Skocz do zawartości
IGNORED

Dzisiaj 70 rocznica "Krwawej niedzieli" - Ludobójstwo na Wołyniu.

ambient noise

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co k**ewska racja stanu Sikorskiego górą.

POsrańców toczy dziadostwo permanentne wspomagane szmaciarstwem Rucha Palikota.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Sukces jest murowany. Zwycięzcy - wiadomo: interes europejski i poprawność polityczna. Przegrani - jak zwykle: Polacy i Polska.

A PRAWDA - gdzie w tym wszystkim? Prawdę można jak zawsze dopasować do wszystkiego!. KOSZTEM OFIAR LUDOBÓJSTWA NA WOŁYNIU TEŻ!!!

Jak obecna Polska śmie krytykować PRL. Pod wieloma względami jest dużo gorsza i bardziej obłudna.

Nie pamiętam ochłodzenia stosunków między Polską a Kanadą po zakatowaniu na śmierć Polaka na tamtejszym lotnisku, któremu na chwilę nieszkodliwie odbiło.

Bo nie było, ja napisałem że jeśli by Niemca pobito w ten sposób w Polsce w Niemczech by wybuchła histeria antypolska.

Jakby się zachowali Kanadyjczycy gdyby usmażono prądem Kanadyjczyka w Polsce - nie wiem. Znam ją słabiutko tylko od strony turystycznej... Nie wiem jakby zareagowała "ulica", media i politycy...

...................................................................................................................................................................................................

Więc pisanie o polskim bohaterze, który został napadnięty na tle rasowym/nacjonalistycznym jest manipulacją.

Manipulator zarzuca mi manipulację ? Łapaj złodzieja jak mam pełne kieszenie "fantów" ??? Oj nie ładnie....

Ktoś gdzieś użył słowa bohater ? Nie..... Uważasz go za bohatera (jako jedyny tak o nim napisałeś) - rozwiń myśl - bo ja jej nie rozumiem...

W poście wyżej piszesz, że władza manipuluje lud przez media, wypala świadomość narodową etc. a potem wklejasz artykuł z dwóch z najbardziej 'niezależnych' portali. Coś mi się tu nie zgadza.

A to to to kolega pożyczył chyba z partyjnego szkolenia. Rozumiem iż jak Onet napisze że dzisiaj słońce nad Polską zachodzi o 19:53 to będzie to kłamstwo bo..... to Onet napisał ??? No i Onet to nie: Gazeta Wyborcza, pani Olejnik, Rzeczypospolita, Tomasz Lis, itd. Hmmm co jest bardziej opiniotwórcze, w/w tytuły i nazwiska, czy Onet - zostawiam ocenie czytających.

Napisałem partyjnego szkolenia, bo mimo iż nie przepadam za Kaczyńskim i PIS-em bo tą metodę od lat stosuje PO - "...to musi być bzdura, bo powiedział to Kaczyński...."

Kuriozalnym jest też fakt, że w tym samym dniu sejm obraduje nad ustawą o zbrodni Wołyńskiej i....ustawie o uboju rytualnym.

Czy debile z sejmu nie mają już za grosz taktu nie mówiąc o zbiorowym zaniku rozumu.?

Już 4 lata temu podczas jednego zapamiętanego przeze mnie wykładu prowadzonego przez europosła PO zapamiętałem jego słowa że Europa i USA rękami Polaków zrobi wszystko żeby otworzyć rynek zbytu na wschód. ( UKRAINA ).I nic i nikt ich przed tym nie powstrzyma.

No i realizują ten Cel.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Póki co k**ewska racja stanu Sikorskiego górą.

POsrańców toczy dziadostwo permanentne wspomagane szmaciarstwem Rucha Palikota.

Hańba, po prostu HAŃBA!

Polacy im tego nie zapomną.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kuriozalnym jest też fakt, że w tym samym dniu sejm obraduje nad ustawą o zbrodni Wołyńskiej i....ustawie o uboju rytualnym.

Czy debile z sejmu nie mają już za groszz taktu nie mówiąc o zbiorowym zaniku rozumu.?

Zostanę adwokatem diabła: życie życiem, historia historią. Można obie rzeczy zrobić jednego dnia, ale takt i kultura, ba szacunek do historii wymagałby nawet 5 minutowej przerwy miedzy jednym a drugim tematem - i to już by oddzieliło obie sprawy, a pewnie można i na inny sposób...

(może tak zrobiono - nie wiem, nie mam tv włączonego)

Z żalem zaczynam powoli i po części przyznawać rację dziadkowiwłodkowi.

P"O" i polityczne ścierwa Palikota robią więcej szkody Polsce i Narodowi niż mendy pokroju Jaruzelskiego.

Można obie rzeczy zrobić jednego dnia, ale takt i kultura,

Moim zdaniem nie można ale wynika to raczej z braku rozumu, taktu i być może rutyny Marszałka Sejmu.

Dla mnie taka decyzja dyskwalifikuje takie (taką) osobę z bycia reprezentantem społczeństwa w najwaznieszej instytucji w Polsce.

Byłbym złośliwy gdybym twierdził, że to celowy zamysł.

Czyli o ile dobrze rozumiem - popraw jeśli jestem gapą.

Oczekujesz oddzielnego zebrania parlamentu li tylko w celu podjęcia uchwały Wołyńskiej ???

Może i masz rację, ale chyba ciut za dużo bolesnych kart w 1000-letniej historii mamy...

Mi wystarczyłaby w/w przerwa, albo podjęcie tej uchwały na początku obrad - na końcu mogłoby się źle kojarzyć...

Ale w pełni szanuję i rozumiem Twój punt widzenia....

Pytam, czy.....

"Serbia złożyła do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości (MTS) w Hadze pozew przeciwko Chorwacji, oskarżając ją o ludobójstwo w czasie wojny w latach 1991-1995 - poinformowała serbska agencja Tanjug. "

...ów wniosek miał decydujący wpływ na akcesję Chorwacji do UE

Oczekujesz oddzielnego zebrania parlamentu li tylko w celu podjęcia uchwały Wołyńskiej ???

Dlaczego nie?

Można było też przyjąć inny program dnia z wykluczeniem owej rytualnej ustawy.

SEJM III RP dnia 12.072013 r.

WSTYD i HAŃBA

Sorry to jest to uchwała czy jak Ty piszesz ustawa ??? Bo prawnie to inne światy są...

P.S. Już wiem doczytałem - znowu na Onecie... Lol (uchwała)

P.S. 2 Ale masz rację to hańba jest wyrzekać się własnych obywateli, pomordowanych w tak okrutny sposób dla doraźnych korzyści politycznych i to w większości nie polskich.

Cóż, nie użyję słów które cisną się na język - mnie nie chroni przed jakąkolwiek odpowiedzialnością stalinowska ustawa...

W każdym razie Sejm w moim obywatelskim rankingu instytucji państwowych sięgnął po raz kolejny dna....

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czyli o ile dobrze rozumiem - popraw jeśli jestem gapą.

Może i masz rację, ale chyba ciut za dużo bolesnych kart w 1000-letniej historii mamy...

Mi wystarczyłaby w/w przerwa, albo podjęcie tej uchwały na początku obrad - na końcu mogłoby się źle kojarzyć...

Ale w pełni szanuję i rozumiem Twój punt widzenia....

Jeśli kombinujesz na tej bazie, to nie rób tego.

Niech mi dzisiaj ktoś powie - po głosowaniu w sprawie Wołynia - że w PO są przyzwoici ludzie - zabiję śmiechem ...

Bo że w ruchu dewiantów Penisa z Biłgoraja są śmieci to wiadomo nie od dzisiaj ...

Szmaty bez odrobiny godności - płaszcząc się przed typami którzy dzisiaj stawiają psychopatom z UPA i OUN pomniki - zadecydowali że to co było na Wołyniu 70 lat temu - to nie było ludobójstwo ..

Nic dziwnego - przecież już dawno temu szef tej zgrai napisał że "polskość to nienormalność" ...

nie wazne co to jest,po juz jest skonczone,czekam z niecierpliwoscia na referendum w sprawie odwolania bufetowej,ja sie wy***rdoli bufetowa to juz z gorki bedzie

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pytam, czy.....

"Serbia złożyła do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości (MTS) w Hadze pozew przeciwko Chorwacji, oskarżając ją o ludobójstwo w czasie wojny w latach 1991-1995 - poinformowała serbska agencja Tanjug. "

...ów wniosek miał decydujący wpływ na akcesję Chorwacji do UE

(...)

WSTYD i HAŃBA

Chorwaci i Ukraińcy to odwieczni sojusznicy DM i Rzeszy.

Niech mi dzisiaj ktoś powie - po głosowaniu w sprawie Wołynia - że w PO są przyzwoici ludzie - zabiję śmiechem ...

Bo że w ruchu dewiantów Penisa z Biłgoraja są śmieci to wiadomo nie od dzisiaj ...

Szmaty bez odrobiny godności - płaszcząc się przed typami którzy dzisiaj stawiają psychopatom z UPA i OUN pomniki - zadecydowali że to co było na Wołyniu 70 lat temu - to nie było ludobójstwo ..

Nic dziwnego - przecież już dawno temu szef tej zgrai napisał że "polskość to nienormalność" ...

Nic ująć, nic dodać. Poza szklaneczką.

Mamy w sejmie potomka sk***ysyna z UPA - zgadnijcie w jakiej partii ?

" Ojciec mój był w Wojsku Polskim od 1937 do 1939 roku, bronił Rzeczpospolitej przed napaścią hitlerowską. Pod koniec wojny miał wyjście: albo być zwerbowanym do Armii Czerwonej, albo pójść do ukraińskiej partyzantki. Wybrał to drugie - mówił na antenie TVN24 poseł PO ukraińskiego pochodzenia Miron Sycz.

Ołeksander Sycz, członek Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów od 1938 roku oraz strzelec w kureniu "Mesnyky" Ukraińskiej Powstańczej Armii został skazany w 1947 roku przez polski sąd na karę śmierci za działalność w UPA, złagodzoną w tym samym roku na karę 15 lat pozbawienia wolności. Miron Sycz zapewnił jednak, że jego ojciec nie brał udziału w rzezi wołyńskiej. - Absolutnie nie. To było w powiecie jarosławskim i nie miał w tym absolutnie nic wspólnego - podkreślił poseł PO. - Jestem dumny, że miałem takiego tatę - podsumował.

- Pochodzę z miejscowości Wiązownica, która 17 kwietnia 1945 r została spalona przez bandę UPA, oddział "Mesnyky", czyli "Mściciele". Dom moich rodziców został spalony, podobnie jak reszta wsi. Ja wiem, że na tej sali jest poseł, którego ojciec działał w bandzie, która spaliła tę wieś - mówił wcześniej z sejmowej mównicy poseł Solidarnej Polski Mirosław Golba."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jego przykład, a w szczególności przykład jego banderowskiego ojca pokazuje, jakim zbrodniczym systemem był PRL.

Takich jak on jest w Polsce i w Świecie wielu. Nie nazwałbym go polskim tylko polskojęzycznym Ukraińcem. Ukraińcy, Żydzi, Albańczycy czy Muzułmanie nigdy nie integrują się ze społeczeństwem kraju, w którym żyją.

Mirosław Czech - kiedyś UD i UW, obecnie "Gazeta Wyborcza" i Ukrainiec raz na zawsze oraz Adam M. - są tego przykładem.

Najtrafniejszym.

Szczerze to się nadaje na Trybunał Stanu. Czy nikt nie zrobi z tym porządku.W jakim my kraju żyjemy?

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Tommiashi - żyjemy w kraju , gdzie na czele rządu - stoi człowiek dla którego "polskość to nienormalność" , gdzie za politykę zagraniczną odpowiada poddany królowej angielskiej , za podatki - człowiek który też jest poddanym królowej , a w dodatku człowiek który do czasu objęcia urzędu ministra finansów - nie istniał w polskim systemie podatkowym ...

Żyjemy w kraju gdzie przez 20 lat nie udało się postawić przed sądem i skazać -wielokrotnego mordercy - wojciecha jaruzelskiego - w obronie którego stoi cały front od Adama Michnika do Bronisława Komorowskiego ... A na skutek wprowadzenia SW - jest udokumentowanych ponad 100 ofiar Służby Bezpieczeństwa , WSW ...

W kraju gdzie strzelanie do robotników , jest uznane przez sądy za pobicie ze skutkiem śmiertelnym ...

Żyjemy w kraju gdzie koledzy rządzących dzisiaj - oddali zagranicznym bankom cały sektor bankowy w Polsce ...

W kraju gdzie aparatczyk komunistyczny , pełniący funkcję prezydenta - kolebiący się w pijanym widzie nad grobami ofiar NKWD w Katyniu - uważany jest wciąż za człowieka z klasą ..

W kraju gdzie prezydentem zostaje człowiek - Bronisław Komorowski - który głosował przeciwko rozwiązaniu WSI - czyli sowieckiej agentury ...

W kraju gdzie sądy są niezależne od sprawiedliwości , przyzwoitości , zdrowego rozsądku...

Manipulator zarzuca mi manipulację ? Łapaj złodzieja jak mam pełne kieszenie "fantów" ??? Oj nie ładnie....

Ktoś gdzieś użył słowa bohater ? Nie..... Uważasz go za bohatera (jako jedyny tak o nim napisałeś) - rozwiń myśl - bo ja jej nie rozumiem...

Powinienem był napisać bohater w cudzysłowie, bo faktycznie tak nie napisałeś, ale taki był w moim odbiorze wydźwięk Twojej wypowiedzi.

Ja go za żadnego bohatera nie uważam - odnosiłem się natomiast do martyrologicznego rysu który Ty mu przypisałeś wklejając go w wątku o pogromach polskiej ludności w czasie II wojny światowej. I to nie jest manipulacja z mojej strony, co najwyżej uzasadniona interpretacja Twojej wypowiedzi.

A to to to kolega pożyczył chyba z partyjnego szkolenia. Rozumiem iż jak Onet napisze że dzisiaj słońce nad Polską zachodzi o 19:53 to będzie to kłamstwo bo..... to Onet napisał ??? No i Onet to nie: Gazeta Wyborcza, pani Olejnik, Rzeczypospolita, Tomasz Lis, itd. Hmmm co jest bardziej opiniotwórcze, w/w tytuły i nazwiska, czy Onet - zostawiam ocenie czytających.

Napisałem partyjnego szkolenia, bo mimo iż nie przepadam za Kaczyńskim i PIS-em bo tą metodę od lat stosuje PO - "...to musi być bzdura, bo powiedział to Kaczyński...."

Partyjnego szkolenia, powiadasz... Przykre jak w PL wszystko z polityką się kojarzy. Jesteście tak na siebie zaszczuci, że wszystkiemu - nieważne, że niekonsekwentnie i chaotycznie - przypinacie łatkę polityczną: albo PIS, albo PO, albo Palikot... Porażka.

Nie napisałem nic odnośnie oceny wiarygodności Onetu, GW, etc. Odniosłem się tylko do wcześniejszych wpisów w tym wątku, m.in. Twoich o tym jak to media manipulują ludźmi, nie przekazuja rzetelnych informacji o historii, etc. Ale aby to przeczytać i zrozumieć trzeba czytać bez jadu i agresji politycznej, jakiej Ty dałeś wyraz.

Szczerze to się nadaje na Trybunał Stanu. Czy nikt nie zrobi z tym porządku.W jakim my kraju żyjemy?

Tak, karajmy dziecko za to kim był ojciec.

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda - nie no w porządku jest że w sprawach Polski - oddajemy głos w ręce ukraińca dumnego z taty co służył w zbrodniczej UPA .

tak przy okazji- syn ma odpowiadać za grzechy ojca? nie może być z niego dumny? przecież ważne jest co on robi dzisiaj, jak się zachowuje. to tak, jak dzisiejszych Niemców utożsamiać z ich dziadkami czy ojcami.

Shane - sycz jest dumny z tatusia który był w UPA !!!! Jeśli o dla ciebie OK - to doedukuj się czym była UPA i co zrobiła na Wołyniu ...

zresztą sam sycz - należy do ugrupowania które prowadzi demontaż Polski .

...ma odpowiadać za grzechy ojca? nie może być z niego dumny?

Możesz tę zależność wytłumaczyć w przypadku choćby Gudrun Burwitz czy Katrin Himmler

romekjagoda - nie no w porządku jest że w sprawach Polski - oddajemy głos w ręce ukraińca dumnego z taty co służył w zbrodniczej UPA .

Czytaj ze zrozumieniem, nie z zacietrzewieniem. To, że został wybrany to osobna sprawa - tak na marginesie, to ludzie go wybrali. ja nie wypowiadałem się na temat, czy ten poseł zasługuje, czy nie, czy to jest moralne, czy nie - odpowiadałem tylko na wezwanie do postawienia go przed Trybunałem Stanu, bo nie widzę jak by to się miało odbyć.

Ewentualne dalsze zarzuty pod moim adresem chciałbym uciąć od razu - mój dziadek walczył z UPA, czasami opowiadał o tych okropieństwach. Swoje wiem, pamięć o tym zachowuję. Nie jestem też za żadną poprawnościa polityczną. Ale jestem poważny i jak ktoś będzie nawoływał, by dziecko odpowiadało za czyny ojca albo było dyskryminowane ze względu na swojego dziadka (np. w Wehrmachcie) to nie będę siedział cicho, bo to jest absurd. I tylko tyle.

Shane - sycz jest dumny z tatusia który był w UPA !!!!

I na tej podstawie postawisz go przed Trybunałem Stanu?

Powrót po dłuższej przerwie...

Powinienem był napisać bohater w cudzysłowie, bo faktycznie tak nie napisałeś, ale taki był w moim odbiorze wydźwięk Twojej wypowiedzi.

Cóż mam ta przewagę np. nad Adamem Mickiewiczem iż mogę się bronić przed dyktandem pod tytułem co autor chciał powiedzieć.

Otóż powinieneś napisać w cudzysłowie, bo bez niego wyszło iż chciałeś mi dokopać, złapałem za rączkę - nie wyszło.

Wątek wkleiłem, bo nic a nic się nie zmieniło (moim zdaniem) w podejściu władz. Czy sprawa dotyczy 1 człowieka pobitego, czy 100 tys. zamordowanych ze zwyrodniałym okrucieństwem. Cały czas jest to samo - biją, nas, zabijają - my jesteśmy winni, my mamy przepraszać.

I tylko taki był wydźwięk - i znowu muszę napisać żeby inny romek nie chciał mnie wkręcić. Można i należy pamiętać o zbrodniach niemieckich, ale nie należy strzelać focha na Niemców, Ukraińców, Żydów. Czyli pamięć tak - nawoływanie do nienawiści - nie.

Przykre jak w PL wszystko z polityką się kojarzy

Chciałoby się krzyknąć dorośnij życie to polityka. Stosujesz ją do szefa jak chcesz podwyżkę, żona od Ciebie jak chce nowe futro, czy auto, córa jak chce pojechać pooglądać kangury... A jak można faktów z życia narodu nie rozpatrywać z kontekstem politycznym to już nie zrozumiem. Przecież ta zbrodnia to efekt polityki !!! Nie tylko polskiej, acz też historia między narodami się do niej przyczyniła. Katyń to też efekt polityki - Stalina, ale polityki !!!

esteście tak na siebie zaszczuci,

Nie nie jesteśmy, przynajmniej ja nie. I większość ludzi piszących na bocznicy też nie !!!. Owszem trafiają się ludzie z chorym ego i każdy kto nie z nim jest jego wrogiem. Trafiają się zadymiarze, trolle. Ale większość ludzi pisze zachowując jakiś poziom.

Czytaj ze zrozumieniem, nie z zacietrzewieniem.

Kurcze kolejny Ci podpadł. Widzę że wzorujesz się na stylu wypowiedzi posła Niesiołowskiego.

A i nikt nie chce stawiać przed sądem syna za tatę. Ale jeśli jest prawdą to co tutaj przeczytałem:

Ołeksander Sycz, członek Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów od 1938 roku oraz strzelec w kureniu "Mesnyky" Ukraińskiej Powstańczej Armii został skazany w 1947 roku przez polski sąd na karę śmierci za działalność w UPA, złagodzoną w tym samym roku na karę 15 lat pozbawienia wolności.

To jeśli jego syn, przedstawiciel narodu, poseł rzuca taki tekst:

Jestem dumny, że miałem takiego tatę - podsumował.

A Ty nic niestosownego w tym nie widzisz.

To ja przepraszam, nie rozumiem, nie chcę zrozumieć.

Miłego dnia wszystkim życzę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.