Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Lumin ma dystrybucję u nas? Pewnie nie?

Sprzęt wygląda porządnie, ma oddzielne zasilanie, obudowa w jednym bloku aluminium, ma wyjście BNC i HDMI,

i detal 25000zł. Poza tym czyta pliki DSD co teraz nie jest często używane ale kto wie co będzie za kilka lat.

Niestety nie ma dystrybucji, jednak po cichu liczę, że ktoś w końcu się na niego skusi w PL i będzie okazja posłuchania.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Poza tym czyta pliki DSD co teraz nie jest często używane ale kto wie co będzie za kilka lat.

Ja tez zwracam na to uwagę, np. dziś dostałem oferte z Jplay'a na plyte Patricii Barber w DSD , zajmuje ok 2 GB. W20 gra natywne DSD , docelowo pewno skończy się um nie na Vivaldim, który tez je gra i wtedy naped sacd nie będzie w ogole potrzebny. Moim zdaniem na dziś serwer i DAC powinny mieć te opcje w hiendzie.

Konto w trakcie usuwania

Charles Kim , szef sprzedaży i marketingu z TV Logic ( producent Aurendera ) szeroko omawia konstrukcje W20 :

Czyli plyta glowna komputera nie jest zasilana z akumulatorow tylko z przetwornicy - kabel zasilajacy raczej wiec bedzie slychac

Dysk SSD uczestniczy w buforowoaniu danych z tego co sie orientuje Jplay robi to tylko z duzo szybszego RAM-u ( co jest wyjatkowo istotne sonicznie)

Ta tajemnicza skrzyneczka do USB zaekranowana to bufor danych - niestety nie jest to szczyt mozliwosci.

Aurender W20 to nie jest przelom poprawili kilka rzeczy raczej kosmetycznie, oczywiscie bedzie to slychac. Mysle ze komputery robione domowym sposobem za te pieniadze sa kilku krotnie razy lepsze.

Prosimy zatem o egzemplarz do testow, mysle , ze da się namowic którego z recenzentow audio do obiektywnej analizy i porównania. A potem - swiat stoi otworem:)

Konto w trakcie usuwania

Prosimy zatem o egzmplarz do testow.

Stwierdzam tylko suche fakty i porownuje co robia chlopaki montujac swoje serwery DIY w tych pieniadzach, wynika z tego ze stosuja znacznie lepsze technologie.

No to poki co tylko domniemania i przypuszczenia.

Nie, to sa kolejne fakty konstrukcyjne ktore zaczynaja wiele mowic.

Nie mowie ze Aurender jest zly, uwazam tylko ze cena jest z kosmosu jak za takie urzadzenie. Ale tak jak juz pisalem sa monopolistami na rynku i wykorzystuja to jaskrawie.

to zrob im kolego konkurencje, zaoferuj produkt d. tanszy, d. lepszy, i na pewno odniesiesz sukces

pare testow w ktorych twoj produkt wypadnie lepiej i na samym forum znajdziesz wielu nabywcow

i Ty zarobisz i inni beda happy

and the world is yours or your oyster

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Wrzucam swiadomie offtopa, ale temat jest z tych często dyskutowanych na forach, czyli jak wygląda przyszlosc rynku plyt i plikow.

W dzisiejszej Rezcpospolitej na rozowych biznesowych stronach polecam artykul :

" Rozpedzony rynek muzyki cyfrowej".

Autor omawia trendy rynku muzycznego pisząc ,ze rynek muzyki cyfrowej ( plikow) rozwija się na swiecie dynamicznie, ale jest obarczony ryzykiem piractwa ( co szereg osob na naszym forum podkreslalo ).

Nad Wisla dominacja cd poki co.

Wydaje mi się, ze autor popelnia w tekście blad, pisząc o plytach cd jako zrodlach analogowych ( nie wprost , ale tak wynika z tekstu), poza tym warto przeczytać.

A tu zajawka tego artykulu w necie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Dzięki za wklejenie filmiku. W20 jest nawet bardziej interesujący, niż mi się na pierwszy rzut oka wydawało.

Po pierwsze więc - W20 wykorzystuje customową płytę główną (nie gotowego Intela jak S10), która jest własnym opracowaniem inżynierów Aurendera. Już samo to może być wytłumaczeniem znacznie wyższej ceny, bo koszty opracowania płyty głównej idą na pewno w setki tysięcy dolarów (które potem trzeba amortyzować w produkcie).

Zalet ze stosowania autorskiej płyty głównej jest wiele - od możliwości pozbycia się zbędnych układów graficznych i zbędnych portów (im mniej rozbudowana płyta, tym mniejsza radiacja EMI/RFI) po możliwość stosowania bardziej audiofilskich regulatorów napięcia. Swego czasu na forum Jplaya ktoś snuł rozważania na temat takiej płyty głównej 'for audio', ale pomysł oczywiście upadł ze względu na brak dostępu do technologii i koszta wykonania/projektowania.

Druga interesująca funkcja o której nie wiedziałem, to rozwiązanie zasilania bateryjnego. Zasilacz składa się nie z jednej, a z trzech baterii - jedna zasila płytkę Audio/USB, druga w tym czasie się ładuje, a trzecia działa jako UPS (podtrzymanie bateryjne) dla całego aurendera (a więc także płyty głównej i dysków), co chroni urządzenie w przypadku awarii/odłączenia zasilania. To ostatnie jest niezwykle istotne - odłączenie zasilania serwera plików takiego jak Synology może skutkować całkowitą utratą danych, dlatego producenci zalecają dla bezpieczeństwa stosowanie UPSa. Tu UPSa mamy w standardzie.

Trzecia interesująca rzecz to wyjście USB - w odróżnieniu do S10, gdzie USB było wyprowadzone prosto z płyty głównej, W20 ma specjalne izolowane i buforowane wyjście USB, zasilane z baterii.

Po obejrzeniu tego filmu zmieniam zdanie o cenie W20. Nie jest to oczywiście tanio, ale biorąc pod uwagę potrzebne R&D, a także gdy porównamy same 'bebechy' do jakiegokolwiek przedwzmacniacza lub DACa za 70kzł, to na pewno W20 nie będzie miał się czego wstydzić.

Oczywistym jest, że można zapewne mieć 70% osiągów i 50% funkcjonalności za 5% ceny (kupując zwykłego laptopa), na ale tak to niestety już jest w hi-endzie. Prosta pasywka Khozmo za 1000zł też da 70% osiągów preampu za 70kzł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak Elb, trafiles idealnie w mój pogląd o W20 - stawiam kolejke. Drogo, ale za konkretne, topowe na dziś rozwiązanie.

Jakby miał konkurencje, bylbym pierwszy, który ja odsłucha.

Tez zwrocilem uwagę na te 3 sekcje bateryjnego zasilania, ale Ty uswiadomiles mi , ze to de facto UPS w standardzie.

Jest wiele sprzetow w hiendzie, które maja bardziej szokujące ceny imo.

Konto w trakcie usuwania

Tak trzymaj:)

KOGO?

ZA CO?

ZA ILE?

JAK DŁUGO?

CZYM?

Aurender W20-72000pln..........mnie to nie boli,tylko śmieszy

Za taką kwotę skladam Ci Marslo system,co zmiata sonicznie z powierzchni tego Twojego Aurendera..........dodam,ze też będę grał z plików.

Nie wierzycie-co?

Mogę to udowodnić.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Za taką kwotę skladam Ci Marslo system,co zmiata sonicznie z powierzchni tego Twojego Aurendera..........dodam,ze też będę grał z plików.

Nie wierzycie-co?

Mogę to udowodnić.

Piotrek, nie wiesz czego oczekuje po dźwięku Mariusz.

Nie koniecznie musi to być spójne z tym co się podoba Tobie czy mnie.

Piotrek,

Czy ja gdzies napisalem , ze kupilem W20 za 72 kola? Czy ja sie wczoraj urodzilem ? Co wy kur.... ciagle o cenach.

Wiem , ze umiesz ladnie dobrac klocki, ale ze grasz z plikow to dla mnie nowosc.

Ciesze sie , ze mozesz to zrobic taniej , niz z W20 , ale nie zamierzam Cie pytac za ile.

Jakby co , moje warunki dobrego serwera :

a/ produkt komercyjny, ktory bedzie mozna odsprzedac/wymienic w przyszlosci , nie wchodza w rachube modele warsztatowe

b/ obudowa i wyglad klocka hiendowego, zadnych 5 elementow, gora dwa ( moze byc oddzielne zasilanie)

c/ jakosc dzwieku jak W20

d/ cena nie wyzsza , niz W20

e/ on line support i aktualizacje

Jak bedziecie taki mieli dla mnie do odsluchu to piszcie, jak nie, to dajcie spokoj z tymi cenami.

Masza, chodz idziemy posluchac muzy:)

Konto w trakcie usuwania

Piotrek, nie wiesz czego oczekuje po dźwięku Mariusz.

Nie koniecznie musi to być spójne z tym co się podoba Tobie czy mnie.

Muzyka gra wszędzie jednakowo.

Nie każdy dobrze słyszy....tzn.jednakowo tu tkwi problem-bo uszy mamy różne jak i poczucie rytmu-które służy do przyswajania grania z pradu.

Maslo niech wklei system u siebie i wtedy bedzie uczciwie.

ps.

znam audiofili pełna geba z tego forum co podoba im się siedzenie przy jednej kolumnie-co na takie novum powiecie!!

pozdrowionka z Gwatemali!!

Maciek ,

Eden Atwood, przedtem Czajkowski, wlasnie zaczynam Age Zaryan.

Milo jest:)

Juz z S10 ?

Muzyka gra wszędzie jednakowo.

Nie każdy dobrze słyszy....tzn.jednakowo tu tkwi problem-bo uszy mamy różne jak i poczucie rytmu-które służy do przyswajania grania z pradu.

Maslo niech wklei system u siebie i wtedy bedzie uczciwie.

ps.

znam audiofili pełna geba z tego forum co podoba im się siedzenie przy jednej kolumnie-co na takie novum powiecie!!

pozdrowionka z Gwatemali!!

Moj system masz w szczegolach w o mnie, wkejalem tez zdjecia na forum , dawalem linki do testu ze zdjeciami , poszukaj se:)

Konto w trakcie usuwania

Piotrek,

Czy ja gdzies napisalem , ze kupilem W20 za 72 kola? Czy ja sie wczoraj urodzilem ? Co wy kur.... ciagle o cenach.

Wiem za ile kupiłeś.

Nie-jesteśmy z tego samego roku AD.

Napisz nam lepiej czy warto było pakować tyle forsy w ten server?

Czy okablowanie masz dopracowane na maxa?

Zapraszasz Masze do słuchania?.............ja tam żony sie nie boję i uzywam ustrojów akustycznych ile wlezie.

Nie mam kota ani balkonu ,a kolumny se odsuwam od ściany ile chce.

Ide z kobita posłuchac włoszczyzny!!))

• Użytkownicy+

Jak ja lubię wpisy starego... Są takie wyważone, z dużym dystansem i pokorą do audio. Po roku czasu od zakupu pierwszej lampy, nagle poznajemy znawcę w tej dziedzinie, pouczającego tych, od których się uczył... Po latach pisania o marginalnym wpływie ustrojów akustycznych, dowiadujemy się, że Piotr zmienił zdanie i kupił sobie rozpraszacze, by po kilku m-cach stać się ekspertem. To jednak jest niczym, najlepsze jest wypowiadanie się o sprzętach, które widziało się tylko na obrazkach... Mam nadzieję, że się mylę w tej sprawie i Piotr zna doskonale urządzenie Aurendera W20

Smutne to. Przepraszam, musiałem.

W wiadomym.

Do mnie pijesz?.........nic takiego nie napisze aby Cie obrazić,a Ty juz powyższym wpisem po mnie pojechałeś po swojemu.

Daj mi przycisk)).....albo pozwól pisać prawdę moją-bo Twoja prawda prawda nie jest-dziekuje za przyjacielski dialog.

Odpoczynek....i dalsze spostrzeżenia.

Panie moderatorze i recenzencie w jednym-daj juz spokój idż na piwo-bo zaraz mecz.

A tak swoja drogą 72000 pln to mozna dac za coś sprawdzonego,a nie kupować dla eksperymentu-głośno se myslę tylko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.