Skocz do zawartości
IGNORED

stabilność na granitowych podstawach

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar sprawić sobie granitowe podstawy pod kolumny. Przejrzałem archiwum i mam parę pytań:

Moje kolumny mają 236x306 mm, podstawy muszą być większe, czy +2,5 albo +3 cm z każdej strony wystarczy? np. 29x36 cm?

Drugie pytanie - jeśli mam kolumny na kolcach i postawię je na granicie, czy nie ma ryzyka upadku kolumn? Np. jeśli ktoś pchnie kolumnę - czy nie "zjedzie" ona z granitu?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Niemniej jednak warto zrobic troche wiekszy margines. Powody sa co najmniej 2: po pierwsze wieksza powierzchnia cokołu zwiekszy jego wage (im ciezej tym stabilniej), a po drugie cokoły robi sie na dluzej niz jedna generacje systemu. Jezeli benda skrojone "na miare" istnieje spore ryzyko, ze po zmianie kolumn na troche wieksze bedzie trzeba zamawiac tez nowe cokoły.

• Redaktorzy

oprócz tego warto pod kolce zastosować metalowe pokładki ( czasem sprzedawane razem z kolcami) i te podkładki przykleić do kamienych płyt.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>gonarek przypuszczam że na dzień dzisiejszy kolega krzysiek nie jest w stanie przewidzieć jakie będzie miał kolumny za rok może dwa , więc może lepiej zrobić cokoły na wymiar i ewentualnie przy sprzedaży starych kolumn dorzucić cokoły pasujące do nich .

Ja tam mam calkiem inne zdanie. Najlepiej zrob sobie taka sama podstawe gorna jak kolumna. Powierzchnia dolna kolumn jest na tyle spora ze kolumny powinny spokojnie stac. 2- 3 cm wiecej bedzie tylko szpecic cala konstrukcje. Wiem co mowie bo sam robie podstawki pod kolumny i nigdy podstawa gorna nie przekracza powierzchni dolnej kolumny. Co to tekstu typu: zob wieksze o dwa- trzy centymetry to bedzie to wiecej wazylo i bedzie stabilniejsze to nawet nie sluchaj takich bzdur. Bo te dwa trzy cm dadza ci moze ze dwa kilo wiecej ktore i tak nie bedzie mialo wiekszego znaczenia. Odezwij sie do mnie na priv, najlepiej na GG 1470977 to pogadamy o tych podstawkach...

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam robiłem sam niedawno cokoły granitowe pod podłogówki więc podzielę się moimi doswiadczeniami ja zastosowałem wymiar troszkę większy niż wymiar podstawy kolumn i uważam że wygląda to u mnie bardzo estetycznie wymiar moich płytek to 30x35 a kolumn 28x32 ale z dodawaniem tych centymetrów to bym nie przesadzał grubość kamienia to 3 cm mozna zastosować i 5cm ale trzeba uważać żeby nie zakłócić proporcji u mnie wygląda to tak załączam fotki

[obrazekLUKASZ-159663_1.jpg] [obrazekLUKASZ-159663_2.jpg]

post-713-100003794 1170258454_thumb.jpg

post-713-100003795 1170258453_thumb.jpg

WITAM

JA MAM ZAMIAR SPRAWIĆ SOBIE GRANITOWE COKOŁY KPOD KOLUMNY, ALE BĘDĄ ONE WIĘKSZE OD PODSTAWY GŁOŚNIKA O OKOŁO 5 CM NA STRONE. JEST TO SPOWODOWANE MAŁYM DZIECKIEM (TRDNIEJ BĘDZIE JE PRZEWRÓCIĆ)

Krzysiek: to jeszcze zalezy - jesli to wszystko ma stac na grubej wykladzinie dywanowej, a kolumny maja +/- metr wysokosci to mogą sie chwiac po normalnym dotknięciu -> jesli podstawy beda tylko o 3cm wieksze i beda z cienkiej plyty (2~3cm). Jesli podloze jest twarde (panele drewn, wykł. PCV) wtedy nie ma problemu.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.