Skocz do zawartości
IGNORED

WZMAK (TEŻ) DO ROCKA

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Witajcie, słucham różnej muzy - Dead Can Dance czy Soyka jak najbardziej, ale rocka najwięcej (Coma, Rammstein, Metallica, więc powiedzmy hardrock też) - uniwersalność jest więc ważna. Pink Floyd czy Genesis zagra 80% wzmaków, na rocku się wykładają. Mam Paradigmy 9.7.

Z odsłuchów podpasowały mi Audiolaby i Exposure. Mam problem z odsłuchem Creek Evo 2 - czy ma szansę mi podpasować w tym towarzystwie? Pytam przez te kosztowne wypożyczenia, chcę ich uniknąć. Roksan Kandy słuchałem, nieźle ale coś jakoś aż za ładnie jak na rock:). Naim odpada - deal życiowy - musi być srebrny / biały.

NAD dynamika ok, separacja, szczegółowość nie baudzo:).

Czy jest sens sobie jeszcze czymś głowę zawracać (uniwersalność, dynamika, niezła szczegółowość + ok w rocku)?

Z góry dzięki za pomoc!!:D

https://www.audiostereo.pl/topic/104994-wzmak-te%C5%BC-do-rocka/

Warto rzucuc uchem na Densen B100. To dość uniwersalna amplifikacja z ładną barwą i dobrą wydajnością prądową. Zagra praktycznie każdy gatunek muzyki i nie puszcza krwi z uszu na słabszych realizacjach (a takich w hard rocku/metalu niestety jest sporo). Uzywkę mozna dośtać ponizej 2000 pln. Są tylko 2 problemy: brak pilota i cięzko znaleźć egzemplarz w wersji innej niż czarna. Ale za to sprzęt mimo, ze czarny jest o wiele ładniejszy niż naim i jest spora szansa, ze jego wygląd zostanie zaakceptowany przez domowego tyrana ;)

Jak ma nie być gładko i łagodnie jak w Roksanie to Hegel jest metalowym barbarzyńcą a i w innych gatunkach daje świetnie radę . Ale jeśli piszesz o Candy to w tym pułapie tylko używki Hegla .

Gość numik

(Konto usunięte)

dzięki Wam wszystkim, tak, o tym Densenie coś słyszałem. Spróbuję poszukać, pewnie marnie z odsłuchem. Ok, potwierdza się - creek za słaby, gdzieś tak czułem. Sittek - wiem, Rotele sa super do rocka, już miałem, ale w miękkiej muzie są ciut przysuche, za kliniczne.

Naim - przekonajcie moją dziewczynę;p;p, mam nadzieję, że odsłuch ją przekona:P.

Czyli Audiolab i Exposure zostają, raczej z przewagą Audiolaba.

Czas poszukać Densenów;p;p i Hegla faktycznie, o tym nie myślałem.

Na swoim Rotelu słucham bardzo podobnej, jak nie tej samej muzyki i uważam, że spisuje się doskonale. Czy jest suchy, kliniczny? Byc może trochę tak, ale gdy próbowałem coś innego to mi już tego brakowało. Jednakże ja wspomagam się Velodyne i wówczas o kliniczności nie ma już mowy. Jest niesamowita osłona, dźwięk jest pełny, wręcz misiowaty, osuszenie znika a czuć jedynie power, dynamikę i pojawia się fajne ciepełko, tak tak, ciepełko.

Ale do tego doszedłem po latach poszukiwań .... :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość numik

(Konto usunięte)

Na swoim Rotelu słucham bardzo podobnej, jak nie tej samej muzyki i uważam, że spisuje się doskonale. Czy jest suchy, kliniczny? Byc może trochę tak, ale gdy próbowałem coś innego to mi już tego brakowało. Jednakże ja wspomagam się Velodyne i wówczas o kliniczności nie ma już mowy. Jest niesamowita osłona, dźwięk jest pełny, wręcz misiowaty, osuszenie znika a czuć jedynie power, dynamikę i pojawia się fajne ciepełko, tak tak, ciepełko.

Ale do tego doszedłem po latach poszukiwań .... :-)

ok - jestem zielony - velodyne - cóż to?:), chodzi o suba? Poza tym przyznaję - to świetny wzmak. A wiadomo, każdy inaczej słyszy. Wiem, że jest dobry, ale właśnie Audiolab i Exposure mnie bardziej ujęły, są wciąż "w kontroli", ale mają więcej "muzykalności" jak dla mnie. Audiolab z naciskiem na kontrolę a Exposure muzykalność;p

Z tą kontrolą i muzykalnością czy osuszeniem dźwięku we wszystkich wymienionych wzmacniaczach to nie jest tak prosto. Wszystko zależy jeszcze od innych czynników, np. słuchu, pomieszczenia i wyposażenia w jakim stoi sprzęt, kolumn czy jakości nagrań jakie się posiada. Dlatego nie tak łatwo uzyskać u siebie to co słyszało się gdzie indziej.

Ja miałem Expo 3010 jak dla mnie to poza mocą nic dobrego nie pokazał ten wzmacniacz daje czadu i to wszystko mało barwny chłodny dźwięk detale tez słabo wypadają ogólnie bez szału . Kandy K2 już gra lepiej od tego Expo ale Kandy znowu za grzeczny jest trochę chociaż już barwniejszy i przyjemniejszy niż Expo .

Jednakże ja wspomagam się Velodyne i wówczas o kliniczności nie ma już mowy. Jest niesamowita osłona, dźwięk jest pełny, wręcz misiowaty, osuszenie znika a czuć jedynie power, dynamikę i pojawia się fajne ciepełko, tak tak, ciepełko.

Mogę tylko potwierdzić. Rotel ze względu na swój charakter basu, szybki, twardy i lekko wysuszony, doskonale spisuje się z systemami z dużą ilością basu, Np. ja wymieniłem podstawkowe kolumienki na podłogowe ze zdublowanym wooferem (ta sama seria), gram w identycznym pokoju jak wcześniej i jestem wniebowzięty na tyle że kończę zabawę w audiofilizm ;)

I love the sound of crashing guitars

Gość numik

(Konto usunięte)

Cena nie jest aż tak istotna, bo zawsze można poszukać używanego sprzętu, czasem w niezłej cenie. Natomiast ogólnie limit to ok. 3.500, chyba że wzmak miałby też dobry DAC na pokładzie, wtedy pod 5 koła. Nic więcej do Paradigmów nie wydam:), mają swoje ograniczenia. Oczywiście, jest różnie z odsłuchami, ale jeżdżę ze swoimi płytami, weryfikuje na Paradigmach, pomieszczenie zamierzamy ocieplić. Wiem, że efekt odsłuchu bywa różny, głównie przez kable (przerobiłem to z Xindakiem - po 3 dniach sprzedałem), ale gdzieś ta charakterystyka zostanie. Teraz też mam już ciut więcej doświadczenia na odsłuchach, poza tym znalazłem kilka brzmień już bardzo mi pasujących (Roksan, Audiolab, Exposure ale to muszę sobie potwierdzić).

Exposure - coś w tym może być, słuchałem krótko i to na Cerwinach, brzmiał efektownie, ale z zagrożeniem męczenia na dłużej. Dziś biorę 1010 do domu razem z Audiolabem 8200 i zobaczymy - zapewnię sąsiadom wspaniały wolny czwartek:).

Czuję się przekonany do odsłuchu Rotela, faktycznie powinien dostać szansę.

Witaj,

Creeka nie musisz słuchać, to nie jest urządzenie stworzone do muzyki rockowej.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie (odrzucając kwestie kolorystyczne) byłby Naim oraz Hegel (jest srebrny). Rotel także może sprawdzić się w Twojej konfiguracji, daj mu szansę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

byłby Naim oraz Hegel (jest srebrny). Rotel także może sprawdzić się w Twojej konfiguracji, daj mu szansę.

W porównaniu do Roleta - NAIM swoją potężną dynamiką może nawet lekko łeb urywać......

ja pier........ole jak mozna pieprzyc o wzmakach naima i densena nie piszać o źdródle z jakim to grało !!!!!!! ludzie macie naje...ne

zamknijcie to forum bo robicie krzywdę wielu dobrym markom

Gość numik

(Konto usunięte)

odsłuchałem wszystko co chciałem i mogłem. Roksan Kandy byłby idealny, gdyby nie to, że....gubi dźwięki. Jest pewien zakres, którego na nim...nie ma lub prawie nie ma (gitara klasyczna w Innuendo, basy pod pianinem w High Hopes ok. 1.30 min). Mam wielką trójkę: Exposure 2010s2, Vincent 227/226 (drogi) i Rotel 1520 - faktycznie świetny. Zdecydują szczegóły, może jakieś super oferty tu, giełdzie hifi albo allegro.

Te 3 polecam każdemu z Paradigmami, rewelka!!!:)

znajomy zmienił własnie set vincenta s1.1 i 226 na densena beat100 i jest zadowolony wiec moze warto posłuchać? gra teraz z cd marantza modelu nie pamietam i callistami, Musze przyznać ze tak muzykalnego wzmaka długo nie słyszałem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.