Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Może jeszcze uda mi się posłuchać japońskiego Wavac -a.

No właśnie, może zamiast szukać egzotyków lepiej zainteresować się czymś znanym i szanowanym od wielu lat i produkowanym przez firmę z tradycjami a nie jakiegoś Sułtana;-)...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek nie słuchaj AMPLIFONA !

Koniecznie kup coś zagranicznego, najlepiej z Wysp Dziewiczych :)

Pamiętaj tylko o wpłacie 100% kaucji na konto w Burundi. Wtedy przedstawiciel w Mozambiku prześle sprzęt do dystrybutora w Zambii i prosto do Ciebie.

Hehehe.... jakbym miał 6 lat i blond kręcone włosy to może dałbym się nabrać temu cwaniaczkowi z Turcji.;)

Ten gość powinien zająć się sprzedażą Kebabu w budzie na dworcu.

No właśnie, może zamiast szukać egzotyków lepiej zainteresować się czymś znanym i szanowanym od wielu lat i produkowanym przez firmę z tradycjami a nie jakiegoś Sułtana;-)...

A konkretnie?

Ja nie jestem uprzedzony do żadnego sprzętu nawet z Serbii (NAT AUDIO) ale jest jeden warunek : musi grać.

A to już nie jest takie oczywiste.

Ciekawą rozmowę na temat Clearaudio miałem z polskim dystrybutorem. Zainteresowany byłem gramofonem innovation + ramię + wkładka, razem detal ponad 50 T PLN. I czego się dowiedziałem? Że "Mercedesów się nie przywozi do domu bo każdy wie co Mercedes reprezentuje" oraz "że to sprzęt doskonały i nie ma sensu nawet organizować odsłuchu" i "że "błądzę bo clearaudio to jest wyznacznik brzmienia na całym świecie". Nie wspomnę o innych bajkach opowiadanych przez Pana dystrybutora ale pełny obraz jest taki, że mam zaakceptować oczywistą doskonałość tego sprzętu i po prostu kupić (i nie szukać nic innego bo to głupota jest). Brawo.

A kilka dni temu wyjechał ode mnie Bauer DPS + pre Manleya i nie było żadnych problemów z dystrybutorem (Galeria Audio z Wrocławia) a do tego bardzo symatycznie i profesjonalnie. Widocznie Bauer to taki kiepski Opel.

Trochę to barokowe z wyglądu ale ta firma tak już ma. To ich dość nowa propozycja...Model : HE-833v2

150 Watt na kanał. Pociągnie Focale?

HE-833v2-2_s.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Właśnie o tym pisałem.

Ale na Wavac- a czekać trzeba .... 6 miesięcy ;)

Poszukam u innych źródeł.

Ale fakt , masz rację bo podobno ten sprzęt gra b.dobrze.

A co najważniejsze nie jest z Turcji ;)

Wavac 833 tym bardziej nie sluchaj Amplifona :)

Ale Szymon przecież Amplifon nie ma nic na lampie 833.

Więc co mam posłuchać ?

Kiedyś pisali, że na Aston Martin DBS czekało się 28 miesięcy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To specyficzny dystrybutor. Sprzedawanie sprzętu audio to chyba nie najlepiej mu wychodzi.

Poza tym opisy sprzętu jaki sprzedaje dużo mówią z kim masz do czynienia:

,,w świecie realnym lub w mangerach - na jedno wychodzi - nie ma żadnej różnicy..."

,,Więc, czy już cokolwiek daje się Państwu słyszeć z tego opisu? Który element? Wozy, konie, liście?

Pamięć muzyczna, pamięć dźwiękowa zapisana w pamięci komórkowej… Jak trudno ją pobudzić, gdy wszystko się widzi!"

Cytować dalej?

Wavac ma aktualnie w Polsce dystrybutora? To od niego ta wiadomość?

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Właśnie o tym pisałem.

Poszukam u innych źródeł.

Ale fakt , masz rację bo podobno ten sprzęt gra b.dobrze.

A co najważniejsze nie jest z Turcji ;)

Ale Szymon przecież Amplifon nie ma nic na lampie 833.

Więc co mam posłuchać ?

Z pewnością posłuchasz szybciej niż Vavaca;)

Ja na GM czekałem rok..ale warto było.

Wavac ma niby dystrybutora, który nie ma nic do posłuchania. Nie miał, nie ma i nie będzie miał. Cena topowego Wavac-a to kosmos droższy niż Kagury. Miałem okazje słuchać kiedyś na show, a to za mało, ale od wielu znajomych wiem, że to na pewno sprzęt wybitny ale gra jasno i sucho. Tam jako drivery są użyte lampy z serii KT uznawane za mało muzykalne i suche. Co prawda w Jadis grają fajnie ale to chyba wyjątek. Znawcy lamp uważają KT za kiepskie lampy. Dlatego finalnie watpie w Wavac u Jarka, choć Jarek woli jaśniejsze granie niż ja. Nowe Amplifony nie będą miały driverów na lampach KT co będzie pionierskim rozwiązaniem, lepszym niż ma TNT, Wavac i inne sprzety na lampach 833A.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kiedyś pisali, że na Aston Martin DBS czekało się 28 miesięcy...

Właśnie przed chwilą rozmawiałem z moim znajomym (dealerem firmy Wavac) i dowiedziałem się ,kilku ciekawych rzeczy.

Pomimo ,że urządzenia tej firmy graja na absolutnie najwyższym poziomie , porównywalnym z Kondo to ich wykonanie woła o pomstę do nieba.

Trochę byłem zaskoczony bo made in Japan kojarzy sie zazwyczaj z b. dobrym wykonaniem.

A tutaj taki kwaitek : wszystkie (wszystkie !!!) urządzenia , które przychodziły z fabryki do sprzedaży były uszkodzone.

Na dzień dzisiejszy firma ma olbrzymie problemy z tego powodu a dodatkowo ich urządzenia zbudowane są w oparciu o lampę WE 433 .... których praktycznie już nie ma.

Tak więc kupując ich urządzenie trzeba liczyć się z problemami serwisowymi i częściami zamiennymi.

Ponadto firma od dłuższego czasu nie odpowiada na maile, telefony itp.itd. i dealerzy przypuszczają ,że firma albo już zbankrutowała albo za chwilę sie to wydarzy ;(

Kolejny kandydat jest K.O. i jest liczony ...

Szkoda.

Wavac ma aktualnie w Polsce dystrybutora? To od niego ta wiadomość?

To nie jest wiadomość od tego "dystrybutora".

Właśnie przed chwilą rozmawiałem z moim znajomym (dealerem firmy Wavac) i dowiedziałem się ,kilku ciekawych rzeczy.

Pomimo ,że urządzenia tej firmy graja na absolutnie najwyższym poziomie , porównywalnym z Kondo to ich wykonanie woła o pomstę do nieba.

Trochę byłem zaskoczony bo made in Japan kojarzy sie zazwyczaj z b. dobrym wykonaniem.

A tutaj taki kwaitek : wszystkie (wszystkie !!!) urządzenia , które przychodziły z fabryki do sprzedaży były uszkodzone.

Na dzień dzisiejszy firma ma olbrzymie problemy z tego powodu a dodatkowo ich urządzenia zbudowane są w oparciu o lampę WE 433 .... których praktycznie już nie ma.

Tak więc kupując ich urządzenie trzeba liczyć się z problemami serwisowymi i częściami zamiennymi.

Ponadto firma od dłuższego czasu nie odpowiada na maile, telefony itp.itd. i dealerzy przypuszczają ,że firma albo już zbankrutowała albo za chwilę sie to wydarzy ;(

Kolejny kandydat jest K.O. i jest liczony ...

Szkoda.

To nie jest wiadomość od tego "dystrybutora".

To smutna wiadomość. Skoro tak jest to uciekać jak najdalej od bankruta.

Co do uszkodzeń to jak widać na zdjęciach ich urządzenia są/były ekstremalnie delikatnie wykonane. To nie kloce aluminium...a te szybki to już ostra jazda;-). One powinny być osobiście transportowane przez przeszkolonych tajskich doręczycieli;-)

Czyli wygląda na to, że musisz wykonać telefon do Szemisa i zacząć ustalać ratalny system płatności za Kondo;-)

Jarek zrob mi/sobie ta przyjemnosc i zrob ostatnie podejscie do tranzystorowek, mysle o MBL 9011. Co myslisz o tym? Czy jestes na tyle uzalezniony od dzwieku lamp ze one byc poprostu juz musza?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czyli wygląda na to, że musisz wykonać telefon do Szemisa i zacząć ustalać ratalny system płatności za Kondo;-)

Chyba do Providenta ? ;)

Ale faktycznie jak na to spojrzeć to sprzęt audio dzieli się na Kondo i resztę świata.

Dealerzy , z którymi rozmawiałem (a którzy nie sprzedają Kondo) twierdzili wszyscy jak jeden , że tak właśnie ta branża wygląda.

I ja się z tym zgadzam.

Life is brutal and full of zasadzkas ;(

Jarek zrob mi/sobie ta przyjemnosc i zrob ostatnie podejscie do tranzystorowek, mysle o MBL 9011. Co myslisz o tym? Czy jestes na tyle uzalezniony od dzwieku lamp ze one byc poprostu juz musza?

Tranzystor odpada . Szkoda dla mnie czasu.

A MBL-a w Polsce dostać to możesz zapomnieć.

Chyba ,że kupisz ze zdjęcia ;)

Musiałbym pogadać w innym kraju z dealerem.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jarek już dawno Cię ostrzegałem żebyś dał sobiie siana z czymkolwiek co

ma na pokładzie 6N1.6N30,6N6 czy ECC99.

Powyższe lampy mają tyle lampowego czaru i uroku co poseł Grodzka kobiecego.

Wracając do NAT to wzmak w klasie A2 czyli dość specyficzne inne niż klasa A

brzmienie plus 6n1 na wejściu dało to co usłyszałeś.

Parametry na website pominę nabobnym milczeniem :)

Ale faktycznie jak na to spojrzeć to sprzęt audio dzieli się na Kondo i resztę świata.

Dealerzy , z którymi rozmawiałem (a którzy nie sprzedają Kondo) twierdzili wszyscy jak jeden , że tak właśnie ta branża wygląda.

I ja się z tym zgadzam.

To ciekawe co piszesz. Ja wiem tylko tyle że 20 lat temu kiedy mówiło się Kondo to wszyscy obeznani mieli szacunek do tego słowa a i dziś tak jest skoro napisałeś to co napisałeś.

Na pewno kupno tego sprzętu nie jest wtopą. A i spadkobiercy będą Tobie wdzięczni. A tak na poważnie to czy nie bierzesz pod uwagę rynku wtórnego i trochę starszych modeli? Szok cenowy to cena z katalogu. Te od pierwszego, sprawdzonego właściciela są już dużo lepsze cenowo?

Na przykład monobloki kosztujące w 1993 roku 128 tys funtów a dzis za 45 tys Euro? macane jeszcze przez Kondo San...

Ponoc Kondo oraz Audio Tekne i reszta swiata.;)

Spoko StasioP są jeszcze bardziej elitarne. Ale zakazano ich eksportu z Japoni w celu zachowania dobra narodowego w Nipponie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek już dawno Cię ostrzegałem żebyś dał sobiie siana z czymkolwiek co

ma na pokładzie 6N1.6N30,6N6 czy ECC99.

Powyższe lampy mają tyle lampowego czaru i uroku co poseł Grodzka kobiecego.

Wracając do NAT to wzmak w klasie A2 czyli dość specyficzne inne niż klasa A

brzmienie plus 6n1 na wejściu dało to co usłyszałeś.

Parametry na website pominę nabobnym milczeniem :)

Józek jak sobie w brodę pluję ,że posłuchałem tych Kagur ;)

Nie słuchał bym i żył bym dalej spokojnie w nieświadomości ...

A tak na poważnie to czy nie bierzesz pod uwagę rynku wtórnego i trochę starszych modeli?

Jasne ,że tak.

Tylko poprzednie modele są za słabe do moich kolumn.

Dopiero Kagura jest mocniejsza.

A używek ani widu ani słychu ;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Józek jak sobie w brodę pluję ,że posłuchałem tych Kagur ;)

Nie słuchał bym i żył bym dalej spokojnie w nieświadomości ...

Jarek zanim się zaplujesz :) mam dobrą radę posłuchaj wzmaków od krórych

się to wszystko zaczeło czyli ... Cary 805C.

Tylko z dobrymi NOS-ami na pokładzie.

A tu starszawy troche wywiad z zalozycielem Kondo, ale moim zdaniem ciagle ciekawy i dalej aktualny w swoim przeslaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S.

Poniżej dla wyobrażenia sobie gabarytów lamp oraz ich świecenia zamieszczam 2 zdjęcia.

Jedno zrobione w nocy a jedno w dzień.

Puszka Coli dla celów porównawczych gabarytów.

Jarek, dopiero zauważyłem te nowe wzmacniacze.

Myślę, że przed zbliżającym się Świętem Zmarłych to jest strzał w dziesiątkę.

Takich zniczy nie widziałem na żadnym cmentarzu.

Tak poważnie, to niektóre firmy dobierają chyba te swoje lampy na zasadzie "zrobię największego dziwoląga", żeby mnie na wystawie było widać.

Trend zapoczątkowany przez KR Audio ma się dobrze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Myślę, że przed zbliżającym się Świętem Zmarłych to jest strzał w dziesiątkę.

Takich zniczy nie widziałem na żadnym cmentarzu.

Hehehe... niestety muzyka też jak 1 listopada ;)

Szkoda bo myślałem ,że mnie zaskoczą.

Opinie o tej firmie były optymistyczne ale to tylko niestety opinie.

Ukryta Zawartość

Chyba od roku się buja z NATem.

Ukryta Zawartość

Jarek poszukaj sobie na rynku wtórnym monobloków Conrad Johnson Premier 8 i preampa Conrad Johnson ART. Wyciągniesz muzykę z tych Utopi, nie spłuczesz się do cna i będzie grało tak jak trzeba.

Miałem kiedyś zestaw C-J o oczko niżej od tych modeli co podałem i grało to zjawiskowo.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Miałem kiedyś zestaw C-J o oczko niżej od tych modeli co podałem i grało to zjawiskowo.

Przemek ja chyba już wyleczyłem się z szukania.

Wszystko gra w miarę "zjawiskowo" ale w zderzeniu z Kondo czar pryska.

Obawiam się ,że w tym wypadku będzie podobnie.

Pewnie gra to świetnie tyle tylko ,że nawet nie zbliża się do Kondo.

Jak dostanę gdzieś do posłuchania to może spróbuję.

Ale dzięki za propozycję.

Na pewno masz rację, tylko Kondo trudno traktować poważnie - ze względu na cenę. Ja raczej szukam propozycji z grona innych, sprawdzonych konstrukcji.

Jeżeli cena Kondo Cię nie odstręcza, to już bym innych konstrukcji nie szukał, zwłaszcza od araba.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na pewno masz rację, tylko Kondo trudno traktować poważnie - ze względu na cenę. Ja raczej szukam propozycji z grona innych, sprawdzonych konstrukcji.

Jeżeli cena Kondo Cię nie odstręcza, to już bym innych konstrukcji nie szukał, zwłaszcza od araba.

Zobaczymy.

Mam jeszcze umówione spotkanie z kilkoma osobami.

A ceny nowych Kondo fakt ,że są wysokie ale patrząc na inne produkty ich ceny i to co za tą cenę oferują to skłaniam się do stwierdzenia ( i może zabrzmi to dziwnie) ,że ceny Kondo są uzasadnione.

Oczywiście patrząc obiektywnie.

Pytanie brzmi tylko czy warto wydawać aż tyle kasy na kilka klamotów do słuchania muzyki?

Trzeba zastanowić się może nad sensem tego wszystkiego i pomimo ,że serce mówi tak to rozum podpowiada - zastanów się.

Przecież nie zawsze trzeba mieć wszystko "naj" aby być usatysfakcjonowanym.

Ciężka sprawa i trudne decyzje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.