Skocz do zawartości
IGNORED

Elektronika a wielkość pomieszczenia

ostrowek63

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

U mnie Krell FBI mający podane 300W/8om

na 150 m2 - a jaką masz skuteczność kolumn?

Bardzo dużo kolumn ma skuteczności około 88-90dB/1W co w mniejszych i średnich pokojach (do ok. 20 m.kw.) o normalnym umeblowaniu pozwala osiągnąć zadowalający efekt przy pomocy 20-watowego wzmacniacza.

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/moc01.php

bo, ja kiedyś byłem zwolennikiem brytyjskiego 1W/m2, później przerobiłem 3-4W/m2 i na końcu doszedłem do 2W/m2 - uważam, że wystarczy aż nadto (pomijam czy to blok, czy to wolno stojący dom).

Krell grał w innym pokoju na 55m2 z kolumnami które mają podaną skuteczność 94dB.

Miał potężną moc. Nigdy nie odkręcałem na więcej niź połowe biegu potencjometra.

A zważywszy że wzrost głośności mógł mieć postęp genetyczny to na tej połowie pewnie mogło być ok 1/3 mocy.

Gość partick

(Konto usunięte)

Krell grał w innym pokoju na 55m2 z kolumnami które mają podaną skuteczność 94dB.

Miał potężną moc. Nigdy nie odkręcałem na więcej niź połowe biegu potencjometra.

A zważywszy że wzrost głośności mógł mieć postęp genetyczny to na tej połowie pewnie mogło być ok 1/3 mocy.

dzięki za konkretną odpowiedź.

ale będę drążył ;-)

a do takiego normalnego słuchania? - zdaję sobie sprawę, że tu też jest kilka różnych poziomów.

Sądzę że na 20m2 spokojnie wystarczy wzmacniacz o mocy ok 150W/8 byle był dobrej klasy.

A ja sadze, ze rowniez spokojnie wystarczy o mocy 3,5 W - np. taki Sun Audio SV2A3 - jesli dostanie odpowiednie glosniki.

Chcieliście mocy to macie 22000W!

Nie ma żadnego przelicznika mocy na/m2 to nie oświetlenie akwarium. Wzmacniacz ma mieć odpowiedni zapas wydajności prądowej i satysfakcjonująco grać z wybranym zestawem głośnikowym. Koniec dylematu. Jak w czymś to pomoże to u mnie w 90m2 lampka 40W gra wystarczająco, 100W dupę urywa a 300W wzywa zmarłych z zaświatów:) Dla dobrego tranzystora należy tą wartość pomnożyć przez 5.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak więc JEST NADAL ŚCISŁY ZWIĄZEK MOCY WZMACNIACZA z jego możliwościami prowadzenia kolumn.

Może to jest troche jak w samochodach o dużej pojemności.. I tu widać że ilść KM nie ma znaczenia.

Kuriozum i niesamowite:) Sam sobie przeczy...

Dla Szukającego>>>

Kup sobie taki wzmacniacz, jaki będzie BARDZO DOBRZE grał z Twoimi kolumnami! Obojętnie, ile WAT będzie w specyfikacji... Nic się nie zmarnuje, jeśli będzie MUZYKA!

Choć osobiście, zacząłbym od kolumn...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ale ty jesteś uparty i jednak mało rozumiejący.

Cały czas piszę o realnej mocy wzmacniaczy a nie o watach.

Ale do ciebie i tak nic nie dociera.

Dziękuję wszystkim za wpisy.

Ogólnie wiem już trochę więcej na ten temat.Bardzo subiektywne jest to całe audio,

ale prawda jest jedna jak nie posłuchasz nie będziesz wiedział.

Jeszcze raz dzięki.

Tym razem wybór będzie świadomy i dobrze przemyślany tak jak wcześniej radziłeś.

Nie wiem jeszcze co wybiorę to będzie zależało od budżetu.

Wiem jedno nie chcę zestawu który by wybierał za mnie to czego mam słuchać.

Tylko, że fakt iź jakiś wzmacniacz dobrze pasuje do danych kolumn jest ścisłe związane z jego mocą!

Jesteś w błędzie sądząc że moc nie ma znaczenia. Ma i to zasadnicze znaczenie.

Jedno z pierwszych Twoich twierdzeń...

Gdzie tu mowa o "mocy realnej" i co to jest?

Ogarnij się. I przeczytaj sto razy przytoczony powyżej Twój własny tekst. Sam sobie zaprzeczasz..

Ale mniejsza o to:)

Upierasz się...

Więc czekam na wykład. Czym się różni "moc" - "mocy realnej" wzmacniacza?

Zukzukzuku

Prosze Ciebie nie pisz niedorzeczności litości błagam-jakie 0,25 wata.........toz to jest tranzystor a tam sie nie da tak grać.

No tak,no tak.......Ty tam wiesz swoje...................natomiast ja biedny żuczek jestem............Ty zaś po trzykroć zukzukzukzuch!!

To mnie ubodłeś strasznie:)

Więc, ile minimalnie się da grać tą końcówką?

Sądzę, że to zależy tylko i wyłącznie od wysterowania przedwzmacniaczem..

Rozjaśnij więc ciemności...

P.S.

Kolegę Szukającego zapraszam na odsłuch 200 W "monstrum" małym pokoju .

Nie jest tak źle:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dyskusja z tobą jak zawsze nie ma sensu.

Nie widzę w swoim wpisie nic o watach.

Musisz mieć problemy ze wzrokiem albo z czytaniem.

Moc dla mnie to realna moc a nie waty.

Szkoda czasu.

Wracając do sedna sprawy, kolego zukzuk twierdzisz, że np. Onkyo 8850 (2x 90W @ 8ohm) to za mało do 16 czy nawet 20m2?? i to za mało do kolumn 185W ? No to chyba nie słyszałeś wzmacniaczy mających tyle wat ;) Wystarczy do zrobienia imprezy na której przy bardzo dobrej jakości dźwięku będziesz musiał krzyczeć na ucho drugiej osobie.

sly30 - jak najbardziej się zgadzam, że 50W lampy zmiecie 200W tranzystora.

Mój wcześniejszy jak i obecny wpis był wzięty z praktyki a nie teoretyczny bełkot.

Owszem, można jak najbardziej upalić kolumny za słabym wzmakiem, ale za słabym w sensie znacznie za słabym gdy zabezpieczenia się włączają i odcinają dźwięk, ale kolega rozważał 2x300w do 16m2... takie piece napędzają dyskoteki...

Kwestia mocy wzmacniacza była już dyskutowana w innym wątku:

Ukryta Zawartość

W skrócie można powiedzieć, że ogólnie chwilowe zapotrzebowanie na moc może być bardzo duże, a duża moc ciągła jest potrzebna jeśli utwór zawiera mocny bas. Dlatego piszę o basie, bo w zakresie niskich tonów, aby coś usłyszeć potrzeba większej mocy, wynika to z obnżonej czułości słuchu dla tego zakresu. W powyższym wątku są obliczenia, których nie chce mi się tu powielać.

Co do pieców napędzających dyskoteki, to w sprzęcie estradowym używa się zawsze kolumn o bardzo wysokiej wydajności, więc nie można robić takich porównań.

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

ak sobie myślę że dobrze dobrać system do 16m2 to jest trudna sprawa.Prościej gdy pokój jest duży i można poszaleć.

A na 16m2 żadne duże kolumny nie wejdą a jeśli nawet to się zduszą i dobrze grać nie będą.

Wiadomo, idealnie to 50-60m2 salon. Ale byłbym ostrozny z pisaniem, że w 16m2 duże kolumny sie uduszą. Przy odpowiedniej adaptacji ma to ręce i nogi. Nie teoretyzuję, gram Kappami 8.2i w 16,5m2 właśnie z dużym powodzeniem. Pokój stricte pod muzykę. Jest scena i wszystko jak trzeba.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.