Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że można grać świetnie z CD, lubię ten format i wydawało mi się, że USB nie ma szans, trafiałem chyba na marne prezentacje. Pamiętam jedną udana na Audio Show 2013 gdzie grały w pokoju kolumny Zingali... Ale tam sam dac M2Tech Vaughan był w cenie Devialeta 170.

Na razie odkrywam rózne możliwości podłączenia i konfiguracji. To urządzenie jest interesujące jeśli mamy zamiar wykorzystać jego przetworniki i wzmacniacz. Jego plusy to krótka ścieżka sygnału i fenomenalne (jak na jego cenę) czarne tło Ciekawie robi się przy odtwarzaniu dobrze zrealizowanego materiału hi-res nIemniej jednak nawet FLACi ze standardową rozdzielczością CD mogą dać sporo frajdy. Za kilka dni zacznę wypożyczać różne USB aby przekonać się czy odczuję różnicę. Do tej pory porówanie dobrze wykonanego USB za 50 PLN z USB Transparent Audio za 1000 PLN nie przekonało mnie do tego drugiego.

Moreno spróbuj podłączyć separator USB np. IFI (mogę Ci pożyczyć jak chcesz sprawdzić) to będziesz miał dalszą poprawę za grosze. Można też nabyć porządny kabelek. Ostatnio prowadziłem dalsze testy bo kolega namawiał mnie na Enreq-a Apollo. Zaprosiłem do siebie i słuchamy. Okazja była nie byle jaka bo mój transport plików przeszedł kolejną poważną modyfikację specjalnie do współpracy z Vivaldim. Postanowiłem go sprawdzić z moją nową referencją Jcatem i poprzednią czyli Sotm. Co tu dużo pisać, JCat pozamiatał Entreqa i oddalił się od Sotm. Brzmienie protoplasty tego kabla dobrze znam bo miałem go wcześniej na testach. Obecnie zostały poprawione ówczesne niedociągnięcia. Teraz jest to solidnie zbudowana łączówka o przepięknym analogowym charakterze. Do tego bardzo gładki z krystaliczną górą i właściwą ilością wybrzmień. Pierdóła i Kulpa tego nie mogą napisać bo są uwikłani w "lokowanie" i promocję innych marek (Acoustic Revive USB, cichy układ z opychaniem Ayonków) ale ja mogę z czystym sumieniem polecić ten kabel USB jako najlepszy z testowanych przeze mnie na rynku.

Z Vivaldim pracuje w połączeniu z separowanym złączem USB z własnym zasilaniem liniowym z 5 sekcji i precyzyjnym zegarem obsadzonym na zewnętrznym extenderze, komunikującym się z płytą główną światłowodem. Kabel pracuje bez szyny zasilającej. W moim systemie kable można przełączać w locie i wszystkie działają prawidłowo, nie ma żadnych trzasków ani problemów z kompatybilnością. Na koniec dowiedziałem się ceny kabli i miałem niezły ubaw jak w porównaniu Amplifona GM70 z Ayonem i nie tylko..

Szymon

Co Ty piszesz otych jakichs kablach-to mnie na razie nie interesuje......za te wiadomości dostajesz dwóje!!

Za to znam bardzo pikantne szczegóły...............Ayony to są po prostu muły,a Ongaku dostał z wrazenia głośnego i wyraznego brumienia.

Marslo w swym watku nie pisze tylko wszystko czyta........jestem ciekawy co powie na zmiane wzmaka jego kobita))

W porównaniu do AYONA ma cztery zalety-jest ładniejszy,tańszy i nie jest muł oraz nie bedzie sie Panu Marslo psuł)

Co do grania jest to kwestia wprost nie do opisania................na pewno jest bardzo fizjologicznie(czytaj ładnie,pieknie,wprost ślicznie)

Już sie wypowiedziałem swobodnie..........aż spadły mi spodnie.

WIEM KTO TERAZ POWINIEN SIE WYPOWIEDZIEĆ.......CI CO SŁUCHALI OSTATNIO RZECZONEJ GM-70.

Panowie odwagi i prawdy żądamy tu natychmiast-bardzo proszę........bo Panowie KULPA I PIERDÓŁA nie wiedza co piszą.

ps.

Jakby sie skontaktował ze mna Elberoth....to po prostu ten wzmacniacz tzn. Gm-70 bym mu na odsłuchy zalatwił-sam nie da rady za cienki jest))

A pierdoła to kto?

Pierdóła to słynny polski recenzent puszczający gości w skarpetach. Miłośnik Ayona i Pana Szklarza (bynajmniej nie tego od okien).

Jak czytam te wywody fizjologiczne (nauka o mechanizmach rządzących przebiegiem czynności życiowych organizmów) to przychodzą mi na myśl różne persony ze świata audio i ich bezstronność jako testujących.

Mam też mały wierszyk.

Jakiego byś nie kupił Ayona i tak dostanie baty od Amplifona.

Crossy, Vulcany, Tritony to dźwięk jest dość przymulony.

A pierdoła to kto?

zaraz,zaraz-żaden pierdoła.................bo musi sie rymować Pacuła-Pierdóła)

ps.

Widzę ,ze mnie Sylwek polubiłeś na nowo))

Też Was lubię,a najbardziej zawsze lubiłem prawdę-za nią jestem tu zazwyczaj nielubiany.

Moreno spróbuj podłączyć separator USB np. IFI (mogę Ci pożyczyć jak chcesz sprawdzić) to będziesz miał dalszą poprawę za grosze. Można też nabyć porządny kabelek. Ostatnio prowadziłem dalsze testy bo kolega namawiał mnie na Enreq-a Apollo. Zaprosiłem do siebie i słuchamy. Okazja była nie byle jaka bo mój transport plików przeszedł kolejną poważną modyfikację specjalnie do współpracy z Vivaldim. Postanowiłem go sprawdzić z moją nową referencją Jcatem i poprzednią czyli Sotm. Co tu dużo pisać, JCat pozamiatał Entreqa i oddalił się od Sotm. Brzmienie protoplasty tego kabla dobrze znam bo miałem go wcześniej na testach. Obecnie zostały poprawione ówczesne niedociągnięcia. Teraz jest to solidnie zbudowana łączówka o przepięknym analogowym charakterze. Do tego bardzo gładki z krystaliczną górą i właściwą ilością wybrzmień.

Dzięki za porady.

Czyli podsumowując to jakie sa te polecane przez Ciebie modele? Który IFI?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kabel USB najlepszy to JCAT USB Cable? Z tej strony?

Ukryta Zawartość

Jak przy nim wypada USB Cardasa którego słuchałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymon, SA,

Dajcie juz se luz z tym obrzydzenim Ayonow, to nie watek do tego.

Jak juz pisalem , jestem starym amplifonowcem i bardzo lubie Andrzeja Piwowarczyka. Wszyscy juz wiedza , jakie wzmaki lubicie, a jakich nie. Jak nowa integra zagra lepiej od Crossfire to sobie ja po prostu kupie, na razie czekam na model na Duelundach, Sly pisal , ze ma byc w czerwcu dostepny. Zeby ja odsluchac trzeba dwoch chlopa , a u mnie tylko nieduza kobitka:)

Co do kabli usb- bo to troche blizej tematu watku - to podejde drugi raz do Auralic Vega i Jcat w najblizszy weekend. Ma to byc u mnie usb dac , ale tylko do grania dsd. Nie zdecydowalem sie na Vivaldiego, bo mial dzwiek zbyt kliniczny w przeciwienstwie do Fontanny, ktora jest bardziej wypelniona i barwna ( zeby nie powiedziec fizjologiczna :)).Szkoda, ze marka znikla z rynku, bo wole charakter brzmienia Audio Aero od DCS. Chcialbym jednak miec DSD DAC, bo mi sie podobaly sample , ktore kupilem , jak sluchalem Vegi i chcialbym wykorzystac rozwoj rynku plikow DSD do kupowania nowych, ciekawych nagran.

Jak juz pisalem kiedys, jcat nie zagral w polaczeniu W20/La Fontaine ( nie podal sygnalu). Potem probowalem Auralica , ale ze wzmakiem Spec'a , ktory nie gral tak dobrze jak Crossfire. No to teraz ostateczny odsluch Vegi z Jcatem, porowanam PCM z La Fontaine grane z uzyciem Entreq Konstantin usb z Minimusem przeciwko DSD z Vegi przez Jcat.Sprobuje tez Entreqa z Vega. Niedawno mialem topowego Atlantisa usb od Entreqa, ale niestety byly trzaski w polaczeniu W20/La Fontaine. Nie tak znaczace , jak kiedys , gdy mialem S10, ale jednak nie do zaakceptowania. To co moglem uslyszec mimo zaklocen, to wyraznie lepsza namacalnosc dzwieku i bryl instrumentow. Jednak nie wiem czy warta 10 k pln - tyle rozni sie cena Atlantisa od Konstantina.

P.S Na marginesie Szymon ten Twoj serwer to niezly wypas, szkoda, ze Marcin nie robi modelu "rynkowego" w eleganckich obudowach.

Konto w trakcie usuwania

Dzięki za porady.

Czyli podsumowując to jakie sa te polecane przez Ciebie modele? Który IFI?

Ukryta Zawartość

Kabel USB najlepszy to JCAT USB Cable? Z tej strony?

Ukryta Zawartość

Jak przy nim wypada USB Cardasa którego słuchałeś?

Tu masz separator USB. Jak słuchasz z laptopa to niezbędny dodatek. Pamiętaj jednak, że granie z nawet najlepszego laptopa z win serwer + wszystkie poprawki to i tak daleka droga do dedykowanego transportu plikowego. Różnica w dociążeniu, barwie, budowie sceny i sposobie prezentacji jest olbrzymia. Najlepsze plikowce grają coraz bliżej najlepszych gramofonów, bez ich wad.

Z każdą kolejną modyfikacją gładkość i analogowość brzmienia wzrasta a rozdzielczość jest zachowana. Taka kwadratura koła, im większa cyfra tym mniej cyfrowe granie, dziwne ale prawdziwe.

Ukryta Zawartość

Jcat się zgadza. To ten kabel. Entreq Apollo to dobry kabel ale Jcat jest po prostu lepszy i bardziej naturalny. Apollo to kabel na krótki pokaz Jcat jest jak transparent lub MIt, barwny i analogowy kabel na lata. Sotm jest trochę jaśniejszy od reszty i też może się podobać. Trzeba spróbować u Siebie. Cardas to inna liga, brak wybrzmień, szarość i nijakość brzmienia w stosunku do czołówki.

Szymon, SA,

Dajcie juz se luz z tym obrzydzenim Ayonow, to nie watek do tego.

Jak juz pisalem , jestem starym amplifonowcem i bardzo lubie Andrzeja Piwowarczyka. Wszyscy juz wiedza , jakie wzmaki lubicie, a jakich nie. Jak nowa integra zagra lepiej od Crossfire to sobie ja po prostu kupie, na razie czekam na model na Duelundach, Sly pisal , ze ma byc w czerwcu dostepny. Zeby ja odsluchac trzeba dwoch chlopa , a u mnie tylko nieduza kobitka:)

Co do kabli usb- bo to troche blizej tematu watku - to podejde drugi raz do Auralic Vega i Jcat w najblizszy weekend. Ma to byc u mnie usb dac , ale tylko do grania dsd. Nie zdecydowalem sie na Vivaldiego, bo mial dzwiek zbyt kliniczny w przeciwienstwie do Fontanny, ktora jest bardziej wypelniona i barwna ( zeby nie powiedziec fizjologiczna :)).Szkoda, ze marka znikla z rynku, bo wole charakter brzmienia Audio Aero od DCS. Chcialbym jednak miec DSD DAC, bo mi sie podobaly sample , ktore kupilem , jak sluchalem Vegi i chcialbym wykorzystac rozwoj rynku plikow DSD do kupowania nowych, ciekawych nagran.

Jak juz pisalem kiedys, jcat nie zagral w polaczeniu W20/La Fontaine ( nie podal sygnalu). Potem probowalem Auralica , ale ze wzmakiem Spec'a , ktory nie gral tak dobrze jak Crossfire. No to teraz ostateczny odsluch Vegi z Jcatem, porowanam PCM z La Fontaine grane z uzyciem Entreq Konstantin usb z Minimusem przeciwko DSD z Vegi przez Jcat.Sprobuje tez Entreqa z Vega. Niedawno mialem topowego Atlantisa usb od Entreqa, ale niestety byly trzaski w polaczeniu W20/La Fontaine. Nie tak znaczace , jak kiedys , gdy mialem S10, ale jednak nie do zaakceptowania. To co moglem uslyszec mimo zaklocen, to wyraznie lepsza namacalnosc dzwieku i bryl instrumentow. Jednak nie wiem czy warta 10 k pln - tyle rozni sie cena Atlantisa od Konstantina.

P.S Na marginesie Szymon ten Twoj serwer to niezly wypas, szkoda, ze Marcin nie robi modelu "rynkowego" w eleganckich obudowach.

Marslo zacznij od GM70 masz pod nosem u Sly. Jako Amplifonofan jestem pewien, że przypadnie Ci do gustu. Posłuchaj też na miedzianych lampkach, dają jeszcze więcej barwy i ciepełka.

Vega powinna być u mnie w ciągu kilku dni. Na pewno zafunduję jej osobny zasilacz liniowy. Poprawa grania w każdym aspekcie. O Jcata też jestem spokojny.

Serwer w wersji rynkowej musiałby kosztować ze 100kzł lub więcej a to jest duży hamulec. Ciężko obecne kilkadziesiąt kilogramów zamknąć w małej skrzyneczce, takie rzeczy to tylko w ...

Myślę, że z czasem ta technologia stanieje ale do jakiego poziomu to nie mam pojęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Marslo zacznij od GM70 masz pod nosem u Sly. Jako Amplifonofan jestem pewien, że przypadnie Ci do gustu<br />

Ja juz kilka dni temu mialem w tej sprawie kontakt ze Sly. To on mi powiedzil ,ze w czerwcu bedzie wersja z Duelundami . No to poczekam , bo skrzynia wazy 70 kg i bym musial organizowac pomoc do za i wyladunku. Zrobie to , jak juz bedzie dostepna wersja " reference".

<br />Serwer w wersji rynkowej musiałby kosztować ze 100kzł lub więcej a to jest duży hamulec. Ciężko obecne kilkadziesiąt kilogramów zamknąć w małej skrzyneczce, takie rzeczy to tylko w ...<br />

Najciezszy na pewno zasilacz, a to mozna postawic za polka, nie na widoku. Ale i tak to kilka oddzielnych klockow, trzeba miec pokoj odsluchowy, jak u Ciebie.

Aurender gra pieknie i jest dobry do takiego miejsca jak u mnie, ale wkurza mnie ostatnio , bo jak go wylacze , to ma klopoty z widzeniem przetwornika po usb. Roznymi sztuczkami przemawiam mu do rozsadku i jakos daje rade, ale najlepiej go zostawiac na "wstrzymaj".

Poczekam na jakis update i jak sie nie poprawi, dam go do przegladu.

Wkurza mnie, ale wygoda i dzwiek po usb rekompensuja niedogodnosci. Po aes/ebu jest wyraznie slabiej.

Konto w trakcie usuwania

Nie musisz go wyłączać. Takich urządzeń w ogóle się nie wyłącza chyba, że wyjeżdzasz na dłużej. Pobór prądu jest prawie zerowy. A brzmieniowo takie cyfrowe urządzenia dochodzą do siebie po wielu godzinach od włączenia. Dlatego lepiej ich w ogóle nie wyłączać.

Nie musisz go wyłączać. Takich urządzeń w ogóle się nie wyłącza chyba, że wyjeżdzasz na dłużej. Pobór prądu jest prawie zerowy. A brzmieniowo takie cyfrowe urządzenia dochodzą do siebie po wielu godzinach od włączenia. Dlatego lepiej ich w ogóle nie wyłączać.

Tak wlasnie robie, nie sprawdzalem zuzycia pradu na " wstrzymaj " ale pewno masz racje, ze jest niezanczace. A sprzet jest ciagle cieply ,gotowy do dobrego grania.

Konto w trakcie usuwania

Ja także mam zawsze przetworniki 24/7 pod prądem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Z przyjemnością chciałem sie pochwalić nowym nabytkiem, Auralic Vega. Kupilem ja po dwukrotnych odsłuchach przedIelonych dłuższa przerwa i odsluchem Vivaldi Dac.

Vega będzie u mnie dakiem do dsd, które brzmi z niej swietnie,nagrania z Bluecoastrecords i 2L , zarówno dsd 64 jaki 128.

Wkrótce dołącza ripy moich płyt sacd, będzie uczta.

Kablem , który łączy Vege z W20 jest Jcat usb, świetna para.

Vega to doskonała relacja ceny do jakości dźwięku , nie tylko w mojej ocenie.

Wkrótce spróbuje na niej DXD 384 nie wiem tylko czy W 20 czyta te pliki.

Konto w trakcie usuwania

A nie lepiej było jeden DAC do wszystkiego, ale taki topowy? Np Gryphon Kalliope? Jak zsumujesz cenę Auralic-a+Audio Aero+2 kable AC+ 2 kable USB to wyjdzie chyba więcej niż Gryphon z 1 kable AC i jednym USB. A myślę, że w każdej opcji byłoby lepiej niż z Auralica i AA.

Będę słuchał jeszcze Kalliope ,ale postawiłem na zestaw Fontanna i Vega do dsd.

A kable miałem i całkiem niezle przypasowaly : zasilający Acro 7300 i ic od VDH - Orchidea.

Fontanna bardzo pasuje do mojej reszty toru ,wygrała zarówno z Metronome ,jak i z Vivaldim , a poza tym nie chciałem sie jeszcze pozbywać napędu cd/ sacd.

Nieraz pada internet i wtedy po prostu wkładam płyty do napędu:)

Konto w trakcie usuwania

Co racja to racja. U ciebie gra bardzo dobrze to raz a dwa to napęd CD warto mieć. U mnie też czasem pada net i gdybym nie miał transportu CD to dostałbym na łeb ze złości!!

Z przyjemnością chciałem sie pochwalić nowym nabytkiem, Auralic Vega. Kupilem ja po dwukrotnych odsłuchach przedIelonych dłuższa przerwa i odsluchem Vivaldi Dac.

Vega będzie u mnie dakiem do dsd, które brzmi z niej swietnie,nagrania z Bluecoastrecords i 2L , zarówno dsd 64 jaki 128.

Wkrótce dołącza ripy moich płyt sacd, będzie uczta.

Kablem , który łączy Vege z W20 jest Jcat usb, świetna para.

Vega to doskonała relacja ceny do jakości dźwięku , nie tylko w mojej ocenie.

Wkrótce spróbuje na niej DXD 384 nie wiem tylko czy W 20 czyta te pliki.

wega czyta każde dsd sprawdzałem z naszym serwerem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sly,

No właśnie , pare razy tez tak miałem, a poza tym Aurender miewa swoje humory ,jak to komp. A napęd jest niezawodny, jakby co są części od Esoterica.

wega czyta każde dsd sprawdzałem z naszym serwerem

Ukryta Zawartość

Tak , to wiem . Jedynie dsd 128 wymaga zegara auto bo na exact są szumy.

Jesli idzie o DXD 384 to jest pcm i póki co w opisie W20 nie znalazłem tej kompatybilpnosci. Napisze do nich maila. A Vega ma DXD 384 w opisie i na wyświetlaczu.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

marslo

No to gratulacje. Zapodaj pomiędzy Aurendera a Vega iFi iUSBPower ... zobaczysz co się zadzieje. Od kilku dni tak gram i jest słyszalna poprawa na gładkości brzmienia, lepsze są wybrzmienia instrumentów. Polecił mi to Szymon no i się sprawdziło. Jedno co trzeba to dwa takie same kable USB. Czekam na 2-go JCat'a. Teraz mam z kompa do iFi JCat, a z iFi zwykły n/n i jak ten n/n kabel był ułożony tak, że dotykał (albo był w pobliżu) interkonektów, albo kabli AC, to były trzaski, co jakiś czas podczas odtwarzania muzyki. Jak ten n/n trochę "ułożyłem" to praktycznie trzaski ustały. Zobaczymy jak to zagra z 2 JCat.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Ja na razie wgralem jedna plyte Haydna i jeden ich album firmowy.

Czekam na jakis download manager, bo na razie trzeba wgrywac kazdy utwor oddzielnie i tagow nie ma .Jak do nich pisalem to polecali jakis program pod Firefoxem do tego, ale ja nie uzywam Firefoxa.

marslo

No to gratulacje. Zapodaj pomiędzy Aurendera a Vega iFi iUSBPower ... zobaczysz co się zadzieje. Od kilku dni tak gram i jest słyszalna poprawa na gładkości brzmienia, lepsze są wybrzmienia instrumentów. Polecił mi to Szymon no i się sprawdziło. Jedno co trzeba to dwa takie same kable USB. Czekam na 2-go JCat'a. Teraz mam z kompa do iFi JCat, a z iFi zwykły n/n i jak ten n/n kabel był ułożony tak, że dotykał (albo był w pobliżu) interkonektów, albo kabli AC, to były trzaski, co jakiś czas podczas odtwarzania muzyki. Jak ten n/n trochę "ułożyłem" to praktycznie trzaski ustały. Zobaczymy jak to zagra z 2 JCat.

pozdrawiam

Artur

Dzieki za sugestie, na pewno sprobuje .

A czy probowales jakichs plikow dsd 128 ? Tez masz szumy na exact?

Konto w trakcie usuwania

Ja na razie wgralem jedna plyte Haydna i jeden ich album firmowy.

Czekam na jakis download manager, bo na razie trzeba wgrywac kazdy utwor oddzielnie i tagow nie ma .Jak do nich pisalem to polecali jakis program pod Firefoxem do tego, ale ja nie uzywam Firefoxa.

Dzieki za sugestie, na pewno sprobuje .

A czy probowales jakichs plikow dsd 128 ? Tez masz szumy na exact?

Obstawiał bym Aurendera

Nie zauważyłem szumów lub nic podobnego a testowałem aurealica dość mocno :)

No nie wiem , Vega jest na liscie sprzetow, ktore firmy wspolpracujace testowaly na odtwarzanie dsd i zostaly umieszczone stronie internetowej Aurendera.

Sadze, ze to sa jakies zegarowe " nieporozumienia" . Przy ustawieniu zegara w Vedze na auto problemow nie stwierdzilem, tylko dzwiek jest slabszy, niz przy zegarze exact ( z zapietym Femto clock).

A tu lista sprzetow ze strony Aurendera :

dCS : Vivaldi, Debussy

MSB : DAC IV, Analog DAC

Weiss : DAC202DSD, Medea+DSD, Medusa

Auralic : Vega

Bricasti : M1

Chord : Chordette quteHD

B.M.C : DAC-1

Luxman

Lumin Audio

Mytek : Stereo 192-DSD DAC

Konto w trakcie usuwania

No nie wiem , Vega jest na liscie sprzetow, ktore producent Aurendera testowal na wspolprace i odtwarzanie dsd i umiesicil na swojej stronie internetowej.

Sadze, ze to sa jakies zegarowe " nieporozumienia" . Przy ustawieniu zegara w Vedze na auto problemow nie stwierdzilem, tylko dzwiek jest slabszy, niz przy zegarze exact ( z zapietym Femto clock).

Dla potwierdEnia sa foty powyżej ,nie stwierdziłem żadnego problemu słownie żadnego !!!

Dla potwierdEnia sa foty powyżej ,nie stwierdziłem żadnego problemu słownie żadnego !!!

Marcin, przegladnalem zamieszczone przez Ciebie zdjecia i nigdzie nie widzialem dsd128, moze mi cos umknelo.

Miales zegar ustawiony na exact ? Jaki filtr - 5 czy 6 ?

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.