Skocz do zawartości
IGNORED

Czy, i jaka karta dźwiękowa za małe pieniądze

Gość Viper9415

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Viper9415

(Konto usunięte)

Witam, na początku chciałbym się przywitać jako nowy użyszkodnik ;)

Od jakiegoś czasu coraz częściej zwracam uwagę na jakość dźwięku, jednocześnie rozważając co by poprawić w obecnym zestawie audio. Obecnie wygląda to tak:

Muzyka .mp3 320 kbps -> integra ADI AD2000B 8-channel High Definition Audio CODEC (z płyty ASUS P5Q Deluxe) -> Yamaha A500 przez kabel jack 3.5mm - 2xRCA -> Alton 110

Na pierwszy rzut oka najsłabszą częścią jest chyba ta integra (mimo, że ponoć nie najgorsza w porównaniu z innymi), chodź jest ona tylko źródłem dźwięku. Pytanie nasuwa się więc czy warto kupić kartę dźwiękową w budżecie około 100 zł? Czy jakość dźwięku będzie zauważalna? Jeśli tak, to jaką? Osobiście skłaniam się ku Xonarowi DS. Z sytemów głośnikowych 5.1 nigdy nie będę korzystać, wyłącznie stereo.

Druga sprawa - zamierzam kupić słuchawki Philips SHP3000 (bądź podobne w tej cenie), jaka jest najlepsza opcja, a by je podłączyć NIE przez front panel (którko mówiąc - nie jest sprawny :D ). Czy przez rozgałęźnik stracę na jakości?

A może darować sobie kartę dźwiękową i tę kwotę przeznaczyć na... no właśnie co by poprawić? ;)

Jest dział PC audio od tego. Nowa karta z pewnością sporo wniesie. W cenie 115 masz już JAKIEGOŚ xonara na allegro. Na pewno lepszy tej od integry. Tyle, że xonar xonarowi nie równy.

Gość Viper9415

(Konto usunięte)

Przepraszam i dziękuję za przeniesienie ;)

Audigy 2 ZX nieco maleje w moich oczach - karta z 2002 roku, której oficjalne wsparcie zakończyło się na Windowsie XP. A ponoć drivery nieoficjalne nie są do końca dopracowane.

Z Xonarów można kupić tylko nowego DG i używke DS. Ten pierwszy jest niby do gier, i ma wzmacniacz słuchawkowy którego nie posiada DS przeznaczony "do muzyki i gier", a który ma wymienne OPAMPy ;)

Jeszcze 3 karty zwróciły na mnie uwagę - Creative X-Fi Xtreme Gamer, X-fi Gamer FATALI1Y PRO oraz Creative SB X-Fi Surround 5.1 Pro (USB). Z tym, że ta ostatnia jest na USB, każdą mogę mieć za około 100 zł.

Jak to jest z kartami USB? Czytałem 2 różne opinie - że są po prostu słabsze od modeli na PCI/PCIe, gorszej jakości. Ale znalazły się też głosy że karty USB niczym nie odbiegają. Jak to jest w rzeczywistości? Pytam, bo wymianiony ostatni model USB ma wyjście zarówno 2xRCA jak i słuchawkowe, więc bez problemu mógłbym podłączyć wzmacniacz i słuchawki, bez rozgałęźników.

W tej cenie sądze że turtle beach santa cruz nie ma sobie równych. Mam tę dzwiękówkę na 2gim kompie i naprawde nie ma się do czego doczepić. Gra bardzo dobrze i zdecydowanie lepiej niż audigy se. Powiem więcej Santa cruz gra prawie tak dobrze jak e-mu 0202 usb. Problemem jest to że trudną ją kupić i karta nie ma żadnych wodotrysków, ale to jest solidne granie, bedziesz zadowolony... ja moją santę kupiłem 3 lata temu na e-bay za śmieszne 60 zł ale od kiedy usłyszałem jak to gra nie zamierzam jej sprzedawać... wczesniej mialem audigy i naprawdę trudno tu o jakieś porównanie. Jeśli chodzi natomiast o kompatybilność z grami to nie nie miałem z nią żadnych problemów...

Co z tego ze stara. Sam trzymam do tej pory Audigy Platinum (sb0090) + stery Audigy support Pack pod Win 7 i gra bardzo dobrze. Ze sterami ZERO problemów. Porównywałem (nie sam) z Audiotrak Prodigy Cube USB i ten daczek grał gorzej niz ta karta. Ta karta w 2000 roku kosztowała ponad 1000zł.

Mam 4 miesieczna płytę główną z Realtek i głuchy by usłyszał różnice między integrą a Audigy Platinum.

To, że stara nie znaczy, że gorsza. Można teraz taką kartę wyrwać na Allegro za ok. 50zł. Osobiście bardzo polecam.

Zajrzyj do PC-audio , tam sporo znajdziesz.

Dziś już chyba nie warto kupować kart muzycznych do słuchania muzyki - jest masa konwenterów USB - SPD-F, TOS-LINK , jak również zewnętrznych DACów , czy combo w stylu USB DAC + wzmacniacz słuchawkowy itp.

Każdy jeden będzie lepszy od integry z komputera.

Ze starych kart - ASUS Xonar ST/STX - mam taką od kilku lat i bez zarzutu napędza słuchawki w moim stacjonarnym kompie. Bardzo dobra. Tania nie jest ;(

Audigy 2 ZX nieco maleje w moich oczach - karta z 2002 roku, której oficjalne wsparcie zakończyło się na Windowsie XP. A ponoć drivery nieoficjalne nie są do końca dopracowane.

Audigy 2 ZS mam na W7 i stery sciagalem z oficjalnej strony creativ'a.

Audigy 2 ZS to totalne dno i 2 m mułu. Jeśli już z wyjściem na jack to nie niżej niż X-Fi Gamer, a najlepiej upoluj M-audio audiophile 2496 <-- po przesiadce z w/w re-we-lacja!

Edit: jak do słuchawek to nie Audiophile... nie ma wzmacniacza słuchawkowego.

Gość Viper9415

(Konto usunięte)

Dziękuję za spory odzew :) Widzę też sporo sprzecznych opinii.

@zeta-j - wiem, że zestawom za dziesiątki tysięcy nie dorówna. Czepiając się - kolumny grają w pokoiku 16m2 . Ale udało mi się zebrać całość za 200 zł (kolumny i wzmacniacz), więc nie ma co narzekać, a ja chcę jedynie poprawić jakość.

Do muzyki - Xonar DG czy DS? DS nie posiada wzmacniacz słuchawkowego, ale... czy jest on konieczny? No i jeszcze opcja na USB - Creative SB X-Fi Surround 5.1 Pro. Dużą zaletą dla mnie jest to, że posiada i wyjścia RCA na wzmaka, jak również jacka 3,5 na słuchawki. Tylko jej jakość też jest podważana.

Gość Viper9415

(Konto usunięte)

Też już tak stwierdziłem doczytując się o niej sporo niepochlebnych opinii ;)

Potestuję Xonara DG, jeśli różnica w dźwięku będzie zauważalna to zakupię najprawdopodobniej Xonara DS. Na razie sama poprawa fabryki w kolumnach przyniosła słyszalną różnicę (no chyba, że to jednak efekt placebo :D ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.