Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zegar na exact

Ukryta Zawartość

marslo,

DSD jeszcze nie odpalałem ... musze kupić jakieś albumy (albo ściągnąć "darmoszkę" testową). Ciągle brak czasu, no to skupiam się na słuchaniu muzyki.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

W nawiazaniu do moich wczesniejszych watpliwosci, czy W20 przesyla pliki DXD 384 spiesze poinformowac, ze smigaja bez problemu, a Vega je pieknie czyta.

Pobralem ze strony 2L darmowy koncert skrzypcowy Mozarta DXD 24/352,8 ; jeden utwor ok 9 min ma objetosc 1 GB:)

Odsluchy wieczorkiem.

No i znalazłem chwilkę na odsluch DXD 24/352,8 a zaraz potem dsd 128 i dsd 64.

Mamy wspaniałe czasy - pliki bardzo gęste takie jak DXD to uczta analitycznego audiofila. No i ta dynamika , ostrość krawędzi - robią wrażenie.

Ale prawdziwa przyjemność to dsd - to uczta melomanów. To Muzyka.

Kropka.

Dla mnie DSD> DXD.

Konto w trakcie usuwania

Też męczę Auralica w rezerwowym systemie. Obecnie karmię go gęstym formatem "płytka" prawie 14GB :)

Nadszedł czas na dobranie się do zasilania i sprawdzenie co da się jeszcze wycisnąć. Tak czy siak Auraliczek wchodzi na stan i będzie się bił ze starszym DCSem o miejsce.

Co najdziwniejsze sterownik na WIN 2012 server śmiga aż miło i nie musiałem go instalować w trybie zgodności z Win7. Producent sterownika jest ten sam jak dla DCSa.

Daczek bardzo wrażliwy na sygnał wejściowy, z lapka gra na pół gwizdka. Dopiero z servera pokazuje pazurki. Bardzo miła i nowoczesna maszynka za przyzwoitą cenę. Ciekaw jestem co dalej wypuści ta firma bo czuć, że ma potencjał. To nie jest jeszcze poziom topowych daczków ale przy proponowanej cenie to świetne urządzenie. Zwłaszcza gładkość grania, selektywność, rysowanie sceny robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie Vega jest świetna na dsd, już sobie ostrze żeby na zripowana The Dark Side of The Moon:) W pcm różnica jest wyraźna na korzyść Fontanny.

Nie mam porównania łeb w łeb jak u Ciebie, ale sadze ,ze w plikach dsd Vega nie odstaje za bardzo od Vivaldiego.

Jak to oceniasz?

Konto w trakcie usuwania

Dla mnie Vega jest świetna na dsd, już sobie ostrze żeby na zripowana The Dark Side of The Moon:) W pcm różnica jest wyraźna na korzyść Fontanny.

Nie mam porównania łeb w łeb jak u Ciebie, ale sadze ,ze w plikach dsd Vega nie odstaje za bardzo od Vivaldiego.

Jak to oceniasz?

Na razie słucham w innym systemie. Jak dłużej posłucham i porównam to napiszę.

DXD to uczta analitycznego audiofila. No i ta dynamika , ostrość krawędzi - robią wrażenie.

Ale prawdziwa przyjemność to dsd - to uczta melomanów. To Muzyka. Kropka.

Dla mnie DSD> DXD.

DSD (w najlepszym wypadku) jest "robione" z DXD, mamy więc ... jajko mądrzejsze od kury. :)

Wiem ze znasz sie lepiej na aspektach technicznych. Ja pisze o moich wrażeniach ze słuchania muzyki. A te są dla mnie jasne, jak wyżej.

Czy tzw natywne dsd tez jest " robione " z DXD ?

Konto w trakcie usuwania

Wiem ze znasz sie lepiej na aspektach technicznych. Ja pisze o moich wrażeniach ze słuchania muzyki. A te są dla mnie jasne, jak wyżej.

Czy tzw natywne dsd tez jest " robione " z DXD ?

Masz jeszcze tego Ayona?..................Sa już Crayony-wiedziałeś o tym?

Tak czytałem o Crayonach, już mi pisałeś.

Nie ma jak troskliwi koledzy:)

Tak , mam jeszcze Ayona , bo jakoś zepsuć sie nie chce:)

Mogę Ci zrobić upgrade...............wyślę Ci dwie literki Cr-będziesz musiał tylko precyzyjnie przykleić!!

Widzisz ze mną nie ma nudy)

pozdr.

Z tym przyklejaniem literek to ciekawa sprawa.

Zanim AYON Crossfire się nazywał Crossifire to się nazywał Sunfire. Pojawił się problem bo nazwa Sunfire należy do jakiejś innej firmy.

No i trzeba było rozwiązać problem więc posiadacze modelu Sunfire dostali podobno naklejki na których był napis "crossfire" do przyklejenia na obudowie.

Historię mi opowiadał człowiek z salonu audio z Frankfurtu nad Menem, który ma także w ofercie Ayona.

Widziałem model Sunfire, przepraszam Crossifre wiec potwierdzam, że taki był. Ale już naklejek nie widziałem więc może to ściema tylko niby dlaczego miałby coś takiego wymyślać.

<br />Mogę Ci zrobić upgrade...............wyślę Ci dwie literki Cr-będziesz musiał tylko precyzyjnie przykleić!!<br />

Smieszne, naprawde :)

Tylko Crossfire ma wyciete w grubej aluminioowej obudowie prezycyjnymi maszynomi logo Ayon, ktore mruga do czasu zalaczenia napiecia anodowego, a takze po wylaczeniu wzmacniacza przez ok. 1 min.

No to przyklajane literki sie przydadza do Twojego wzmaka na GM-ach , zatrzymaj sobie :)

Konto w trakcie usuwania

• 2 tygodnie później...

Wlasnie wgralem na W20 pierwsze dziesiec zripowanych plyt sacd do plikow DSF 64 i puscilem na Vedze .

Pink Floyd The Dark Side ... tak jak myslalem - wymiata:)

Czy koniecznie musiały to być pliki - nie potrafi zagrać z pełnego SACD ISO ? Czym wyciągałeś pliki ?

Czy oprócz komputera, jakikolwiek player sieciowy potrafi odtworzyć SACD ISO ?

A ja ostatnio walczę i już nie wiem z czym. Mogę już zagrać wszystko od jazgotliwego Perfectu do Stockfisha. Nigdy nie jest ostro, jest rozdzielczość wysokie satynowe a średnica pięknie dociążona. Ale jest jedno ale.

Nie mogę przyzwyczaić się do spokoju na średnicy. Puszczę sobie coś np. z ECMu odnoszę wrażenie że jest misiowato trochę za tłusto dźwięk wylewa się z głośników i nagle jakiś dzwoneczek, szarpnięcie strun, talerz który rozejdzie się po całym pokoju i budzą się emocje i wtedy uświadamiam sobie, że jest idealnie. Że jakby było więcej to już by było źle. Czy to wynik tego, że kiedyś miałem to wszystko sztucznie podbarwione a teraz gra tak jak ma być. Sorry za off-topa.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czy koniecznie musiały to być pliki - nie potrafi zagrać z pełnego SACD ISO ? Czym wyciągałeś pliki ?

Czy oprócz komputera, jakikolwiek player sieciowy potrafi odtworzyć SACD ISO ?

Ale po co .? Jak to tagujesz z iso wyciagasz pliki tagujesz

Ale po co .? Jak to tagujesz z iso wyciagasz pliki tagujesz

Gdybyś tak mógł czasami użyć jakiegoś znaku przestankowego i interpunkcji, to byłoby Cię dużo łatwiej czytać. :)

Ale do meritum ...

Pytasz, po co ?

Plik ISO zawiera w sobie komplet informacji - nic nie trzeba tagować.

Jako plik, ISO waży 1/3 tego, co wyciągnięte z niego pojedyncze tracki. Motywem może więc być chęć zachowania

struktury pliku, mniejsza waga przy archiwizacji, a także niepewność tego, co dzieje się z danymi po rozpakowaniu

całej płyty na poszczególne tracki, bo ten przyrost objętości nie bierze się z niczego i zapewne dokonywana jest

jakaś transformacja na zawartości.

Powtórzę pytanie - czy znacie playery, które potrafią czytać strukturę SACD ISO, bez wydłubywania z niej plików ?

Gdybyś tak mógł czasami użyć jakiegoś znaku przestankowego i interpunkcji, to byłoby Cię dużo łatwiej czytać. :)

Ale do meritum ...

Pytasz, po co ?

Plik ISO zawiera w sobie komplet informacji - nic nie trzeba tagować.

Jako plik, ISO waży 1/3 tego, co wyciągnięte z niego pojedyncze tracki. Motywem może więc być chęć zachowania

struktury pliku, mniejsza waga przy archiwizacji, a także niepewność tego, co dzieje się z danymi po rozpakowaniu

całej płyty na poszczególne tracki, bo ten przyrost objętości nie bierze się z niczego i zapewne dokonywana jest

jakaś transformacja na zawartości.

Powtórzę pytanie - czy znacie playery, które potrafią czytać strukturę SACD ISO, bez wydłubywania z niej plików ?

Ze strony Aurendera W20:

DFF/DSF 64x and 128x (DSD only, does not support DST)

New DSD filter button

When copying the DSD ISO to Aurender, ISO will be extracted to DFF and removed. If ISO extraction fails, “failed” will be added to the end of the filename.

Please keep a copy of the DSD ISO in a safe placed or backed up on another device.

Extracting ISO files to DFF files is the part of the scanning process and is automatic. We recommend not playing music during scanning. If music is played during scanning, there might be some noise or slight distortion during playback.

To check if scanning is in progress, please check the Scanner tab in the Settings menu of the Aurender App.

Jak rozumiem , czyta i przesyla dsd wplikach DFF i DSF do 128x ( sprawdzilem , dziala ).

Na marginesie rowniez DXD do 24/384.

Dalej jest dla mnie niejasne - rozumiem, ze mozna skopiowac DSD ISO i wgrac na W20, ale na czym skopiowac ? Bodex, przeloz to na jezyk zrozumialy dla rocznika 59:)

Przeciez naped z kompa nie odczta DSD ISO, prawda ?

Ja w kazdym razie daje do ripowania na ps3 , bo sam jej nie mam.

Konto w trakcie usuwania

Z przytoczonej tu treści wynika, że Aurender po wykryciu SACD ISO (podczas skanowania) dokonuje konwersji na

pliki DFF i kasuje ISO. Jeśli mu się to nie udaje, to dopisuje taką uwagę na końcu pliku. Oczywiście proszą także

abyś ładował do niego kopie plików, a oryginały HDD trzymał w sejfie. :) Podczas skanowania zasobów trzeba być

cierpliwym - nie wolno uruchamiać odtwarzania, a jedynie sprawdzać jak postępuje proces.

Przedziwna koncepcja zważywszy, że pliki DFF otrzymane po ekstrakcji z ISO ważą dużo więcej, a poza tym

nie znana jest ich struktura. Nie opanowali więc możliwości uruchomienia pliku ISO jako całej płyty (z tagami).

Powinni zwrócić sie o pomoc do Foobara - ten program odgrywa pliki ISO bez zająknięcia i namysłu.

Napęd z kompa (DVD) bez problemu czyta zawartość wypalonej płyty SACD-R, tyle tylko, że popularne systemy

jej nie widzą :) , nie ten format danych. Można ją zczytać właśnie jako ISO - w całości.

Z tego co wiem, to przy pomocy PS3 ripuje się właśnie do postaci ISO, a ew. dalszą obróbkę wykonuje się

w programie KORGa lub PHILIPSa - po tej zabawie otrzymując pojedyńcze pliki DFF ( a co z przerwami w koncertach?)

Napisałeś, że zripowałeś już trochę SACD, a Ciemną Stronę już odpalałeś na Aurenderze - jak więc to wygląda w

praktyce, masz pojedyńcze pliki czy ISO całej płyty ? Jak z przerwami i opisami tytułów ? Są, czy ich brak ?

Całe płyty z folderami okładek i tagami - długością utworu oraz jego nazwa i objetoscia. Dotąd nie mam za duzo klasyki symfonicznej ,ale na płycie Chesky records Area 31( polecam The Girl From Guatemala) utwory maja ok 10 min i wszystko śmiga jak pcm .

Pliki w formacie DSF, mam na razie ripy pierwszych 10 płyt, przycisk dsd w aplikacji na iPada wywołuje je wszystkie, bajka:)

Konto w trakcie usuwania

Przycisk jest w aplikacji Aurendera na iPada od wersji 1.7.29.

Ja mam podział na redbook, 24 bity i dsd właśnie.

Jak sie płyty wczyta , system je grupuje automatycznie w te kategorie.

Konto w trakcie usuwania

ok ,dz.Ja mam zrobione podobnie w programie Jriver.System automatycznie grupuje wg bit-rate.Ale dziś tak jak pisałem program nie widzi plików over 192.Ja na tym ustawianiu nie znam się,wszystko to poustawiał mi Marcin.

Napisz na priv to spróbuje zobaczyć w czym jest problem

Z przytoczonej tu treści wynika, że Aurender po wykryciu SACD ISO (podczas skanowania) dokonuje konwersji na

pliki DFF i kasuje ISO. Jeśli mu się to nie udaje, to dopisuje taką uwagę na końcu pliku. Oczywiście proszą także

abyś ładował do niego kopie plików, a oryginały HDD trzymał w sejfie. :) Podczas skanowania zasobów trzeba być

cierpliwym - nie wolno uruchamiać odtwarzania, a jedynie sprawdzać jak postępuje proces.

Przedziwna koncepcja zważywszy, że pliki DFF otrzymane po ekstrakcji z ISO ważą dużo więcej, a poza tym

nie znana jest ich struktura. Nie opanowali więc możliwości uruchomienia pliku ISO jako całej płyty (z tagami).

Powinni zwrócić sie o pomoc do Foobara - ten program odgrywa pliki ISO bez zająknięcia i namysłu.

Napęd z kompa (DVD) bez problemu czyta zawartość wypalonej płyty SACD-R, tyle tylko, że popularne systemy

jej nie widzą :) , nie ten format danych. Można ją zczytać właśnie jako ISO - w całości.

Z tego co wiem, to przy pomocy PS3 ripuje się właśnie do postaci ISO, a ew. dalszą obróbkę wykonuje się

w programie KORGa lub PHILIPSa - po tej zabawie otrzymując pojedyńcze pliki DFF ( a co z przerwami w koncertach?)

Napisałeś, że zripowałeś już trochę SACD, a Ciemną Stronę już odpalałeś na Aurenderze - jak więc to wygląda w

praktyce, masz pojedyńcze pliki czy ISO całej płyty ? Jak z przerwami i opisami tytułów ? Są, czy ich brak ?

Posiadam PS3 który ripuje płyty sacd , mam juz na koncie około 100 płyt zripowanych.

Jak już mamy plik iso ,to za pomocą ultraiso wypakowuje obraz na poszczególne pliki.

Recenzja Chrisa Connakera (z Computer Audiophile), a więc osoby która o PC audio wie więcej niż większość osób:

Ukryta Zawartość

'...plays music that sounds better than any server I've ever used.'

'The Aurender W20 makes CAPS servers look like children's toys with inferior sound. It's not possible to compete with the W20 using an off the shelf computer or individual computer components cherry picked from around the world.'

'The Aurender W20 has displaced the CAPS v3 Carbon server in my system and is without a doubt the best music server I've used to date.'

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Potwierdziła się także informacja o tym, że nie czyta bezpośrednio SACD-ISO, a rozpakowuje do plików DFF,

( ale czy jako całość, czy też na pojedyncze tracki, to już nie wiadomo - czy płynnie odtwarza concept albumy )

cyt.

Some DSD fans have ISO images of SACD discs in their collections. The W20 won't play ISO images due to issues with metadata and caching, however the Aurender software has a built-in ISO to DSF converter.

Once the ISO image is converted to individual DSD files the ISO image is deleted from the hard drive.

Australijski konkurent Aurendera , Lumina i Amare :

Ukryta Zawartość

Za ok 11 tys pln plus clo i przesylka, z napedem do ripowania w wersji " custom" , bez dac'a, z modulem usb firmy Sotm i specjalnym wyjsciem usb do backup'u. Ciekawa propozycja.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.