Skocz do zawartości
IGNORED

Przełomowy wzmacniacz w klasie D ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam Audiomatus, nie wiem nawet czy to oryginalne ICEpower.

Swoja drogą można lepiej postarać w wykonaniu, nie było by głupich komentarzy na norweskiej stronie.

ICEpower to już 2 kroki z tyłu za NCore.

Moje NCore, najlepiej jak dostają cyfrowe volume z DAC.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

<br />To taka zakamuflowana forma "szydery" ... :) <br />

A to co innego.. Juz myslalem , ze chodzi o pole silowe takie jakiego uzywali kosmici w ''Independence Day'' :P

To moim zdaniem jest bardziej istotne anizeli poziom znieksztalcen cyt:

The power devices in a Class D amp are operated as binary switches, that is, fully on or fully off, and in theory, with zero transition time.

NCore to sportowiec, nie panienka. Mocny, dynamiczny i przeźroczysty.

Ma też zaletę/wadę, przenosi to co dostanie, łatwo się modyfikuje przez DAC, pre, itd.

Dodam że działa analogowo, to tylko modulacja.

Od dłuższego czasu słucham na wzmacniaczu w klasie D. Mi akurat takie granie jakie ten sprzęt oferuje bardzo przypadło do gustu. Niesamowita szybkość co przenosi się na rozdzielczość i to bez braków w barwach czy nasyceniu. Mam wzmak na IcePower po delikatnych modyfikacjach ale od dawna interesuje mnie ten NCore i to też może być super granie. Tak jak napisałeś lasmas przenosi to co dostaje i całym problemem jest to, że cały tor musi być super dopracowany aby grało to bardzo dobrze a najważniejsze jest tu bardzo dobre źródło, które musi być i gładkie i nie mieć problemów z nasyceniem a jednocześnie być bardzo szybkie aby wzmacniacz pokazał swoje zalety w pełni.

Swoją drogą dlaczego nagle tak głośno się zrobiło o panu Wattsie i firmie Chord? Bo mają ładne obudowy? A może firma szuka dystrybutora?

Dostałem DACa w gratisie za zrobienie pozytywnego PRu ;) A jak się znajdzie dystrybutor to dostane tego droższego ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam,

Właśnie jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza i to dokładnie w klasie D. Zależy mi na dużej mocy (małych rozmiarach i niskich rachunkach za prąd) zdolnej do wysterowania dość trudnych głośników jakimi są Magnepan 1.7. Po lekturze tego wątku rozważam nawet konstrukcję DIY na bazie modułów Hypex NCore C400. Jestem ciekaw ich brzmienia. Czy ktoś już dokonywał ich porównania ze wzmacniaczami znanych i cenionych firm?

Pozdrawiam

Dostałem DACa w gratisie za zrobienie pozytywnego PRu ;) A jak się znajdzie dystrybutor to dostane tego droższego ;)

Ja za czarny PR dostanę lepszy od konkurencji. Ten Dac gra do dupy, nie kupujcie go. Kupcie Zagrę lub Lampizatora! :)

Zagra ... to dopiero zagra :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

nie jestem pewny co do tego ale wydaje mi się że gdzieś czytałem że hypex ma już coś lepszego niż NCore i niedługo ma być dostępne ( miało być i się opóźnia - jakoś tak )

Wszystko zależy od ceny.

Inaczej przez cały wzmacniacz musiały by iść kable sygnałowe i głośnikowe. Wybrane rozwiązanie jest właśnie optymalne.

Całkowicie trafne spostrzeżenie. Największe znaczenie dla minimalizacji zakłóceń i co za tym idzie maksymalizacji dynamiki ma długość połączeń i pole powierzchni obwodów wejściowych. Znacznie lepiej ograniczyć wnikanie zakłóceń do układu na wejściu niż potem walczyć z nimi filtrowaniem, co rzadko przynosi całkowity sukces. Ograniczaniu podatności układu na zakłócenia służy także minimalizacja długości i powierzchni obwodów wyjściowych. Biorąc powyższe po uwagę znacznie lepiej jest powiększyć długość przewodów zasilających niż powiększać długość i powierzchnie układów wejściowych i wyjściowych. Jeżeli przewody zasilające są ze sobą splecione to ich wpływ na pracę wzmacniacza jest niemierzalny.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

Audiomatus.

Nie znam Audiomatus, nie wiem nawet czy to oryginalne ICEpower.

Swoja drogą można lepiej postarać w wykonaniu, nie było by głupich komentarzy na norweskiej stronie.

ICEpower to już 2 kroki z tyłu za NCore.

Moje NCore, najlepiej jak dostają cyfrowe volume z DAC.

Pragnę zapewnić, że to jak najbardziej oryginalne Icepower. Czy spotkał się Pan z jakimiś podróbkami? Audiomatus był trzecią na świecie firmą wytwarzającą wzmacniacze na tych modułach. Pierwsze nasze monobloki sprzedaliśmy jesienią 2004 roku. Cały czas zaopatrujemy się w moduły Icepower u ich producenta.

Czy mógłbym prosić o linka do strony z tymi "głupimi komentarzami"? Jeżeli dobrze pamiętam, to mieliśmy tylko jednego Klienta z Norwegii i był z naszego AS500 ogromnie zadowolony.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

Audiomatus.

<br />Czy mógłbym prosić o linka do strony z tymi "głupimi komentarzami"? <br />

Sorry, pewnie pomyliłem z innym podobnym sprzętem. Zasugerowałem się podobnym obrazkiem.

<br />miało być i się opóźnia - jakoś tak <br />

a to czasem nie nowy DAC

nie jestem pewny co do tego ale wydaje mi się że gdzieś czytałem że hypex ma już coś lepszego niż NCore i niedługo ma być dostępne ( miało być i się opóźnia - jakoś tak )

Od NC400 ? Chyba tylko model 1200. Niestety sprzedaja tylko producentom (jak kiedyś ICEpowery).

Gotowe wzmaki na module 1200 kosztują pod $10k. Sporo.

Jeżeli przewody zasilające są ze sobą splecione to ich wpływ na pracę wzmacniacza jest niemierzalny

Podważasz sens kupna sieciówek za więcej niż 15 zł i taka cisza? :)

Czepiacie się, oczywiście że zakłócenia są minimalne nic nie brumi w głośnikach inne aspekty sieciówek znamy i może być zarówno lepiej jak i gorzej po ich zastosowaniu.

Raczej bym pilnował żeby dostarczały dużo prądu a nie skupiały się na filtrowaniu kosztem odpowiedzi impulsowej wzmacniacza.

Przykładowo na listwie Furutecha dynamika potrafi być zdławiona a na lampowych wzmakach tego nie odczuwamy.

Tak ze polecam grube solidnej firmy przewody (nie do kompa) wpięte bezpośrednio w gniazdka w ścianie! Sieciówki i owszem poprawiają w takim systemie z klasą D ale jak np podpięty jest nimi DAC czy napęd i to polecam!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Właśnie jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza i to dokładnie w klasie D. Zależy mi na dużej mocy (małych rozmiarach i niskich rachunkach za prąd) zdolnej do wysterowania dość trudnych głośników jakimi są Magnepan 1.7.

Podobno Calyx CTI dobrze gra z Magnepanami ...

Wcześniejsze wcielenia klasy D w połączeniu z Magies raczej nie powalały na kolana ... ale technika idzie do przodu i teraz może najnowsze konstrukcje w klasie D już zagrają na odpowiednim poziomie.

Ja jestem tradycjonalistą i z Magnepanami widzę raczej mocne (>250W) tradycyjne tranzystory (najlepiej z pre lampowym). Ale nie przeciętne chińczyki !!!

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

znacznie lepiej jest powiększyć długość przewodów zasilających niż powiększać długość i powierzchnie układów wejściowych i wyjściowych.

Ale to nie stoi w sprzeczności z tym, że włącznik w tym modelu lepiej byłoby zaprojektować z drugiej strony .

A może to tylko pomyłka przy zaginaniu - zamiast do wewnątrz, zagięto " na zewnątrz" :)

nie - nie chodzi o NC1200 ( który nawet według samego hypex'a wcale w niczym nie jest lepszy od NC400 tylko ma po prostu więcej mocy ) - miało być coś nowszego - możesz wysłać zapytanie do producenta jak Cię to interesuje

Ale to nie stoi w sprzeczności z tym, że włącznik w tym modelu lepiej byłoby zaprojektować z drugiej strony .

A może to tylko pomyłka przy zaginaniu - zamiast do wewnątrz, zagięto " na zewnątrz" :)

Nie ma żadnej pomyłki, nic nie stało się przypadkiem. W czasie konstruowania urządzeń zawsze badamy różne konfiguracje wejść, wyjść i zasilania i wybieramy najlepszą. Metodę tą zastosowaliśmy konstruując preamp TP 01 i uzyskaliśmy znakomite wyniki. Odstęp od szumów i zakłóceń tego przedwzmacniacza jest z jednym z najlepszych na świecie w kategorii liniowych preampów lampowych. Wyłącznik sieciowy i gniazdo sieciowe zostały maksymalnie oddalone od układów wejściowych. Taka konfiguracja zapewnia prawie zawsze najlepsze wyniki. W takiej też kolejności rozmieszczone są obwody na wszystkich modułach Icepower: 1) wejścia, 2) wyjścia, 3) zasilanie sieciowe.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

Audiomatus.

Dodam jeszcze, że we wszystkich naszych wzmacniaczach trzymamy się tej zasady z doskonałymi wynikami. Nic nie stało się przypadkiem, lub przez pomyłkę :-).

<br />W czasie konstruowania urządzeń zawsze badamy różne konfiguracje wejść, wyjść i zasilania i wybieramy najlepszą.<br />

Naprawde zastanawiam sie jakiego sprzetu uzywacie do testow i pomiarow skoro ta akurat konkretnie konstrukcja ze zdjecia wadzi i koli wyraznie po oczach puszczonym pradem przemiennym do wlacznika ''okrazajac'' niemal 60% plyty glownej oddalonej o pare centymetrow od przewodow. Naprawde nie mam pojecia jak to akurat rozwiazanie ma wplywac na dobroc tego ukladu. Wedlug mnie dajac wlacznik z tylu da lepsze efekty i tyle.

Naprawde zastanawiam sie jakiego sprzetu uzywacie do testow i pomiarow skoro ta akurat konkretnie konstrukcja ze zdjecia wadzi i koli wyraznie po oczach puszczonym pradem przemiennym do wlacznika ''okrazajac'' niemal 60% plyty glownej oddalonej o centymetr od przewodow. Naprawde nie mam pojecia jak to akurat rozwiazanie ma wplywac na dobroc tego ukladu. Wedlug mnie dajac wlacznik z tylu da lepsze efekty i tyle.

Kolego we wzmacniaczach klasy D są istotniejsze inne problemy niż zakłócenia od tego kabelka; naprawdę!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

<br />Kolego we wzmacniaczach klasy D są istotniejsze inne problemy niż zakłócenia od tego kabelka; naprawdę! <br />

Uwazam, ze jesli juz sie cos projektuje to trzeba robic to dobrze. Kazdy parametr jest wazny. Co z tego ze sparujecie klucze co do milionowego miejsca po przecinku ulamku procenta czy zastosujecie jakies mega rozbudowane i skomplikowane modulacje czy jakies mega drogie elementy bierne w filtrach? Skoro juz na pierwszej prostej widac bledy to kto to kupi? Zastanawiam sie czy Wasza konstrukcja lepiej zagra od na przyklad tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A slyszeliscie moze o tym cudzie?:

Ukryta Zawartość

PS. Prosze nie myslec, ze sie czepiam. Absolutnie nie mam takiego zamiaru, wrecz przeciwnie chetnie poslucham dlaczego przewody zasilajace okrazaja plyty glowne w Waszych konstrukcjach?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważ, że dzięki takiemu rozprowadzeniu, kable zasilające, są maksymalnie oddalone od układów sygnałowych (niskoprądowych).

Poza tym konstruktor musiał wziąć pod uwagę, topologie gotowej płytki, która jest rozwiązana tak a nie inaczej.

Dając wyłącznik z tyłu, i tak niezbyt dobrym rozwiązaniem byłoby prowadzenie tego kabla w inny sposób.

Poza tym wyłącznik z przodu jest wygodniejszy dla użytkownika. Moim skromnym zdaniem oczywiście.

Zresztą jak widzę, w galerii to wyłącznik jest z tyłu, ale to nie ma znaczenia jeżeli chodzi o poprowadzenie kabli.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.