Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Podaj proszę namiary na tą firmę

To pewnie to, co chcę kupić czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko jest problem, bo jak na high-end cena jest zbyt niska, no i jest to z całą pewnościa urządzenie oparte na technice impulsowej

A wątek to właśnie ten odświeżony:

Ukryta Zawartość

To urządzenie może grać z bateriami lub bez, ja planuję na razie bez baterii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ale w standardowym ASR w wersji Accu baterie służą jedynie do zasilania sekcji preampu. A chłopaki chcą z baterii zasilić stopień mocy, a to powoduje zupełnie inne wymagania odnośnie pojemności i wydajności prądowej. Podstawowa kwestia jest taka, czy nie pojawia się clipping oraz złagodzenie transjentów na skrajach pasma, zwłaszcza na dole. Jak chodzi o akumulatory zasilające pre to się zapewne wszyscy zgadzamy, że ich wpływ na dźwięk jest zbawienny.

Dokładnie tak jak piszesz.Do zasilenia końcówek mocy potrzebna jest bateryjna elektrownia.

Ale można zastosować kilka zestawów baterii - akumulatorów o dużej pojemności co wiąże się z dodatkowym miejscem.

O efekcie takiego rozwiązania trudno cośkolwiek powiedzieć. W PL chyba nie ma nikogo kto by napędzał końcówki

akumulatorami ze sporym zapasem mocy i czasu pracy baterii np.ponad 10 czy 15 godz.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W PL chyba nie ma nikogo kto by napędzał końcówki

akumulatorami ze sporym zapasem mocy i czasu pracy baterii np.ponad 10 czy 15 godz.

Próbowaliśmy w Bielsku z kolegami zmontować taką elektrownię, ale efekty dźwiękowe były niestety mało satysfakcjonujące. Zbliżone do opisanych kiedyś przeze mnie doświadczeń z gigantycznym trafem w roli powiedzmy nieograniczonego prądowo kondycjonera. Pojawiało się za każdym razem wspomniane przeze mnie złagodzenie impulsów i to na obu skrajach pasma. Widocznie nasza konstrukcja była zbyt prymitywna, żeby na jej bazie formułować głębsze oceny.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

A chłopaki chcą z baterii zasilić stopień mocy, a to powoduje zupełnie inne wymagania odnośnie pojemności i wydajności prądowej. Podstawowa kwestia jest taka, czy nie pojawia się clipping oraz złagodzenie transjentów na skrajach pasma, zwłaszcza na dole

Nie chcą a właśnie to robią od czternastu mniej więcej miesięcy,

brak jakiegokolwiek clippingu, wydajność prądowa akumulatorów żelowych (krótkotrwała, dopuszczalna wg. specyfikacji producenta) jest rzędu 180A, poza tym równolegle do baterii akumulatorów są elektrolity (normalna ilość, bez przeginania normalnie wzmacniacz może być zasilany z sieci a po przełączeniu źródła zasilania z akumulatorów),żadnego złagodzenia nie ma raczej jest wręcz przeciwnie (czytaj pierwszy mój wpis na ten temat).

Teraz jadę na wakacje, ale za 2 tygodnie będę to miał w domu, to może coś napiszę.

Nie wiem czy jest tak jak napisałeś o zasilaczu ale do niego należy dokupić minimum 2 zestawy baterii - akumulatorów.

Kolega Zn21 jest posiadaczem takiego zasilania w swoim systemie i od niego mam namiary na brytyjczyków. Chyba czas

poważnie się tym zająć. Pozdrowienia dla Zn21.

Chociaż w sumie zastanawiam się nad bateriami, bo do wersji 1500 pakiet baterii ma prawie 1kWh, a sprzęt (mój) średnio nie weźmie więcej niż 400 W, więc pograłby ze 2 godziny, to dużo w sumie, chyba się skuszę.

Zn21 ma wersję 500

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie chcą a właśnie to robią od czternastu mniej więcej miesięcy, brak jakiegokolwiek clippingu,

No to jeśli tak, to wydaje mi się, że dla dźwięku jest to zbawienne. Czystość i przejrzystość powinny być o dwie klasy lepsze niż przy klasycznym zasilaniu, bazuje w tym osądzie na doświadczeniach z ASR.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Czystość i przejrzystość powinny być o dwie klasy lepsze niż przy klasycznym zasilaniu,

I tak właśnie mniej więcej jest :-)) (choć nie jestem pewien czy o jakichkolwiek klasach można tu mówić).

Teraz jadę na wakacje, ale za 2 tygodnie będę to miał w domu, to może coś napiszę.

Mialem przez niemal tydzien model AG1500, ale nie wniosl poprawy/zmiany wzgledem juz posiadanej listwy, wiec oddalem koledze bez ekscytacji. On natomiast tego uzywa dla swietego, audiofilskiego spokoju, z tego co wywnioskowalem.

Mialem przez niemal tydzien model AG1500, ale nie wniosl poprawy/zmiany wzgledem juz posiadanej listwy, wiec oddalem koledze bez ekscytacji. On natomiast tego uzywa dla swietego, audiofilskiego spokoju, z tego co wywnioskowalem.

Chyba za szybko zrezygnowałeś z tego urządzenia. Napisz w takim razie jaką listwę stosujesz w systemie.

Ja się powoli przygotowuję do przeprowadzki na wieś, a tam wiesz, przewody napowietrzne, trzeba się jakoś zabezpieczać. Zresztą teraz mieszkam w miescie w bloku, a jak była burza, to mi się UPS do kompa raz po raz włączał. A co ze sprzętem?

Taki regen jest zresztą ekstremalnie tani. Jeśli nic nie popsuje, to już będę zadowolony.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mialem przez niemal tydzien model AG1500, ale nie wniosl poprawy/zmiany wzgledem juz posiadanej listwy, wiec oddalem koledze bez ekscytacji.

Napisz proszę więcej co było słychać? Nie było żadnych różnic?

Napisz proszę więcej co było słychać? Nie było żadnych różnic?

Wiesz, poczatkowo czlowiek uwaza ze slyszy zmiany (zwlaszcza majac spore oczekiwania i nastawienie), ale nie bylo powtarzalnosci na przestrzeni kilku dni (przypisalem to hustawkom nastrojowym, samopoczuciu, itp.), uznalem tez ostatecznie, ze srednia wypadkowa nie dziala u mnie na tyle jednoznacznie aby wyartykulowac jakies definitywne zmiany. Zazwyczaj po kilku dniach adaptacji, i naglym powrocie do 'gorszego' czuje sie pewne braki, na zasadzie straty, ubytku, ale tutaj i tego nie bylo.

Listwe mam bardzo zwykla, cos takiego jak ponizej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, poczatkowo czlowiek uwaza ze slyszy zmiany (zwlaszcza majac spore oczekiwania i nastawienie), ale nie bylo powtarzalnosci na przestrzeni kilku dni (przypisalem to hustawkom nastrojowym, samopoczuciu, itp.), uznalem tez ostatecznie, ze srednia wypadkowa nie dziala u mnie na tyle jednoznacznie aby wyartykulowac jakies definitywne zmiany. Zazwyczaj po kilku dniach adaptacji, i naglym powrocie do 'gorszego' czuje sie pewne braki, na zasadzie straty, ubytku, ale tutaj i tego nie bylo.

Listwe mam bardzo zwykla, cos takiego jak ponizej:

Ukryta Zawartość

Czyżbyś używał angielskich wtyczek i gniazd ? Jesli tak to moje doświadczenia i obserwacje na temat brytyjskich

gniazd tylko potwierdzają przypuszczenia że mamy do czynienia z najlepszymi przekaźnikami prądu w sieci do urządzeń.

Powierzchnia styku jest kilkakrotnie większa niż w europejskich i polskich gniazdach. Wielu zapewne uśmecha się pod nosem ale efekt dźwiękowy brytyjskiej listwy z koncówką sieciową PL daje sporo do myślenia.

Ukryta Zawartość

Pure Power był świetny, choć ludzie w US podobno mieli z nim problemy. Ja nie zdążyłem, sprzedałem w oczekiwaniu na nowy model ... którego finalnie nie otrzymałem. Audio System zakończył dystrybucję, podobnie jak wielu dystrybutorów z całego świata, po dużej aferze dotyczącej IP jaka się rozpętała.

Teraz Pure Power ma zupełnie nowe produkty, nie wiem czy lepsze czy gorsze - podobno dalej problematyczne. Niestety support ze strony tej firmy dalej = zero. Czytałem historie o ludziach którzy czekali po 5 lat na naprawę.

Mimo że sam nie miałem problemów to wiedząc to co wiem chyba bym nie zaryzykował.

Tu jest cały watek dedykowany PP:

Ukryta Zawartość

Romy the Cat jest wielkim fanem, choć sam przyznaje że firma jest tragiczna we współpracy.

Audio System ma teraz regeneratory PS Audio P10 i twierdzi że są lepsze. Czy tak jest w istocie - tego nie wiem. Może kiedyś sprawdzę (jak znajdę chwilę czasu).

Kevin z Definitive UK (dystrybutor Kondo i Living Voice w UK) ma ma bardzo rozbudowany, autorski system zasilania w swojej ofercie. Zabiera go na wszystkie wystawy gdzie prezentuje topowy system Vox Olimipan / Kondo:

Picture073.jpg

W tym roku Kevin przywozi cały ten system @ 7mln złotych na Audio Show, zapewne z zasilaczem, więc będziecie mogli podpytać.

a7773634f0ee8b84d2782a3d7b326f11.jpg

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skoro ta firma Pure Power to taka padaka to szkoda sobie zawracać głowę.

Rozmawiałem z fachowcem na temat różnych filtrów, zasilaczy bateryjnych i kondycjonerów i opinia była raczej powściągliwa.

To ,że kondycjonery raczej psują dźwięk niż go poprawiają jest chyba dość częstą opinią.

Zasilanie bateryjne to też nie tak proste zagadnienie ze względu na różne napięcia różnych elementów np. w takim dac-u.

Tak więc chyba pozostają raczej "pasywne" filtry do spróbowania.

Można by np. zastosować taki filtr tylko na źródle czy pre. albo nawet wpiąć go bezpośrednio przed listwę zasilającą na całość systemu.

Czy ktoś z szanownych kolegów miał możliwość wypróbowania poniższego filtra ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie mam pytanie czy ktoś z Was próbował jakiegoś zasilacza bateryjnego do żródła / napędu?

Chodzi mi o to czy ktoś próbował np. podłączenia do gniazda ( dedykowanej linii AC ) takiego zasilacza bateryjnego a dalej do niego listwy i kabli AC ( lub odwrotnie).

Jeżeli tak to jakie płyną wnioski z takiej konfiguracji i z jakimi urządzeniami tego próbowaliście ?

Próbowałem Pure Powera 1500.

Jestem daleki od entuzjazmu.

Nie kupiłbym.

Pure Power był świetny, choć ludzie w US podobno mieli z nim problemy. Ja nie zdążyłem, sprzedałem w oczekiwaniu na nowy model ... którego finalnie nie otrzymałem. Audio System zakończył dystrybucję, podobnie jak wielu dystrybutorów z całego świata, po dużej aferze dotyczącej IP jaka się rozpętała.

Teraz Pure Power ma zupełnie nowe produkty, nie wiem czy lepsze czy gorsze - podobno dalej problematyczne. Niestety support ze strony tej firmy dalej = zero. Czytałem historie o ludziach którzy czekali po 5 lat na naprawę.

Mimo że sam nie miałem problemów to wiedząc to co wiem chyba bym nie zaryzykował.

Tu jest cały watek dedykowany PP:

Ukryta Zawartość

Romy the Cat jest wielkim fanem, choć sam przyznaje że firma jest tragiczna we współpracy.

Audio System ma teraz regeneratory PS Audio P10 i twierdzi że są lepsze. Czy tak jest w istocie - tego nie wiem. Może kiedyś sprawdzę (jak znajdę chwilę czasu).

Kevin z Definitive UK (dystrybutor Kondo i Living Voice w UK) ma ma bardzo rozbudowany, autorski system zasilania w swojej ofercie. Zabiera go na wszystkie wystawy gdzie prezentuje topowy system Vox Olimipan / Kondo:

Picture073.jpg

W tym roku Kevin przywozi cały ten system @ 7mln złotych na Audio Show, zapewne z zasilaczem, więc będziecie mogli podpytać.

a7773634f0ee8b84d2782a3d7b326f11.jpg

A ten wielki bezpiecznik wystarczy położyć obok sprzętu i już wszystko gra :)

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie kupiłbym.

W takim razie miałeś już model z ich nowej oferty. Ja miałem (stary) PP2000. Dwa zupełnie różne urządzenia.

Co w sumie by się zgadzało z tym co pisał Romy, że Pure Power sam nie wie, dlaczego te stare PP2000 tak dobrze działały. PP2000 miał swego czasu także Arek67 - nie wiem czy ma nadal.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skoro ta firma Pure Power to taka padaka to szkoda sobie zawracać głowę.

Rozmawiałem z fachowcem na temat różnych filtrów, zasilaczy bateryjnych i kondycjonerów i opinia była raczej powściągliwa.

To ,że kondycjonery raczej psują dźwięk niż go poprawiają jest chyba dość częstą opinią.

Zasilanie bateryjne to też nie tak proste zagadnienie ze względu na różne napięcia różnych elementów np. w takim dac-u.

Tak więc chyba pozostają raczej "pasywne" filtry do spróbowania.

Można by np. zastosować taki filtr tylko na źródle czy pre. albo nawet wpiąć go bezpośrednio przed listwę zasilającą na całość systemu.

Czy ktoś z szanownych kolegów miał możliwość wypróbowania poniższego filtra ?

Ukryta Zawartość

Byłbym sceptyczny wobec takich opinii. Zazwyczaj tacy 'fachowcy' wiedzą znacznie mniej niż im się wydaje.

Najbardziej wnikliwą (bo uzupełnioną bardzo ciekawymi pomiarami) recenzję regeneratora jaka czytałem, zamieścił HiFi News. To recenzja PS Audio P10:

Ukryta Zawartość

Polecam lekturę. Wynika z niej, że urządzenie nie tylko zmniejsza zniekształcenia harmoniczne prądu z gniazdka (w teście z 2,4% do 0,5%), ale co najważniejsze - nie ogranicza, ale wręcz daje do dyspozycji wzmacniacza większe natężenie prądu niż gniazdko (patrz pomiary).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłbym sceptyczny wobec takich opinii. Zazwyczaj tacy 'fachowcy' wiedzą znacznie mniej niż im się wydaje.

Najbardziej wnikliwą (bo uzupełnioną bardzo ciekawymi pomiarami) recenzję regeneratora jaka czytałem, zamieścił HiFi News. To recenzja PS Audio P10:

Ukryta Zawartość

enia harmoniczne prądu z gniazdka (w teście z 2,4% do 0,5%), ale co najważniejsze - nie ogranicza, ale wręcz daje do dyspozycji wzmacniacza większe natężenie prądu niż gniazdko (patrz pomiary).

Tylko skoro one są tak awaryjne jak twierdzą użytkownicy to aż strach kupować.

A do tego ten kiepski serwis.

Może zmniejsza zniekształcenia w to nie wątpię ale czy to ma pozytywny wpływ na dźwięk czy nie to jest fundamentalne pytanie.

Ja bardziej skłaniam się do podpięcia jakiegoś filtra tylko do źródła bo z tego co słyszałem źródło jest najbardziej czułe na tego typu urządzenia.

Rozumiem że nikt nie próbował tego filtra Ansae?

Nie kupiłbym.

Napisz proszę co konkretnie było nie tak.

Ukryta Zawartość

A ten wielki bezpiecznik wystarczy położyć obok sprzętu i już wszystko gra :)

Nie, On! jest tylko na wymianę jak się klientowi bezpiecznik w głowie przepali po usłyszeniu ceny.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W takim razie miałeś już model z ich nowej oferty. Ja miałem (stary) PP2000. Dwa zupełnie różne urządzenia.

Co w sumie by się zgadzało z tym co pisał Romy, że Pure Power sam nie wie, dlaczego te stare PP2000 tak dobrze działały. PP2000 miał swego czasu także Arek67 - nie wiem czy ma nadal.

Arek 67 ma go wciąż i ciągle jest popsuty.

Natomiast dla mnie jest to hipokryzja sięgającą himalajów jak widzę ten system z zasilaniem za 7 mln pln,gdzie kolumny są warte 25000,a może mniej?

Świat oszalał,jeśli ten Pan będzie z całym systemem na AS I Z TYMI KOLUMNAMI TO PO PROSTU GO OBŚMIEJĘ.

W zasilaniu najważniejsze są ostatnie 2 metry,zresztą posłucham a dopiero potem będzie recenzja na żywo)

Najbardziej mnie ciekawi uzasadnienie tych cen-bo stwierdzenie tyle kosztuje i koniec nie załatwia tematu.

Elberoth myslę że wklejenie tego systemu potraktowałeś jako swego rodzaju ciekawostkę,bo da się zauważyć,ze te pieruńsko drogie zasilanie

jest po prostu ustawione w jakiejś dosłownie klitce.ca.20-25 metrów. i jeszcze jest przenośne-dobry bajerant z tego Kevina musi być.

A gdzie adaptacja akustyczna pomieszczenia?..................dla mnie brakuje tu logiki.

Ciekawe jakie ma tam okablowanie i czy będzie możliwość posłuchania bez tego zasilania na dobrych kablach?

Jak popróbujesz, to co za gniazdkiem to zmienisz zdanie.

Motywujesz mnie żeby przed skrzynką zasilania zastosować moje pomysły tylko co na to elektrownia ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tylko skoro one są tak awaryjne jak twierdzą użytkownicy to aż strach kupować.

A do tego ten kiepski serwis.

Nie słyszałem jeszcze aby komuś się zepsuł PS Audio P-10. Pisząc o awaryjności i braku supportu miałem na myśli firmę Pure Power.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.