Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie wydaje mi sie ze nagrania prymitywna technika dwu mikrofonowa bez dodatkowych masteringowych kombinacji pozwala na uzyskanie 100% przekazu jaki jest na zywo. Membrany nowoczesnych mikrofonow sa duzo bardziej czule niz nasze membrany i polaczenia kostne do mozgu, dodatkowo zapis 44.1/16 bitow jest rowniez powyzej mozliwosci ludzkiego sluchu, czemu wiec zapis nie mialby byc idealny? Ja sadze ze zapis moze byc idealny, problemem jest odtwarzanie...!

Oczywiście technika nagrań dwoma mikrofonami nie jest techniką prymitywną, tylko jedną z wielu technik recordingu. Za bardzo bierzesz sobie do głowy słowo 'mastering' - już kiedyś napisałem, że jest on przez wielu wyolbrzymiany i żle definiowany. To co się dzieje w jego procesie nie wpływa aż tak bardzo na słyszalne brzmienie po bardzo dobrym miksie. Mam dużo surowego materiału bez mastera, po dobrym miksie i gwarantuję Ci, że długo musiałbyś się wsłuchiwać, żeby uchwycić jakiekolwiek różnice. Mam też nagrania zrealizowane w chicagowskim studio i póżniej zremiksowane i remasterowane jeszcze raz w polskim studio - przepuszczone przez analogowego Studera... i też te różnice nie są, tak jakby się wydawało, miażdzące. Wszystkie te różnice są po prostu niuansami i amatorowi naprawdę jest ciężko wskazać poszczególne zmiany. Poczytaj sobie na ten temat trochę i sam się przekonasz, że to co opowiadasz jest stereotypem. Kwestia detalu w nagraniach audiofilskich to przede wszystkim kwestia odległości, ustawienie mikrofonów i muzyków w przestrzeni - najważniejszy w nagraniu, jak i zresztą w przyrodzie i we wszystkim co nas otacza, jest odpowiedni balans. Kwestia detalu i ilości wysokich to jak najbardziej odległości - tak jest też w naturze, ale Ty pewnie o tym wiesz, bo byłeś na setkach koncertów i wiadomo, że jak siedzisz dwa metry od wykonawcy i instrumentu, to słyszysz każdy niuans, lecz jak się oddalisz na kilkanaście metrów, niuansów i detalu już nie usłyszysz. Z bliskich ludzi na forum, na pewno dużo do powiedzenia będzie miał redaktor HiFi Muzyka - Maciej Stryjecki, który wbrew temu co poniektórzy mędrcy tego forum mówią, wydał kilka ciekawych płyt i o realizacji jak najbardziej ma coś do powiedzenia. Jego nagrania po prostu słychać i jest w nich niebagatelna jakość. Pogadaj może z nim i będziesz wiedział przynajmniej teoretycznie jak to się wszystko odbywa, oczywiście jak będzie chciał red. MS odpowiedzieć na nurtujące Ciebie problemy.

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Stanisław z tymi filmikami to był taki żart z mojej strony. ;)

Skoro Ty to wszystko o czym napisałeś słyszysz z kompa to ja nie mam więcej pytań.

Szczęść Boże ....

Szczęść Boże ....

Przykro mi ale nie dla mnie te 'boskie' zyczenia, jestem zatwardzialym ateista ;) A Ty jak widze wierzysz w czary ;) Najbardziej zwiazanymi ze wzmacniaczami Passa, oczywiscie ;)

Stanisław z tymi filmikami to był taki żart z mojej strony. ;)

Skoro Ty to wszystko o czym napisałeś słyszysz z kompa to ja nie mam więcej pytań.

Wiedzialem ze sie wykpisz i dyskusja z Toba to z Twojej strony zawsze przymknieta przylbica, tak na narginesie...

No to kupuj! Nie moj to nabytek! Ale cofasz sie!

Obie konwersje nie sa idealne ale A/C ma duzo mniej problemow niz C/A, nie wypowiem sie szczegolowo czemu,

ale ogolnie ciezko przejsc z cyfry do swiata analogowego.

Wypozycz, wepnij w tor i porownaj : Bypass vs. AD/DA online ... w domenie DSD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8913-0-06811500-1423263883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki za off-topa, ale co myślisz marku o nagraniach trzech ślepych myszek?

Hej wit-told. Właśnie przeliczyłem swoje TBM na XRCD - mam ich trzydzieści sześć sztuk. Dłuższa rozmowa się szykuje i to niestety byłby offtop, więc zależy tylko i wyłącznie od szefa wątku i ewentualnie od modów. W skrócie: każde nagranie coś w sobie ma i zależy o które Ci dokładnie chodzi. Technicznie są super, ale nie wszystko złoto co się świeci. Właśnie z Twojego powodu włączyłem Orpheusa Isao Suzuki Trio. Pamiętałem, że nie było tak wyśrubowane, ale pamiętałem je z setupu B&W802N i bezpośredniego połączenia cdp No.39 z No.335 z Transparentem Reference SC i IC. Teraz słucham na setupie cdp Dynaudio C1 + 2 SUB500, No.390S, No.335, VK 51SE, Transparent Ref SC, Transparent Ref Balanced IC do SUB500, Nordost Valhalla Balanced IC plus inne sieciówki... '-) Zupełnie to inaczej brzmi - tzn. w skrócie mówiąc bardziej chyba muzykalnie, cokolwiek ta nomenklatura oznacza. Inne nagrania Suzukiego jak np. Blue City, stary Blow Up (bo jest też nowy), Ako's Dream, wszystkie Yamamoto Tsuyoshi Trio... pamiętam, że brzmiały dokładniej i pierwsze wrażenie było niesamowite - bo co tu dużo mówić, są to technicznie świetne rzeczy, a i artystycznie mogą się młodym adeptom jazzu bardzo spodobać. Jak dla mnie jazz japoński z XRCD jest trochę kwadratowy, ale nie da się ukryć, że zapieprzają chłopcy czadowo. Świetną rzeczą w tych wydaniach jest rozrysowany diagram w książeczkach płyt, podany sprzęt i mikrofony do nagrań, miksu i masteringu, lokalizacja instrumentów i mikrofonów. Na tej podstawie można też delektować się swoją pozorną lokalizacją żródeł dżwięku w systemie i obserwować co jest dobrze, a co nie i jak budowana jest przestrzeń przez nasz setup. Moim zdaniem brzmi to bardzo dobrze i podoba mi się, też ze wzgledu na użycie różnych technik recordingu. Więcej na ten temat może w innym wątku, ale nie wiem w którym - zaproponuj jakiś albo załóż nowy.

Pozdr, M '-)

Parker's Mood

Dzwoni Stasiop do Jarka Clarksona z Top Gear i rzecze, chlopie, nie kupuj tego zlomu, ktorym sie tak zachwycasz, przeanalizowalem uwaznie filmik z youtuba i bylo dla mnie oczywiste, ze to nie jest dobra fura do jezdzenia, a poza tym Jeremy, kiedy ty ostatnio jechales autobusem, bo ja juz 3 razy w tym tygodniu, posluchaj sie zawodowca!

> wit-told

Jaka jest Twoja ulubiona realizacja na cd? Możesz podać jakiś przykład? Dobrze by było na jazzowo, rockowo, popowo i klasycznie - jeśli możesz oczywiście.Thx!

Parker's Mood

puściłem pw. nie będziemy tu "zaśmiecać" dyskusjami o muzyce, i to jeszcze z płyt, znajdę odpowiednie miejsce;-)

Stasiop ma w sumie dużą wiedzę techniczną, ale za niektóre głoszone tu autorytatywnie mądrości, to przydałoby się potraktować go passem;-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dzwoni Stasiop do Jarka Clarksona z Top Gear i rzecze, chlopie, nie kupuj tego zlomu, ktorym sie tak zachwycasz, przeanalizowalem uwaznie filmik z youtuba i bylo dla mnie oczywiste, ze to nie jest dobra fura do jezdzenia, a poza tym Jeremy, kiedy ty ostatnio jechales autobusem, bo ja juz 3 razy w tym tygodniu, posluchaj sie zawodowca!

;)

Stasiop ma w sumie dużą wiedzę techniczną, ale za niektóre głoszone tu autorytatywnie mądrości, to przydałoby się potraktować go passem;-)

x2, z tym ze ja pasem:)

Konto w trakcie usuwania

Piękne

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A Ty jak widze wierzysz w czary ;) Najbardziej zwiazanymi ze wzmacniaczami Passa, oczywiscie ;)

Widzisz Stanisławie jest dokładnie odwrotnie.

Ja słuchałem u siebie wiele różnych konstrukcji zarówno lampowych jak i tranzystorowych , różne dac, kolumny,kable itp. itd.

Ty natomiast nie miałeś absolutnie żadnego urządzenia u siebie , o których tutaj na forum tak autorytatywnie się wypowiadasz.

Już sam powyższy fakt powinien dać Tobie do zastanowienia ,że może czasami warto zamilknąć , posłuchać innych ludzi i wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Nie chodzi o to ,że inni zawsze mają rację. Chodzi o to ,że oni cokolwiek mogą na temat takich czy innych urządzeń powiedzieć.

I gdybyś miał resztki instynktu samozachowawczego tak byś postąpił.

Ale Ty wolisz brnąć uparcie dalej , głosić absurdalne teorie , snuć przypuszczenia , fantasmagorie ....

Na początku taka postawa mogłaby się wydawać śmieszna i nawet taka była ale jak wiadomo nawet najlepsza komedia oglądana wielokrotnie kiedyś w końcu zaczyna nudzić a czasami nawet irytować.

Na dzień dzisiejszy jesteś na tym forum postrzegany praktycznie przez wszystkich jako naczelny troll - pisze to z przykrością bo pomimo tego lubię Ciebie.

Wiem ,że to tylko wirtualny świat i każdy może sobie anonimowo klepać w klawiaturę co tylko zechce.

Ale skoro Ty chcesz zaistnieć na rynku audio jako super konstruktor rzeczy jakich nasza planeta jeszcze w swojej historii nie widziała to powinieneś chociażby z tego powodu , aby zachować resztki powagi zachowywać się w sposób wyważony, dojrzały i powiedzmy profesjonalny.

Poczytaj sobie wpisy kol. Harpia , Amplifon czy Lampizator.

Tym Panom nigdy do głowy by nie przyszło pisanie na forum takich bredni jakie Ty z zapałem tutaj głosisz.

A oni , w przeciwieństwie do Ciebie już coś w swoim życiu osiągnęli. Ty natomiast jak na razie kompletnie nic.

Rozumiem ,że młodość wybacza pewne postawy , które z wiekiem i osiąganiem dojrzałości się zmieniają ale czytając twoje wpisy i popisy forumowe jakoś pomału zwątpiłem ,że za nimi kryje się coś więcej niż tylko pusta gadanina.

Obym się mylił bo życzę Tobie wszystkiego co tylko sobie zamarzyłeś

Żebyś w końcu wszystkim udowodnił ,że jesteś kimś innym niż tylko bytem forumowym.

Przemyśl sobie to co napisałem. Może jednak nie jestem taki głupi za jakiego nie uważasz.

pozdr.

No cóż, szkoda, ze stasiop tego co napisałeś raczej nie zrozumie, to jest głębszy problem, a jaki-przerost ambicji nad możliwościami

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jesli chodzi o wzmacniacze Passa, to znam ta koncepcje bardzo dokladnie juz dosc dawno temu bawilem sie takimi typami wzmacniaczy, wielokrotnie sluchalem roznych modeli Passa, byly to rozne klony jak i rozne wersje komercyjne wlacznie z wersja o ktorej rozmawiamy, ktora wydaje mi sie dokladna kontynuacja starej linii. Dowodem na ta kontynuacje jest wlasciwie nie zmieniona konstrukcja. Wzmacniacze Passa sa od wielu lat oparte na jednej koncepcji i ta koncepcja z malymi zmianami jest powielana, zwiekszana jest moc, oddzielono zasilacze itp. Znam dosc dobrze mozliwosci tych wzmacniaczy jak i ich plusy i minusy.

Stasiop piszesz że się znasz na Passach czyli mniemam że coś tam złożyłeś DIY ze starszych modeli.Powiedz nam wobec tego jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy modelami XA i XA.5 ?

Jarku ja wszystko rozumiem i potrafie uderzyc sie w piersc jesli trzeba, tylko zrozum! To co teraz slyszysz z plyt CD to jest 30%-max40% tego co na tych plytach jest zapisane, poprostu z plyt mozna wycisnac duzo duzo wiecej informacji, ktore sa niezwykle istotne jak i skladaja sie na calosc. Nabywajac wzmacniacz Passa 'zaokraglasz' dzwiek i gra to lepiej.Jednak jesli przejdziesz na cos znacznie bardziej rozdzielczego a bedziesz uzywal wzmacniaczy Passa to przy lepszym zrodle uslyszysz tylko troche wiecej reszta pozostanie ukryta.

Jeszcze w tym roku jesli zechcesz posluchasz mego DAC-a i sie o tym przekonasz!

Lepiej juz kup dobra lampe ona MA swoje plusy! ;)

Z mojej strony zamykam dyskusje o Passie, jeszcze raz powtorze, odradzam zakup tego wzmaka!

Pozdrawiam

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jarku ja wszystko rozumiem i potrafie uderzyc sie w piersc jesli trzeba, tylko zrozum! To co teraz slyszysz z plyt CD to jest 30%-max40% tego co na tych plytach jest zapisane, poprostu z plyt mozna wycisnac duzo duzo wiecej informacji, ktore sa niezwykle istotne jak i skladaja sie na calosc. Nabywajac wzmacniacz Passa 'zaokraglasz' dzwiek i gra to lepiej.Jednak jesli przejdziesz na cos znacznie bardziej rozdzielczego a bedziesz uzywal wzmacniaczy Passa to przy lepszym zrodle uslyszysz tylko troche wiecej reszta pozostanie ukryta.

Jeszcze w tym roku jesli zechcesz posluchasz mego DAC-a i sie o tym przekonasz!

Lepiej juz kup dobra lampe ona MA swoje plusy! ;)

Z mojej strony zamykam dyskusje o Passie, jeszcze raz powtorze, odradzam zakup tego wzmaka!

Pozdrawiam

Już zamykasz no nie bądź taki Stasiop a moje pytanie ???

To już lampy są dobre jakże to tak ?

Już zamykasz no nie bądź taki Stasiop a moje pytanie ???

To już lampy są dobre jakże to tak ?

90% kolegi wpisow to trolling albo wpisy niezgodne z regulaminem i netykieta, nie jest wiec dziwne ze traktuje kolege jak powietrze, bez urazy ale kolega sam sobie zapracowal. ;)

To co teraz slyszysz z plyt CD to jest 30%-max40% tego co na tych plytach jest zapisane

Znowu wypisujesz Stasiek kocopoly, mam plyty z koncertow na ktorych bylem i nie sadze aby zawieraly 30% zapisu muzycznego zdarzenia ( w najgorszym wypadku 90-95%). Prezentujesz swego rodzaju techniczne zboczenie, majace bardzo malo wspolnego z radoscia ze sluchania muzyki...

ps. Polecam Alicje w krainie czarow, fajna dziewczyna, spodoba Ci sie ;'))

Znowu wypisujesz Stasiek kocopoly, mam plyty z koncertow na ktorych bylem i nie sadze aby zawieraly 30% zapisu muzycznego zdarzenia ( w najgorszym wypadku 90-95%). Prezentujesz swego rodzaju techniczne zboczenie, majace bardzo malo wspolnego z radoscia ze sluchania muzyki...

Na Jarkowym zrodle czyli DAC+naped a sluchalem wyzszego modelu niz ma Jarek na symfonice jest spora papka, ktora nie byla rozdzielcza. wiec oceniam to na 30-40% mozliwosci rozdzielczosci w stosunku do natury, jesli kolega ma 90-95% to musi miec bardzo dobre zrodlo...Ale jak jest faktycznie wszyscy wiemy...;)

ps. Polecam Alicje w krainie czarow, fajna dziewczyna, spodoba Ci sie ;'))

Znam i uwielbiam :)

Gość jt211

(Konto usunięte)

90% kolegi wpisow to trolling albo wpisy niezgodne z regulaminem i netykieta, nie jest wiec dziwne ze traktuje kolege jak powietrze, bez urazy ale kolega sam sobie zapracowal. ;)

Pytanie trolla o konkret to też ... trolling :>)))

Nie ma wyższego modelu transportu. Stasio jak zwykle wymyśla swoje bzdury. Jest wersja tego samego DAC na rynek Azji i Design jest podobny do transportu CD. Ma być pasujący do siebie komplet.

Sluchalem Calypso (naped) + Nausicaa (dac) z dedykowanymi zasilaczami.

Nausica jest wyzszym modelemi i z pewnoscia lepszym niz blaszane C8, chocby z uwagi na duzo lepsza antywibracyjna obudowe..

Nie ma wyższego modelu transportu. Stasio jak zwykle wymyśla swoje bzdury. Jest wersja tego samego DAC na rynek Azji i Design jest podobny do transportu CD. Ma być pasujący do siebie komplet.

Tak tak ja rozumiem ze ciezko sie przyznac ze obudowa i brak rezonansow robi bardzo istotna roznice w dzwieku jak chce sie przyoszczedzic pare zlotych, jednak rzeczywistosc jest inna. Nausica to wyzszy i lepszy model.

Ale jak dla ciebie Sly to moze byc to samo, tylko ze jakos to dziwnym trafem inaczej wyglada :D

Wzmianka ze jest to na wschod tez nie widnieje, no i jesli byl na wystawie w Manachium to przeciez byl adresowany do wszystkich potencjalnych uzytkownikow...brednie to ty opowiadasz co latwo zweryfikowac.

Nie ma wyższego modelu transportu.

Jednak jest ;)

Ukryta Zawartość

post-31719-0-89900200-1423387125_thumb.png

post-31719-0-23488500-1423388221_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Sluchalem Calypso (naped) + Nausicaa (dac) z dedykowanymi zasilaczami.

Nausica jest wyzszym modelemi i z pewnoscia lepszym niz blaszane C8, chocby z uwagi na duzo lepsza antywibracyjna obudowe..

Tak tak ja rozumiem ze ciezko sie przyznac ze obudowa i brak rezonansow robi bardzo istotna roznice w dzwieku jak chce sie przyoszczedzic pare zlotych, jednak rzeczywistosc jest inna. Nausica to wyzszy i lepszy model.

Ale jak dla ciebie Sly to moze byc to samo, tylko ze jakos to dziwnym trafem inaczej wyglada :D

Wzmianka ze jest to na wschod tez nie widnieje, no i jesli byl na wystawie w Manachium to przeciez byl adresowany do wszystkich potencjalnych uzytkownikow...brednie to ty opowiadasz co latwo zweryfikowac.

Jednak jest ;)

A nie jest to samo tylko można stolik sobie kupić za drobne dodatkowe 100 tys...;)

Staszku, ja nie rozumiem o co Tobie chodzi , Jarkowi spodobał się Pass do tego stopnia , że postanowił sobie go kupić..

Skąd wiesz jak Pass gra u Jarka z Utopiami , przecież nie słyszałeś..

Mam wrażenie , że przekonujesz Jarka , że wszystkie brunetki są wredne ...a blodnynki ładniejsze jak On uważa odwrotnie..;)) ( oczywiście to tylko przykład ...to tak jakby okazało się , że Ania to blondynka:)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.