Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby tylko dużą nudą, forum kompromituje się zakładką hi end, w której 3 - 5 - 7 Kolegów pisze w kółko to samo do siebie na wzajem miesiącami.

Pozdrawiam Kolegę

P.S.

Tuby czy odgrody, to akt desperacji wobec dotąd nierozwiązanych problemów w hi end.

Nie nazwalbym aktem desperacji, tylko wykorzystaniem innej mozliwosci technicznej w budowie kolumn ,ktore to graja szczegolowo i ekscytujaco ,nie wspominajac juz o nietuzinkowosci w wygladzie hornow,tub i ogrodow,wiele osob ma juz dosc zwyklych prostokatnych kolumn, tak samo nudnie grajacych.

W pogoni za wysoką efektywnością melomani godzą się na duże kompromisy.

Prawda jest taka że każda tuba podbarwia brzmienie, nie mówiąc już o spójności takich głośników, czy rozciągnięcia w paśmie !

Żeby tylko dużą nudą, forum kompromituje się zakładką hi end, w której 3 - 5 - 7 Kolegów pisze w kółko to samo do siebie na wzajem miesiącami.

747,

Sugeruje wziąć sprawy w swoje ręce.Załóż nowy, ciekawy wątek, który w odróżnieniu do " życia i twórczości Artystki..,", zwróci uwagę na zagadnienia.., i przywróci właściwy poziom zakładce Hi -End.

:)

Edytowane przez piano

Nie nazwalbym aktem desperacji, tylko wykorzystaniem innej mozliwosci technicznej w budowie kolumn ,ktore to graja szczegolowo i ekscytujaco ,nie wspominajac juz o nietuzinkowosci w wygladzie hornow,tub i ogrodow,wiele osob ma juz dosc zwyklych prostokatnych kolumn, tak samo nudnie grajacych.

Aktem potężnej desperacji, z powodu tęsknoty za realizmem, wobec ogromu zniekształceń, oraz niedoskonałości tradycyjnych rozwiązań, które przyjęły się z powodów rynkowych.

Niespokojna natura ludzka dostrzega to i szuka innych dróg, to oczywiste.

Prawda jest taka że każda tuba podbarwia brzmienie, nie mówiąc już o spójności takich głośników, czy rozciągnięcia w paśmie !

Chyba sie mylisz ,to stare myslenie, coraz wiecej jest tub,hornow i ogrodow grajacych wlasnie bez podbarwien i tez ladnym basem,przykladem sa kolumny Zingali,DC10 Audio,Ardento(polskie),Avantgarde Acoustic (nowe) itd

747,

Sugeruje wziąć sprawy w swoje ręce.Załóż nowy, ciekawy wątek, który w odróżnieniu do " życia i twórczości Artystki..,", zwróci uwagę na zagadnienia.., i przywróci właściwy poziom zakładce Hi -End.

Życie i twórczość artystki jest niezwykle interesujące, pokazuje mianowicie hierarchie wartości w naszej rzeczywistości.

Jestem pewien, że artystka przeprowadzona na rynek anglosaski, w krótkim czasie zgromadziłaby majątek, pozwalający na powołanie do funkcjonowania publicznego forum dyskusyjnego w przestrzeni wirtualnej, o dowolnym ukierunkowaniu, również audio hi end.

Jeśli mnie powierzyłaby administrowanie, dołączyłbym tą funkcję to swojego rozkładu zajęć.

747,

Mama wpajała mi więcej kultury, ale twój post nie daje mi się nią kierować.

Nie chrzań!

Do rzeczy, Waść!

Ja lubię konkrety.

Masz w profilu;

"Jestem osoba zajmujaca sie zagadieniami audio . Glownie rozwiazuje problemy struktralne,fizyczne ograniczenia systemow ,ze szczegolnym uwzgledniem zjawisk wystepujacych w transmisji sygnalu audio..."

Pole do popisu, wydaje się spore!?

Chyba sie mylisz ,to stare myslenie, coraz wiecej jest tub,hornow i ogrodow grajacych wlasnie bez podbarwien i tez ladnym basem,przykladem sa kolumny Zingali,DC10 Audio,Ardento(polskie),Avantgarde Acoustic (nowe) itd

Twoje opinie są dość ciekawe tyle, że dalekie od prawdy. W sumie nie ma się co dziwić skoro całe twoje odsłuchiwanie kolumn sprowadza się do oglądania zdjęć i wyszukiwania ofert przecen i używek. Twoje opinie to tylko koncert pobożnych życzeń a nie fakty. Piszesz, że wiele osób ma juź dość normalnych kolumn, ale na jakiej podstawie tak twierdzisz? To tylko projekcja twoich oczekiwań. Ale rzeczywistość jest inna. Nie znaczy to, że nie masz prawa lubić np lamp czy tubowych kolumn. Jak najbardziej masz prawo. Ale co innego jest lubić dla siebie a co innego jest wmawiać innym i przy okazji sobie, że rzeczywistość jest taka jak w twoich marzeniach. Kiedyś udział kolumn tubowych w ogólnej sprzedaży był większy. W latach 70-80 było widać duży udział w rynku audio kolumn tubowych. Dziś są w mniejszości. Nie pisz więc bzdur, że jest odwrotnie. Wiesz, ja lubię samochody z USA. Lubię silniki V8 i ich dźwięk. Ale nie wypisuję bzdur, że samochody z USA są lepiej w środku wykończone niź najlepsze niemieckie ani, że aut z USA jest na ulicach coraz więcej bo ludziom znudziły się niemieckie i japońskie. Nie piszę tak bo tak nie jest.

Kup wreszcie jakieś kolumny bo śmieje się z ciebie chyba całe forum ale z racji "qltury" mówią o tym nieliczni i w sposób delikatny żeby ciebie nie urazić.

Edytowane przez sly30

Co więcej;

Każda z firm, które wymieniłeś(Ardento najmniej), posiada na tyle szeroką ofertę, ze nie sposób wybrać coś dla siebie.

Tak przypadkiem wpadlem na ciekawa oferte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kawal kolumny na wysokiej klasy glosnikach za atrakcyjna cene. Jakas nowa krajowa marka?

To jest projekt kolumn dystrybutora przetworników Beyma (elmuz) z Końskich.

Zero doświadczenia, tylko dlaczego zadawany sobie trud wykonania, np. Magico?

index_610x360.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kiedyś udział kolumn tubowych w ogólnej sprzedaży był większy. W latach 70-80 było widać duży udział w rynku audio kolumn tubowych. Dziś są w mniejszości. Nie pisz więc bzdur, że jest odwrotnie.

Sylwester nie masz racji.

Wystarczy przeliczyć ilość wklejonych zdjęć z kolumnami tubowymi na AS przez kol. mirka10 i ilość wklejonych zdjęć z tradycyjnymi głośnikami przez innych użytkowników.

I kto jest w mniejszości ?

Kol. mirek10 żyje w tzw. "paranormal reality" i to co dla ciebie jest fikcją dla niego jest jak najbardziej realne.

Swoją drogą jak miałem 7 lat to też interesowałem się samochodami , których za komuny nigdy nie kupiłbym sobie i wklejałem do zeszytu (nie było wtedy internetu) wycięte z gazet zdjęcia samochodów.

Fajne zajęcie dla przedszkolaka. Ale kiedyś przychodzi czas i trzeba wydorośleć.

Jak widać nie zawsze wiek jest tożsamy z dorosłością. ;)

P.S.

Z drugiej strony może i lepiej ,że chłopcy mają zajęcie i wklejają sobie zdjęcia .Mi to nie przeszkadza.

Lepsze to niż błąkanie się po innych wątkach i permanentny trolling .

Fajne te Magico tylko to jeden ich model tubowy na 6 klasycznych. I to jest ta większość? Pomijam już cenę tych tubowych Magico. Kosmos.

747,

Mama wpajała mi więcej kultury, ale twój post nie daje mi się nią kierować.

Nie chrzań!

Do rzeczy, Waść!

Ja lubię konkrety.

Masz w profilu;

"Jestem osoba zajmujaca sie zagadieniami audio . Glownie rozwiazuje problemy struktralne,fizyczne ograniczenia systemow ,ze szczegolnym uwzgledniem zjawisk wystepujacych w transmisji sygnalu audio..."

Pole do popisu, wydaje się spore!?

Proszę nigdy nie wątpić w prawdziwość opisu, który Kolega raczył przytoczyć.

Już choćby system Contr-Vector, kontroli pola elektromagnetycznego byłby satysfakcjonującym zwieńczeniem dla niejednego naukowca.

Proszę też przeczytać treść postów poniżej tego, który cytuję i spróbować na tej podstawie rozpoznać szerokość i "głębokość" pola do popisu, jakie mi Kolega proponuje.

.

Aktem potężnej desperacji, z powodu tęsknoty za realizmem, wobec ogromu zniekształceń, oraz niedoskonałości tradycyjnych rozwiązań, które przyjęły się z powodów rynkowych.

Macie tak jak opisal to Andrzej Kisiel w tescie Duo Omega ( audio.com.pl , wydanie 12/11) tzn sluchacie srednicy na kolumnach bez zadnej zwrotnicy , sygnal ze wzmaka prosto na membrane ?

"Ograniczenie pasma tuby Duo do zakresu 170 Hz - 2 kHz nie jest wynikiem jakiegokolwiek filtrowania elektrycznego (w zwrotnicy) ani nawet parametrów samego przetwornika umieszczonego w jej wlocie - jest ograniczeniem wnoszonym przez samą tubę, jej wymiary oraz profil, dobrane też tak, aby uzyskać odpowiednią efektywność, przyzwoitą liniowość i dobre rozpraszanie.

Niektóre z tych wymagań stoją ze sobą w sprzeczności, więc trzeba wybierać. Koniec końców, tuba średniotonowa uzyskała dobre pasmo, schodzi do niskiej częstotliwości podziału z basem i sięga do drugiej częstotliwości podziału, którą wytrzymuje tuba wysokotonowa. Teraz do gry wchodzi szlachetny minimalizm układu.

Otóż, mimo że duża tuba nie jest dosłownie szerokopasmowa, ale specjalistycznie średniotonowa, to pracujący w niej głośnik nie jest w ogóle filtrowany! Ani od dołu, ani od góry. Jest podłączony wprost (w sensie układowym) do zacisków wzmacniacza. O zaletach takiego rozwiązania nie trzeba przekonywać - każdy by tak robił, gdyby mógł... Czy głośnikowi nic nie grozi, czy charakterystyka będzie optymalna?

Oczywiście wszystkie elementy musiały zostać do siebie dokładnie dopasowane, zarówno w konstrukcji samego głośnika, przygotowanego specjalnie do tego celu, jak i w relacji głośnik - tuba, lecz ogólne założenia są łatwe do uchwycenia. Od strony wysokich częstotliwości, filtrujące działanie przy 2 kHz wprowadza sama tuba, głośnik też jest specjalnie przygotowany - jego cewka ma podwyższoną indukcyjność, dzięki czemu charakterystyka samego głośnika opada powyżej 2 kHz."

Dodam tylko ,ze w tym pasmie ucho ludzkie jest najbardziej wrazliwe.

Dlatego mamy takie grono wielbicieli tub, odgrod itp.

Fajne te Magico tylko to jeden ich model tubowy na 6 klasycznych. I to jest ta większość? Pomijam już cenę tych tubowych Magico. Kosmos.

To co zastanawia, to fakt , ze siegneli po technike tubowa dla swojego topowego rozwiazania, mimo ze ich bardzo drogie przeciez glosniki sa w konstukcji klasycznej.

Czyzby przyznawali tym samym, ze wlasnie technologia tubowa gwarantuje najlepsze parametry dzwiekowe kolumn ?

To daje do myslenia....

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

W wczesnych latach 90 budowałem kolumny dwudrożne bez zwrotnicy.

Wykonywałem specjalne obwody magnetyczne, membrany oraz cewki, głośnik wysokotonowy posiadał specjalne zawieszenie, pozwalające pracować mu od założonej częstotliwości.

Cewka wys zaczynała dymić powyżej 100 W wzmacniacza przy mocy dla muzyki.

Brak zwrotnicy i zniekształceń fazowych okazywał się nie do przecenienia, porównania z tradycyjnymi kolumnami były żenujące, brakowało podstawowych dźwięków pierwszego planu.

Niestety opracowanie dla rynku byłoby bardzo trudne z racji ograniczeń i podatności na uszkodzenia części wysoko tonowej.

Jak, widac , chlopaki z Avantgarda poradzili sobie , nic nie dymi :) , przynajmniej jak chodzi o pasmo 170 Hz -2 kHz jest to bajka po prostu.

Ja do tego daje set'a ( nie sete ) i jest magia jak po pol litrze:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Twoje opinie są dość ciekawe tyle, że dalekie od prawdy. W sumie nie ma się co dziwić skoro całe twoje odsłuchiwanie kolumn sprowadza się do oglądania zdjęć i wyszukiwania ofert przecen i używek. Twoje opinie to tylko koncert pobożnych życzeń a nie fakty. Piszesz, że wiele osób ma juź dość normalnych kolumn, ale na jakiej podstawie tak twierdzisz? To tylko projekcja twoich oczekiwań. Ale rzeczywistość jest inna. Nie znaczy to, że nie masz prawa lubić np lamp czy tubowych kolumn. Jak najbardziej masz prawo. Ale co innego jest lubić dla siebie a co innego jest wmawiać innym i przy okazji sobie, że rzeczywistość jest taka jak w twoich marzeniach. Kiedyś udział kolumn tubowych w ogólnej sprzedaży był większy. W latach 70-80 było widać duży udział w rynku audio kolumn tubowych. Dziś są w mniejszości. Nie pisz więc bzdur, że jest odwrotnie. Wiesz, ja lubię samochody z USA. Lubię silniki V8 i ich dźwięk. Ale nie wypisuję bzdur, że samochody z USA są lepiej w środku wykończone niź najlepsze niemieckie ani, że aut z USA jest na ulicach coraz więcej bo ludziom znudziły się niemieckie i japońskie. Nie piszę tak bo tak nie jest.

Kup wreszcie jakieś kolumny bo śmieje się z ciebie chyba całe forum ale z racji "qltury" mówią o tym nieliczni i w sposób delikatny żeby ciebie nie urazić.

Co to znaczy kup sobie "jakies kolumny"czyli dla ciebie wszystko jedno jakie, tylko kupic i potem sprzedac ze strata i dalej kupic nastepne i tak gonienie kruliczka.Odsluchiwalem kolumny z moim wzm Cary 300B i pisalem z jakimi kolumnami,musisz cofnac sie do tylu w tym watku i poczytac,ale ty latasz po tylu watkach ze juz nie wiesz co i gdzie czytales!

Nikomu nie narzucamy w tym watku zeby kupowal tuby,horny i ogrody,tylko pokazujemy ze jest wielu producentow tych kolumn a zdjecia sa dowodem ze ten rynek nie jest marginaly.

Cale forum nie smieje sie ze mnie!to ty prubujesz to robic narzucajac swoja wypowiedzia takie zachowania,jezeli nie przestaniesz tak pisac, to zostaniesz zbananowany w tym watku.

Wszyscy wiedza, tylko nie ty, ze nowe mieszkanie bede mial na pocztku nowego roku, dlatego wstrzymuje sie z kupnem kolumn ,bo jeszcze nie wiem jak duzy bedzie moj pokoj odsluchowy ,ale jak zwykle nie doczytales lub udajesz!

Jak, widac , chlopaki z Avantgarda poradzili sobie , nic nie dymi :) , przynajmniej jak chodzi o pasmo 170 Hz -2 kHz jest to bajka po prostu.

Ja do tego daje set'a ( nie sete ) i jest magia jak po pol litrze:)

Nie rozumiemy się.

Mnie też nic nie dymiło, napisałem tylko jak zachowywał się głośnik w testach przeciążeniowych.

Pamiętaj, że głośnik wysoko tonowy musi mieć ekstremalnie małą masę drgającą.

100W obciążalności jakie uzyskałem to doskonały wynik, dziś kiedy są magnesy neodymowe, można by podnieść wszelkie osiągi takiego rozwiązania.

Kolumny kupujesz od 2 lat i końca nie widać. Ty po prostu nie szukasz kolumn tylko lubisz zadawać bezsensowne pytanie "jak to może zagrać?".

Jak widzisz już prawie nikt tobie nie odpowiada ani nie doradza bo już wszyscy wiedzą, że te twoje pytania to tylko takie gadanie "po próżnicy"

i nic z tego nie wynika. Co by tobie ktoś nie doradził to i tak z tego nic nie wyniknie i pojawią się kolejne pytania o to samo. Wszyscy już to wiedzą.

Pisząc "jakieś" kolumny miałem na myśli jakieś, które się tobie podobają. To chyba oczywiste. Pamiętam, że pisałeś, iż czegoś tam słuchałeś i co z tego skoro nic z tego nie wynika. A to że modeli kolumn tubowych jest wiele to wiadomo. Innych kolumn też jest wiele a nawet więcej ale to nie ma znaczenia.

Kup sobie to co fajnie wg ciebie gra i finał.

Jumbo,

To byl zarcik tylko, nie krytyka Twoich rozwiazan:)

Ja do merytorycznej dyskusji nie jestem przygotowany, sorry. Moge sie tylko podpierac lektura testow napisanych dla laikow audio.

BTW, w Avantgardach nowej serii sa wlasnie magnesy neodymowe.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Sylwester nie masz racji.

Wystarczy przeliczyć ilość wklejonych zdjęć z kolumnami tubowymi na AS przez kol. mirka10 i ilość wklejonych zdjęć z tradycyjnymi głośnikami przez innych użytkowników.

I kto jest w mniejszości ?

Kol. mirek10 żyje w tzw. "paranormal reality" i to co dla ciebie jest fikcją dla niego jest jak najbardziej realne.

Swoją drogą jak miałem 7 lat to też interesowałem się samochodami , których za komuny nigdy nie kupiłbym sobie i wklejałem do zeszytu (nie było wtedy internetu) wycięte z gazet zdjęcia samochodów.

Fajne zajęcie dla przedszkolaka. Ale kiedyś przychodzi czas i trzeba wydorośleć.

Jak widać nie zawsze wiek jest tożsamy z dorosłością. ;)

P.S.

Z drugiej strony może i lepiej ,że chłopcy mają zajęcie i wklejają sobie zdjęcia .Mi to nie przeszkadza.

Lepsze to niż błąkanie się po innych wątkach i permanentny trolling .

nie bedziemy kometowac twoich glupawych uwag,demonstrowanie zdjec tak wielu ciekawych kolumn wysokoskutecznych nie jest zabawa w "klejanki dzieci" tylko realna iloscia producentow tych kolumn i mozliwoscia wyboru ich przez przyszlych audiofili ,jak widac ilosc odslon w tym watku jest olbrzymia,czyli zainteresowanie jest wielkie,ale takim osobom jak ty to musi bardzo przeszkadzac,sa inne watki do ktorych powinnienes zagladac a tu takich troli nie potrzebujemy!

Najwiecej zdjec 90% zamieszcza w tym watku nasz kolega sympatyczny Azus, za co bardzo dziekuje ze chce sie podzielic swoim katalogiem zdjec,to jego zdjecia zbierane przez lata, bo jest wykonawca wielu pieknych tub,trzeba mu podziekowac ze dzieli sie z nami wiedza i tymi pieknymi zdjeciami, robiac ten watek bardzo ciekawym!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

,jak widac ilosc odslon w tym watku jest olbrzymia,czyli zainteresowanie jest wielkie

Masz rację, zainteresowanie jest wielkie tyle tylko , że nie do końca kolumnami tylko twoimi "przygodami" z wyborem najpierw wzmacniacza a teraz kolumn.

Kiedyś nawet taki film był na ten temat a tytuł jego to : "Neverending story" ;)

Mam nadzieję ,że jak w końcu kupisz te twoje wymarzone kolumny to będziesz z nich na tyle zadowolony, że poświęcisz się całkowicie słuchaniu muzyki i nie nakręcisz kolejnego odcinka niniejszego filmu pt. : "W poszukiwaniu kabli głośnikowych do mojego Cary".

Życzę sukcesów i miłej zabawy.

Spokojnych świąt w świetle lampek wzmacniacza Cary.

A teraz możesz mnie zbanować. ;)

Edytowane przez jarek&ania

Zaczynacie Panowie wałkować to co już było, kto chce tuby, to posiada, a kto nie, to gra na tradycyjnych, kto co lubi,..... Wesołych świąt Panowie;0)

1186125_535390749862058_1208691449_n.jpg

Proszę nigdy nie wątpić w prawdziwość opisu, który Kolega raczył przytoczyć.

Odniosłeś mylne wrażenie, iż lekceważę czy też usiłuję lekceważyć te zagadnienia.

Z mojej strony była to raczej prowokacja, bo jeśli uważasz, że wieje nudą w Hi End, to sugerowałem założenie odrębnego wątku w celu jego wzbogacenia.

Napiszę więcej;

Otóż, nie wiem jak inni, ale ja nie pojadłem wszystkich rozumów, wobec tego, chętnie bym poczytał o całym spectrum zagadnień o których piszesz.

I ja równieź i to samo sugerowałem juź dawno temu ale efektów brak!

Tak więc pozostaje tylko życzyć wszystkim fajnych świąt i równieź Nowego Roku oraz...moich imienin!.... :-) ...oby zdrowie nas nie opuszczało i żeby wszystkim dobrze grało...i lampiarzom....i tranzystorowcom...i vinylowcom....i...fanom cyfry....a także...fanom tub, klasyki, grających paneli ...oraz MBL, BMW i innych skrótów literowych!... :-)

Edytowane przez sly30

Otóż, nie wiem jak inni, ale ja nie pojadłem wszystkich rozumów, wobec tego, chętnie bym poczytał o całym spectrum zagadnień o których piszesz.

Jeśli wyrażam na forum stosunek do jakiegoś zagadnienia to dlatego, że posiadam moim zdaniem wystarczające podstawy do trafnego osądu.

Trafnym osądem jest założenie, że w każdym punkcie systemu mamy do czynienia z własnościami pola elektromagnetycznego.

Również pozbawione błędu jest domniemanie że zapewnienie najlepszego przewodzenia, najmniejszych ilości barier dla swobodnego przepływu prądu jest kluczowo niezbędne.

Nie ma pomyłki w twierdzeniu że elementy magazynujące energię muszą posiadać własności jej jak najszybszego uwolnienia.

Nikt nie zbłądzi twierdzeniem, że jakość dźwięku systemu hi end, to praca elementów na najmniejszych poziomach sygnału i najwyższych częstotliwościach sięgających Ghz.

To są przykładowe nudne zagadnienia, które rozwinięte ilustrują metodykę budowy urządzeń dla hi end.

Ciekawsza jest wiedza wynikająca z faktów, z których w sposób oczywisty wynika, że przytłaczająca większość producentów, nawet niezwykle renomowanych w produktach za pokaźne kwoty nie zawsze wywiązuje się z działania z zasadami sztuki, stosuje działania wybiórcze, jednostkowo ukierunkowane na zaspokojenie jednych aspektów niestety z pominięciem innych, też ważnych, jeszcze gorzej kiedy cięte są koszty w przemyślany sposób, niezwykle przebiegły, np rozbudowaniem elektroniki kosztem użycia kosztownych podzespołów.

Urządzenie techniczne hi end "musi" być zbudowane w raczej ściśle określony sposób, mimo pozorów, że istnieje całe spektrum technologii wykonania, to jednak wszystkie one muszą spełniać kryteria przewodzenia, doskonałej pracy na najmniejszych poziomach sygnału, szybkiego uwalniania energii, małej ilości barier, liniowością, doskonałą pracą w wysokich częstotliwościach.

To z tych własności budowany jest obraz dźwiękowy, głęboki plan grany od początku do końca, szybki bez odczuwania szybkości dzięki pełni i ciągłości, z głębią atmosfery, z wrażeniem braku parametrów opisowych.

Do dyskusji jest mnóstwo zagadnień, na przykład posługiwanie się wszelkimi symetriami jak i dziesiątki innych, chyba jednak niezbyt interesujących forum, które jest adresowane do odbiorców i użytkowników, nie techników.

Nigdy nie domagałem się na forum dyskusji technicznych, lecz kiedy odbierałem zgłoszenia opisujące rozczarowania bardzo nawet drogimi urządzeniami, podawałem przyczyny, opisując je prześmiewczo je, jako bazy do tuningu, nie dla żartów jak sądzili moderatorzy lecz z powodów dla mnie zupełnie jasnych i oczywistych.

W jednym aspekcie hi end jest naprawdę nudny, jeśli nie ma się najwyższej jakości w transformatorze zasilającym, to do znudzenia trzeba powtarzać, że takiego urządzenia nie ma sensu w ogóle podłączać.

Urządzenia bez zasilania na najwyższym poziomie w ogóle nikogo nie powinny interesować, niech słuchają ich sobie konstruktorzy, którzy je stworzyli, zasługują na to, ponieważ wytwarzając je narobili mnóstwo problemów osobom, które kochają muzykę i zapragnęli posłuchać jej w domu za ich pomocą.

Taki sprzęt zmarnuje potencjał kabli i głośników, skrzywdzi też innych producentów, których dobry sprzęt nie znajdzie z nimi wspólnego języka.

Polecam sprzęt z miejsc gdzie kultura techniczna jest wyśrubowana do poziomu zapewniającego relatywnie największe bezpieczeństwo, gwarantujące jakość.

..........

• Pokaż nowe odpowiedzi