Skocz do zawartości
IGNORED

Klasycznie czysty wzmacniacz! -nagłośnienie małej dyskoteki

78marek

Rekomendowane odpowiedzi

Spełniając wiele różnych wymogów zaprojektowałem prosty wzmacniacz dla małych dyskotek.

Jest to wzmacniacz niskiej rezystancji obciążenia w którym zastosowana jest wielka-symfoniczna baza dźwięku składająca się z sześćdziesięciu czterech głośników 64x ETP712 co daje ich łączny zysk efektywności 18dB czyli jest to 6x większa odczuwalna moc akustyczna jaką ma sam wzmacniacz na dwóch kanałach, co daje całkowitą i odpowiadającą moc P=430W.

Ważną rzeczą jest to że przy mocy głośnika P=1W takie głośniki mają wysoką jakość Hi Fi.

Nie wiem dlaczego nie wpisał się schemat wzmacniacza, może abym coś więcej na jego temat dopisał.

Oczywiście nie chwaląc się baza dźwięku poszerzona do symfonicznej to jest coś, tym bardziej że normalną i wysoką jakością jest moc sygnału P=1W, na jeden głośnik -to znaczy że najniższe tony mają liniowy wychył membrany i tak samo dobrze działa taki głośnik w szerszym pasmie akustycznym. Ktoś sobie pomyśli to jak jest słychać te najniższe, tony skoro nie ulegają gwałtownej kompresji, kto poszukuje i zrobi to wie.

Mogę podać i większej mocy wzmacniacze P=144W/05R.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten głośnik ETP712 to rzeczywiście najwyższej klasy musi być. Dodatkowo jest to jakiś super tajny głośnik bo nie można go znaleźć ot tak sobie wpisując ten symbol. Dla wybrańców poprostu. Schemat wzmacniacza się wkleił, zabieram się do składania chociaż bez tego głośnika to nie wiem czy jest sens.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Hi hi! ale na schemacie jest oznaczony, osłuchałem go i ma poprawnie wyraźne nie za mulone i bardzo dobre niskie tony i nawet podają go jako Hi Fi i tm bardziej tak jest przy małej mocy sygnału.

Na schemacie rzeczywiście jest symbol ale inny niż w opisie. Ten głośnik może i fajny jest ale 64 sztuki to prawie 7000zł. Nie mam tyle, ale jak zarobię to być może kupię. Takie Alphardy w tej ilości to będzie prawdziwy Hi End

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ale 64 głośniki to jest dla wzmacniacza specjalnego i dla domowego zastosowania lub ciekawego nagłośnienia świetlicy wystarczy 16sztuk głośników.

Dla dyskotek i tak koszt kolumn głośnikowych większej mocy nie jest mały i nawet jest to śmieszne jak mogą taką jakość tworzyć sterowane dużą mocą głośniki -przecież takie głośniki nie mają dobrego i normalnego basu i normalnie muszą mieć niemałe zniekształcenia. Jednak biznesowy wzmacniacz wymaga 64głośniki.

Jeśli wystarczy 16 to trochę zmienia postać rzeczy, ale tylko trochę.

Moje schematy unikają tranzystorów polowych a to ze względu na to że ich zasada działania jest nie do wiary aby była normalna, w porównaniu do innego typu tranzystorów.

Lubię pisać o czystych wzmacniaczach, bo dawno sam innych schematów nie mam i jako jedynie najprostszy i normalny wzmacniacz P36W0.5R jest czymś jedynym i nie zmiennym.

Samo podejście do liniowości i większej efektywności zespołu wielu głośników jest też ciekawe i przy okazji są nie zniszczalne małym ciepłem mocy przypadającym na jeden głośnik. Sama radość z takich konstrukcji dołącza się też do tego precyzyjna technika montażu i zasilania i ekranów wewnętrznych, co zwiększa ciekawość tak precyzyjnej aplikacji.

Chwalę tą technikę bo w sumie daleko odbiega od tego co jest.

a wiesz, ze dwa glosniki polaczone w szereg brzmia inaczej niż pojedynczy zapiety do wzmacniacza? a czterlay bardzo inaczej? i chcesz uzyc 6x9, a z liniowoscia u takich h...wo. maja ciezka membrane, ktora po polaczeniu kilka w szereg bedzie robila co chciala.

Co tam nie tak istotne są szczegóły, ważne jest aby do głośników dać najwyższą jakość i w ogóle w całości może niema lepszego dźwięku i co inne i drogie jest w tyle? -nawet mimo że nie są zastosowane tranzystory MOSFET.

zrobiłeś taki zespół głośnikowy?

słuchałeś? - i co? - ja robiłem z 10 lat temu z dwunastu, i co? - i kupa

by oszczędzić sobie pracy, poczytajcie trochę o łączeniu głośników, choćby zwanego tu na forum pierdołą starego Witorda

takie zajawki są dobre ... dla przedszkolaków

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dopiero wielkie NIC jest z paru głośników przenoszących dużą moc i po pierwsze tylko programem cewki głośników są chłodzone i podobnym programem robione małe zniekształcenia, dla dużego sygnału -ale audio technika, co głośnik nie potrafi to cuda nim grają.

Ile takich wchodzących obrazków każdy ma za pasem że się wykoleił lub jeszcze inne? I czy te osoby specjalnie tak robią czy to nimi ich krzywy biznes robi.

Nie jest tak źle jeśli tylko jeden raz szeregowo lub wcale łączy się głośniki jednego typu. Może ludzie nie lubą w autobusie grających wszystkich głośników i gra tylko jeden przy kierowcy?

Jeśli nagłaśnia się długą salę taneczną to z jednej dziury coś gra i jest lepiej jak inaczej?.

Najlepiej od razu wyrzućcie to co jest dobre, jak to robicie w każdym jednym takim samym Wszechświecie i nic dobrego mieliście i nie będziecie mieć i robicie to nie dla siebie ale dla tych co żyją na ciągle i tak samo wypada że nie jecie na życie wieczne i może nie możecie, ale robią to potem ci co ciągle żyją i może w tym jest tajemnica że wszyscy rozumu nie mają, e mają ci co ciagle zabijają i nas wiecznie jedzą.

Najlepiej od razu wyrzućcie to co jest dobre, jak to robicie w każdym jednym takim samym Wszechświecie i nic dobrego mieliście i nie będziecie mieć i robicie to nie dla siebie ale dla tych co żyją na ciągle i tak samo wypada że nie jecie na życie wieczne i może nie możecie, ale robią to potem ci co ciągle żyją i może w tym jest tajemnica że wszyscy rozumu nie mają, e mają ci co ciagle zabijają i nas wiecznie jedzą.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ty, Yoda, o co Ci chodzi????

Ukryta Zawartość

Ty, Yoda, o co Ci chodzi????

Tak naprawdę to niezależnie od wątku który stworzył nikt nigdy nie wie o czym on pisze, na dodatek nie przeszkadza mu to zalewać forum nowymi nienadającymi się do czytania tematami - może jest człowiekiem samowystarczalnym i satysfakcjonuje go sam fakt opublikowania tych bredni, prostszą odpowiedzią jest to że lubi prowokować ludzi i fakt że kogoś zaintryguje swoim niezrozumiałym bełkotem mu wystarczy.

Zdaje się, ze kolega został zbanowany, więc można sobie darować dalsze bicie piany.

Ciekawe, jaki był powód tego bana? Brednie?

Czy eliminacja człowieka zapewni, ze reszta będzie mądrzejsza i nie będzie bredzić?

nie rozumiem kolegi 78marek , jego język jest bardzo specyficzny , a stwierdzenia kategoryczne i bardzo oryginalne poglądy

nie wiem z kim mamy doczynienia, ale to napewno pasjonata, dlatego banowania go nie rozumiem

Moim zdaniem 78marek nic nowego nie wymyślił jedynie zainspirował go system Bose L1 którego może chciał zrobić tylko po co ? dla dyskotek ? z koro w cenie 12 tys zł mamy rozbudowany system Bose L1; Bogdan może mamy do czynienia z marzycielem i wizjonerem a tacy niestety są uznawani za geniuszy dopiero po śmierci :)

Klonowanie nic nowego nie wnosi ale za to może stać się inspiracją do zbudowania czegoś nowego ;p dokładnie tak samo jak w muzyce która ta dzisiejsza, bardzo często opiera się na muzyce klasycznej gdzie linia melodyjna została wymyślona nawet i w średniowieczu :D inaczej mówiąc dzisiejsze audiofilskie konstrukcje to nic innego jak znane wcześniej układy które zostały połączone w genialny sposób chociaż zdarzają się rzeczy innowacyjne spowodowane dostępem do nowszych technologi i materiałów :p

Ja jeszcze tej "genialoności" jakoś nie zauważyłem, choć jestem tu ładnych parę latek. A w zasadzie od samego początku...

Natomiast "bajdurzenia" zawsze było pod dostatkiem :)

dla mnie najważniejsze żeby były wpisy - takie , siakie, mądre, mniej..... ale na temat a nie o kimś - jestem autorem zjawiska klonowania na świecie i nie mam poczucia porażki , czy straconego czasu, to inspiruje ludzi do działania, a to jest dla pasjonatów najważniejsze

dla mnie najważniejsze żeby były wpisy - takie , siakie, mądre, mniej..... ale na temat a nie o kimś - jestem autorem zjawiska klonowania na świecie i nie mam poczucia porażki , czy straconego czasu, to inspiruje ludzi do działania, a to jest dla pasjonatów najważniejsze

Żeby nie było, ja nie mam nic przeciwko klonowaniu.

Ale też nie wiedziałem, że klonowanie to pomysł nasz, polski ;)

Szanowni Panowie,

Kol. 78marek, pod wieloma nickami występuje na różnych forach audio-DIY, prezentując swoje pomysły. Opisy zawsze są bełkotliwe (jak googlowe tłumaczenia

z obcego na polski), schematy przeładowane, natomiast jedno jest wspólne: wygląda na to, że nikt, łacznie z Autorem(?) ich nie zbudował, żeby sprawdzić czy pomysł(?) działa. Oczywiście jest wolność słowa, więc każdy może mówić/pisac co chce; z drugiej strony jest to forum DIY a nie "zaprojektuj a może jakiś jeleń to zrobi" i z tego powodu to forum nie wydaje mi sie właściwym miejscem dla twórczości kol. 78marka. Prawdę mówiąc może bocznica ...

Prawdę mówiąc, to co ma decydować o tym, kto i co może pisać. Pytanie jaki punkt regulaminu został tu złamany.

Mnie też się mało podoba oglądanie grubasów na plaży, ale nie oczekuję, by ich z niej usuwać.

Został złamany punkt mówiący o tym iż jedna osoba może posiadać tylko jedni konto

a 78marek był już na tym portalu jako MarcFos751 i też został zbanowany.

Możesz sobie porównać jego wpisy z 2011 roku i aktualne.

Pozdrawiam

JarekC

Kolega 78marek nie zmusza nikogo do budowania swoich schematów, a jedynie je prezentuje. Mi osobiście wisi ile kto ma nicków, byle na raz nie używał więcej jak jednego. Niektóre schematy wyglądają ciekawie i przede wszystkim są oryginalne, i tu 78marek ma u mnie plusa.

Został złamany punkt mówiący o tym iż jedna osoba może posiadać tylko jedni konto

a 78marek był już na tym portalu jako MarcFos751 i też został zbanowany.

Możesz sobie porównać jego wpisy z 2011 roku i aktualne.

Pozdrawiam

JarekC

Ja o tym wiem. Ale za co wtedy został zbanowany? Złamał jakiś punkt regulaminu?

Czy pisał nie na temat, trollował w innych wątkach? Ubliżał? Netykiety nie przestrzegał?

Dlaczego więc wzbudza te negatywne emocje? Przecież nie trzeba z nim polemizować ani nawet czytać, co pisze.

Może ty my jesteśmy jemu potrzebni a nie on nam...

w przypadku kolegi 78marek pewnie o to nie chodzi, ale wyobraźmy sobie sytuacje,że mamy doczynienia z osobą np. autystyczną , dla której elektronika jest życiowa pasją i realizuje ją w sposób "oryginalny"

wtedy szydzenie , czy banowanie takiego uczestnika może być bardzo dotkliwe , moze to byc osoba z innego kraju, która zna jezyk Polski i wtedy będzie dla nas "brzmiała" egzotycznie, mozliwości jest wiele

schematy wzmacniaczy kolegi 78marek są dość osobliwe - własciwie to wartości niektórych elementów - może kolega znalazł jakiś swoisty algorytm - dla mnie to jest po chińsku, ale nie jestem tak biegły żeby to zweryfikować, więc zabieram glos jedynie w sprawie prawa kolegi do uczestnictwa w dyskusji

PS ja zapoczątkowałem w 2002 roku na diyaudio.com wątek o sklonowaniu krella ksa50 i od tego wszystko sie zaczęło, temat tak chwycił,że w pewnym okresie wątek pobił wszystkie rekordy tego forum.

w przypadku kolegi 78marek pewnie o to nie chodzi, ale wyobraźmy sobie sytuacje,że mamy doczynienia z osobą np. autystyczną , dla której elektronika jest życiowa pasją i realizuje ją w sposób "oryginalny"

wtedy szydzenie , czy banowanie takiego uczestnika może być bardzo dotkliwe , moze to byc osoba z innego kraju, która zna jezyk Polski i wtedy będzie dla nas "brzmiała" egzotycznie, mozliwości jest wiele

schematy wzmacniaczy kolegi 78marek są dość osobliwe - własciwie to wartości niektórych elementów - może kolega znalazł jakiś swoisty algorytm - dla mnie to jest po chińsku, ale nie jestem tak biegły żeby to zweryfikować, więc zabieram glos jedynie w sprawie prawa kolegi do uczestnictwa w dyskusji

PS ja zapoczątkowałem w 2002 roku na diyaudio.com wątek o sklonowaniu krella ksa50 i od tego wszystko sie zaczęło, temat tak chwycił,że w pewnym okresie wątek pobił wszystkie rekordy tego forum.

Bogdan - niewątpliwie mamy do czynienia z osobą "oryginalną" i to chyba w sensie o jakim piszesz.

Jeżeli zaś chodzi o klon Krella na diyaudio, który uruchomiłeś w 2004 jako Bra, to niewątpliwie był to niezwykle (czy też rekordowo) popularny wątek. Ale chyba nie byłeś pierwszy. Wystarczy prześledzić na tym forum choćby wcześniejsze klonowania na tym forum konstrukcji Nelsona Passa.

Kuzyn murzyna

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.