Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie słuchałem, ale na tym poziomie 4 h to na jedno wychodzi. Sprzęty od pewnej klasy, trzeba mieć w domu CO NAJMNIEJ przez dwa dni, tak żeby sobie SAMEMU usiąść wieczorem i kilka godzin posłuchać.

Tu się z kolegą nie zgodzę. Jeżeli znamy na pamięć brzmienie naszego systemu, to na wyciągnięcie wstepnych wniosków wystarczy 15 minut, a po godzinie znamy już 90% możliwości sprzetu.

Natomiast zgodzę się co do tego, że sprzętu trzeba słuchać w znanych sobie warunkach, na bardzo dobrze znanym sobie systemie - czyli na przykład właśnie w domu.

Wyciąganie jakichkolwiek wniosków po odsłuchu na wystawie, gdzie:

a) nie znamy akustyki sali

b) nie znamy systemu

c) często także nie znamy puszczanej muzyki

jest zupełnym nieporozumieniem i świadczy o braku doświadczenia / osłuchania.

To że DAC MSB można rozbudowywać i robić upgrade nie znaczy że nie pracują nad nowymi rozwiązaniami i że nie wprowadzą ich za jakiś czas jako DAC V.

Każda szanująca się firma nieustannie pracuje nad nowymi modelami, szuka rozwiązań które wpłyną na poprawę jakości dźwięku. MSB nie jest tu na pewno wyjątkiem. Natomiast ty napisałeś że:

a) DAC IV jest produkowany 'od dawna'

b) w 2014 roku wprowadzą nowy model

.. i obie informacje są nieprawdziwe. Tak jak pisałem już wczęśniej - staraj się pisać o rzeczach o których masz pojęcie / sprawdzone informacje. Inaczej wychodzi śmiesznie - jak w tym wypadku.

Nie do końca masz rację bo identyczne możliwości "hardware upgrade" ma CH Precision, tzn modułowa budowa urządzenia.

Poza tym pisałem już wcześniej ,że (przynajmniej dla mnie) nie sam przetwornik gra lecz całe urządzenie a nawet powiedziałbym ,że cały zestaw.

CH Precision ma 32bit/768KHz i to ABSOLUTNIE o niczym nie świadczy , oczywiście poza zajęciem 1 miejsca w wyścigu o ilość kHz.

Nie bardzo wiem dlaczego wspominasz tu o parametrach urządzeń, bo ja o nich nie pisałem. Dla twojej informacji - sampling na poziomie 768KHz ma bardzo wiele DACów. Dla porównania DAC MSB może pracować z częstotliwością 3MHz - to tyle jeżeli o 'pierwsze miejsce' które mogło by zająć CH Precision.

Wracając natomiast do budowy modułowej o której piszesz. Sporo firm się tym chwali, wypuszczając nowy produkt. Niestety życie najczęściej boleśnie weryfikuje te marketingowe przechwałki, i większość z tych produktów nigdy zapowiedzianych upgradów nie ogląda. CH Precision to jeszcze bardzo młoda, bo zaledwie 2 letnia firma. Zobaczymy co będzie za 2 lata - czy firma będzie w ogóle dalej istniała, czy Panowie C & H porzuca ja tak jak kiedyś porzucili projekt pt Orpheus Labs.

Na tę chwilę, jedną z nielicznych firm, która obok MSB oferuje upgrady hardwarowe jest Meridian w serii 800 swoich klocków.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moim zdaniem MSB to typowy projekt biznesowy.

Masz 100% racji. Z tego też względu, ta firma się ciągle istnieje, ciągle się rozwija, nieustannie pokazuje nowe, coraz bardziej zaawansowane produkty.

Firmy (nie tylko z branży audio), które nie są prowadzone jako projekt biznesowy, wcześniej czy później kończą na śmietniku historii.

To kolega Elberoth sluchal w koncu caly set Vialdiego czy nie, bo odpowiedzi brak? Jesli kolega Elberoth powiedzial w tym temacie A to powinien powiedziec i Z. To chyba oczywiste. ;)

Tak słuchałem, choć nie u siebie w domu i z tego względu nie chcę zajmować definitywnego stanowiska w kwestii Vivaldii vs MSB, bo wiem że wiele osób to potem powtórzy.

Sam wybrałem MSB i to tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sam wybrałem MSB i to tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.

No i bardzo dobrze, kazdy dokonuje swoich wyborow i lubi to co lubi ja to szanuje!

Ale kolego Elberoth, ja mam tez swoje wrazenia z odsluchow i wypadaloby to tez uszanowac a nie szydzic z czyichs wrazen, to troche nie na miejscu jest.

Ty Elb masz jednak problem sam z sobą i z rozumieniem tego co jest napisane.

Przy obecnym wysypie nowych DAC-ów to model MSB który jest juź 3 a za chwile w sumie 4 lata na rynku to jest juź na nim relatywnie od dawna!

Oczywiście owe dawno lub niedawno to cena subiektywna.

Napisałem, że nie zdziwiłbym się gdyby MSB w 2014r wypuściło nowszą generację.

Nie rozumiesz określenia "nie zdziwiłbym się" ? To jest przypuszczenie a nie stwierdzenie, że MSB wypuści. Zarzucasz mi takowe stwierdzenie a to kłamstwo.

Znów kłamiesz jak wiele razy w przeszłości!!

Na Audiomarkt jest coś dla ciebie.

Tak jak chcesz, czarny MSB i to max wersja Diamond DAC IV z transportem CD, całość ma tylko 2.5 roku i wyjściowo poniżej połowy ceny bo 16000€.

Pewnie za 14000€ spokojnie odda, a może i niżej.

Analizując dany produkt, interesują mnie tylko ludzie, którzy go powołali do życia.

Patrzę im głęboko w oczy odczytując w ten sposób prawdziwą motywację, wizerunek wnętrza urządzenia zawsze ją potwierdza.

Jeżeli urządzenia nowoczesnej elektroniki mają prezentować muzykę, muszą być nieco inaczej konstruowane, to chyba byłoby dobre podsumowanie tematów o źródłach.

Elb, nie jestem krytykiem produktów MSB, lecz oceniam trzeźwo sytuację, jeśli posiadałbym takie urządzenie, opisywałbym dźwięk w samych superlatywach, przedtem jednak miałbym "gorącą linię" z kompetentną osobą z tej firmy, z którą uzgadniałbym sposób postępowania mający na celu rezygnację z "seryjności" tego egzemplarza, na rzecz jego "wyjątkowości".

To, że można wymieniać w nim bloki jest bardzo cenne.

Pozdrawiam.

Tu się z kolegą nie zgodzę. Jeżeli znamy na pamięć brzmienie naszego systemu, to na wyciągnięcie wstepnych wniosków wystarczy 15 minut, a po godzinie znamy już 90% możliwości sprzetu.

Możliwe, ale ja tak nie potrafię i muszę mieć sprzęt dłużej. I najlepiej być przy odsłuchu sam i najlepiej wieczorem. Chodzi o komfort psychiczny, i wewnętrzny spokój który u mnie ma duży wpływ na odbiór muzyki.

Prawdopodobnie gdybym obcował z taką ilością sprzętu jak koledzy, też bym sobie taką zdolność szybkiej oceny wyrobił.

System gra dobrze, albo nie....

Moim zdaniem, uważam że wyćwiczony mózg, tworzy wirtualny trójwymiarowy układ współrzędnych, w którym jest w stanie umieścić słuchaną jakość bardzo szybko, kilka, kilkanaście sekund, bez względu na treść muzyczną.

Wystarczy wychwycić szybkość wygaszania impulsów i szerokość pasma w którym to następuje, poziom microinformacji i gęstość prądu szczególnie w zakresie micro, czyli realnie ostrość lokalizacji planów w głąb sceny, trzeba też wyczuć podłogę, czyli wygaszanie dużych zmian dynamicznych, rozmach i swobodę, puls rytm, naturalną metaliczność oraz rzeczywistość vocali.

To podstawa, natomiast na poznanie szczegółowe urządzenia potrzeba niestety czasu, jego ilość zależy od bezwzględnej jakości całego użytego toru, szczególnie kabli głośnikowych.

Marslo

Tak jak juz ci pisałem

Aurender W20 i vivaldi po usb to gra :)

Jak by ktos chciał rozkręcić w20 i zobaczyc co za płyta siedzi

To z przykrością stwierdzam ,że niema szans zobaczyc bez uszkodzeni

Czyżby taka tajemnica ?

P.s ale bur....l sie tu zrobił :)

No , ale fajnie ze gra swietnie . Sam tak oceniałem, ale zawsze dobrze jest uzyskac potwierdzenie doświadczonych kolegow :). A co się tyczy dyskusji o wyzszosci swiat wielkiej nocy, to mam nadzieje, ze wkrótce samoistnie wygasnie. Ludzie wezma W20 na odsłuch i zajma się zbieraniem kopary z podłogi:)

Konto w trakcie usuwania

Wyciąganie jakichkolwiek wniosków po odsłuchu na wystawie, gdzie:

a) nie znamy akustyki sali

b) nie znamy systemu

c) często także nie znamy puszczanej muzyki

jest zupełnym nieporozumieniem i świadczy o braku doświadczenia / osłuchania.

No nie do konca, ta zasada chociaz sluszna w duzym stopniu ma tez swoje ale, tym ale sa wlasnie rozwazane zrodla. Zrodlo narzuca 90% charakteru calego systemy i bardzo latwo wyrobionemu sluchaczowi okreslic pewne elementy soniczne tego zrodla ( w szczegolnosci chodzi tu o zrodla cyfrowe) Wszyscy dobrze wiemy ze obecnie najbardziej niedopracowanymi elementami systemow sa zrodla cyfrowe ktore bardzo znieksztalcaja obraz prawdziwiej analogowej muzyki. Bardzo wiec latwo okreslic jesli ma sie doswiadczenie ze przykladowo suchosc przekazu brak naturalnosci na instrumentach pochodza glownie ze zrodla. Oczywiscie dosc spory procent tych wrazen moze znieksztacic rodzaj i typ okablowania tutaj jest znaczna pulapka ale i tak charakter zrodla przejdzie przez calosc systemu i bedzie latwa do wysyntetyzowania - to oczywiscie moje subiektywne wrazenia oparte na doswiadczeniu konstruktorskim calego systemu.

Ale jest kilka osob ktore znam, ktore maja bardzo podobne uwazanie w tym zakresie.

Pozdrawiam w nowym dzionku StasioP

Jak by ktos chciał rozkręcić w20 i zobaczyc co za płyta siedzi

To z przykrością stwierdzam ,że niema szans zobaczyc bez uszkodzeni

Po pierwsze szkoda - bo sie nie dowiemy jak to jest skonstruowane a po drugie ciekawe czy jest to zrobione po to aby chronic swoje rozwiazania czy tez zeby nie ujawniac zawartosci zamontowania zwyklej jednak plyty glownej? ;)

Nie zgodzę się z tezą że źródło narzuca 90% brzmienia systemu. Wręcz przeciwnie.

Zakładając, że mamy dla porównania źródła wysokiej klasy to kolumny i wzmacniacz narzucają 70-80% brzmienia, zasilanie i całe okablowanie 10-20% a źródło max 10%.

Czyżby taka tajemnica ?

To z pewnoscia! ;)

Nie zgodzę się z tezą że źródło narzuca 90% brzmienia systemu.

Nie brzmienia systemu, tylko charakteru z ktorego mozemy wysyntetyzowac jakosc zrodla. Nie zrozumiales mnie.

Zakładając, że mamy dla porównania źródła wysokiej klasy to kolumny i wzmacniacz narzucają 70-80% brzmienia, zasilanie i całe okablowanie 10-20% a źródło max 10%.

A jesli chodzi o brzmienia to ja uwazam ze 40-50% (wchodzi w to zasilanie zrodla i jego okablowanie) brzmienia pochodzi ze zrodla wlasnie. Tylko Ty pewnie zwracasz uwage na inne aspekty brzmienia, dla mnie glownie liczy sie naturalnosc instrumentow, akustyki, wokali

Oczywiście że źródło narzuca wszystko, systemu niejako nie ma, jest źródło, wszystko od niego zależy, lecz audiofile nie mogą tego wiedzieć, gdyż nie siedzą w wnętrzach tych urządzeń, to oczywiste.

Mało tego, nawet źródła również nie ma, są podzespoły, jeden podzespół na koło setkę istniejących posiada taką moc przeporządkowania sygnału, jaką nie posiada nawet kabel głośnikowy kosztujący 50-100kpln./celowo przerysowuję/

Moje tezy łatwo sprawdzić, lecz nie radzę nikomu grzebać, już tylko naruszenie oryginalnego punktu lutowniczego, jednego na kilkaset istniejących powoduje niemożliwość powrotu do poprzedniej jakości.

Źródła cyfrowe są tak precyzyjnymi urządzeniami, że w porównaniu do nich przysłowiowy szwajcarski zegarek, to rozklekotana ruchla czy wostok.

Właśnie z powodu konieczności posługiwania się ogromną precyzją moja osoba poddaje pod krytykę wiele projektów, które takiej precyzji z oczywistych względów nie są w stanie osiągnąć, nie posiadając zespołów specjalistów i zaplecza naukowego.

Powtarzam, cyfrowe referencyjne źródło jest bezcenne.

Nie zgodzę się z tezą że źródło narzuca 90% brzmienia systemu. Wręcz przeciwnie.

Ja bym tego tak w procentach nie ujmowal. Powiedzialbym , ze kolumny i wzmacniacz decydują o charakterze brzmienia w sposób zasadniczy , a o jakości tego brzmienia w przewazajacej mierze decyduje zrodlo. Ktos wybiera kolumny pasywne i trany i to brzmi inaczej , niż np. aktywne z lampa. Ale obydwa brzmienia mogą być bardzo dobre, tylko inne. Natomiast w obu tych sytemach o jakości odtwarzanej muzy będzie decydowal glownie player ; gramiak , cd player czy Dac ze serwerem.

Konto w trakcie usuwania

P.S.

Cały system buduje się pod potrzebę źródła, im jest czyściejszy bez naleciałości własnych cech charakterystycznych tym lepszy, tym bardziej przydatny, oczekujący na sygnał muzyczny, w taki sposób aby niczego od siebie już do niego nie dołożyć.

System który "gra" zamiast źródła jest do niczego.

Źródło, które gra zamiast muzyki również posiada ograniczoną przydatność.

Ja bym tego tak w precentach nie ujmowal.Powiedzialbym , ze kolumny i wzmacniacz decydują o charakterze brzmienia w sposób zasadniczy , a o jakości tego brzmienia w przewazajacej mierze decyduje zrodlo. Ktos wybiera kolumny pasywne i trany i to brzmi inaczej , niż np. aktywne z lampa. Ale obydwa brzmienia mogą być bardzo dobre, tylko inne. Natomiast w obu tych sytemach o jakości odtwararznej muzy będzie decydowal glownie player ; gramiak , cd player czy Dac ze serwerem.

Dokladnie to samo uwazam wlasnie! :)

Ty Elb masz jednak problem sam z sobą i z rozumieniem tego co jest napisane.

Przy obecnym wysypie nowych DAC-ów to model MSB który jest juź 3 a za chwile w sumie 4 lata na rynku to jest juź na nim relatywnie od dawna!

Po dokonaniu szybkiej kalkulacji na palcach prawej ręki (to jest działań na liczbach od 1 do 5), jestem przekonany że zdanie to powinno brzmieć następująco:

'model MSB który jest juź 2 (3) a za chwile w sumie 3 (4) lata na rynku'.

;)

Na Audiomarkt jest coś dla ciebie.

Tak jak chcesz, czarny MSB i to max wersja Diamond DAC IV z transportem CD, całość ma tylko 2.5 roku i wyjściowo poniżej połowy ceny bo 16000€.

Pewnie za 14000€ spokojnie odda, a może i niżej.

To stary model (obecny ma dopisek Plus), do tego goły. Jeżeli dokupisz brakującą opcję upsamplingu (1000 euro), brakująca opcję Filter Suite (1000 euro), brakujące wejście USB (1500 euro), i brakujący zegar Femto140 (5000 euro), to cena wcale nie będzie już tak atrakcyjna.

Oczywiście aby o tym wiedzieć, trzeba mieć choćby minimalne pojęcie o urządzeniach MSB.

Opisywany był juź w 2010r. To mamy juź 3 lata na rynku. Na wiosnę będzie można przyjąć że ma 4 lata a kilka mięsiecy w jedną czy drugą stronę nie mają juź znaczenia.

Przy obecnym wysypie nowych DAC-ów to model MSB który jest już 2 a za chwile w sumie 3 lata na rynku to jest już na nim relatywnie od dawna!

Miałbyś po części rację, gdyby obecnie był sprzedawany ten sam DAC, który debiutował w 2010 roku (USB 48k, brak zegara Femto). A tak nie jest.

Od tego czasu dodano wejście USB 384kHz, odtwarzanie DSD, Femto Clocka oraz zaoferowano w standardzie zaawansowane opcje filtrów cyfrowych (Filter Suite) oraz Upsamplingu, dzięki czemu w dalszym ciągu jest to najnowocześniejszy DAC dostępny na rynku.

Kolego 747, jeśli jest tak jak piszesz to wszyscy użytkownicy systemów lampowych powinni je natychmiast wyrzucić na śmietnik bo wzmacniacze lampowe, preampy lampowe a nawet DAC-i maja swój charakter niezależnie od podłączonego źródła.

Co ciekawe sam polecałeś DAC Audio Note....lampowy. Dziwne bo to przeczy tezie którą teraz głosisz!!

Po raz pierwszy muszę zgodzić się z kolegą Sly. Chyba zapiszę ten fakt w kalendarzu.

Przynajmniej w części dotyczącej kolumn.

To oczywista oczywistość jak źródło jest dopracowane do perfekcji to możemy zacząć kopać np. z drugiej strony od kolumn.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Miałbyś po części rację, gdyby obecnie był sprzedawany ten sam DAC, który debiutował w 2010 roku (USB 48k, brak zegara Femto). A tak nie jest.

Od tego czasu dodano wejście USB 384kHz, odtwarzanie DSD, Femto Clocka oraz zaoferowano w standardzie zaawansowane opcje filtrów cyfrowych (Filter Suite) oraz Upsamplingu, dzięki czemu w dalszym ciągu jest to najnowocześniejszy DAC dostępny na rynku.

Nie twierdzę, że nie ale za USB 384khz dopłaca się podobnie jak za zegar Femto.

Inne tematy pewnie softem się dodaje choć tu nie mam pewności.

Wiem jedno, zresztą poparte doświadczeniem życiowym, że jak DAC IV bedzie miał już 4 lata to zbliżać się będzie DAC V. Może jeszcze nie w 2014, może w 2015.

Teraz bedzie wysyp dobrych DAC-ów. Już jest na rynku kilka nowości a do wiosny dojdzie Gryphon, TAD, ma być nowy Zanden, Esoteric D01/P-01, MBL Noble a potem MBL Reference i pewnie kilka innych.

Jestem pewien, że w MSB pracują nad kolejną generacją. I nie będę zwlekać z jej wprowadzeniem.

Podobnie jest w motoryzacji. Po ok 4-5 latach na rynku pojawia się face lifting modelu i nagle po kolejnych 2 latach zupełnie nowy model.

W DAC-ach nie bedzie to jednak 6-7 lat tym bardziej przez PC Audio.

Gość amidas

(Konto usunięte)
Wystarczy wychwycić szybkość wygaszania impulsów i szerokość pasma w którym to następuje, poziom microinformacji i gęstość prądu szczególnie w zakresie micro

>>747 proszę wyjaśnij mi jak Twój wyćwiczony mózg (trójwymiarowy) wyłapuje gęstość prądu bo mój po prostu nie ogarnia Twoich wywodów, które nie zmiennie wydają się mową kogoś w ubranego w kaftan...

Nie twierdzę, że nie ale za USB 384khz dopłaca się podobnie jak za zegar Femto.

Zegar Femto140 jest w standardzie. Podobnie jak Upsampling Option i Filter Suite Option. USB 384khz także nie było w 2010 - nawet za dopłatą.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Źródła cyfrowe są tak precyzyjnymi urządzeniami, że w porównaniu do nich przysłowiowy szwajcarski zegarek, to rozklekotana ruchla czy wostok.

Powtarzam, cyfrowe referencyjne źródło jest bezcenne.

Proszę je w końcu wskazać,przestać w niewiarygodny sposób kluczyć i wskazać-koszt bez znaczenia.Porównanie do zegarka przemilczę , ociera sie kolejny raz o megalomanię, na koniec przychylam się do apelu kolegi amidasa i poproszę o wyjaśnienie dotyczące gęstości prądu, albo może nie.....boję się,że to zachwieje prawami fizyki a tego w niedzielne przedpołudnie bym nie chciał.

Teraz bedzie wysyp dobrych DAC-ów. Już jest na rynku kilka nowości a do wiosny dojdzie Gryphon, TAD, ma być nowy Zanden, Esoteric D01/P-01, MBL Noble a potem MBL Reference i pewnie kilka innych.

I co z tego, skoro żaden z tych DACów nie będzie nawet w połowie tak zaawansowany jak MSB.

Inna rzecz, że rozumując tym tokiem 'co to dopiero będzie na rynku za 3 lata' (a czemu nie za 5 ? albo za 10 ? Panie - a jakie to przetworniki będą w 2035 !) można umrzeć i nic nie posłuchać.

Jedno jest pewne - MSB to obecnie najbardziej zaawansowany DAC dostępny na rynku, i najprowdopodobniej przez najbliższe 2-3 lata nic się w temacie nie zmieni.

Proszę je w końcu wskazać.

To bezcelowe. To troll.

Femto140 jest w standardzie dopiero od teraz jako DAC Plus. Ale za topowy Femto trzeba dopłacić.

USB 384 to być może nie było jeszcze w 2010r ale w 2011 było na pewno bo pamiętam gdy rozważałem zamówienie

topowej wersji MSB.

DAC-i jak wiemy możemy podzielić na 2 grupy.Jedna to te muzykalne, najczęściej lampowe które mają swoją klientelę i te starzeją się wolniej

bo też ich atuty są zupełnie inne. Taki Zanden jak wyjdzie nowy model to może i 10 lat będzie na rynku.

Metronome C-8 jest na rynku dopiero rok i też trochę pobędzie nim wejdzie następca.

Ale DAC-i z drugiej grupy czyli z tej gdzie jest wyścig zbrojeń na khz, mhz, bity, nanosekundy itd starzeją się szybciej i muszą walczyć z podobną

sobie konkurencją. I myślę że MSB będzie chciało pokonać Vivaldiego i już nad tym pracują. Czas pokaże.

Ależ ja nigdzie nie napisałem żeby nic nie kupować i nie słuchać!! Znów masz Elb problem z rozumieniem wpisów.Jak ty sobie w życiu radzisz?

Musisz mieć problemy bo ty nie kumasz prostych spraw. Czy ja kiedyś napisałem że MSB nie jest zaawansowany? Nigdy. Czy napisałem że nie należy nic kupować ani słuchać bo za ileś tam lat wyjdą jeszcze lepsze modele?Nigdy.To oczywiste że za jakiś czas wyjdą lepsze modele co nie znaczy, że teraz należy rezygnować ze słuchania.

Pisałem tylko że obecny MSB mnie nie interesuje.Dla mnie jest trochę techniczny choć nie jest zły.

Liczę na to że kolejna generacja może będzie bardziej muzykalna. A kiedy ona wejdzie na rynek? Myślę że są szanse iż do 2015r już będzie.

A co do mnie to ja mam na czym słuchać i nie mam ciśnienia na zmiany.

Skąd to wiesz?

To jakieś Twoje fanaberie są,bo tego nie jesteśmy w stanie okreslić-wszystko zależy od doboru urzadzeń,a po ich podpięciu dopiero okaże się

czy system gra wybitnie,czy nie.

Zmiennych w systemie jest mnóstwo,tak samo jak i konfiguracji,a trafić z połączeniem własciwie jest dużą umiejętnością...............jednym zdaniem

to zakończę-że nie wszystko gra pięknie co jest najdroższe,i dlatego tego Aurendera to sobie nigdy nie kupię-bo nie jest wart tyle kasy i koniec.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.