Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem pewien, że w MSB pracują nad kolejną generacją. I nie będę zwlekać z jej wprowadzeniem.

Podobnie jest w motoryzacji. Po ok 4-5 latach na rynku pojawia się face lifting modelu i nagle po kolejnych 2 latach zupełnie nowy model.

Oczywiście że pracują. W MSB mają jednak ten komfort, że upgrady mogą wprowadzać (co też czynią - jako jedni z nielicznych) w oparciu o istniejącą płytę główną i politykę wymiennych modułów.

To znacząco ogranicza częstotliwość z jaką trzeba wypuszczać nowe modele na rynek aby pozostać konkurencyjnym.

Analogicznie jest z Meridianem. Ich seria 800 jest już na rynku od ponad 10 lat, i cały czas istnieje możliwość upgradu do najnowszej specyfikacji poprzez wymianę kart.

DAC-i jak wiemy możemy podzielić na 2 grupy.Jedna to te muzykalne, najczęściej lampowe które mają swoją klientelę i te starzeją się wolniej

bo też ich atuty są zupełnie inne. Taki Zanden jak wyjdzie nowy model to może i 10 lat będzie na rynku.

Metronome C-8 jest na rynku dopiero rok i też trochę pobędzie nim wejdzie następca.

A to dobre :) Ale twojej informacji - DACi lampowe i tranzystorowe starzeją się tak samo szybko.

To że w dźwięku DACów tranzystorowych słychać większy postęp, wynika po prostu z faktu, że są gładsze, bardziej rozdzielcze i transparentne - po prostu więcej na nich słychać.

Na chwilę obecną, nie znam żadnego DACa lampowego, który mógłby stanowić jakąkolwiek konkurencję dla MSB czy Vivaldiego.

Lampowe przetworniki takie jak Metronome są na obecną chwilę już archaiczne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kolego Sly, nie wszystko można się dowiedzieć od "osób siedzących głęboko w danych dziedzinach", to co najcenniejsze zostawia się zwykle dla siebie.

Proszę sobie tylko wziąść pod uwagę opinię, raczej dość powszechne, dotyczące trendu, polegającego na oczywistych zależnościach, mianowicie uważa się, że współczesne układy półprzewodnikowe "grają" bogactwem i paletą barw niczym urządzenia lampowe, natomiast te, posiadają szybkość zwartość, kontrolę, znaną z układów tranzystorowych.

Może źle dobrałem przymiotniki, ale obie technologie wyraźnie mają się ku sobie i dążą do spotkania, na łonie czystej surowej nieskalanej żadnymi naleciałościami bezwzględnej jakości dźwięku.

Kiedyś to nastąpi, posiadam świadomość ograniczeń jednej i drugiej techniki, lecz proszę mi wierzyć te techniki mają możliwość już dziś być nierozróżnialne w ślepych testach, lecz KOSZTY i uwarunkowania ekonomiczne są przeszkodą większą niż jakakolwiek inna.

Ceny rdzeni z mumetalu i drutów do transformatorów, z jednej strony, oraz brak specjalnych półprzewodników do audio z drugiej /rzędu 300-500Mhz w obudowach metal./

P.S.

Dalej polecam DAC 3.1 AudioNote Signature /tuning/, jako najlepsze źródło cyfrowe do 20kpln.

P.S.II

Z punktu widzenia sygnału rzeczywistego sterującego przetworniki elektroakustyczne, sygnał ten "nie wie", czy zostały na nim dokonane operacje na urządzeniach takich czy innych, które z kolei posiadają wewnątrz taką czy inna topologie oraz podzespoły czy materiały.

Sygnał ten ma tylko jedno zadanie, posiadać widmo które po przetworzeniu na falę akustyczną, spowoduje na słuchaczu wrażenie rzeczywistości, tożsame z oryginalną treścią zawartości.

Dlatego proszę aby nie wprowadzać zamieszania, nie przylepiać etykiet, co może lampa, co może półprzewodnik, etc, ponieważ są to tylko środki służące do uzyskania w końcowej fazie określonych wyników.

Wzmacniacz tranzystorowy, może mieć przykładowo na wyjściu transformator, o przekładni 1:1 który będzie zwierał dla DC wyjście oraz głośniki i już mamy sytuację pracy zbliżoną warunkami układu drut/rdzeń, do wzm lampowego.

Wzmacniacz lampowy może mieć ultranowoczesny transformator wyjściowy którego zaletą jest możliwość użycia bardzo małej relatywnie ilości drutu, co spowoduje wzrost tłumienia i kontroli do poziomu znanego z wzm półprzewodnikowych.

Jeśli taki transformator byłby zbudowany przy współpracy z firmą Siltech i posiadał choćby na wtórnym uzwojeniu najlepsze ich druty, wynik mógłby być fantastyczny.

Ilość drutu w takim transformatorze jest absolutnie porównywalna z ilością jaka znajduje się na cewkach w zwrotnicy dla głośników basowych i średnio tonowych, taka sytuacja powoduje już zupełnie inne warunki, drut w transformatorze głośnikowym przestaje być wąskim gardłem, z kolei uzwojenie pierwotne jest pod bardzo wysokim napięciem, posiada więc z tego powodu bardzo długą charakterystykę zdolną pomieścić z zapasem całe spektrum dynamiki sygnału, uzwojenie to wykonane maxymalnie dobrze może być niezwykle kosztowne.

Femto140 jest w standardzie dopiero od teraz jako DAC Plus. Ale za topowy Femto trzeba dopłacić.

USB 384 to być może nie było jeszcze w 2010r ale w 2011 było na pewno bo pamiętam gdy rozważałem zamówienie

topowej wersji MSB.

Sukces ! Sam odpowiadasz sobie na pytanie, że DAC IV z 2010 roku, i ten z 2013, to nie są takie same konstrukcje.

W DAC-ach nie bedzie to jednak 6-7 lat tym bardziej przez PC Audio.

Sly - za wszelką cenę próbujesz zdyskredytować MSB (może powinieneś sobie to ustawić w podpisie. będzie ci łatwiej - mniej pisania), twój problem polega jednak na tym, że brak Ci argumentów.

MSB jest jednym z zaledwie kilku urządzeń dostępnych na rynku, który już na tę chwilę pozwala na odtwarzanie plików DSD 128fs, PCM 384kHz, a więc formatów przyszłości, które nie wiadomo nawet czy będą dostępne w najbliższej pięciolatce.

W kwietniu wyszedł rzeczony Aurender W20, który ma wejście za zegar. Minęły zaledwie 4 miesiące, i MSB już wypuścił dodatkowy adapter, który pozwala na przesłanie zegara z DACa do Aurendera.

To się nazywa być up-to-date. Spróbuj zadać to pytanie w Metronome. Jestem pewien że nawet ci nie odpowiedzą.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

I co z tego, skoro żaden z tych DACów nie będzie nawet w połowie tak zaawansowany jak MSB.

To jest zaawansowanie pozorne, pomiary tego urzadzenie nie sa dobre i miedzy innymi to tez odbija sie na dzwieku. Uwazam ze sa tam powazne jakies bledy konstrukcyjne w tym urzadzeniu, na to zreszta wskazuja pomiary. Pomiar DCS Vivaldi jest wzorcowy i to tez ma moim zdaniem wlasnie odzwierciedlenie w poprawnosci konstrukcji jak i dzwieku.

Jedno jest pewne - MSB to obecnie najbardziej zaawansowany DAC dostępny na rynku, i najprowdopodobniej przez najbliższe 2-3 lata nic się w temacie nie zmieni.

To nie jest prawda! Najbardziej zaawansowany DAC na rynku to set DCS Vivaldi

To bezcelowe. To troll.

No wlasnie tu sie bardzo mylisz, uwazam ze wlasnie Tobie brakuje wiedzy jaka posiada 747. To jest wiedza podawana w dosc zaszyfrowanej formie i nie jest podawana bezposrednio czesto celowo, ale w gruncie rzeczy jest to wiedza opart o wspolczesna nauke - trzeba tylko umiec znalezc klucz!

W kwietniu wyszedł rzeczony Aurender W20, który ma wejście za zegar. Minęły zaledwie 4 miesiące, i MSB już wypuścił dodatkowy adapter, który pozwala na przesłanie zegara z DACa do Aurendera.

Z tego co mi wiadomo Aurender W20 ma tylko wyjscie zegarowe wiec jak mozna przeslac do niego zegar? No chyba ze czegos nie wiem?

DAC-i jak wiemy możemy podzielić na 2 grupy.Jedna to te muzykalne, najczęściej lampowe które mają swoją klientelę i te starzeją się wolniej

bo też ich atuty są zupełnie inne. Taki Zanden jak wyjdzie nowy model to może i 10 lat będzie na rynku.

Metronome C-8 jest na rynku dopiero rok i też trochę pobędzie nim wejdzie następca.

Ale DAC-i z drugiej grupy czyli z tej gdzie jest wyścig zbrojeń na khz, mhz, bity, nanosekundy itd starzeją się szybciej i muszą walczyć z podobną

sobie konkurencją. I myślę że MSB będzie chciało pokonać Vivaldiego i już nad tym pracują. Czas pokaże.

No i do tego się wszystko sprowadza, cała treść wojny o źródła i na źródła wśród uczestników dyskusji tu na forum.

Napisałem wczoraj, że nowoczesne źródła cyfrowe muszą być nieco inaczej konstruowane, technika stricte matematyczna i elektroniczna, musi spotkać się z techniką tradycyjną elektromagnetyczną w odpowiednim miejscu, z taką uwagą, że jeśli producent określa się sam mianem topowego, to obie te dziedziny, nie mogą posiadać żadnego punktu innego jak referencyjny w każdej z dziedzin.

To tyle o źródłach cyfrowych z mojej strony.

Troll 747.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

To jest zaawansowanie pozorne, pomiary tego urzadzenie nie sa dobre i miedzy innymi to tez odbija sie na dzwieku. Uwazam ze sa tam powazne jakies bledy konstrukcyjne w tym urzadzeniu, na to zreszta wskazuja pomiary. Pomiar DCS Vivaldi jest wzorcowy i to tez ma moim zdaniem wlasnie odzwierciedlenie w poprawnosci konstrukcji jak i dzwieku.

To nie jest prawda! Najbardziej zaawansowany DAC na rynku to set DCS Vivaldi

No wlasnie tu sie bardzo mylisz, uwazam ze wlasnie Tobie brakuje wiedzy jaka posiada 747. To jest wiedza podawana w dosc zaszyfrowanej formie i nie jest podawana bezposrednio czesto celowo, ale w gruncie rzeczy jest to wiedza opart o wspolczesna nauke - trzeba tylko umiec znalezc klucz!

Jeśli Twoim zdaniem są tam poważne błędy to zaproponuj MSB współpracę, natomiast co do prawdy, to z nią jest trochę jak z dupą każdy ma swoją a forum nie jest po to aby coś rozszyfrowywać, tylko aby się dowiedzieć o sprawach nas interesujących.747 napisał o DAC-u Audio Note, zaraz pojawi się pierdylion osób które uznają ten DAC za przeciętny i wskażą na inny jako lepszy i tyle warta jest ta zaszyfrowana wiedza, bo OBIEKTYWNIE nie istnieje najlepsze źródło, dobre dla każdego, tak jak nie ma takiego wzmacniacza, kabli, kolumn czy stolików, najwyższy czas abyś to wreszcie pojął.Jest tu parę osób, które miały kontakt z setem DCS-a, ba miały go nawet w domu na odsłuchu i nie mają problemu ze zgromadzeniem gotówki, a mimo to zdecydowały się na inne rozwiązanie, wsadzisz je za to do więzienia a tam z kołchoźnika będziesz co dzień puszczał im komunikat,że DCS to najlepsze źródło na planecie Ziemia?

To jest zaawansowanie pozorne, pomiary tego urzadzenie nie sa dobre i miedzy innymi to tez odbija sie na dzwieku. Uwazam ze sa tam powazne jakies bledy konstrukcyjne w tym urzadzeniu, na to zreszta wskazuja pomiary.

Widzę znowy mamy przebłysk geniuszu. Szkoda że osoby które w rzeczywistości mierzyły te urzadzenia (i na pomiarach których próbujesz oprzeć swój wywód) mamą całkowicie odmienne zdanie:

"In most ways, MSB Technology's Diamond Platinum DAC IV offers the best measured performance in the digital domain that I have encountered. " --John Atkinson

Stereophile Magazine, October 2012 Issue

"MSB DAC IV osiągnął granice naszego sprzętu pomiarowego' - Matthias Bode

STEREO, April 2012 Issue

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"I think this DAC exceeded all our labs records."- Fabrizio Montanucci

AudioReview Magazine, Italy, March 2011 Issue

Prośba - może nie twórz alternatywnej rzeczywistości.

Z tego co mi wiadomo Aurender W20 ma tylko wyjscie zegarowe wiec jak mozna przeslac do niego zegar? No chyba ze czegos nie wiem?

Jak widać nie tylko tego nie wiesz. Aurender ma tylko WEJŚCIE.

Ukryta Zawartość

To Ty jej nie tworz na tylko swoje osobisto/businessowe potrzeby ;)

Poddalem to pod watpliwosc a Ty kolego jak zwykle musisz komentowac to w swojej ironiczno/zlosliwej formie

I co z tego, skoro żaden z tych DACów nie będzie nawet w połowie tak zaawansowany jak MSB.

Ależ spokojnie to robią ludzie całe tabuny i poradzą sobie szybciej niż się spodziewasz.

Jak na razie zauważyć można że w DAC-ach trwa wyścig zbrojeń i wszyscy topią kasę w badania.Jak na razie nikt nie chowa badań do szuflady i czeka aby mu się najpierw stare nakłady zwróciły. Od strony klienta należy się tylko cieszyć gdyż nie otrzymujemy tzw. odgrzanych kotletów.

Może wrócą magiczne lata 80 przy wykonywaniu topowych konstrukcji bez ingerencji księgowych :)

Czas na zmiany może niech kupią coś porządnego np. od

Ukryta Zawartość

Na tym sprzęcie zmierzą amplitudę i charakterystykę częstotliwościową pierdnięcia muchy trzy wioski dalej!

Sory nie wytrzymałem takie teksty z czasopism audio to dla jelonków.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wcale nie próbuje zdyskredytować MSB. Miałem, słuchałem, mogłem kupić.

Nie kupiłem choć byłem blisko. Grał dobrze ale nie oczarował mnie.

Dlatego poczekam sobie na następcę licząc, że tak jak dCS pójdą jednak w stronę

bardziej muzykalną.

Poza tym mnie nie interesują pomiary, bity, nanosekundy i inne takie bajery.

Albo słuchanie danego sprzętu podoba mi się i wciąga w muzykę albo nie.

Twój problem Elb polega na tym, iż nie możesz mi zarzucić, że coś neguję z zazdrości,

że bardzo bym chciał mieć to co ty a nie mogę więc chcę tobie dokopać na forum!!

Dobrze wiesz, że mogę mieć takiego MSB w każdej chwili i to w lepszej wersji niż twój.

Ale nie kupiłem bo nie chciałem. Wolałem Metronome C-8.

Być może za 2 lata wymienię sobie C-8 na coś jeszcze lepszego. Może EMM Labs wypuści coś jeszcze lepszego

niż ich obecny DAC a może będzie coś innego na rynku. Na razie jestem bardzo zadowolony i mogę sobie spokojnie

obserwować rozwój rynku DAC-ów. To raczej ty masz problem skoro topowy MSB jest na Audiomarkt 55% taniej niż nowy.

To dziwne skoro taki super, najbardziej zaawansowany i taki najnowszy, super aktualny i jeszcze można robić upgrade.

To po co ktoś to sprzedaje? Lepszej wersji MSB już nie ma. Chyba nie chce wymienić na jakiś archaiczny DAC lampowy?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Widzę znowy mamy przebłysk geniuszu. Szkoda że osoby które w rzeczywistości mierzyły te urzadzenia (i na pomiarach których próbujesz oprzeć swój wywód) mamą całkowicie odmienne zdanie:

"In most ways, MSB Technology's Diamond Platinum DAC IV offers the best measured performance in the digital domain that I have encountered. " --John Atkinson

STEREO, April 2012 Issue

http://www.msbtech.com/reviews/Stereo_April2012.pdf

"I think this DAC exceeded all our labs records."- Fabrizio Montanucci

AudioReview Magazine, Italy, March 2011 Issue

No i widzisz Elb wyszło na to,ze masz nieodparty wpływ na reżimowe media.Czegokolwiek merytorycznie byś nie przytoczył to mega konstruktora nie przekonasz,należy ignorować.

A tutaj przypomne swoje dwa wpisy dotyczace pomiarow MSB platinium:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I rowniez polecam tez ten wpis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego jamówię. Byłbym ostrożny z podniecaniem się recenzjami w pismach audio.

Nie mówię tu nawet o MSB ale ogólnie. Czytając większość takich opisów i zachwytów można dojść do wniosku

że wszystko jest super mega hiper rewelacją! Każdy sprzęt ma wielkie "plusy dodatnie" a ujemnych jakoś nie widać.

Zawsze można napisać że "nasz sprzęt pomiarowy osiągnął granice możliwości" albo że podczas odsłuchów 2 kolegów z wrażenia zemdlało, albo

że Steve z wrażenia się aż rozpłakał. To takie marketingowe pieprzenie i sumie śmieszne stwierdzenia.

Czym dłużej obserwuję ten rynek tym bardziej olewam takie opisy i śmieszą mnie takie sformułowania które w sumie nic nie znaczą a mają sugerować jakiż dobry jest dany sprzęt.

MSB ma swoich zwolenników ale ma też dość liczne grono osób uważających, że gra trochę technicznie, że robi sekcję zwłok z nagrań.

Czy zasługuje na aż tak poważną krytykę to nie wiem. Sam miałem wersję Signature oraz topową wersję Diamond.

Słuchaliśmy w kilka osób, każdy ponad tydzień, w 2 domach, w różnych systemach, po SPDIF, po Ethernetowym łączu z transportem MSB oraz po USB z laptopem Mac-a. Zawsze grało bardzo dobrze. Skłamałbym że grał źle. Zresztą dCS Vivaldi też grał bardzo dobrze.

Zabrakło mi jednak czegoś żebym chciał to kupić. Ot, taki kaprys.

Jak widać nie jestem audiofilem portfelowym który kupuje najdroższe rzeczy tylko ze względu na cenę.

To raczej ty masz problem skoro topowy MSB jest na Audiomarkt 55% taniej niż nowy.

Znowu piszerz o rzeczach o których nie masz pojęcia. Aktualny DAC IV Plus jest sporo droższy od starego (do którego ceny się odnosisz). A jest droższy właśnie dlatego, że pewne opcje (płatne) są teraz na wyposażeniu seryjnym plus doszedł do tego bardzo drogi (5000 euro) zegar Femto 140.Także będący teraz standardem.

To dziwne skoro taki super, najbardziej zaawansowany i taki najnowszy, super aktualny i jeszcze można robić upgrade.

To po co ktoś to sprzedaje? Lepszej wersji MSB już nie ma. Chyba nie chce wymienić na jakiś archaiczny DAC lampowy?

Ludzie sprzedają z tysiąca powodów. Mam znajomego który sprzedaje cały system z powodów finansowych - tak mu się życie ułożyło.

Wcale nie próbuje zdyskredytować MSB. Miałem, słuchałem, mogłem kupić.

Nie kupiłem choć byłem blisko. Grał dobrze ale nie oczarował mnie.

W twoim systemie nie sprawdzi się żaden DAC który nie wyleje na dźwięk beczki miodu. Nigdy nie sprawdzi się w nim dCS, nigdy nie sprawdzi się w nim MSB, ani żaden inny topowy DAC. U ciepie sprawdzi się tylko zamulacz - chyba że najpierw dokonasz zmian w swoim systemie.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie mówię tu nawet o MSB ale ogólnie. Czytając większość takich opisów i zachwytów można dojść do wniosku

że wszystko jest super mega hiper rewelacją! Każdy sprzęt ma wielkie "plusy dodatnie" a ujemnych jakoś nie widać.

Zawsze można napisać że "nasz sprzęt pomiarowy osiągnął granice możliwości" albo że podczas odsłuchów 2 kolegów z wrażenia zemdlało, albo

że Steve z wrażenia się aż rozpłakał. To takie marketingowe pieprzenie i sumie śmieszne stwierdzenia.

Czym dłużej obserwuję ten rynek tym bardziej olewam takie opisy i śmieszą mnie takie sformułowania które w sumie nic nie znaczą a mają sugerować jakiż dobry jest dany sprzęt.

MSB ma swoich zwolenników ale ma też dość liczne grono osób uważających, że gra trochę technicznie, że robi sekcję zwłok z nagrań.

Czy zasługuje na aż tak poważną krytykę to nie wiem. Sam miałem wersję Signature oraz topową wersję Diamond.

Słuchaliśmy w kilka osób, każdy ponad tydzień, w 2 domach, w różnych systemach, po SPDIF, po Ethernetowym łączu z transportem MSB oraz po USB z laptopem Mac-a. Zawsze grało bardzo dobrze. Skłamałbym że grał źle. Zresztą dCS Vivaldi też grał bardzo dobrze.

Zabrakło mi jednak czegoś żebym chciał to kupić. Ot, taki kaprys.

Jak widać nie jestem audiofilem portfelowym który kupuje najdroższe rzeczy tylko ze względu na cenę.

Sly ja sie niczym nie podniecam, no może po za swoją Żoną:) tu chodzi o coś innego, czegokolwiek człowiek by nie przytoczył, a nie jest to zgodne z jedynie słusznym poglądem naszego forumowego megakonstruktora musi być dęte, zmanipulowane i nieprawdziwe.Mnie z takim zaściankiem nie chce się gadać

Niewiele wiesz Elb o moim systemie.Nigdy u mnie nie byłeś i nie słyszałeś.

Kolumny znasz co najwyżej z wystaw czyli zgodnie z tym co sam twierdzisz nie możesz ich znać.

Poza tym na wystawach są kolumny niewygrzane i ustawione brzmieniowo tak jak lubią Niemcy.

Ja mam ustawione zupełnie inaczej i ludzie znający Focale nie mogą uwierzyć że u mnie grają tak pastelowo,

aksamitnie i łagodnie.

Zestawu Burmestera z prempem 077 z zew.zasilaniem nie miałeś nigdy i poza Monachium na oczy nie

widziałeś. Podobnie jak okablowanie jakiego używam.

I najważniejsza rzecz tzn akustyka. Sam masz ponoć dobrą i fajnie ale ja też mam dobrą.I nie ważne kto ma lepszą bo

nie o to chodzi.Chodzi o to że zupełnie nie znasz mojej akustyki a ma ona ogromny wpływ na brzmienie systemu.

Gdybyś miał świadomość tego wszystkiego to nie pisałbyś takich głupot. Aż dziwne że taki niby audio-kozaczek na jakiego pozujesz

z takim niby doświadczeniem i wiedzą nie ma pojęcia o tak elementarnych rzeczach.

Znając twoje wpisy widać, że sam sobie często przeczysz. Co gorsze kompromitujesz się wypisując takie bzdury.

Nabijasz się ze Stasiopa ale sam jak się okazuje jesteś obrazkowym recenzentem który brzmienie systemu ocenia....po zdjęciach!!

Nic tylko boki zrywać. Gdybyś czytał ze zrozumieniem doczytałbyś że akurat DAC-i MSB były testowane w 2 różnych domach.

Sly ja sie niczym nie podniecam, no może po za swoją Żoną:) tu chodzi o coś innego, czegokolwiek człowiek by nie przytoczył, a nie jest to zgodne z jedynie słusznym poglądem naszego forumowego megakonstruktora musi być dęte, zmanipulowane i nieprawdziwe.Mnie z takim zaściankiem nie chce się gadać

Ok, ale adaś robi dokładnie to samo!! Co gorsze kreuje się na hiper znawcę a kompromituje się na każdym kroku.

Wszystko co jest nie po jego myśli to jest szajs i archaiczne gówno. Jakikolwiek wpis o MSB którego wcale nie próbuje atakować on już ze strachu podskórnie odbiera jako atak i w obronie od razu atakuje mnie!! Ale ja wcale nie krytykuje MSB. Opisałem swoje wrażenia i dlaczego nie kupiłem ale jednak napisałem że generalnie to dobry DAC. I akurat mnie adaś nie zarzuci że widziałem go co najwyżej na zdjęciach ani że piszę tak z zawiści bo nie mogę go mieć.

>>747 proszę wyjaśnij mi jak Twój wyćwiczony mózg (trójwymiarowy) wyłapuje gęstość prądu bo mój po prostu nie ogarnia Twoich wywodów, które nie zmiennie wydają się mową kogoś w ubranego w kaftan...

W sposób transcendentny Szanowny Kolego.

Z pośród wszystkiego co jest mózg ludzki jest jednym z najmniej rozpoznanych elementów w przyrodzie, proszę więc nie mieć do mnie pretensji i nie wymagać tłumaczenia się publicznego z właściwości jakie posiadam.

Gęstości prądu w określonych zakresach można nauczyć się słuchać, 10-15 lat codziennej wielogodzinnej praktyki i wszystko staje się proste, wtedy nawet można być trollem na forum, gdyż napiszę się że nie potrzeba już słuchać żadnego urządzenia, kiedy zna się właściwości soniczne wszystkich jego elementów składowych, aplikacji, wystarczy więc widok wnętrza urządzenia, aby wiedzieć jak gra - pisałem to trzy lata temu do Elba, wtedy trollem mnie nie nazwał, - do odszukania.

Żal mi takich osób, za dziesięć - dwadzieścia lat inaczej spojrzą na dzisiejszy stan swojej świadomości i będzie im wstyd za takie słowa.

Pewnie znacznie wcześniej przekonają się, że przebijanie się przez życie drogą poprzez hi end, nie jest usłane tymi emocjami, których pożądają, lecz ich substytutami.

Nadejdzie dzień, nadchodzi on zawsze, że przyjdzie wziąść automat do odkręcania śrub i odkręcić przysłowiowy pięćdziesiąty MSB, lub cokolwiek innego, lecz nie będzie już zainteresowania tym co jest w środku, lecz znużenie że znowu jest to, to i tamto, to powoduje że ta cecha jest taka, to powoduje że inna cecha jest inna, a jeszcze co innego, np baterie powodują że dźwięk pochodzi z zasilania "jonowego" zamiast "elektronowego", co powoduje takie a nie inne konsekwencje.

Zmęczony jestem pisaniem przekazu na poziomie ledwo elementarnym, w niby najbardziej specjalistycznym miejscu na forum.

To jakieś nieporozumienie.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zmęczony jestem pisaniem przekazu na poziomie ledwo elementarnym, w niby najbardziej specjalistycznym miejscu na forum.

To jakieś nieporozumienie.

Nie przypuszczałem że się z Tobą zgodzę i to tak szybko -masz rację czas odpocząć, bo od tego słuchania oczami można zwariować:)

lecz znużenie że znowu jest to, to i tamto, to powoduje że ta cecha jest taka, to powoduje że inna cecha jest inna,

przecież tak jest zawsze... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale pomijając DAC, Aurendera i kolegę 747....to dziś mamy tak ważną datę dla wszystkich a na pewno większej części Polaków,

Tyle było wojen....jak mawiał Potato w filmie "Szczęśliwego Nowego Jorku"

Mam więc kluczowe na dziś pytanie do naszej gwiazdy "Ałdio Noł chał".... :-)

Adaś.....tornister na jutro spakowany? ..... :-)

Ja mam ustawione zupełnie inaczej i ludzie znający Focale nie mogą uwierzyć że u mnie grają tak pastelowo, aksamitnie i łagodnie.

Focale są jednymi z najbardziej neutralnych, naturalnych głośników na świecie, U mnie w zależności od rodzaju muzyki - albo powodują ruchy sejsmiczne o ultraprecyzyjnym narastaniu i wygaszaniu impulsu, albo są słodkie do poży...... :) Wszystko zależy - co mają odtworzyć (no i oczywiście od toru). Cały czas - niezależnie jak szybko muszą grać i równocześnie dynamicznie - nie maskują żadnych detali i oddają je przy tym zawieszone w przestrzeni - tak jak ma być. Podczas gdy większość głośników zaczyna się dusić, pluć, zapominać a to o szczególe, a to o przestrzeni, a to o dynamice. Inne produkują zniekształcenia po prostu. Z kiepskim torem - focale też pokażą co je napędza: "shit in - shit out"

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Dokładnie tak audiograde ale muszę przyznać, że słyszałem też Utopie na pokazach które były ustawione i zestawione tak, że grały jak dla mnie za ostro. One mają ten wielki plus, iż można je regulować. Tweeter ma 3 stopniową regulację poziomu i również 3 stopniową narastania.

Mid ma 3 stopniową regulację poziomu i każdy z 2 basowców(w Grand Utopii) ma również 3 stopniową regulację poziomu a do tego dodatkowo 16 calowy subbasowiec ma 6 stopniową regulację. No i jeśli na jakimś audio show stoją niewygrzane, nowe kolumny i ktoś tweetery ustawi na plus a do tego podłączy to do ostrego wzmacniacza lub/i jasnego okablowania to może wyjść niezła kaszana!! Trzeba widzieć co się robi.

Utopie są trochę jak tasak. Można nim porąbać sobie łapki albo odciąć uszy ale można też porąbać drewno na opał i zasiąść przy pięknym, kojącym płomieniu ogniska i zanurzyć się w świat pięknej muzyki.

Sly - nie mam nic do twoich Focali - wręcz przeciwnie, uważam że to dobre kolumny, szczególnie jeżeli ktoś się pokusi aby wykorzystać ich wysoka efektywność i dość łagodną impedancję, i podłączy do tego dobrą lampę.

Znam natomiast twoja amplifikację i Focal w połączeniu z Burmesterem daje dźwięk jaki daje. Myślę, że sam gdybym był na twoim miejscu szukałbym DACa wyraźnie po cieplejszej stronie mocy.

Tyle że ja zdawałbym sobie sprawę co z czego wynika, i nie pisał o każdym nie-ocieplonym DACu, że gra technicznie czy analitycznie, bo wiedziałbym że to zasługa przekoszonego systemu.

Gdybyś czytał ze zrozumieniem doczytałbyś że akurat DAC-i MSB były testowane w 2 różnych domach.

Szkoda, że nie dodajesz, że 'tym drugim' domem, był dom dystrybutora Metronome.

Zresztą sytuację, w której prezentacji MSB i Vivaldiego dokonuje dystrybutor innej, konkurencyjnej marki, uważam za co najmniej niezdrową.

No niestety to juz jest obecnie ogolnoswiatowa teraz norma. Wszystkie sprzet graja teraz super i wybitnie wg recenzentow i nie maja slabych stron, co najwyzej recenzenci doradzaja zestawic to z innym klockami, az na wymioty zbiera. Ja juz dawno przestalem brac na powaznie wszelkiego rodzaju gazetowe testy. One NIC nie wnosza!

Dziwne ja jestem trollem Kolego Elberoth, a pisałem do Kolegi Sly te same słowa, może w innej kolejności tylko wyrażałem się bardziej rzeczowo nie tak płytko jak Kolega, pisałem o aluminium w cewkach głośnikowych Focali, rdzeniach żelaznych w zwrotnicach, drutach, o typowej niemieckiej technologii w wzmacniaczach, niepewnych drutach w jego transformatorze, kable pominę z szacunku dla firmy, pisałem dosłownie że wpuszczony w tą sytuację sygnał z źródła cyfrowego, nie może mieć niczego wspólnego z pięknem palety barw instrumentów i vocalów jakie znamy z natury.

Kolego Elberoth, Kolega trzy lata temu urzędował na poziomie interconektu audioquesta SKY, może Kolega przyhamuje swoje znawstwo tematu, bo najwyraźniej widać że absolutnie płytko Kolega sięga, widać to też w szlachetności języka jakim Kolega opisuje wydarzenia, inni już dawno porozbierali na części i rozpatrzyli to co Kolega dopiero słucha i rozkręca.

Koledzy jesteście siebie warci, przyciągacie się na zasadzie przeciwieństw lecz z właściwościami tej samej materii, inaczej przyciąganie w ogóle nie występuje w przyrodzie.

Bardzo dużo wiecie o hi end, do tego na niezwykle rzeczowym poziomie.

Energetyczna linia zasilająca Wasze systemy warta dwukrotnie więcej niż one same, wyjaśniła by Was na resztę życia, wobec Was samych i czytelników, szczególnie tych anonimowych, nie włączających się do dyskusji.

Tylko kto wyłoży takie środki, jak na źródłach cyfrowych oszczędzacie, o analogowych nie wspominam, dopiero zacząłby się cyrk z szumami i trzaskami w roli głównej.

Ciekawe że ABSOLUTNIE PROFESJONALNY EXPERT Kolegi Sly okazał się ich entuzjastą, a moja osoba z jakąś dziwną zbieżnością co do kierunku polecała źródło analogowe Koledze Jarek&ania.

Powodzenia.

Jesteś znów w błędzie.

Dystrybutor Metronome przy okazji jest regionalnym dealerem dCS, EMM Labs, MSB, Burmestera, Vitusa i w zasadzie 90% marek jakię są na naszym rynku dostępne.

Czy sprzedadzą to czy tamto to swoją prowizję i tak mają.

Też to oni mi sprzedali Esoteric K-01 czy Burmestera a przecież nie są dystrybutorem tych marek. Reprezentują więc interesy wielu dystrybutorów.

Jak widzisz ten twoj zarzut jest chybiony!!

Poza tym gdy testowaliśmy DAC-i w tym MSB, EMM Labs to Metronome miał jeszcze tylko starą ofertę którą w ogóle nie byłem zainteresowany. Wtedy nie było jeszcze nawet mowy o C-8 i innych nowościach. Po teście MSB i EMM Labs mnie podobał się bardziej ten drugi ale wtedy zrezygnowałem z zakupu DAC-a.

A o C-8 to nawet nie wiedziałem, że taki się pokaże na rynku.Sprawdź sobie daty moich opisów tych testów i datę pokazania nowej oferty Metronome.

Kolejny twój zarzut jest chybiony.

Co do "przekoszenia" systemu to na twoim miejscu byłbym ostrożny.

Powtarzam, że nie znasz zupełnie tego systemu.

Nikt z twoich znajomych nie ma tych kolumn ani tego wzmacniacza w tej właśnie konfiguracji, podobnie jak tego samego okablowania, nie mówiąc już o tej samej akustyce!!

Nie widzisz jak za każdym razem mijasz się z prawdą? Tu nie chodzi o to czy mój system jest dla ciebie ok czy nie ok. Ja nawet wiem, że nie spodobałby się tobie ale z zupełnie innych powodów niż te o których piszesz.

Ale chodzi o fakty którymi manipulujesz i po prostu mijasz się z prawdą...czy może lepiej wprost napaść źe zwyczajnie....kłamiesz!!

P.S.

Proszę pamiętać, że w latach osiemdziesiątych Japończycy sprzedali Europejczykom swoje technologie głośnikowe, nie wiem co kupił Folcal, ale jego obwody magnetyczne były jeszcze niedawno, niezwykle prymitywne.

Membrany jakie teraz stosują, Japończycy stosowali sami wiecie kiedy, - bardzo dawno.

Focale są jednymi z najbardziej neutralnych, naturalnych głośników na świecie, U mnie w zależności od rodzaju muzyki - albo powodują ruchy sejsmiczne o ultraprecyzyjnym narastaniu i wygaszaniu impulsu, albo są słodkie do poży...... :) Wszystko zależy - co mają odtworzyć (no i oczywiście od toru). Cały czas - niezależnie jak szybko muszą grać i równocześnie dynamicznie - nie maskują żadnych detali i oddają je przy tym zawieszone w przestrzeni - tak jak ma być. Podczas gdy większość głośników zaczyna się dusić, pluć, zapominać a to o szczególe, a to o przestrzeni, a to o dynamice. Inne produkują zniekształcenia po prostu. Z kiepskim torem - focale też pokażą co je napędza: "shit in - shit out"

Focale nie posiadają żadnej wysoce szlachetnej technologii, ani w cewkach głośników, ani w obwodach magnetycznych, ani w topologii zwrotnicy, ani w jej elementach, jedynie o obudowę mógłbym być spokojny, gdyż obowiązuje tu umowny standard, a dzisiejsze możliwości dają go wielu zachować.

Kolumny w Europie kupuje się od Dynaudio.

Moja rekomendacja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.