Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Jest tyle kolumn, do bólu wybierać, wystarczy przykleić się do obojętnie jakiego zdjęcia, postanowić, odsłuchać i kupić.

...już o Tobie piszą na Norweskich, forach, weź coś kup!

i na Chilijskich też.

smieszne ze wielu audiofili z calego swiata pisze do mnie ze maja ten sam problem z znalezieniem kolumn ktore swobodnie pieknie zagraja z wzm SET na lampe 300B z paroma WAT na pokladzie,dlaczego! bo albo wykonawcy robia z jednym glosnikiem gdzie nie ma basu, jak juz zrobia z dwoma glosnikami czyli np.z tuba to chca mega pieniadze i to zaznaczajac ze lepsze bylyby mocne wzm lampowe lub trazystorowe i kolo sie zamyka,czyli nie tak prosto z ta prawdziwa kolumna do paru watow,bo albo popierdulka slaba bez basu lub juz wieksza ktora nie daje rady sie napedzic!ale kto szuka to znajdzie,trzymajcie kciuki!

Już kiedyś proponowałem Mirkowi zakup vintagowych kolumn o wysokiej efektywności i bez tub ale sobie odpuścił temat a co tam.

No cóż to wychodzi na to, że musisz zmienić wzmacniacz na coś porządnego i mocniejszego.

Sly co znasz porządniejszego i mocniejszego dobrze napędzającego AKG K1000 ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale Mirek chce teź napędzać kolumny a jak widać do kolumn ten wzmacniacz jest za cienki. Powinien zostawić go sobie do AKG a inny kupić do kolumn. Albo sprzedać Cary i kupić jeden ale taki który napędzi i AKG i kolumny.

Ale Mirek chce teź napędzać kolumny a jak widać do kolumn ten wzmacniacz jest za cienki. Powinien zostawić go sobie do AKG a inny kupić do kolumn. Albo sprzedać Cary i kupić jeden ale taki który napędzi i AKG i kolumny.

AKG K1000 to bardzo trudne ale genialne słuchawki do nich trzeba mieć minimum 10W i najlepiej graja z lampy ale takiej z wyższym DF. Trzeba w lampę utopić minimum 12-15kzł. Może i z Twojego Jeffa by zagrały ale to inny przedział cenowy :)

smieszne ze wielu audiofili z calego swiata pisze do mnie ze maja ten sam problem z znalezieniem kolumn ktore swobodnie pieknie zagraja z wzm SET na lampe 300B z paroma WAT na pokladzie,dlaczego! bo albo wykonawcy robia z jednym glosnikiem gdzie nie ma basu, jak juz zrobia z dwoma glosnikami czyli np.z tuba to chca mega pieniadze i to zaznaczajac ze lepsze bylyby mocne wzm lampowe lub trazystorowe i kolo sie zamyka,czyli nie tak prosto z ta prawdziwa kolumna do paru watow,bo albo popierdulka slaba bez basu lub juz wieksza ktora nie daje rady sie napedzic!ale kto szuka to znajdzie,trzymajcie kciuki!

Być może nie ma takich kolumn które zagrają prawidłowo w większym pokoju. Jeśli masz mały pokój problemów będzie mniej

Cary 300B jest mocnym wzm ma 15W pisza ze realne 9W,ale tak tez pisza ze kolumny maja np.98db a okazuje sie ze realne ledwo 90db i tak ze wszystkimi sprzetami jest tak samo!ostatnio przeczytalem ze moj wzm nie mozna zaliczyc ani do hi-fi ani hi-end bo to "instrument muzyczny" unikat czyli kolumny do niego miedzy 96-100db,bez zwrotnicy,z tylu dwa zaciski i muzyka plynie jak z insrumentu muzycznego.Przykladem dobrym sa tu kolumny Bastanis Matterhorn,ciezkie,brzydkie i duze pudla ktore wizualnie nie beda pasowac komus w domu,cena tez wysoka bo 4400eur za te brzydactwa,mozliwosc zaryzykowania kupna ich to tylko uzywane za 2200eur! wiecej bym nie dal!!Nastepne to Zu Audio Durid MKV i AUDIONOTE ANE-SPE HE wszystko to w miare umiarkowanej cenie, tylko Zingali Client Name 1.2 nadajace sie tez kosztuja juz dwa razy tyle uzywane!

Mirek a może zainteresuj sie kolumnami Rehdeko. Cieżko je znaleźć, nie są już produkowane. 300b poradzi sobie z nimi.

Sent from my iPhone using

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Azus,

te Extremy kilka zdjęć wyżej to jakaś specjalna wysoko-skuteczna odmiana ??

Może SF zrobił jedną parę specjalnie dla mirka :)

Pzdr

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Nie,...chodziło mi oto że takie małe kolumienki zasilane takimi wielkimi Amp. Levinsona.

...a znowuż takie wielkie horny wielkości autobusu, zasilane są malutkimi lampowymi pierdółkami,.....bez obrazy dla lamp, tylko taka przenośnia;0)

Po prostu trzeba poznać na co stać naszą lampkę. Nie wystarczy bazować na opiniach, testach i wykresach. 300B spokojnie wysteruje 90 db. Napędzi 15 calowe basy tylko trzeba wiedzieć czy to jest to czego się oczekuje. Jak ma być szybkość, dynamit i petarda to nie tędy droga. Ale miła barwa, wypełnienie, kontrola, niskie zejście to spoko.

1497543_10151896751012903_954267892_n.jpg

Nie stresuj wszystkich, nikt z forum nie złożył takiego systemu u siebie. Te brzęczace reflektorki z racji "sonicznych" i nie tylko bym wiesz co.

Azus,

te Extremy kilka zdjęć wyżej to jakaś specjalna wysoko-skuteczna odmiana ??

Może SF zrobił jedną parę specjalnie dla mirka :)

Pzdr

Nie piszesz kolego na temat,uwagi swoje kierujesz do mnie osobiscie,obrazasz mnie i starasz sie mnie ponizyc przed reszta kolegow, dlatego za trolowanie opuszczasz ten watek!

Nie stresuj wszystkich, nikt z forum nie złożył takiego systemu u siebie. Te brzęczace reflektorki z racji "sonicznych" i nie tylko bym wiesz co.

Tak myślałem po chwili, że to jest sklep, ale to chyba nie możliwe,...czy możliwe?

1546362_617503901637573_988833641_n.jpg

Ogrzej jednym kominkiem taka kubaturę, pewnie to we Włoszech tam by było ok.

Ale widać że palą ciągle, bo okopcony, na pewno to gdzieś w tropikach,.... już mnie kości bolą od tych kamieni, dobrze że zimy nie ma.

Fajny tam pogłos musi być w tych alabastrowych klimatach :)

Znając życie to do zdjęcia wstawiono te Tanoye.

Idealne do wbudowania w ścianę ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyślmy ile playerów, daców, wzmacniaczy i kabli spłonęło w tym kominku :)

Tak,..horny hornami, ale takiego czegoś to bym nie chciał.

;0)

1546362_617503901637573_988833641_n.jpg

Moje stare tez tam stały,..:0)

1525662_1510270412530562_660813316_n.jpg

Mocarne, zjadły Tanoye na śniadanie :)

Tak, naszła mnie chęć posiadania takiej konstrukcji, prosta skromna i łatwa w wykonaniu i nie jest duża,....odkąd kiedyś posłuchałem hornów basowych La Scala i tak za mną chodzi przetwarzanie basu, nie brałem pod uwagę designu,który odbiega od mojego gustu, ale teraz mógłbym coś w tym kierunku zrobić, czy ktoś słuchał western electric 15A?

Ukryta Zawartość

.....i Sato horn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus
  • Pokaż nowe odpowiedzi