Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki materiał pochłaniający częstotliwości powyżej 2kHz?

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę kolegów obeznanych w akustyce o pomoc w doborze materiału tłumiącego wysokie częstotliwości.

Opis problemu:

- pomieszczenie 24 m kw, zaadaptowane akustycznie.

- pomieszczenie, jak i same głośniki są dość żywe w rejonie powyżej 2kHz.

Chciałbym na bocznej ścianie umieścić grafiki wydrukowane na płótnie naciągniętym na ramie o grubości 4 cm.

Łączna powierzchnia wydruków to ok 2 m kw.

Do wnętrza ramy chciałbym włożyć jakiś materiał tłumiący, który będzie działał szczególnie efektywnie w rejonie 2-8kHz, ale jednocześnie nie będzie miał dużego pochłaniania poniżej 2kHz.

Wolałbym aby w miarę możliwości był to materiał inny niż wełna mineralna (ze względów zdrowotnych).

Materiał powinien być na tyle zwarty, żeby dało się go zastosować wewnątrz ramy z płótnem i być nie grubszy niż 3-4 cm.

Czy możecie coś doradzić?

Poniżej charakterystyka głośników zdjęta w pomieszczeniu przy pomocy sygnałów sinusoidalnych (-10dB).

Przy całej ułomności tej metody daje ona jakiś pogląd, zbieżny z wrażeniami "na ucho".

Dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poniżej charakterystyka głośników zdjęta w pomieszczeniu przy pomocy sygnałów sinusoidalnych (-10dB).

Przy całej ułomności tej metody daje ona jakiś pogląd, zbieżny z wrażeniami "na ucho".

Skoro jesteś wstanie zrobić pomiar, to instalacja REW nie powinna być problemem. Wtedy mamy dużo większy wachlarz.

Łatwiej będzie ocenić ewentualny powód takiego stanu rzeczy. Bo obecnie bardzo dziwnie wygląda ten pomiar. Pytanie na ile przedstawiona przez Ciebie charakterystyka ma coś wspólnego z rzeczywistością. No i na ile jest to pomieszczenie a na ile kolumny?

Osobiście rozpoczął bym całą przygodę od rzetelnego pomiaru.

A czy przy pomocy miernika RadioShack SPL meter jestem w stanie w ogóle wykonać jakiekolwiek miarodajne pomiary?

BTW. Co to jest ten REW? Jakiś software?

1. W pomieszczeniu 24mkw pochłaniacz o powierzchni 2mkw nie pochłonie 2kHz na -5dB i 5-9kHz na -12dB. Po prostu za mała powierzchnia pochłaniacza.

2. Gąbka piramidka pochłonie to pasmo tylko jakby mała z 10cm grubości i wysoką gęstość.

3. Jeśli cokolwiek zasłonisz wydrukiem na płótnie Canvas czy jakimkolwiek innym nadającym się do zadrukowania to będzie ono działało jak rezonator. Spodziewaj się pochłaniania przy 80Hz i wielokrotnościach. A wysokie częstotliwości będą odbijane, a nie pochłaniane, bo to płótno jest bardzo mocno zbite i powleczone jakimś białym specyfikiem chłonącym farbę.

4. REW = Room EQ Wizard. Za pomocą RadioShacka możesz zrobić pomiar. Co i jak w wątku: "Amatorskie zestawy pomiarowe wykorzystywane w adaptacjach akustycznych"

5. Pochłaniacz o zadanych parametrach mogę wykonać, tylko zamiast wydruku będzie jednolity materiał lub drewno.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dziękuję Panowie za odpowiedzi.

Wygląda na to, że z obrazka płóciennego nie zrobimy pochłaniacza HF. Z drugiej strony w tych miejscach mogę pójść już jedynie w elementy dekoracyjne.

Co do samej charakterystki to faktycznie trzeba sprawdzić, na ile ona jest dobrze zdjęta. Zainstaluję rego REWa i pobawię się niem trochę.

Na przykład dół na 40 Hz mnie dobija. Nie wiem, co z tym zrobić. Czy to możliwe aby tak się objawiał punkt strojenia otworu bass refleks?

Po włączeniu przebiegów sinusoidalnych nagle przy 40 Hz z głośników zaczyna wydobywać się dźwięk znacznie cichszy niż przy sąsiednich częstotliwościach.

Nie chce mi się wierzyć, że to tylko pomieszczenie tak kasuje 40 Hz.

Na przykład dół na 40 Hz mnie dobija

Coś mam wrażenie, że górka na 80 Hz powinna bardziej :P.

Czy to możliwe aby tak się objawiał punkt strojenia otworu bass refleks?

Raczej jest to wypadkowa wymiarów pomieszczenia :)

Nie chce mi się wierzyć, że to tylko pomieszczenie tak kasuje 40 Hz.

Oj tam kasuje, wszystko da się zrobić . Ale powiem Ci że ten pomiar nie wygląda za dobrze. Dodatkowo nie ma opcji by to tak wyglądało przy jakiejkolwiek poprawnej adaptacji.

Po instalacji REW zrobię nowe pomiary, z obecną adaptacją akustyczną i po wyniesieniu dotychczasowych ustrojów.

Obecne ustroje robiła mi firma Audile (Krzysztof Pajor) i robił pomiary profesjonalnym sprzętem. Na ucho też była spora poprawa. Zobaczymy jak to wyjdzie na nowych pomiarach.

Patrzę że Pan Pajor powinien się znać na rzeczy (z tego co wyczytałem). Widzę że Elberoth też ma projektowane pomieszczenie przez niego (z tego co pamiętam jesteście kolegami). Sądzę że robiąc pomiary nierzetelnie, możesz zrobić Panu Krzysztofowi małą antyreklamę (pewnie niechcący). Puki co, nie ma co oceniać twojej adaptacji akustycznej, w końcu to Pan Krzysztof był na miejscu.

Generalnie jak zaczniesz robić pomiary, to wnosząc kolejne elementy adaptacji będziesz widział co się zmienia. Idąc krok dalej będziesz mógł się zastanowić czy można coś i w jaki sposób poprawić. Myślę że nie ma co targać szat, skoro sam stwierdziłeś że po adaptacji było lepiej. Pytanie czy można jeszcze lepiej i na ile?

Arczi, nie jest moją intencją robienie jakiejkolwiek antyreklamy p. Pajorowi.

Poniżej pomiary wykonane przez niego - żółta linia - pokój przed adaptacją, czerwona linia - pokój po adaptacji. Tyle tylko, że pomiary były robione przy zupełnie innych głośnikach. Wtedy były to monitory, teraz są dze podłogówki.

Pewne tendencje jak dziura na 40Hz i podbicie na 80 Hz powtarzają się również w moim amatorskim pomiarze.

Chodzi o to czy można lepiej i w jaki sposób. Duże modyfikacje pomieszczenia (ustroje wielkopowierzchniowe, nachylanie ścian) nie są możliwe. Do dyspozycji jest praktycznie tylko sufi i trochę ścian.

Ukryta Zawartość

post-529-0-82433100-1375711549_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra, ale konkretnie jakie ustroje masz zrobione?

Jakieś rezonatory helmholtza, panelowe itd? Półwalce, dyfuzory jakieś elementy rozpraszające? No i kwestia pochłaniania co jak i ile.

Zdaję sobie sprawę że jest to pomieszczenie użytkowe z odsłuchowym, pytanie w jakim stopniu masz ten temat ogarnięty?

Adaptacja akustyczna zrobiona jest w oparciu o:

- pokrycie ścian bocznych i tylnej Alcantarą naklejoną na sklejce 4mm,

- ściana frontowa to nieregularne wytłoczki gipsowe imitujące naturalny kamień,

- podłoga częściowo przykryta włochatym dywanem,

Ustroje (łącznie 22 sztuki) to Acustic Control System serii E - dostępne w Audile i Grobel Audio.

W sumie 8 walców absorbcyjno/dyfuzyjnych i 14 półwalców na ścianach bocznych i tylnej.

Niezależnie jak wyjdą nowe pomiary to jest dziura na 40 Hz i górka na ok 85 Hz.

Niezależnie jak wyjdą nowe pomiary to jest dziura na 40 Hz i górka na ok 85 Hz.
Jak możesz to zmieniaj ustawienie kolumn i rób pomiary. To najtańsza i najmniej inwazyjna metoda na zmniejszenie amplitudy charakterystyki niskich częstotliwości.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.