Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy średniotonowiec

tom8848

Rekomendowane odpowiedzi

W materialach Tangbanda wyraznie napisali ze rekomendowany crossover od 800 Hz w gore, w ATC od 380 Hz. Ale koszty TB to 1500 zl (2 x 135$ + 30% podatku i cla + 100$ wysylki) a ATC w wersji Standard to 4000 zl (2x135 funtow + 100 za przesylke z UK).

W obu przypadkach mamy duze srednice. W TB to 14cm, w ATC prawie 17 cm, co w polaczeniu z nawet najmniejszym tweeterem daje zbyt duze wartosci Center-to-Center. I tak patrze na oryginalne ATC SCM50 i np mamy 17 cm + Scan Speak ok. 10,4 cm + przerwa 1 cm, czyli jakies 13,6 mm C-T-C. Stosujac sie do zasady nie przekraczania jednej dlugosci fali crossover powinien byc ponizej 2500Hz, a jest w 3800Hz. Zastanawiam sie, czy nie ma tam problemu z lobingiem i filrowaniem grzebieniowym, o ktoym sie tak czesto wspomina pzy projektowaniu glosnikow. Z kolumn ATC tylko nowe aktywne SCM25 maja tweeter blisko srednicy. No i ATC wprowadzil teraz swoj tweeter SH25-76 o srednicy 76 mm. Jesli kupie tego ATC to nie chce schodzi z tweeteremi powyzej 80mm i przesune cossover do 2700-2800Hz.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

A co powiecie Panowie na srednice Scan Speak 12MU. Bardzo dobre parametry, latwo dostepny i w miare tani. Pomierzony wzdluz i wszerz na blogu Zapha.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Dlaczego tylko do 4-way? 12MU ma lepsza ch-ke on-axis od ATC w granicach 300Hz-3000Hz. Z tego co widze ATC ma wyzsza efektywnosc, zdecydowanie lepsza ch-ke off-axis i znieksztalcenia harmoniczne. Ale te u SS tez sa na b.niskim poziomie. A cena o polowe nizsza i dostepny w Polsce bez dodatkowych kosztow wysylki. Wiadomo, czlowiek ciekawy wiec i tak sprobuje tego ATC, a i pewnie Tangbanda, ale mysle ze poki co ten 12MU bedzie ok. A zaszczedzone pieniadze mozna przeznaczyc na rozbudowe aktywnego systemu.

Ja jestem zadowolony z PHL 1120 6.5” w aplikacji SonusOlivy , może warto go zastosować.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dlaczego tylko do 4-way?

Bo jest za cienki w uszach, żeby grać przy 200 Hz. Zresztą górny skraj pasma też ma przeciętny.

To jest pomiar mojego średniotonowego z dipoli. Czarna linia - "goły", czerwona - filtrowany pojedynczą cewką 0,68 mH. Dzielę obecnie u góry przy 4,6 kHz. Dodam, że głośnik ma 8 cali, a gra w dipolu, więc na charakterystyce jest filtrowanie grzebieniowe (zafalowanie przy 1,2 kHz; mam bardzo długą bramkę), w pudełku byłoby jeszcze lepiej, niż jest na tych wykresach.

• 2 tygodnie później...

Powyzej pewnej kwoty cenowej glosniki reprezentuja podobna jakosc. Roznia sie glownie charakterem grania i zastosowaniem. Najpierw trzeba okreslic co sie chce, a pozniej szukac ;)

• 3 lata później...

Witam! Wątek leciwy, ale chciał bym go odświeżyć, bo mam pewne spostrzeżenia w temacie Morel SCM634. Właśnie użyłem tych głośników w aplikacji "pełnopasmowej" w 14 litrowych monitorach zainspirowanych projektem "Eltim Supreme 614 Solo". Pierwsze wrażenia (podłączenie było "na krótko", bez filtra korekcyjnego) - świetne wokale, mocny bas, ciut nazbyt aktywna góra. Po korekcji pasmo wyrównane, brzmienie bezpośrednie, ale wciąż cywilizowane, ciepłe i niemęczące. Mocny, dynamiczny bas, bez wysiłku schodzący poniżej 40 Hz. Bas nie dudni, nie wlecze się, generalnie jest punktowy, pomimo tego zachowuje krągłość i miękkość. Przy ustawieniu kolumn z dala od ścian brzmienie jest dynamiczne i zrównoważone. Przy dosunięciu do ściany tylnej bas staje się zbyt dosadny. Pomaga wtedy lekkie przytłumienie tunelu basrefleksu. Kolumny jeszcze się docierają, ale już teraz słychać, że moje ML 35XT, RLS Callisto i Ushery 520 wymiękają. Z moimi Adamami HM2 jeszcze bezpośrednio nie porównywałem, ale jest to podobna klasa brzmienia.

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Mój wybór padł na Seasa Excel W18E001 i wybór był świetny. Testowałem także polipropylenowy Seas Excel E0016-08S M15CH001 i także byl bardzo dobry. Prawie nie potrzebował zwrotnicy :) ogólnie bardziej cieszyły mnie średniotonowe excele niż wysokotonowy excel T25CF002.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.