Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz powaznie? Jesli tak to co sie stalo ze taka zmiana frontu? Jeszcze nie tak dawno pisales ze roznice sa male. Czyzbys go dobrze posluchal? :) Ale jesli jest tak faktycznie ze go wziales to szczerze gratuluje wyboru.

Kupiles tylko DAC-a, czy caly set?

Wcześniej porownywalem po dual aes a teraz posluchalem po usb. Różnica nie jest wielka ale na korzyść Vivaldiego. Niestety żeby było trochę lepiej trzeba wydać sporo wiecej.

Mamy na froum watek WAV vs FLAC , już od 2009 roku w PC Audio.

Dotad przyjmowalem, ze FLAC nieskompresowany jest rownowazny WAV. Odkad w Aurenderze tagi przy ripowaniu w WAV za pomocą dbpoweramp elegancko się wczytują , zripowalme kilka plyt do WAV. Nie porownywalem jeszcze dokładnie , ale ciekaw jestem Waszych opinii.

A tu list czytelnika The Absolute Sound May/June 2013 w tej sprawie :

FLAC vs. WAV

Sound Quality

I was perplexed a few issues back when

I read the article claiming that FLAC

files sounded inferior to WAV files

[“Computer Audio Sound Quality,”

Issues 218–221]. Like so many previous

revelations about digital sound, this

seemed impossible for me to believe.

I came across an interview with Steve

Nugent of Empirical Audio that might

shed some light on this subject. A quote

from the interview follows:

“File formats are another case-in-point.

People with resolving, optimized systems

hear the differences. Those without don’t.

I was actually a skeptic myself until one

year at RMAF my room partners urged

me to take a FLAC track of “Treetop

Flyer” by Stephen Stills and convert it

back to .wav using XLD on my Mac Mini.

I actually got this file from someone

visiting the room, so it was not my track.

After converting it to .wav, the difference

in that show system was significant. The

FLAC file was like listening to the music

with one ear through a coffee can with

both ends cut-out. There were no sounds

outside the boundaries of the speakers

and everything sounded constrained,

sort of like compression. The .wav file

was open and airy, extending well outside

the speakers. The differences seem to

be in the imaging and width and depth

of the soundstage. If your speakers are

not dialed-in so you have both a pinpoint

image as well as music outside of the

speaker boundaries, then you may not

hear this. It only demonstrates what I

already know: that the vast majority of

audio systems are not optimized or truly

resolving, even though their owners

believe they are.”

Thanks for your excellent magazine, by

the way.

Jim Livengood

Jakies komentarze?

Konto w trakcie usuwania

Proponuje przesiadke do innego watku np. Jarka, ten jest o Aurenderze przeciez. A moderacje do przesuniecia wpisow

Można i u Jarka, ale mnie nie przeszkadza, bo W20 był wyraźnie szykowany do współpracy z DAC Vivaldi, wiec raczej na temat. U Jarka jest watek " który lepszy " ,ja bym tu w to nie wnikal. Raczej skupilbym się na współpracy W20 z DCS po usb i opiniach w tej sprawie, zapraszam. Sam tak zamierzam grac za jakis czas.

Zawsze używam WAV.

Cos więcej? Były porównania tych samych plyt flac vs wav?

Konto w trakcie usuwania

No WAV jednak lepiej sporo gra. Ale jeszcze lepiej gra jak zrobisz upsampling z dobrze ustawionym ditherem i stromym filtrowaniem cyfrowym do 192/24bity np jakims dobrym softwarowym upsamplerem. No ale w przypadku Vivaldiego jest to zbyteczne bo upsampler jesli go macie robi to do czestotliwosci 384/24 bity - to slychac bardzo na plus!

Cos więcej? Były porównania tych samych plyt flac vs wav?

Tak jest caly cykl 4 art. w The Absolute Sound na temat PC-audio kolesie robili bardzo dokladne testy tego. Wynika ze nawet sposob konwersji z Flac-a do WAV ma znaczenie. Chociaz do dzisiejszego dnia troche nie miesci mi sie to w glowie i nie wiem czy w tym wypadku jednak ich wnioski byly bledne jednak.

Ale zeby nie bylo watpliwosci rozpakowanie FLAC-a do WAV daje oczko w oczko ten sam plik, problemem jest w przypadku grania z FLAC-ow to ze komputer potrzebuje dodatkowych obrobek matematycznych aby rozpakowac plik, powoduje to wieksze zaklocenia i to wlasnie slychac. Ale mozecie spac spokojnie w PC-audio jest tak ze ten plik moze byc 1000 razy kopiowany na plytach z Bierdonki a i tak jesli wejdzie do PC-audio roznic (PRAWIE) nie uslyszycie, oczywiscie jesli sumy kontrolne beda sie zgadzac ;)

Ale do Vivaldiego trzeba dokupić upsampler a wtedy i zegar.Czyli robi się już konkretna kwota.

Moim skromnym zdaniem aby uzyskac to co ja slyszalem z calego setu nie ma innej mozliwosci jesli gramy z CD musza byc 4 kloci, jesli sluchamy z PC to 3 klocki , jesli Aurender W20 to dwa (upsampler+DAC) lub 3 klocki :( niestety. :( Upsampler moim zdaniem jest absolutnie niezbedny poniewaz DCS Vivaldi to jedna wielka mocna maszyna upsamplerowa i dodatkowy upsampling (nie ma sily) do 384/24bity przyniesie spore korzysci - dla mnie to oczywiste. Ale niech ktos to sprawdzi odsluchowo.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

DCS Vivaldi to jedna wielka mocna maszyna upsamplerowa i dodatkowy upsampling (nie ma sily) do 384/24bity przyniesie spore korzysci - dla mnie to oczywiste. Ale niech ktos to sprawdzi odsluchowo.

No tak , CH Precision posiada 32bit/768kHz to dopiero musi wymiatać.

A jakby to grało gdyby było np. 100bit/7326353435 kHz?

Podejrzewam ,że wtedy przetwornik grałby sam i nie trzeba by było w ogóle ani plików ani CD.

No WAV jednak lepiej sporo gra. Ale jeszcze lepiej gra jak zrobisz upsampling z dobrze ustawionym ditherem i stromym filtrowaniem cyfrowym do 192/24bity np jakims dobrym softwarowym upsamplerem. No ale w przypadku Vivaldiego jest to zbyteczne bo upsampler jesli go macie robi to do czestotliwosci 384/24 bity - to slychac bardzo na plus!

Ja mam w La Fonataine modul upsamplera, który najpierw robi z każdego pliku ( nawet 16/44,1) 24/384 a dopiero potem reszte roboty. Dlatego tak pięknie gra imo. Wysylalem Ci opis, chyba nie pamiętasz- modul STARS , robota Anagram Techologies.

Jeśli upslampler jest wg Ciebie taki wazny, to dlatego być może roznica miedzy La Fontaine a DAC Vivaldi była u mnie na odsłuchu mniejsza niż miedzy S10 a W20.

Bo Fontanna ma wbudowany upsampler, a Vivaldi gral bez.

To jednak rzuca nowe swiatlo na relacje cena/ jakość. Skoro topowy dźwięk plikow z DAC'a Vivaldiego wymaga wylozenia wyjsciowo ok 200 k pln na trzy klocki, to ja bym jednak chciał to porownac najpierw z La Source , które tez ma upsampler wbudowany i topowym MSB.Oba sa dużo tansze od 3 klockow Vivaldiego.

Ciekaw jestem ,czy roznica w dzwieku bylaby wyraźnie na korzysc Vivaldieog, a jeśli tak, to czy na tyle duza, aby taka kase wylozyc.

Powim szczerze, ze jestem sceptynie nastawiony.

Konto w trakcie usuwania

To jednak rzuca nowe swiatlo na relacje cena/ jakość. Skoro topowy dźwięk plikow z DAC'a Vivaldiego wymaga wylozenia wyjsciowo ok 200 k pln na trzy klocki, to ja bym jednak chciał to porownac najpierw z La Source , które tez ma upsampler wbudowany i topowym MSB.Oba sa dużo tansze od 3 klockow Vivaldiego.

Ciekaw jestem ,czy roznica w dzwieku bylaby wyraźnie na korzysc Vivaldieog, a jeśli tak, to czy na tyle duza, aby taka kase wylozyc.

Powim szczerze, ze jestem sceptynie nastawiony.

Porownanie MSB platinium a set Vivaldiego, w mojej ocenie to przepasc.

Zreszta czemu tak dlugo nie pokazuje sie recenzja Vivaldiego w Stereophilu trzeba sprzedac sieczkarnie ze stajni MSB :D

Miałem u siebie MSB i Vivaldiego ale niestety nie w tym samym czasie.

Ale tak na pamięć to grały dość podobnie. Nie postawiłbym na to że MSB był gorszy

Ale jesli same DAC-i graja bardzo podobnie to oznacza ze caly set Vivaldiego to zupelnie inna liga anizeli sam tylko DAC. Vivaldi set to muzyczna maszyna, MSB platinium to suchciel jakich malo, chociaz gladki.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Stasiop wklej zdjęcie Swojego systemu, chcę zobaczyć te najlepszości. I nie denerwuj Elba tym MSB, pisz że gra pięknie a nie sucho:)

Szymon nie ma systemu ,są tylko pomiary, z całego świata:)

Sylwek Ty miales tylko DAC-a a ja porownuje SET Vivaldiego kontra MSB, zreszta tego wlasnie dotyczyl post Marslo ;)

Może coś przeoczyłem,Ty porównujesz Vivaldiego kontra MSB?

Gdzie przeprowadzasz te porównania,masz te urządzenia u siebie w domu?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

sorki za offa

Szymon słuchałeś berkeleya usb?

Opisz proszę w kilku słowach charakter tego pudełka.

Mam go od ponad 2 miesięcy w torze.

Wrazenia z testu przed zakupem opisałem w watku o konwerterach.

Jednym słowem - brac , nie pytac:)

Jakby co , mój będzie do wzięcia pod koniec września , w razie zaintereowania zapraszam na priv.

Konto w trakcie usuwania

Może coś przeoczyłem,Ty porównujesz Vivaldiego kontra MSB?

Gdzie przeprowadzasz te porównania,masz te urządzenia u siebie w domu?

Prosze przegladnac wczesniejsze moje wpisy, juz pisalem o tym.;)

Prosze przegladnac wczesniejsze moje wpisy, juz pisalem o tym.;)

Stasiop

Wiem,że z Ciebie fajny gość,ale Twoje wpisy są tak nudne,że nie będę ich przeglądał.

Po prostu odpowiedz na zadane tu Tobie pytania.

Stasiop

Wiem,że z Ciebie fajny gość,ale Twoje wpisy są tak nudne,że nie będę ich przeglądał.

Po prostu odpowiedz na zadane tu Tobie pytania.

No coz, zal mi kolegi...:D

Przyłączam się do pytania.

Jak kolega odpowie na moje zadane wczesniej pytania dotyczace zakupu setu Vivaldiego czy tez samego DAC-a to i ja odpowiem grzecznie koledze ;)

p.s.

Kolega zreszta z umilowaniem jak pisze zabija swoje prosiaki, ja bylbym ostrozny z takim kierowaniem zabojczych mysli...jak i czynow co wazniejsze...chodzi mi tylko o to ze karma ma to do siebie ze jest nieuchronna i sie wraca i to wlasnie kolega moze byc za chwile ta swinka bita w jakim miejscu i czasie w tym Matrixie o ktorym kolega wspomina. :((((((

Ale jesli same DAC-i graja bardzo podobnie to oznacza ze caly set Vivaldiego to zupelnie inna liga anizeli sam tylko DAC. Vivaldi set to muzyczna maszyna, MSB platinium to suchciel jakich malo, chociaz gladki.

Nic nie gra bardzo podobnie, uśrednia się w wąskich gardłach systemu i nim samym jako takim.

No coz, zal mi kolegi...:D

Jak kolega odpowie na moje zadane wczesniej pytania dotyczace zakupu setu Vivaldiego czy tez samego DAC-a to i ja odpowiem grzecznie koledze ;)

p.s.

Kolega zreszta z umilowaniem jak pisze zabija swoje prosiaki, ja bylbym ostrozny z takim kierowaniem zabojczych mysli...jak i czynow co wazniejsze...chodzi mi tylko o to ze karma ma to do siebie ze jest nieuchronna i sie wraca i to wlasnie kolega moze byc za chwile ta swinka bita w jakim miejscu i czasie w tym Matrixie o ktorym kolega wspomina. :((((((

Jeśli kogoś tu żal,to tylko Ciebie Stasiop.

Koledzy wypożyczają,słuchają tych wszystkich urządzeń,weryfikują opinie innych,porównują z innymi urządzeniami.

Ty natomiast jedyne co możesz porównać to zdjęcia z internetu ;).

Nie masz bladego pojęcia jak te wszystkie rzeczy grają,bo nigdy ich nie słyszałeś,to samo było z kolumnami,o których wiedziałeś wszystko,ale ich nie słuchałeś.

Miłego dnia :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.