Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

To były tylko moje spekulacje. Możliwe że nic nie zrobią z tymi kolumnami przez kolejne 5 lat.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

C-8 bazuje na takim samym przetworniku co kosztujący 1000zł Musical Fidelity V-DAC ... i tego się po prostu nie przeskoczy.

Przy takim rozumowaniu mozna by rzec, ze Chord QBD76 HDSD za 5000funtow bazujacy na tym samym przetworniku, co kosztujacy 900funciakow Chordette CuteHD, tez nie przeskoczy dalej, pytanie wiec, po co ow referencyjny DAC byl robiony ;'))

Mylisz się. Chord QBD76 HDSD ma zupełnie inną architekturę niż Qute HD, Qute jest mocno okrojony i to nie tylko jeżeli chodzi o zaawansowanie przetwornika, ale m.in. filtra cyfrowego.

W moim porównaniu C-8 do V-DACa nie chodziło o to aby wykazać że oba przetworniki są identyczne, bo tak jak sugerujesz - różni je między innymi zasilanie i stopień wyjściowy. Chciałem po prostu pokazać podstawowe ograniczenie DACa Metronoma, którym jest sama kość przetwornika (z wbudowanym filtrem cyfrowym). Tego podstawowego ograniczenia nie da się przeskoczyć nawet robiąc obudowę ze szczerego złota i dając 5 zewnętrznych zasilaczy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mylisz się. Chord QBD76 HDSD ma zupełnie inną architekturę niż Qute HD, Qute jest mocno okrojony i to nie tylko jeżeli chodzi o zaawansowanie przetwornika, ale m.in. filtra cyfrowego.

Zdaje sie, ze wedle producenta oba maja "the Pulse Array DAC", wiec jesli chodzi o sam chip, nie jest on jakis inny, a cala reszta, to wlasnie TE roznice o ktorych nie piszemy z zalozenia, bo tak samo C-8 bedzie mial jakies tam 'dodatki' wzgledem V-DACa.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W moim porównaniu C-8 do V-DACa nie chodziło o to aby wykazać że oba przetworniki są identyczne, bo tak jak sugerujesz - różni je między innymi zasilanie i stopień wyjściowy. Chciałem po prostu pokazać podstawowe ograniczenie DACa Metronoma, którym jest sama kość przetwornika (z wbudowanym filtrem cyfrowym). Tego podstawowego ograniczenia nie da się przeskoczyć nawet robiąc obudowę ze szczerego złota i dając 5 zewnętrznych zasilaczy.

Spytam z czystej ciekawosci skad wiesz jakich przetwornikow uzywa Metronome ?

Na stronie producenta ani w samym urzadzeniu nic na ten temat nie ma.

Zdaje sie, ze wedle producenta oba maja "the Pulse Array DAC", wiec jesli chodzi o sam chip, nie jest on jakis inny, a cala reszta, to wlasnie TE roznice o ktorych nie piszemy z zalozenia, bo tak samo C-8 bedzie mial jakies tam 'dodatki' wzgledem V-DACa.

To tylko typ przetwornika. Pulse Array DAC miały także przetworniki dpa z połowy lat 90-tych, mimo że były to zupełnie inne konstrukcje.

Spytam z czystej ciekawosci skad wiesz jakich przetwornikow uzywa Metronome ?

Na stronie producenta ani w samym urzadzeniu nic na ten temat nie ma.

Wydawało mi się że 1792, ale jeżeli inny to może być tylko gorszy (Metronome nie dysponuje własną technologią konwersji jak Chord, dCS czy MSB).

Wrzućcie zdjęcia środka to zobaczymy co tam siedzi.

ZTCW jest tam także jakiś układ asynchronicznego upsamplingu, co jest harcerską metodą radzenia sobie z jitterem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To tylko typ przetwornika. Pulse Array DAC miały także przetworniki dpa z połowy lat 90-tych, mimo że były to zupełnie inne konstrukcje.

Wydawało mi się że 1792, ale jeżeli inny to może być tylko gorszy (Metronome nie dysponuje własną technologią konwersji jak Chord, dCS czy MSB).

Wrzućcie zdjęcia środka to zobaczymy co tam siedzi.

ZTCW jest tam także jakiś układ asynchronicznego upsamplingu, co jest harcerską metodą radzenia sobie z jitterem.

Zaraz, zaraz pisales wczesniej , ze wiesz na 100 % co tam siedzi a teraz mam wrzucac fotki ?

To wiesz tak jak pisales czy przypuszczasz ?

A fotki nic ci nie pomoga bo nic na nich nie widac. Po prostu 4 metalowe pudelka bez opisu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zaraz, zaraz pisales wczesniej , ze wiesz na 100 % co tam siedzi a teraz mam wrzucac fotki ?

To wiesz tak jak pisales czy przypuszczasz ?

A fotki nic ci nie pomoga bo nic na nich nie widac. Po prostu 4 metalowe pudelka bez opisu.

Halo ! Szanowny kolego !

No to jak tam , dostane jednoznaczna odpowiedz czy kolega poszedl popytac?

Wybieram sie zaraz na pizze i lody wiec nie chce dluzej czekac ;)

To pewnie po to aby wstyd został w domu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To pewnie po to aby wstyd został w domu.

Pewnie tak.

Ale jak tam z tymi przetwornikami jest?

Dostane odpowiedz?

Jak to taka chała to jeszcze zdaze anulowac zamowienie ;)

Tak jak napisałem - jeżeli nie jest to 1792 (a tak gdzieś czytałem), to może tam siedzieć tylko GORSZY przetwornik.

hehehe..czyli nie wiesz co tam siedzi. Daj już spokój. Może posłuchałbyś jakiejś całej płyty?

Usiądź spokojnie w fotelu, może być z lampką wina lub herbatką albo kawą i skup się na muzyce.

Ale nie na brrr z Ferrari czy innym helikopterze. Muzyka ma płynąć a ty odlatywać razem z nią.

Spróbuj chociaż Elb.

I daj już spokój Metronomowi. Nie na każdym sprzęcie można zarabiać. Tak bywa.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak jak napisałem - jeżeli nie jest to 1792 (a tak gdzieś czytałem), to może tam siedzieć tylko GORSZY przetwornik.

Czyli tylko gdzies czytales ale juz nie pamietasz gdzie ?

To wiele tlumaczy ;)

Ale dopytam w fabryce.

Może tak podsumowując - gratuluję Jarkowi wyboru, którego dokonał. Rozumiem ten wybór i popieram. Bazując na moich doświadczeniach z niższymi modelami obu firm, Mertronome jest również mi bliższy jeżeli chodzi o sposób prezentacji muzyki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Może tak podsumowując - gratuluję Jarkowi wyboru, którego dokonał. Rozumiem ten wybór i popieram. Bazując na moich doświadczeniach z niższymi modelami obu firm, Mertronome jest również mi bliższy jeżeli chodzi o sposób prezentacji muzyki.

Dziekuje serdecznie .

Ja tak jak i ty jestem batdziej lampowy ale po trochu tez tranzystorowy ;)

Wybor byl trudny ale chyba wlasnie wyjscie lampowe w dac- u zadecydowalo.

Na wyjsciu tranzystorowym Metronome traci znacznie na tych aspektach dzwieku jakich szukam i DCS gra wtedy (o dziwo !!) berdziej "lampowo".

pozdrawiam

Upał już zelżał Panowie? - tak więc bierta te swoje klocki z piaskownicy i do domu - wyszły 23 strony nie wiadomo o czym... :-)))

A cos konkretnie na temat masz do powiedzenia czy tylko takie pierdoły spod trzepaka ? ;)

A ja sie wlasnie umawiam na odsluch Metronome 8 DAC u siebie.

Bede mial tez W20 na dluzszy odsluch. Nie mam uprzedzen, slyszalem u siebie DAC Vivaldiego, mam La Fontaine, przeslucham Metronome. Tez mam "lampowe ucho" wiec nie bede mial problemu z cieplejsza strona mocy.

Ciekaw jestem co mi sie bardziej spodoba Metronome czy La Fontaine i czy Metronome zblizy sie do poziomu Vivaldiego.

Nie bedzie teoretycznego przeczucia , beda praktyczne wnioski.

Konto w trakcie usuwania

A ja sie wlasnie umawiam na odsluch Metronome 8 DAC u siebie.

Bede mial tez W20 na dluzszy odsluch. Nie mam uprzedzen, slyszalem u siebie DAC Vivaldiego, mam La Fontaine, przeslucham Metronome. Tez mam "lampowe ucho" wiec nie bede mial problemu z cieplejsza strona mocy.

Ciekaw jestem co mi sie bardziej spodoba Metronome czy La Fontaine i czy Metronome zblizy sie do poziomu Vivaldiego.

Jesli juz sluchac Metronoma to tylko z napedem, bo bez napedu sam DAC to zwykly przetwornik bez jakichs specjalnych fajerwerkow, Metronome gra dobrze bo ma doskonaly naped, reszta jest sredniawa.

Jarku,

cały wątek jest pierdołą spod trzepaka - a konkretnie? to którą wersje wybierasz??

1.

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3.

Ukryta Zawartość

będziemy mieli jasność ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli juz sluchac Metronoma to tylko z napedem, bo bez napedu sam DAC to zwykly przetwornik bez jakichs specjalnych fajerwerkow, Metronome gra dobrze bo ma doskonaly naped, reszta jest sredniawa.

Przypomnij mi jeszcze o którym napędzie Metromome piszesz. Może o tym topowym, który w pomiarach HiFi News miał w co drugiej rubryczce 'FAIL', jitter na poziomie kilku tysięcy ps i impedancję wyjściową 170 Ohm (zamiast 75) ?

Od razu widać że mają prawdziwych 'fachowców' w firmie od cyfrowego audio :)

Kochani,

myślę ze fajnie byłoby wątek zakończyć głosowaniem, jeżeli autor oczywiście pozwoli? - przynajmniej wszyscy będą mieli szanse przesłuchać i wyrazić SWOJA opinnie - głosujmy!

A ja powiem tak, jak panowie chcecie miec super dzwiek to zacznijcie skladac sobie dobra maszyne komputerowa. A nie kurczowo trzymacie sie tych swoich CD jak rzep psiego ogonu i wydajecie jakies cholerne pieniadze na te maszynki. Super dzwiek jest na wyciagniecie reki tylko....trzeba w pewne sprawy uwierzyc ;) Mama nadzieje ze jest chociaz jedna osoba ktora wie oczym pisze ;)

Pol roku temu jak pisalem o tym wszyscy robili sobie tutaj zarty, co teraz nie ma chetnych do zartow...;)

A za rok bedziecie mnie nosic na rekach...hehehe nie wierzycie...hmmm? ;)

Pozdrawiam StasioP

U mnie gra bardzo dobrze z napędu CD i wcale nie tylko z dedykowanego bo z transportu Accustic Arts też grał wyśmienicie.

A poza tym świetnie gra pliki z Linna Akurate DS.

U mnie gra bardzo dobrze z napędu CD i wcale nie tylko z dedykowanego bo z transportu Accustic Arts też grał wyśmienicie.

A poza tym świetnie gra pliki z Linna Akurate DS.

Nic się nie przejmuj Stasiop to teoretyk w dziedzinie hi-endu. Dobry daczek zagra z każdym dobrym transportem.

jakie lampy siedzą w C8, ma ktoś zdjęcia flaczków. Może da się je podmienić i wtedy będzie jeszcze ciekawszy. Jak Jarek go otrzyma to proszę zerwać plomby (tylko nie z zębów) i przesłać zdjęcia.

Ja jestem oszczędny to se przerobię V-DAC na METRONOME "technikologie" :)

Elb powtarzasz się bo już dawno pisałeś o transporcie Kalista który ponoć na pomiarach miał duży jitter.

Twój MSB też na pomiarach słabo wypada a twierdzi tak mistrz starszy pomiarowy Stasiop.

Co jak co ale pomiary to on czyta co noc do poduchy jak dzieci bajki... :-)

A poza tym transport Kalista to model z przed wielu lat. Teraz zastąpił go Calypso Reference. Co jemu masz do zarzucenia?

Bo wiem, że na żywo nawet go nie widziałeś a nie mówiąc o słuchaniu.

Masz rację Szymon bo tak właśnie jest. Z każdym dobrym transportem Metronome gra dobrze.

Pewnie z dedykowanym Calypso Reference najlepiej co nie znaczy że z innymi słabo.

Chciałem bardzo Państwa serdecznie przeprosić. Podałem nieprawdziwe informacje i do tego pomyliłem dwa wspaniałe transporty Metronome ze sobą.

Transport Kalista ma zmierzony jitter na poziomie nie kilku tysięcy ps (kilku ns) jak błędnie podałem, tylko kilkunastu tysięcy ps (rekord w testach HiFi News):

awa0.gif

Natomiast ten który okazał się mieć impedancję wyjściową na poziomie 170 Ohm (zamiast 75) to najnowszy T3A Signature, testowany w numerze lutowym HiFi News z tego roku.

Metronome Technologie T3A Signature CD transport (AES/EBU) Unit Status: FAILED

S/PDIF OUTPUT IMPEDANCE: FAIL

Output impedance (re. 75ohm) = 170ohm

Kto wie, jeżeli C-8 ma także imp wejściową na takim poziomie, to po zastosowaniu odpowiedniego kabla może nawet nastąpi ta magiczna synergia o której się mówi w przypadku tych klocków ?

170 Ohm na wyjściu, kabel 170 Ohm i 170 Ohm na wejściu - linia transmisyjna doskonała :)

Oba wspomniane testy dzieli równo 4 lata, co jasno pokazuje, że mimo upływu lat, firma dalej trzyma pewien 'poziom'. Pogratulować wytrwałości !

Twój MSB też na pomiarach słabo wypada a twierdzi tak mistrz starszy pomiarowy Stasiop.

Słuchaj Stasiop, to daleko zajdziesz. On i jego 'teorie' - taki humor zeszytów szkolnych :)

Oto co miał do powiedzenia John Atkinson po zrobieniu pomiarów MSB DAC IV:

In most ways, MSB Technology's Diamond DAC IV offers the best measured performance in the digital domain that I have encountered.—John Atkinson

Elb mam dla ciebie lekarstwo na twoje problemy.

Muszę poszukać w składankach na CD które leża gdzieś w kartonie ale mam taką CD

gdzie jeden utwór to cały czas silnik Harleya.

Zapodasz sobie to na swoich "ameliniumowych" kolumnach, dasz po garach i od razu humor się

tobie poprawi i przestaniesz ględzić jak stara baba wciąż tą samą melodię.

Poza tym tego na swoich samplerach pewnie nie masz.

A poza tym wszyscy już wiemy, że wolisz MSB i szanujemy to.Naprawdę.

Nie jeżdżę motorem. Ale słyszałem że Ty gustujesz w Harleyach ... a także że jeżdżenie na Harleyu (ze względu na emitowany intensywny i długotrwały hałas) wpływa na problemy ze słuchem :)

(co wiele by wyjaśniało)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.