Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kogoś tu żal,to tylko Ciebie Stasiop.

Koledzy wypożyczają,słuchają tych wszystkich urządzeń,weryfikują opinie innych,porównują z innymi urządzeniami.

Ty natomiast jedyne co możesz porównać to zdjęcia z internetu ;).No

Nie masz bladego pojęcia jak te wszystkie rzeczy grają,bo nigdy ich nie słyszałeś,to samo było z kolumnami,o których wiedziałeś wszystko,ale ich nie słuchałeś.

Miłego dnia :).

Bez komentarza ;)

Rowniez milego dnia :) i pozdrawiam kolege :)

Stasiop wklej zdjęcie Swojego systemu, chcę zobaczyć te najlepszości.

Wszystko w swoim czasie :)

Propozycja na dziś ( nie do odrzucenia ) - powrot do tematu watku. Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku i proszę o zastosowanie się do mojej propozycji :)

Konto w trakcie usuwania

A z tego co sie orientuje, zeby bylo smieszniej, ;) to jako jedyny tu na forum sluchalem calego setu Vivaldiego w kontrolowanych warynkach i w bardzo dobrym towarzystwie :D

No chyba ze ktos sie nie przyznal ? ;) To raczka w gore, bardzo prosze! :)

cena wyjsciowa W20 to 16 800 euro

Na szczęście Azja podłapała temat i takie urządzenia pojawią się na wielu (dużo niższych) półkach cenowych.

Nie jest to element toru tak krytyczny jak głośniki, DACi , aby ciekawscy nie umieli go "sklonować", czy naśladować.

Porównanie może i dla wielu śmieszne, ale to niszowy dział, który dopiero niedawno został zauważony i się rozwija.

Ciekawe jaka jest "przepaść" pomiędzy urządzeniami za 1 800 pln. vs. 71 800 pln. ? :)

To tylko 40 razy więcej - 70 000 pln. różnicy . :) Nie wiem czy wszystkim byłoby śmiesznie przy porównaniu ...

To nie jest "kij w mrowisko" - to bardziej mało popularna ciekawostka z kubłem zimnej wody na głowy. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te urządzenia z aurenderem nie maja za dużo wspólnego. Aurender to nic innego jak dedykowany komputer z linuxem na pokładzie. Największy minus to brak możliwości rozbudowy i cena. Reszta to plusy.

Te urządzenia z aurenderem nie maja za dużo wspólnego.

Aurender to nic innego jak dedykowany komputer z linuxem na pokładzie.

Tu nie o semantykę chodzi, a o funkcjonalność.

Przeczytaj może raz jeszcze, tym razem do końca. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam nic przeciwko temu urządzeniu, bardzo mi się podoba na pierwszy rzut oka.

Rozumiem, ze muze trzeba zgrywać na karty SD i stamtąd ten grajek sciaga.

Cena atrakcyna, funkcjonalność taka sobie.

Dźwięk - jak posłuchamy to bedzie można wydac opinie.

Nie jestem pewny, czy zalozenie ,ze roznica miedzy cd playerem za 2000 pln a tym za 70 tys pln jest wieksza niz miedzy tym urządzeniem a W20, jest takie oczywiste.

Nalezaloby to zbadac.

Kolejna osoba , która szokuje cena W20. Wszyscy się przyzwyczaili do rozpietosci cen cd playerow od 500 pln do 100.000 pln , Aurender szokuje. Dlaczego - nie mam pojęcia.

Ciekawe czy ten odtwarzacz

Ukryta Zawartość

gra 500 razy gorzej od dzielonego Accu , o tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Tu nie o semantykę chodzi, a o funkcjonalność.

Przeczytaj może raz jeszcze, tym razem do końca. :)

Ukryta Zawartość

popatrz na bebechy i napisz jaka jest różnica

Ukryta Zawartość

Mam go od ponad 2 miesięcy w torze.

Wrazenia z testu przed zakupem opisałem w watku o konwerterach.

Jednym słowem - brac , nie pytac:)

Jakby co , mój będzie do wzięcia pod koniec września , w razie zaintereowania zapraszam na priv.

Jestem na bieżącą z tym wątkiem. Znam Twoją opinie a także Elberotha.

Może Szymon coś jeszce napisze o bada usb?

Nie mam nic przeciwko temu urządzeniu ...

Bardzo mi zaimponowałeś otwartością ... serio - masz kolejkę. :)

popatrz na bebechy i napisz jaka jest różnica

Znajdź 100 różnic tutaj nie zda egzaminu. :)

Niczego nie promuję, chciałbym jedynie zasygnalizować, że powstają urządzenia, które już

niedługo strącą z piedestału takie efemerydy jak AURENDER, bo w gruncie rzeczy to nie

jest magia i wiedza tajemna, a jedynie solidna matematyka, z którą można sobie poradzić (za dużo mniejsze pieniądze) :)

Stasiop wklej zdjęcie Swojego systemu, chcę zobaczyć te najlepszości. I nie denerwuj Elba tym MSB, pisz że gra pięknie a nie sucho:)

Są ludzie którzy nie są mnie w stanie wzruszyć (co najwyżej rozbawić), z jednego, bardzo prostego powodu - nie mają pojęcia o czym piszą. I tak jest w przypadku Stasiop & MSB oraz Stasiop & Vivaldi itd.

Jego 'doświadczenie' z w/w to jeden wielki śmiech na sali.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem nie słuchałem ale kaloryfera też nie chciałbym w tym kolorze co MSB.

Oczywiście rozumiem ciągoty właściciela wynikające z jego innego hobby :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Niczego nie promuję, chciałbym jedynie zasygnalizować, że powstają urządzenia, które już

niedługo strącą z piedestału takie efemerydy jak AURENDER, bo w gruncie rzeczy to nie

jest magia i wiedza tajemna, a jedynie solidna matematyka, z którą można sobie poradzić (za dużo mniejsze pieniądze) :)

Na jakiej podstawie waść wnosi ? Tak się składa że dość uważnie obserwuję rynek hi-fi, od Azji po USA, i na chwilę obecną nie znam żadnego urządzenia, które mogło by konkurować z W20 - tak pod względem jakości dźwięku, jak i zaawansowanej funkcjonalności (wejście na zegar, sterowanie clockiem dCSa itd).

Nie wiem nie słuchałem ale kaloryfera też nie chciałbym w tym kolorze co MSB.

Dlatego właśnie sprzedałem swojego DAC IV Signature w kolorze srebrno niebieskim, i zamówiłem sobie DAC IV Plus Signature + Diamond Power Base w kolorze czarnym :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Aurender to nic innego jak dedykowany komputer z linuxem na pokładzie.

OK - to teraz skonfrontuj to z tym ...

Why HiFi players do not like multi-task operating systems Linux, Windows etc. ?

All the modern operating systems are designed for time-sharing and multi-tasks by implementing process scheduling and interrupt scheduling. In order to access the hardware at the very bottom, all the applications have to queue up under the control of the two level scheduling. Most of the operating systems use 100Hz tick rate so it takes at least 10ms for any programs to get scheduled. Moreover, due to large amount of programs running in the system, the audio interruption normally running in lower priority than network interruption and display/video interruption. All the programs in the scheduling queues are managed by the priority level, programs marked at higher priority level can interrupt the programs at lower priority level anytime even the low priority program is running, whenever there is a call from the higher priority programs, the low priority programs hold and wait as long as the higher priority programs completed. As a result the audio programs produce huge amount of jitters when the operating system holds the audio programs, and let the higher priority level programs such as network and display programs running. This is the major reason that CDP is always far better than PC-HiFi.[/size][/font]

Any digital music player developed under a linux or whatever else multi-tasks operating system should be seen as a mini PC-HiFi.

As you can see a lot of HiFi USB DACs use big memory buffer to cache couple of seconds audio data in the design even with asynchronous USB interface. This fact is the evidence that the designers of those USB DACs do not trust the real time audio data flow handling by the operating system.

A "Waść" nic nie wnosi - "Waść" jedynie sygnalizuje, że transport plików nie jest wiedzą tajemną

i, że produkty typu AURENDER ( jako prekursorzy ) już za chwilę zostaną zmarginelizowane przez

"myśl wschodnią", która poradzi sobie z tym bardzo elastycznie - to nie są komponenty na bazie

uranu 238 lub innych drogocennych minerałów, które ciężko zastąpić. Nie róbmy z igły widły ! :)

A "Waść" nic nie wnosi - "Waść" jedynie sygnalizuje, że transport plików nie jest wiedzą tajemną

i, że produkty typu AURENDER ( jako prekursorzy ) już za chwilę zostaną zmarginelizowane przez

"myśl wschodnią", która poradzi sobie z tym bardzo elastycznie - to nie są komponenty na bazie

uranu 238 lub innych drogocennych minerałów, które ciężko zastąpić. Nie róbmy z igły widły ! :)[/size][/font]

To jak już 'zostaną zmarginalizowane' i będzie cos co przewyższy osiągami, jakościa wykonania i funkcjonalnością W20, to waść się odezwie.

Są ludzie którzy nie są mnie w stanie wzruszyć (co najwyżej rozbawić), z jednego, bardzo prostego powodu - nie mają pojęcia o czym piszą. I tak jest w przypadku Stasiop & MSB

Oni tez nie maja pojecia? ;)

cyt: Personally do not like the MSB - too dry, analytical and uninvolving to my ears and quite a few people I know are of the same mind - but of course I also know of people out there that go ga ga over it so its obviously a personal taste sort of thing.

zrodlo:

Ukryta Zawartość

p.s. Bynajmniej nie musialem sie trudzic aby znalezc pierwszy lepszy wpis na ten temat....jest ich w sieci sporo ;)

Ukryta Zawartość

Trzymam kciuki, żebyśmy mogli za kilkaset dolcow kupić urządzenie na poziomie W20. Jak kolega już sprowadzi je do Polski to chętnie porównam. Limit teoretyzowania na razie się wyczerpał.

cyt: Personally do not like the MSB - too dry, analytical and uninvolving to my ears and quite a few people I know are of the same mind - but of course I also know of people out there that go ga ga over it so its obviously a personal taste sort of thing.

zrodlo:

Ukryta Zawartość

p.s. Bynajmniej nie musialem sie trudzic aby znalezc pierwszy lepszy wpis na ten temat....jest ich w sieci sporo ;)

A to Ci niespodzianka.

Ukryta Zawartość

zrodlo:

Ukryta Zawartość

z calym szacunkiem do kolegi, ale takim quotem kolega tylko potwierdza, ze sam nie slucha, tylko bazuje na opinii for internetowych

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ukryta Zawartość

I można przytoczyć jeszcze więcej ... pytanie tylko po co ?

Ukryta Zawartość

z calym szacunkiem do kolegi, ale takim quotem kolega tylko potwierdza, ze sam nie slucha, tylko bazuje na opinii for internetowych

A co masz szklana kule? ;)

Wyjasnie i powtorze osobom ktore nie czytaly wczesniejszych moich wpisow.

Oba urzadzenia sluchalem - MSB platinium przez okolo 0.5h na AS2012 z czego 20 minut z wlasnych plyt....wiecej juz nie chcialem tego sluchac-wnioski byly oczywiste wyprany dzwiek z Muzyki i emocji, mowiac delikatnie i oglednie

Set-u Vivaldiego sluchalem pod Londynem w bardzo dobrych warunkach i na bardzo dobrym sprzecie okablowaniu okolo 4h na rowniez tych samych nagraniach i innych - to jest zupelnie inny dzwiek anizeli MSB Platinium, bardzo muzykalny, emocjonalne zaangazowany hiper rozdzielczy ale nie sztucznie jak MSB tylko naturalnie, wchodzi sie do akustyki koncertu czy tez sali w ktorej to bylo nagrywane, Dzien wczesniej bylem 4 dni na festivalu, roznych swiatowych gwiazd jazzowych pod Brighton, impreza nazywala sie Love Supreme. Mialem wiec dobre porownanie chyba najlepsze z mozliwych. Vivaldi zagral bardzo podobnie do tego co mozna bylo uslyszec na tym wlasnie koncercie. Poprostu zywa prawdziwa MUZYKA.

MSB Platinium to zaprzeczenie muzykalnosci i odbioru takiej wlasnie zywej muzyki. Ale jesli sie komus taki dzwiek podoba to oczywiscie jego wybor.Kazdy ma inny gust - to oczywiste.

pozdrawiam StasioP

Przypuszczam, że podobnie będzie z MSB. Od kilku lat mają DAC IV i czas na DAC V.

Nie zdziwiłbym się gdyby w 2014r była premiera MSB DAC V.

Sly30 umówmy się, że piszemy tylko o rzeczach, o których mamy jakieś pojęcie - inaczej stajesz się konkurencją dla kolegi Stasiop i swoja własną karykaturą.

Dla twojej informacji, seria przetworników DAC IV zastała zaprezentowana pod koniec 2010 roku, a więc niecałe 3 lata temu. Dla porównania dCS Scarlatti, jest produkowany już od 8 lat.

Co więcej, w przeciwieństwie do dCSa, w którym możliwe są tylko update'y softu, w DACach MSB można unowocześniać także hardware. Wszystko dzięki modułowej konstrukcji, która pozwala na wymianę poszczególnych części przetwornika. Częścią stałą jest tak naprawdę tylko płyta główna, do której podczepiamy odpowiednie moduły - od nowych wejść, przez nowe przetworniki a na nowych bardziej precyzyjnych zegarach kończąc:

DAC4BoardConfiguration.jpg

Dla przykładu - gdy przetwornik DAC IV wyszedł w 2010 roku, dostępny był tylko moduł (karta) USB 48kHz. Chwilę potem dołączył moduł 192kHz, a obecnie - 384kHz.

usb__.jpg

Analogicznie wyglądała sytuacja z zegarem. Oryginalnie DAC IV wyszedł z nazwijmy to 'standardowymi' zegarami na pokładzie, ale konstruktorzy przewidzieli możliwość podłączenia dodatkowego modułu zegara, rezerwując specjalne miejsce na płycie głównej (na dole zdjęcia). Rok czy dwa lata później, jak zegarowa rewolucja nabrała tempa, po prostu wypuścili odpowiedni moduł z Femto Clockiem, który montuje się we wnętrzu (to czerwone pudełko na dole):

dac4plus_Signature_OpenTop_800.jpg

Tak samo zmieniano filtry cyfrowe, algorytmy upsamplingu, dodano obsługę DSD - wszystko po odpowiedniej korekcie oprogramowania.

Wymieniać można także moduły przetwornika C/A (DAC) i zasilacze - dostępne są trzy poziomy. Wszystko bez konieczności wymiany urządzenia. Ktos kto kupił DAC IV w 2010 roku, może sobie dokupić moduł zegara, wgrać nowe oprogramowanie i już ma najnowszego DAC IV Plus.

Jeżeli jest na świecie jakaś firma, której produkty mogą być choćby częściowo uznane za future proof - to jest to właśnie MSB.

Ukryta Zawartość

I można przytoczyć jeszcze więcej ... pytanie tylko po co ?

Przeciez to oczywiste ze na stronie firmowej beda tylko same zachwyty bo jakby mialo byc inaczej ;)? To tylko dowod na to, ze nie potrafisz przytoczysz nic obiektywnego a pozytywnego chocby z jakiegos forum na temat MSB platinium

Stasio koniecznie chce bywac w wyzszych sferach nie majac ku temu przeslanek.

Wcale nie chce byc w tych sferach wogole mni to nie kreci. Ja kocham Muzyke - to wszystko i lubie by gralo na najwyzszym mozliwym poziomie tak jak koncerty live

Ukryta Zawartość

A co masz szklana kule? ;)

Wyjasnie i powtorze osobom ktore nie czytaly wczesniejszych moich wpisow.

Oba urzadzenia sluchalem - MSB platinium przez okolo 0.5h na AS2012 z czego 20 minut z wlasnych plyt....wiecej juz nie chcialem tego sluchac-wnioski byly oczywiste wyprany dzwiek z Muzyki i emocji, mowiac delikatnie i oglednie

Set-u Vivaldiego sluchalem pod Londynem w bardzo dobrych warunkach i na bardzo dobrym sprzecie okablowaniu okolo 4h na rowniez tych samych nagraniach i innych - to jest zupelnie inny dzwiek anizeli MSB Platinium, bardzo muzykalny, emocjonalne zaangazowany hiper rozdzielczy ale nie sztucznie jak MSB tylko naturalnie, wchodzi sie do akustyki koncertu czy tez sali w ktorej to bylo nagrywane, Dzien wczesniej bylem 4 dni na festivalu, roznych swiatowych gwiazd jazzowych pod Brighton, impreza nazywala sie Love Supreme. Mialem wiec dobre porownanie chyba najlepsze z mozliwych. Vivaldi zagral bardzo podobnie do tego co mozna bylo uslyszec na tym wlasnie koncercie. Poprostu zywa prawdziwa MUZYKA.

MSB Platinium to zaprzeczenie muzykalnosci i odbioru takiej wlasnie zywej muzyki. Ale jesli sie komus taki dzwiek podoba to oczywiscie jego wybor.Kazdy ma inny gust - to oczywiste.

pozdrawiam StasioP

Ja nie słuchałem, ale na tym poziomie 4 h to na jedno wychodzi. Sprzęty od pewnej klasy, trzeba mieć w domu CO NAJMNIEJ przez dwa dni, tak żeby sobie SAMEMU usiąść wieczorem i kilka godzin posłuchać. A nie po 4 godzinach wydawać opinie o najlepszym DAC'u świata. Poważnie Stasiop myślałem, że Ty go mierzyłeś, słuchałeś czyli, że badałeś go przez co najmniej kilka dni.

System gra dobrze, albo nie....

Ja nie słuchałem, ale na tym poziomie 4 h to na jedno wychodzi. Sprzęty od pewnej klasy, trzeba mieć w domu CO NAJMNIEJ przez dwa dni, tak żeby sobie SAMEMU usiąść wieczorem i kilka godzin posłuchać. A nie po 4 godzinach wydawać opinie o najlepszym DAC'u świata.

Wystarczy 15 minut jesli ktos wie jak powinne zagrac takie instrumenty jak skrzypce roznego rodzaju, fortepian, perkusja, wokale.

To że DAC MSB można rozbudowywać i robić upgrade nie znaczy że nie pracują nad nowymi rozwiązaniami i że nie wprowadzą ich za jakiś czas jako DAC V.

3 lata na rynku DAC-ów w obecnych czasach to nie jest mało.

Gdyby za rok wypuścili po 4 latach nowszą generację to wcale bym się nie zdziwił.

Nigdzie nie napisałem że zrobią to na pewno .... :-)

Pytanie do Elberotha,

Jesli tak zachwalasz MSB Paltinium to czy sluchales caly set Vivaldiego i masz porownanie? Jesli tak to prosze o wyrazenie swojej opnii na ten temat. Chetnie chyba wszyscy poznamy opinie takiego eksperta w tej dziedzinie jak Ty.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeżeli jest na świecie jakaś firma, której produkty mogą być choćby częściowo uznane za future proof - to jest to właśnie MSB.

Nie do końca masz rację bo identyczne możliwości "hardware upgrade" ma CH Precision, tzn modułowa budowa urządzenia.

Poza tym pisałem już wcześniej ,że (przynajmniej dla mnie) nie sam przetwornik gra lecz całe urządzenie a nawet powiedziałbym ,że cały zestaw.

CH Precision ma 32bit/768KHz i to ABSOLUTNIE o niczym nie świadczy , oczywiście poza zajęciem 1 miejsca w wyścigu o ilość kHz.

Oczywiście , są tacy ludzie (np.Stasio i jak się domyślam ty również) , którzy wybrali by urządzenie właśnie z tego powodu.

Ja nie i dlatego zapewne nie mam pojęcia o technice.

Wiem natomiast jak brzmi muzyka a nie tylko poszczególne jej dżwięki.

Ale każdy ma swoje preferencje i gust.

pozdrawiam

Wystarczy 15 minut jesli ktos wie jak powinne zagrac takie instrumenty jak skrzypce roznego rodzaju, fortepian, perkusja, wokale.

No ja wiem, miałem nawet fortepian w domu. Tych innych też się nasłuchałem, także w dobrych salach koncertowych. Ale w takim razie nie wiem jak powinny brzmieć, bo przez 15 minut, to nawet się na nich wszystkich nie skupie. A nie lubię skakać po utworach.

Lubie ludzi świadomych własnej wartości ale to mi tutaj podchodzi pod megalomanię. 15 minut, hehehe.

Ale przyznam szczerze, że jakbym miał wybrać jeden tylko gatunek muzyczny, to nie byłaby to klasyka.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.