Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy taki samograj jak chociażby też Aurender, jest również komputerem i ma software, który trzeba nieustannie aktualizować, bo pojawiają się nowe formaty, serwisy, interfejsy no i błędy. Która firma będzie dbała przez lata o aktualizację wszystkich starych modeli, nawet tych najbardziej high-endowych? Jak dotychczas to chyba tylko Linn się sprawdził. A tymczasem taki sprzęt bez dobrego softu to zwykły złom.

Nie wyobrażam sobie, że kupuję za ciężkie pieniądze sprzęt moich marzeń, a po kilku latach mam kupić nowy. Wiadomo, że nic nie jest wieczne, ale od każdego urządzenia oczekiwałbym co najmniej 10 lat bezawaryjnej pracy, a w świecie komputerów to cała wieczność. Dlatego ja wolę komputer, przynajmniej mogę go dostowsować do zmieniających się warunków, a nie wyrzucić.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Każdy taki samograj jak chociażby też Aurender, jest również komputerem i ma software, który trzeba nieustannie aktualizować, bo pojawiają się nowe formaty, serwisy, interfejsy no i błędy. Która firma będzie dbała przez lata o aktualizację wszystkich starych modeli, nawet tych najbardziej high-endowych? Jak dotychczas to chyba tylko Linn się sprawdził. A tymczasem taki sprzęt bez dobrego softu to zwykły złom.

Nie wyobrażam sobie, że kupuję za ciężkie pieniądze sprzęt moich marzeń, a po kilku latach mam kupić nowy. Wiadomo, że nic nie jest wieczne, ale od każdego urządzenia oczekiwałbym co najmniej 10 lat bezawaryjnej pracy, a w świecie komputerów to cała wieczność. Dlatego ja wolę komputer, przynajmniej mogę go dostowsować do zmieniających się warunków, a nie wyrzucić.

Przez ostatnie 3 lata aktualizowalem soft w W20 ok 10 razy, o czesci z nich pisalem w watku Aurender W20.

Jest specjalna zakladka w aplikacji Conductor, gdzie mozna sprawdzic, czy soft jaki mamy jest najnowszy. Jesli nie sprawdzimy , system i tak po jakim czasie da znac, ze jest dostepna nowa wersja.

W razie klopotow, dostepna jest zdalna pomoc firmowa , testowanie sprzetu online po wpisaniu specjalnego kodu.

Osoba w supporcie od 3 lata ta sama - Eric Shim , to wazne.

Linn jest moze dobrym transportem, nie sprawdzalem go w tej roli zasysajac z NAS , sprawdzalem granie poprzez wbudowany DAC i sterowanie z Kinsky - bardzo udana aplikacja. Dzwiekowo jako transport/dac nie ma startu mz do W20 z dobranym dobrze zewnetrznym przetwornikiem.

Byc moze jako sam transport jest wysmienity jak uwaza Sylwek, ale nie poszedlem w NAS , tylko w Aurendery.

Albo merc, albo beema:)

Konto w trakcie usuwania

No pewnie, że Linn za 28 tys.jako odtwarzacz nie ma startu do Aurendera z dobrym DAC za łącznie 150 tys. Byłoby dziwne gdyby było inaczej... :-)

Przez ostatnie 3 lata aktualizowalem soft w W20

Aurender może ma świetne wsparcie, ale nie jest na rynku tak długo jak Linn, tylko tyle. Software jest w przypadku wszystkich takich transportów, streamerów newralgicznym punktem.

Software jest w przypadku wszystkich takich transportów, streamerów newralgicznym punktem.

I nie tylko. Dla DAC-ów firmware też jest istotny.

Ale nie zawsze nowy znaczy lepszy... warto trzymać wcześniejsze wersje na wszelki wypadek.

No własnie! I to dla mnie jest absolutna dyskwalifikacją muzy z plików. Nie mam wcale na myśli jakości brzmienia plików, to inne zagadnienie, tylko nieustające przygody z konfiguracja, instalacją, sterownikami upgrejdami, programami, podprogramami i diabeł wi czym jeszcze. Jak można kupować coś, co nie działa.

Spokojnie. Jak kupisz streamer Linna to naprawdę nie ma problemów. Konfiguracja bardzo prosta, sam sobie poradziłem kilka lat temu, update banalny, Linn sam przypomina, że jest nowy software.

Rozumiem, że jak się używa jakichś wynalazków to mogą być problemy. Dlatego odpowiedź jest prosta: kup Pan Linna jak chcesz mieć spokój i po prostu słuchać muzy.

Gość

(Konto usunięte)

Albo kupić dac-a z wejściem RJ45 i serwer ;)

Nie wiem na czym to polega ale w takiej konfiguracji pliki , ripy z płyt brzmią "mniej cyfrowo".

Kolejny raz powiem...a nie mówiłem...

Albo kupić dac-a z wejściem RJ45 i serwer ;)

Nie wiem na czym to polega ale w takiej konfiguracji pliki , ripy z płyt brzmią "mniej cyfrowo".

Jarku co ty z tym RJ45 :)

NAPISZE TO NIE GRA PO RJ45!! tylko dostaje dane jak KAŻDY inny serwer ,DCS to render upnp działa dokładnie tak samo jak linn

NAPISZE TO NIE GRA PO RJ45!! tylko dostaje dane jak KAŻDY inny serwer ,DCS to render upnp działa dokładnie tak samo jak linn

Marcin masz rację tylko jak słuchałem po USB to było słabiej

Nie wiem na czym to polega ale piszę jak jest.

Kolejny raz powiem...a nie mówiłem...

Spokojnie aż tak różowo to nie jest ;)

Gość

(Konto usunięte)

Marcinie...właśnie o to chodzi...nie po przereklamowanym USB...

Marcinie...właśnie o to chodzi...nie po przereklamowanym USB...

Mylisz pojęcia !!

co ma piernik do wiatraka ?

na 99% w DCS działa to tak

sygnał z modułu upnp wchodzi na dac i2s tyle i aż tyle

tak samo jak cd tez za pomocą i2s wchodzi na dac

I dlatego u mnie nie było żadnych różnic... :-)

Tak, u mnie też zagrał bardzo dobrze. Nic złego na niego nie powiem. Ale nie zagrał lepiej niż to co mam, dlatego zamiana Gryphona na tego Rossiniego nie miałaby sensu. Ale jeśli ktoś szuka dla siebie DAC to jest to bardzo dobra opcja. A ja poczekam na kolejny wysyp nowości. Zobaczymy co będzie w Monachium w maju i rok później.

Spokojnie aż tak różowo to nie jest ;)

A kiedy spodziewasz się Merginga? Bo to faktycznie będzie pierwszy DAC podłączony po RJ45, nie żaden streamer upnp.

Gość

(Konto usunięte)

Mylisz pojęcia !!

co ma piernik do wiatraka ?

na 99% w DCS działa to tak

sygnał z modułu upnp wchodzi na dac i2s tyle i aż tyle

tak samo jak cd tez za pomocą i2s wchodzi na dac

...nie rób ze swojej wiedzy jakiejś czarnej magii...od trzech lat odtwarzam muzę na odtwarzaczu sieciowym, który sygnał czerpie z serwera medialnego spiętego z NAS...wszystko spięte skretką...i co w tym takiego skomplikowanego???

Gwarantuję, że nie ma naleciałości cyfrowej...muza gra tak jak jest zrealizowana...

I dlatego u mnie nie było żadnych różnic... :-)

Nie grałem na Rossinim po USB więc nie wiem czy są jakieś różnice.

Skoro piszesz ,że nie ma to pewnie masz rację.

Ja pisałem o poprzednich urządzeniach , które próbowałem po USB i było słabo.

Może po prostu ten dac jest taki dobry?

Płyta CD gra praktycznie tak samo jak rip z tej płyty - oczywiście na tym urządzeniu.

Powiem więcej ... Vivaldi z płyty grał słabiej niż Rossini po ethernecie.

Chociaż ja mam teraz inny kabel AC podłączony do Dac-a więc nie do końca jest to miarodajne.

Brakuje jednak tak jak w Vivaldim nieco masy w dźwięku i blasku szczególnie przy niskich poziomach wzmocnienia.

Jak na razie najlepsza prezentacja plików jaką słyszałem choć Metronome C8+ i Calypso gra jednak wyraźnie lepiej.

Ten Rossini jako drugi tor plikowy ? Kto wie ... ;)

A kiedy spodziewasz się Merginga? Bo to faktycznie będzie pierwszy DAC podłączony po RJ45, nie żaden streamer upnp.

Odłożyłem na Styczeń bo w tym roku już nie mam czasu.

Niestety Merging potrzebuje jakiegoś transportu do odtwarzania więc jest to trochę inaczej niż w przypadku DCS-a.

Może koledzy z Amare będą tak uprzejmi i pożyczą mi swój transport do tego Merginga z dorobionym wyjściem RJ45 ?

Niestety Merging potrzebuje jakiegoś transportu do odtwarzania więc jest to trochę inaczej niż w przypadku DCS-a

Merging potrzebuje do odtwarzania zwykłego komputera. Instaluje się na nim driver i podłącza Merginga do LAN'u, gdziekolwiek w domu.

Merging potrzebuje do odtwarzania zwykłego komputera. Instaluje się na nim driver i podłącza Merginga do LAN'u, gdziekolwiek w domu.

Tak , wiem ale zwykły komputer ( Apple ) musi mieć przejściówkę.

...nie rób ze swojej wiedzy jakiejś czarnej magii...od trzech lat odtwarzam muzę na odtwarzaczu sieciowym, który sygnał czerpie z serwera medialnego spiętego z NAS...wszystko spięte skretką...i co w tym takiego skomplikowanego???

Gwarantuję, że nie ma naleciałości cyfrowej...muza gra tak jak jest zrealizowana...

jak tak to każdy serwer w twoim rozumieniu gra po rj45 tyle i aż tyle

Tak , wiem ale zwykły komputer ( Apple ) musi mieć przejściówkę.

Do czego? Żeby się do LAN'u podłączyć?

Gość

(Konto usunięte)

Brakuje jednak tak jak w Vivaldim nieco masy w dźwięku i blasku szczególnie przy niskich poziomach wzmocnienia.

Jak na razie najlepsza prezentacja plików jaką słyszałem choć Metronome C8+ i Calypso gra jednak wyraźnie lepiej.

Czyli lepszy gorszy to już bardziej subiektywne odczucia...?

Żeby z kompa podłączyć sie do dac-a.

Niepotrzebna jest żadna przejściówka: urządzenia muszą być w tej samej sieci, nic więcej.

Czyli lepszy gorszy to już bardziej subiektywne odczucia...?

Tego nie napisałem.

Rossini gra inaczej niż inne urządzenia , które słuchałem.

Ale nadal różnice są choć C8+ to lampowy dac a Rossini już nie.

Niepotrzebna jest żadna przejściówka: urządzenia muszą być w tej samej sieci, nic więcej.

Chcesz grać po WiFi ?

Nie rozumiem co masz na myśli ?

Gość

(Konto usunięte)

jak tak to każdy serwer w twoim rozumieniu gra po rj45 tyle i aż tyle

Marcin...NAS...serwer medialny na laptopie...odtwarzacz...wszystko do jednego switcha podpiętego do domowej sieci LAN...teraz dobrze?

Chcesz grać po WiFi ?

Nie rozumiem co masz na myśli ?

Urządzenia spina się poprzez LAN, tak jak komputer i router, albo komputer i drukarke sieciową, albo dwa komputery w domu, albo komputer i NAS. Jak to pójdzie po wifi, to nie wiem, ale nie widzę technicznych przeszkód.

Networking-3.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.