcji słabe lampy nie skopią.

Mam przykład ze swojego podwórka porównując NOSy i stockowe Electro-Harmonixy.

Dla mnie NOSowe lampy są jak przyprawy na stole. Dobrą potrawę czynią jeszcze lepszą i dopasowują ją do smaku konesera.

Zresztą obaj panowie Sly i J&A uznali Kagury za wybitne. Nie czepiałbym się niuansów.

Ja bardzo chętnie postawiłbym obok swoje monobloki, żeby zobaczyć jaki jest dystans między tymi konstrukcjami i czy uzwględniając różnice cenowe "da się z tym żyć".

Nie do końca się zgadzam, że wpływ lamp jest decydujący. Słabemu wzmacniaczowi najlepsze lampy nie pomogą, a wybitnej konstrukcji słabe lampy nie skopią.

Ot i co mam podobne zdanie poza tym Sylwek nigzie nie napisał ,że u Niego zagrało słabo .Mirosławie czepiasz się

bo jestes zawzietym trazystorowcem!

zabrzmiało złowieszczo )))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja bardzo chętnie postawiłbym obok swoje monobloki, żeby zobaczyć jaki jest dystans między tymi konstrukcjami i czy uzwględniając różnice cenowe "da się z tym żyć".

Uwzględniając różnice cenowe da się z tym żyć.

Niestety raz słuchając tych monobloków trzeba przyznać ,że trudno o nich zapomnieć i potem każdy sprzęt człowiek będzie porównywał do Kagury.

Tak więc może lepiej ,że nie słuchałeś.

Przynajmniej możesz spokojnie spać ;)

Ale Jadis też grał u mnie dobrze chociaż to trochę inna prezentacja dźwięku i obiektywnie oceniając Kondo to jednak klasa sama dla siebie.

Nie wiem czemu u Sylwka Kondo zagrało za jasno może przez kable AC?

U mnie w ogóle nie było za jasno tylko z samym srebrem trochę za chudo na średnicy.

Ale miedź (Kubala i MIT) zrobiły to czego się spodziewałem tzn. dodały ciemnego tła , wypełniły i dociążyły środek i dół pasma (nie wycinając detali) przez co całość zagrała wzorcowo.

Jestem ciekawy jak Kubala wypadnie u Ciebie z Jadisem.

Napisz po odsłuchu parę słów na ten temat.

pozdr.

Hehe....dobre... :-) u mnie było trochę za jasno, ponieważ nie miałem gęstych kabli AC takich jak Kubale. A poza tym u mnie Kagury grały na zwykłych lampach. Wojtek później mówił mi, że na próbę zmienił cześć lamp na NOSy i zagrało dużo lepiej, ciemniej, soczyściej. Taką "lepszą" wersję dostał potem Jarek. Ale i tak Kagury to rewelacja.

Kagury to nie moja półka, więc w ogóle nie mam takiego zgryzu. Interesują mnie jako pewien punkt odniesienia. Zresztą może to dziwnie zabrzmi, ale nie uważam, że trzeba celować w sam top. Ważne żeby zbudować system, który pozwala z przyjemnością słuchać muzyki.

Też chętnie bym posłuchał

Do Kagury sam zapał to za mało.

pozdr.

A ja swoje monobloki--nawet trzy komplety................na pewno wstydu nie byłoby z mojej strony.

Audio jest świetną zabawą dla osób słyszących-tak to odbieram.

Co to za sprzęt, który po kupieniu trzeba korygować. Jesłi trzeba korygować, to odsłuchy wstepne sa zbędne, potem się poprawi - mozna brac w ciemno, w koncu kultowośc o czyms swiadczy ;-)

To, ze Kondo gra jasnym dzwiekiem nie znaczy, ze gra zle. Poprostu taka ma sygnature. Kazdy komponent jakas ma i nie ma co sie ludzic, ze jest inaczej. Trzeba poprostu uwzglednic te sygnature przy skladaniu systemu, tylko tyle i az tyle.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Równie dobrze można powiedzieć że to Focale mają jasną sygnaturę i trzeba to uwzględnić...

Można to powiedzieć choć jest to nieprawda. Mają sygnaturę neutralną. Dla przykładu z FM Acoustic czy z Vitusami grają ciemnym dźwiękiem.

Neutralna sygnatura to takie pobozne zyczenie. Przeciez sam pisales, ze sa bardzo krzykliwe na gorze.

Jello, tak oczywiscie mozna napisac i zapewne wiele osob by sie z tym stwierdzeniem zgodzilo, lacznie ze mna. Ale mozna zrobic, ze nie beda graly jasno.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bardzo krzykliwe to są tuby. Utopie są mniej więcej neutralne ale, że ja wolę ciemniejsze granie to też mając w kolumnach regulacje przestawiłem je tak by tweeter był ciemniejszy, mniej ofensywny.

Którą dokładnie masz wersję Utopii ?

Aktualną

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.