Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

aby więcej nie pisać o Metronome w wątku o AS przeniosłem się na Jarkowe podwórko

na stronie producenta są 3 odtwarzacze CD (integry) z tego dwie o symbolu C8 i C8S ....

czym sie różnią te dwa cdp.....może kilka słów o brzmieniu

Mirek z tego co sie orientuje to CD8 różni się od CD8S tym czym różni się dac C8 od C8+ czyli zegarem i pewnie innymi elementami np. kondensatorami.

CD8 ma 24/ 192 Hz a CD8S ma 32/384 Hz.

W dzwieku podejrzewam , że przekłada to się na balans tonalny i rozdzielczosc na korzyść CD8S.

Różnice są wyraźne w moim DACu wiec pewnie w integrze tez będą wyczuwalne.

Miałem u siebie tego CD8 przez chyba 2 miesiące i było to ciepłe , muzykalne, barwne granie ale z naciskiem na prezentacje środka pasma.

CD8S będzie pewnie podobny w barwie ale zdecydowanie bardziej zrównoważony bez wyeksponowania jakiegoś zakresu i gładszy w przekazie.

Nie mam pojęcia .

Spytaj Kamila na pewno się dogadacie; )

Na Audiomarkt jest do sprzedania nowy CD8 za przyzwoita cenę.

Mozesz ew. zapytać u Kamila ile kosztowałby upgrade do wersji CD8S.

Może wyjść taniej niż kupienie nowego CD8S.

Jak chcesz mieć " analogowo brzmiące CD " to warto posłuchać.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

C8 jest oferowana w dwóch wersjach, tzn. z lampami oraz bez na pokładzie. Ta która jest na audio-markt.de jest z tego co widzę nie oznaczona jako tube. Ja bym osobiście szukał takiej z lampami.

na stronie producenta są 3 odtwarzacze CD (integry) z tego dwie o symbolu C8 i C8S ....

czym sie różnią te dwa cdp.....może kilka słów o brzmieniu

Oj tam, zrób zdjęcia bebechów, a powiedzą Ci, "ci co wiedzą," jak to będzie grać... ewentualnie jaki kondensator trzeba by podmienić;-)

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie do szanownych kolegów.

Ma ktoś w systemie Metronome CD 8. Prosiłbym o krótki opis i z czym porównywał , zanim podjął decyzję zakupu.

Z góry dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Mam pytanie do szanownych kolegów.

Ma ktoś w systemie Metronome CD 8. Prosiłbym o krótki opis i z czym porównywał , zanim podjął decyzję zakupu.

Z góry dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Zajrzyj do sąsiedniego wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miroslav1 ostatnio poszukuje źródła i ćwiczy m.in. Metronome CD8T Signature.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co konkretnie chcesz się dowiedzieć i o jaki CD8 Tobie chodzi ?

Chciałbym się dowiedzieć coś o zintegrowanym CD 8 Metronome.

Jak wypada w porównaniu,na przykład z Audio Research 7,lub Reimyo CDP 777

Mniej więcej jaki jest poziom tego CD.Ostatnio bardzo dużo dobrego tu się pisze o tej marce .

Wiem że piszecie tutaj o dacu i transporcie,więc pomyślałem że może zintegrowany CD jest też na wysokim poziomie.

Mniej więcej jaki jest poziom tego CD.Ostatnio bardzo dużo dobrego tu się pisze o tej marce .

Wiem że piszecie tutaj o dacu i transporcie,więc pomyślałem że może zintegrowany CD jest też na wysokim poziomie.

Przede wszystkim są 2 rodzaje CD8 ( lampy lub tranzystor ).

Ja miałem przez jakieś 2 miesiące odtwarzacz lampowy ale poprzednią wersję.

Nie porównywałem do tych urządzeń , które wymieniłeś powyżej tylko do T+A i Ayona.

Reszta urządzeń , które miałem to były dzielonki (dac + transport) i były znacznie droższe od tego , o który pytasz.

Zapytaj Mirka co sądzi na temat aktualnego modelu CD8T bo właśnie go testuje i porównuje do innych zintegrowanych odtwarzaczy.

Dla mnie CD8T jest jednym z lepszych urządzeń na rynku tzn. płynne lampowe granie bez nadmiernej selektywności i technicznego nalotu.

Można sobie przy pomocy lamp modelować dźwięk co nie jest bez znaczenia.

Tak czy inaczej nikt przy zdrowych zmysłach nie sugeruje się wyłącznie opiniami wyczytanymi w necie - trzeba pożyczyć i posłuchać w swoim systemie , tak jak to właśnie zrobił Mirek.

pozdr.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podobna klasa dźwięku. Wybór kwestią gustu. Reimyo idzie w kierunku zagęszczenia dolnej średnicy i większego docieplenia, ale gra trochę zgrubnie. ARC bardziej doświetla dźwięk, ma mniej zróżnicowania w dolnym zakresie pasma i brzmi lżej. Metronome ma najbardziej wykwitną górę. W każdym razie wszystkie trzy CDki są jednymi z najlepszych ofert w zakresie zintegrowanych źródeł. ARC ma bardziej rozdzielczy aczkolwiek chłodniejszy brzmieniowo model CD 8, ten też wart jest uwagi, zwłaszcza jak się ma ciepłą resztę toru.

mam u siebie Metronome CD8T Signature

mogę tylko to potwierdzić co już wcześniej napisał Jarek a od siebie tylko dodam taki mały przykładzik

poprzedni mój CD Accuphase dp78 co by o nim złego nie pisać to jednak bardzo dobrze pokazuje wokal...a ja to lubię ;-)

akurat słucham płyty gdzie dziewczyna ma wyjątkowo piękny, gładki dosłownie zwiewny głos i Accu właśnie

to bardzo ładnie pokazał natomiast Metronome ukazuje to jeszcze lepiej plus coś czego Accu nie był wstanie

ta dziewczyna dosłownie bawi się głosem nawet powiem że wręcz sie popisuje....coś niesamowitego jak CD8T to zaśpiewał

Metronome to nie jest urządzenie wyczynowe....jeżeli szukasz mega basu czy dynamiki to lepiej sobie odpuść

CD8T to cholernie muzykalny odtwarzacz bez tego cyfrowego nalotu o którym wspomniał Jarek

dostałem potwierdzenie że pod koniec miesiąca będę miał u siebie CD Jadisa Orphee w najnowszej wersji

od tego CD wymagam jeszcze więcej niż od CD8T i nie tylko że jest znacznie droższy (14tys euro z ogonkiem)

również kolega potwierdził że przyjedzie do mnie z CD Puccinim tak więc będę miał całkowity ogląd i zdecyduje

jaki cdp zostaje u mnie....może tak być że Metronome pójdzie na sprzedaż...napisz do mnie za miesiąc to Ci odpowiem

odnośnie Metronome

akurat słucham płyty gdzie dziewczyna ma wyjątkowo piękny, gładki dosłownie zwiewny głos

ta dziewczyna dosłownie bawi się głosem nawet powiem że wręcz sie popisuje....coś niesamowitego

Uważaj. Takie dziewczyny potrafią nieźle zawrócić nam w głowach :))

mam u siebie Metronome CD8T Signature

Mirek zanim odeślesz Metronome wymień lampy BB na firmowe Philipsy.

Próbowałem różnych lamp i jednak najlepiej ten sprzęt gra na ECC88 JAN Philips.

Na BB dźwięk będzie miał lepszą barwę i gęstość ale na Philipsach nie będzie gorzej ale z lepszą dynamiką i rozdzielczością.

Jak nie masz Philipsów to mogę Tobie pożyczyć.

pozdr.

Mirek zanim odeślesz Metronome wymień lampy BB na firmowe Philipsy.

Próbowałem różnych lamp i jednak najlepiej ten sprzęt gra na ECC88 JAN Philips.

Na BB dźwięk będzie miał lepszą barwę i gęstość ale na Philipsach nie będzie gorzej ale z lepszą dynamiką i rozdzielczością.

Jak nie masz Philipsów to mogę Tobie pożyczyć.

pozdr.

Jarek wielkie dzięki ;-)....mam tez te lampy ;-).... dostałem dla porównania...myślałem że Amperexy BB są na tyle dobre że,,,,,

tylko powiedz czy z tym jest jakiś problem?...po odkręceniu śrub trzeba lekko obudowe przesunąć do przodu i ponoć

się dostane do lamp...czy jakieś kabelki trzeba odłączać bo już jestem spocony ;-)

w poniedziałek się za to zabiorę....

Jarek wielkie dzięki ;-)....mam tez te lampy ;-).... dostałem dla porównania...myślałem że Amperexy BB są na tyle dobre że,,,,,

tylko powiedz czy z tym jest jakiś problem?...po odkręceniu śrub trzeba lekko obudowe przesunąć do przodu i ponoć

się dostane do lamp...czy jakieś kabelki trzeba odłączać bo już jestem spocony ;-)

w poniedziałek się za to zabiorę....

ZTCW to odkręcasz śruby , odsuwasz lekko do tyłu obudowę i podnosisz do góry.

Kable pewnie idą do transportu ale powinny być na tyle długie abyś mógł swobodnie wymienić lampy.

Daj znać jak wypadły Philipsy ( najlepiej włącz urządzenia na noc i posłuchaj następnego dnia ).

pozdr.

Amperexy BB to dobre lampy ale w tym urządzeniu dla mnie lepiej grają Philipsy.

masz racje...człowiek pózniej chodzi taki jakiś skołowany ;-)

Obróciłem to w lekki żart, jednak chciałem tym zakomunikować, abyś przy porównaniach przesadnie nie skupiał się na wokalach. Są jeszcze instrumenta jakoweś:)

ZTCW to odkręcasz śruby , odsuwasz lekko do tyłu obudowę i podnosisz do góry.

Kable pewnie idą do transportu ale powinny być na tyle długie abyś mógł swobodnie wymienić lampy.

Daj znać jak wypadły Philipsy ( najlepiej włącz urządzenia na noc i posłuchaj następnego dnia ).

pozdr.

Amperexy BB to dobre lampy ale w tym urządzeniu dla mnie lepiej grają Philipsy.

oczywiście że dam znać

pozdr

Obróciłem to w lekki żart, jednak chciałem tym zakomunikować, abyś przy porównaniach przesadnie nie skupiał się na wokalach. Są jeszcze instrumenta jakoweś:)

Maćku, jak wokal jest odpowiednio ładnie i naturalnie przedstawiony i do tego ukazuje takie niuanse o których wspomniałem

to jest duże prawdopodobieństwo że instrumenty też zostaną pokazane w równie ładny sposób (barwa)

...aby całość zagrała to jeszcze potrzeba wiele elementów.....

Dziękuję za opis,proszę pisz na bieżąco o swoich wrażeniach z odsłuchów Bardzo mnie to interesuje.

Napisz jak po wymianie lamp ,o których pisał Axoloti.

Gdzie można wypożyczyć Metronome ?

To znak że sprzętem, czy dziewczyną warto się bliżej zainteresować, nieprawdaż?

A że to z reguły jest kosztowne....cóż, ale jakie fascynujące;-)

To znak że sprzętem, czy dziewczyną warto się bliżej zainteresować, nieprawdaż?

A że to z reguły jest kosztowne....cóż, ale jakie fascynujące;-)

No ale konsekwencja bywaja zaciazenia - i co wtedy?

Wtedy jest coraz drożej i na wiele lat, czyli jak w audio... :-)

Milo jest poczytac ,ze nie samym sie na tym swiecie pod ta gorke podaza - pozdrawiam sly30, choc wiem ze mnie do Ciebie jak mrowce do slonia - i mam na mysli Twoje osiagniecia, za ktore Cie podziwiam.

Luzik. Zero stresu. To fajna zabawa. U mnie własnie nowości na CD np Lars Danielsson i Cecilie Norby. Fajne.

ja tez dopadlem cos wyjatkowego - Mahlera, Symphony No 2 - Chicago Symphony Orchestra

,dyryguje Sir Georg Solti.Dwuplytowy album.Zwlaszszcza CD II oryginalny tytul " In ruhig fliessender Bewegung". Poprostu posluchajcie.Tak powinno sie nagrywac i grac muzyke powazna.Mnie to powalilo na kolana.pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.