Skocz do zawartości
IGNORED

PC AUDIO VOODOO STRIKE BACK

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Za czasów obecności SławkaR, wszelakie próby przełamania rzeczywistości przez piewców dogmatów audio voodoo kończyły sie banicją i wygnaniem, po obnażeniu hipokryzji, z grającym kablami sata, usb. Liniowymi zasilaczami do przetwornic dc-dc w komputerach. Ustawieniami biosu, modyfikowaniem windowsa. To są wszystko wyssane z palca bzdury dla impotentow technicznych. Ludzi ktorym branża wcisnie kit i oni dalej ten kit jsk objawienia boskie powielają. Nie tu miejsca dla takich zjawisk. Trzeba to zrozumieć

Slawek nic nie mowil o grajacych kablach sata, ramie itd. Mowi o czyms czego wiekszosc nie potrafi pojac. To sa podstawy by mozna pojsc dalej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czyli nie zgadzasz sie z tym co dalem?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak, tylko jedynie po trybie asynchronicznym jestes w stanie ograniczyc zegar z kompa. Zas zostaje Ci dalsza czesc zagwozdki czyli jakosc dac, zasialnie, konwerter. Oraz oczywiscie wzmak i kolumny. Ja lubie sobie ograniczac do minimum takie rzeczy przy pc audio wiec wybralem takie a nie inne kolumny. Przynajmniej mam wiekszosc rzeczy z glowy, a dzwiek. Slychac nie mniej niz z typowego stereo za 4k zl.

Zas zostaje Ci dalsza czesc zagwozdki czyli jakosc dac, zasialnie, konwerter. Oraz oczywiscie wzmak i kolumny.

Masz całkowitą rację tylko ostatnio parę osób próbuje stworzyć mit "grającego komputera" co jeszcze nie było by totalnie oderwane od rzeczywistości bo w pewnych niekorzystnych przypadkach (np. zastosowanie wewnętrznej karty i wypuszczanie sygnału analogiem lub zastosowania starego typu konwertera z przesyłem synchronicznym itp.). Osoby te próbują wmówić że po podłączeniu do specjalnie spreparowanego komputera dac przestaje mieć znaczenie co już nie jest takie fajne bo osoby które chcą zacząć przygodę z pc audio po przeczytaniu takich bzdur zamiast skupić się na tym co istotne zainwestują pieniądze nie tam gdzie powinni. Forum jest po to by z niego czerpać wiedzę a bajki można poczytać w prasie branżowej.

A jaskiniowiec Wojtek P znowu nadaje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Mam wieloletnie doświadczenie z odtwarzaniem plików i płyt CD, na różnych urządzeniach.

Mam też jednoznaczne zdanie na ten temat: płyta CD zawsze gra lepiej niż plik.

Nawet jeśli jest to plik „zassany” bezpośrednio ze studia"

Ukryta Zawartość

A wystarczyło napisać że mimo ułomności odtwarzania z płyty bardziej lubię nośnik materialny bo lepiej mi się tego słucha a tak znowu Pan Wojtek dał powód do tego by nie brać zbyt poważnie jego słów.

Ciekawe dlaczego nie odpowiedział na część dotyczącą akustyki i realizacji nagrań ;)

On już nie raz pisał, że jego wali akustyka, u niego wszystko gra wybitnie, bez adaptacji akustycznej.

To jest guru sekty, jemu gra nawet kabel LAN

To tylko współczuć tym co za nim idą bo lekko mieć nie będą a i efekt końcowy tylko najwyższy jest w stanie przewidzieć.

Na forum też są miszcze - slyszą bezpiczniki w technologii X i banują każdego, kto napisze, że to zwykłe wciskanie kitu :))

Ukryta Zawartość

Przoduje w tym niejaki wpszoniak. A założycielem wątku jest właściciel debileta moreno.

Przepraszam za offtop, ale łączy się to z tematyką voodoo. :)))

Ukryta Zawartość

no cóż jak zwykle w tym światku,panowie nie raczyli doczytać(ze zrozumieniem).

sugerowałbym zauważyć takie sformułowanie jak:moim zdaniem,tak to słyszę etc.

jest to opinia autora a nie jakieś twierdzenie czy prawda absolutna.

Moim zdaniem i moim słuchem, Konwerter USB-SPDIF "Nostromo" z separacją galwaniczną portu USB gra tak samo, jak konwerter w moim Audio-gd :)

Także moje proste doświadczenie jest niejako bardzo blisko teorii o tym, że liniowy zasilacz w PC oraz kontroler USB z separacją galwaniczną dają słyszalną poprawę w dźwięku.

Wnioski mam następujące: zero jakichkolwiek zmian :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Moim zdaniem i moim słuchem, Konwerter USB-SPDIF "Nostromo" z separacją galwaniczną portu USB gra tak samo, jak konwerter w moim Audio-gd :)

Mam dokładnie tak samo dlatego konwerter cieszy kogoś innego może on te zmiany doceni. Co nie zmienia faktu że konwerter był dobrym rozwiązaniem gdy miałem inny dac bez usb. Ale separacja galwaniczna nie była chyba niezbędna skoro bez niej zmian nie usłyszałem.

Dobry konwerter ten Nostromo, ale w moim DAC mam moim słuchem lepszy.

Próbowałem swój konwerter zasilać filtrowanym stabilizowanym +5VDC i gra cały czas tak samo jak zasilany z PC.

Ten Twój BeatX konwerter Nostromo też próbowałem na zasilaczu zewn transformatorowym i na zwykłej impulsówce +12VDC od dysku twardego.

Też bez zmian, co zresztą jest zgodne z zapewnieniem projektanta owego konwertera.

BTW

Ukryta Zawartość

TEN FACET MA DOPIERO DOBREGO DEALERA !

"Są jakieś wstępne ustalenia dotyczące wyjaśnienia tego fenomenu, ale ciągle w powijakach - na dzisiaj inżynierowie nie potrafią zrozumieć, dlaczego to się dzieje. A rzecz jest oczywista"

i dalej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to nie jest trochę tak jak w TV radio tele, że redakcja/stacja publikuje listy które są pisane pod przygotowane już odpowiedzi..? :)

Ukryta Zawartość

"Warto zainwestować w dobre kable sieciowe i platformy pod odtwarzacz i wzmacniacz, proszę tego nie pomijać, ani na tym nie oszczędzać."

TO SIĘ JEDNAK DZIEJE W BIAŁY DZIEŃ :))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czasem może nie być takiej zmiany słychać, ale tylko jeśli system jest wadliwy i ma gdzieś po drodze problem, wtedy żadne zmiany nie są słyszalne..."

Mam zwalony system :(

Portale typu highfidelity są tablicami reklamowymi na miarę naszych czasów i w takim kierunku będzie to dalej szło,

Rozważny użytkownik może zajrzeć, zapoznać się z nowościami, zobaczyć jak to wygląda na fotkach, coś tam poczytać z nudów i nawet się z lekka uśmiechnąć, gdy natrafi na opisy grającej CAT7 LAN.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Także moje proste doświadczenie jest niejako bardzo blisko teorii o tym, że liniowy zasilacz w PC oraz kontroler USB z separacją galwaniczną dają słyszalną poprawę w dźwięku.

Wnioski mam następujące: zero jakichkolwiek zmian :)

Wymień sobie bezpieczniki. Dopiero wtedy przekonasz się co to jest zmiana.

:))))

Mam zwalony system :(

Masz!---a w dodatku nie słyszałeś żadnego innego.

gdy natrafi na opisy grającej CAT7 LAN.

a potrafisz opisać różnicę w dżwięku pomiędzy przyłączami AES/EBU a I2S w ,które wpięto ów kabel CAT7 ?

Może żeby było łatwiej: jak będzie głośniej:po AES/EBU czy przez I2S.? xlr czy cat7?

To nie pozostaje mi nic innego jak tylko się pociąć z tego powodu.

Ma ktoś pożyczyć żyletkę, bo na zasiłce się nie powieszę bo pewnie badziewi i nawet do tego się nie nadaje - odda pogrążona w smutku rodzina.

a potrafisz opisać różnicę w dżwięku pomiędzy przyłączami AES/EBU a I2S w ,które wpięto ów kabel CAT7 ?

Może żeby było łatwiej: jak będzie głośniej:po AES/EBU czy przez I2S.? xlr czy cat7?

No tak, ałdiofil.

Ukryta Zawartość

Gdzie tu jest mowa o AES/EBU/I2S. Facet wpina ten kabel w router. A router to nazwa części infrastruktury sieci ethernet. Kolega elektryk pisał o kablu LAN i zapewne chodziło mu o wykorzystanie kabli w sieci LAN.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No tak, ałdiofil.

Ukryta Zawartość

Gdzie tu jest mowa o AES/EBU/I2S. Facet wpina ten kabel w router. A router to nazwa części infrastruktury sieci ethernet. Kolega elektryk pisał o kablu LAN i zapewne chodziło mu o wykorzystanie kabli w sieci LAN.

a ja wpinam taki kabel w i2s.

jak sam widzisz zastosowań jest więcej niż jedno.

Ukryta Zawartość

"Dla was wszystkich mam ważny komunikat: kabel LAN jest równie istotny, jak interkonekt analogowy. Powiem więcej: jego destrukcyjny wpływ na dźwięk, pochodna słabej transmisji sygnału cyfrowego i zegara taktującego, jest znacznie bardziej dotkliwy, a to dlatego, że dotyczy w 100% nagrań cyfrowych, na te elementy szczególnie podatnych."

To nie wymaga komentarza.

Take głupie pytanie na jaką odległość przesyłasz do i2s?

Na tym kablu można się nawet powiesić. Do czego ty go wspinasz i wkladasz to juz twoja inwencja ci podpowie. Kabel był projektowany do sieci LAN. Jeśli ktoś odnosi sie do innych zastosowań tych kabli to powinien o tym napisać.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

30-60-120cm,mam wybór.

Nie uważasz że to sporo na jak na interfejs który został stworzony do komunikacji między układami i te nawet 30 cm to już spora odległość o tym samym ryzyko błędów transmisji.

Użytkownik triode dnia 06.05.2015 - 16:47 napisał

To nie pozostaje mi nic innego jak tylko się pociąć z tego powodu.

Piliście razem wódkę wcześniej..?

Skąd Triode wie że masz do luftu sprzęt a nic nigdy innego nie słyszałeś..?

Proszę o poważną odpowiedź, na ałdiofilskim poziomie

Piliście razem wódkę wcześniej..?

Skąd Triode wie że masz do luftu sprzęt a nic nigdy innego nie słyszałeś..?

Proszę o poważną odpowiedź, na ałdiofilskim poziomie

Może nadsłyszący są również jasnowidzami a przynajmniej tak im się wydaje ;)

Z tym ubersłyszeniem zresztą też ale o tym głośno mówić nie można bo znów przyjdzie wróżka i pozamiata.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.