Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem sceptykiem 4K/UHD.

Owszem, ma to sens przy 70 - 100" ale curved !

A to margines rynku.

Bardzo miły.

No i obecne 4K nie zbliżają się jeszcze parametrami do topu FHD LCD, że o OLED nie wspomnę.

Pomażę chwilę;

gdybym miał No Limit kaskę to jeszcze nie kupował bym 70 -110" właśnie z powodu w/w słabych parametrów.

W 4K pociąga mnie fotografia.

Tym bardziej w 8K.

Np. skany malarstwa światowego jako statyczne dekoracje.

cały czas nie ma ustalonego standardu ...

W szafie śpisz ?

3 lipca DVB Group zatwierdziła DVB-UHDTV Faza 1. Standard ten określa możliwości nadawania 2160p i

1080p do 60 klatek na sekundę. W obu przypadkach będzie to kodowanie HEVC, przy 2160p profil HEVC

Main 10 level 5.1, a przy 1080p HEVC Main 10 level 4.1. Ponadto zwiększono liczbę bitów na piksel do 10.

Playery Sony 4K są już na rynku 2 rok ( model x1 i x10 ) - to playery z 1TB HDD

W dniu 25.08.2014 o 09:38, stench napisał:

Bobcat, 8 K obecnie nie jest, żadnym standardem tv,

japońska tv coś takiego zastosowała ponieważ być może jest sporo materiału kinowego w takiej rozdzielczości, ale na rychłe zastosowanie w użytku domowym nie ma co liczyć a to z uwagi na potrzebne procesory wizyjne ,ich cenę oraz wielkość i transport plików. - cena takich tv to kolejny punkt (i tu się powtórzę cena procesorów bo matryce to pikuś).

Pełna zgoda. 8K jest wyłącznym standardem NHK. Chciałem tylko napisać, że coś takiego już na świecie jest. I od 2015 tak będzie nadawana NHK. W Europie próbuje się sprzedawać telewizory 4K w sytuacji totalnego (jak na razie) braku jakichkolwiek norm i standardów takiej emisji i takiego zapisu. Co więcej: nic nie wskazuje na to, aby takowe normy miały w nieodległej przyszłości powstać. Te sprawy są cały czas "w lesie".

W dniu 25.08.2014 o 09:58, gość napisał:

Z tymi procesorami to jesteś pewien?

Popatrz na te zabaweczki po 100USD z prockami pod 4K:

Też byłem zdziwiony tym stwierdzeniem. Ceny elektroniki gwałtownie spadają, a moc obliczeniowa równie (jeśli nie bardziej) gwałtownie rośnie.

• Moderatorzy
W dniu 25.08.2014 o 09:58, gość napisał:

Z tymi procesorami to jesteś pewien?

Popatrz na te zabaweczki po 100USD z prockami pod 4K:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

o rzeczywistej wydajności procesorów najwięcej można się dowiedzieć przy testach komputerów i niestety za 100$ nie kupi się karty graficznej dobrze obsługującej full HD przy większej ilości klatek .

taki procek z ebaja to jak wzmacniacz Hi-end 1000w za 350 pln.

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

@BoDeX

Może nie w szafie, a na urlopie. Faktycznie przegapiłem tę informację. Dziękuję za wskazanie. Jest jednak pewna mniej optymistyczna sprawa, którą chyba Ty przegapiłeś:

"Although this sounds like great news for anyone that's already bought a 4K TV and is patiently waiting for content, it arrives with a downside; no existing TV tuners will be compatibile with the new standard, even the ones in newer 4K TVs which have HEVC encoding support. You'll either have to buy a brand new TV, or buy a set-top box that supports the standard. Both are expected to start going on sale next year.

Czyli: wszystkie już kupione telewizory 4K do kosza, lub niezbędna przystawka.

W sprawie zapisu na BD z tego co wiem Blu-Ray Disc Association nadal nie podjęło decyzji ws. zapisu 4K.

Nie jestem zainteresowany oglądaniem TVP 4K - już doświadczenie z 1080 w takim wykonaniu jest wystarczające.

4K jest stworzone do "wybitnych rzeczy", a nie do popierdułek, których jak widzę bardzo oczekujesz. Nie wyciśnięto

jeszcze jakościowych soków z FHD, więc nie ma mowy o zmianie infrastruktury ... to się musi zakumulować.

Kodek HEVC jest niesamowicie wydajnym kompresorem - są szanse, że 4K zostanie upchnięte na klasyczne BD.

Poza tym dystrybucja sieciowa, to też jest rozwiązanie. Sony rozważało punkty dystrybucyjne z opcją wgrywania

treści na miejscu (też upierdliwe, ale nie mając mega-neta, to jakieś wyjście). Poza tym kompy i konsole ze swoimi

grami to też klientela. W połączeniu 4K i OLED otrzymujemy genialny ekran do BD3D - to poza wszelką dyskusją.

Marginesem są też kamerki 4K, ale są i choćby pod tym kątem ludzie (co zamożniejsi) będą podnosić poziom ...

4K pozostanie na bardzo długo - HD ciągle jest standardem, a tego nie zmienia się co 10 lat. Tylko przełomowa

technologia ( nośnik 1TB w cenie kilku pln.) może popchnąć ten dział na wyższy, absurdalny poziom...

Wracajmy do tematu wątku, czyli do OLED-ów !

Nie jestem zainteresowany oglądaniem TVP 4K - już doświadczenie z 1080 w takim wykonaniu jest wystarczające.

TVP i 1080? HD to 720p do FHD telewizji jeszcze daleko jak polskim autostradom do niemieckich.

Ogólnie te FHD i 4K teleizji na pewno nie są potrzebne - propagandę wciskać trzeba jak najtaniej a reklamy w HD czy nawet w SD i tak działają i misja jest spełniona- czyli kasa wpływa..

4K jest stworzone do "wybitnych rzeczy", a nie do popierdułek, których jak widzę bardzo oczekujesz.

Skąd taka konstatacja??? W moim "O Mnie" jest napisane co lubię oglądać. Ultra HD idealnie to tego się nadaje.

Kodek HEVC jest niesamowicie wydajnym kompresorem - są szanse, że 4K zostanie upchnięte na klasyczne BD.

Pomysły są, decyzji cały czas nie ma. Z tego co wiem obecnie sprzedawane telewizory 4K mają wprawdzie wyświetlacz 4K, ale pracują w MPEG-4/H.264 (czyli tym samym co Full HD). Natomiast podana przez Ciebie nowoopracowana norma dla emisji Ultra HD przewiduje MPEG-4/H.265. Dlatego te telewizory odbierać 4K nie będą. Zawsze postrzegałem kupowanie sprzętu przed opracowaniem i zatwierdzeniem odnośnych norm za dowód szpanerstwa i braku rozsądku.

Dziwi brak wymogu kompatybilności. Gdy dawno temu wprowadzano radiofonię stereofoniczną obowiązywała zasada, że posiadacze starych odbiorników monofonicznych muszą mieć możliwość odbierania programu stereo (oczywiście w wersji mono). Co stało na przeszkodzie postawić teraz warunek, że sygnał 4K musi być odbierany na telewizorach Full HD (oczywiście jako 1920 x 1080)? Wydaje się, że taka możliwość stopniowego przechodzenia (a nie od razu wywalaj stary telewizor i kupuj nowy jak chcesz mieć 4K) bardzo przyspieszyła by popularyzację formatu Ultra HD.

Poza tym dystrybucja sieciowa, to też jest rozwiązanie.

Łącza Internetowe o szybkości pozwalającej na przesyłanie sygnału 4K to w realiach naszego kraju (niestety) pomijalnie mały wyjątek.

TVP i 1080? HD to 720p do FHD telewizji jeszcze daleko

Absolutnie nie masz racji. Zarówno TVP1 jak i TVP2 nadają w 1080i. To, że kamera z studio jest (za) często SD - to już zupełnie inna historia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

o rzeczywistej wydajności procesorów najwięcej można się dowiedzieć przy testach komputerów i niestety za 100$ nie kupi się karty graficznej dobrze obsługującej full HD przy większej ilości klatek .

Nie zgodzę się z tym.

Mam w domu Panasa55 VT30. Nowy katalogowo kosztował ponad 10tzł. Mam też amplituner za ponad 2teu który też ma procka ze skalerem obrazu.

I te dzisiejsze popierdółki za 300zł mają większe możliwości i lepszą jakość niż te procki w tych topowych produktach sprzed paru lat.

Taka prawda.

...obecnie sprzedawane telewizory 4K mają wyświetlacz 4K, ale pracują w MPEG-4/H.264 (czyli tym co Full HD).

Natomiast podana przez Ciebie nowo opracowana norma dla emisji Ultra HD przewiduje MPEG-4/H.265.

Dlatego te telewizory odbierać 4K nie będą.

Kompletnie nie wiesz o czym piszesz ... H.265 to sposób kompresji - materiał zostaje rozkompresowany

w odtwarzaczu, a następnie w formie cyfrowej przesłany na wyświetlacz, który z tego skleja obraz.

A ja myślę że te same osoby które sceptycznie podchodzą do oleów to za kilka lat jak Lg upora się z pewnymi problemami tej technologii będą pierwszymi którzy kupią ...o ile będzie ich stać na kupno takiego tv . Bo widać nawet na chwilę obecna jak się ogląda te tv, że obraz w nich jest świetny tylko inżynierowie muszą jeszcze popracować nad nimi żeby były tak żywotne jak led-y.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość Gosc

(Konto usunięte)

nimi żeby były tak żywotne jak led-y.

No to by raczej nie był powód do dumy.

Jak będą tak trwałe jak plazmy to będzie coś.

Widziałem ostatnio Oleda LG w media. 55'' za około 10tzł.

To już jest normalna cena.

W dniu 25.08.2014 o 18:55, gość napisał:

No to by raczej nie był powód do dumy.

Jak będą tak trwałe jak plazmy to będzie coś.

Widziałem ostatnio Oleda LG w media. 55'' za około 10tzł.

To już jest normalna cena.

Wiadomo że chciałbym żeby były jak najdłużej żywotne ale znam ludzi u których ledy już chodzą po cztery lata i jak na razie git nic się nie dzieje, lcd - ki u ludzi grają jeszcze więcej i nic im się nie dzieje ( oczywiście nie u wszystkich ) W oledach jest ten problem przynajmniej z tego co wyczytałem że tam tak naprawdę boją się co kolwiek powiedzieć o żywotności tych paneli... a nawet z tego co można było wyczytać to specjaliści elektronicy wypowiadali się że nie wierzą nawet w te liczby podawane w necie..więc tak czy siak ledy sa bardziej żywotne jak oledy. A mam nadzieję że kiedyś będzie jeszcze lepiej tylko trzeba dać szanse Lg żeby popracowali nad tym aspektem.

A ceny faktycznie są już przyzwoite, a te najnowsze modele niestety będą kosztować ale z czasem będzie dużo lepiej.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Bo to jest tak:

- Koncern lokuje miliony USD w badania i rozwój,

- zdobywa i patentuje rozwiązania,

- wdraża za kolejne xx mln usd,

- "Kowalski" pisze co mu na język ślina przyniesie,

END of story.

Taka prawda o tu obecnych "expertach".

Ostatecznie wspomniany "Kowalski" ma być nabywcą tego produktu. Bez niego całe te badania, rozwój, patenty, wdrażanie, miliony dolarów nie miały by sensu. Więc chyba może wyrazić swoją opinię? Czy też na łykać wszystko co mu marketing podsunie?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dokładnie tak.

Powinniśmy wbić sobie wreszcie do łba, że gadanie marketingowców to zwykła ściema.

Ważne są tylko i wyłącznie nasze opinie i spostrzeżenia.

To czy jesteśmy zadowoleni czy też nie.

LG Electronics ogłosiło dziś rozpoczęcie sprzedaży pierwszego na świecie telewizora OLED 4K o

rozdzielczości 3840 x 2160. Dostępne modele 77EG9700 (77") oraz 65EC9700 (65").

Dzięki zaokrąglonej podstawie w kształcie liścia, smukły, zakrzywiony ekran OLEDA 4K od LG jest

zarówno stylowy i funkcjonalny. Dla wygody użytkownika, modele 65EC9700 oraz 77EG9700 mogą

być montowane również na ścianie.

Psy szczekają, a karawana jedzie dalej ... :)

Co w ogóle sądzicie o zakrzywionych ekranach? W zamieszczonym na łamach Audio Video teście Maciek Koper określił to jako sprawę dyskusyjną. Jego zdaniem jest to fajna rzecz jeśli się ogląda dokładnie na wprost. Ale już trochę z boku krzywizna ekranu nie polepsza, a wręcz pogarsza ogólny efekt i jakość obrazu.

Sam zdania w przedmiotowej sprawie nie mam, zbyt mało oglądałem takie telewizory.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Widzę, że sprzedaż produkowanego modelu telewizora Was nie interesuje.

Oczywiście, że mnie nie interesuje.

Nawet wolę, żeby jakiś wybitny produkt nie był hitem sprzedaży,bo jest szansa że go kupię w dobrej cenie.

Nie lubię kupować ,, hitów'' które mają wywalone ceny w kosmos z powodu głównie marketingu.

Co w ogóle sądzicie o zakrzywionych ekranach? W zamieszczonym na łamach Audio Video teście Maciek Koper określił to jako sprawę dyskusyjną. Jego zdaniem jest to fajna rzecz jeśli się ogląda dokładnie na wprost. Ale już trochę z boku krzywizna ekranu nie polepsza, a wręcz pogarsza ogólny efekt i jakość obrazu.

Sam zdania w przedmiotowej sprawie nie mam, zbyt mało oglądałem takie telewizory.

W przypadku OLED, to jak na razie konieczność technologiczna, z której na siłę się robi zaletę.

Argument o takiej samej odległości ekranu od widza byłby prawdziwy tylko w wypadku, gdybyśmy siedzieli dokładnie w ,, ogniskowej'' tego panelu.

A to S-F. W codziennym użytkowaniu to przeszkadza.

W dniu 26.08.2014 o 11:01, gość napisał:

W przypadku OLED, to jak na razie konieczność technologiczna

Wydaje mi się, że są płaskie OLED-y. Chyba nawet taki widziałem w jakimś markecie. Czyżby coś mi się "pokićkało"?

Nie ma to nic z "koniecznością" technologiczną - taki jest trend, niby "ergonomia oka". :)

Podobny zabieg stosuje się w kinach, także domowych ( konieczność przy anamorphic 2.40 )

Wygięcie jest minimalne - nie ma co tragizować. Płaskich OLEDÓW nie było na polskim rynku.

LG ma w ofercie także takiego potwora - 110" 4K w proporcjach 21:9 ... już można się ślinić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to jest tak:

- Koncern lokuje miliony USD w badania i rozwój,

- zdobywa i patentuje rozwiązania,

- wdraża za kolejne xx mln usd,

- "Kowalski" pisze co mu na język ślina przyniesie,

END of story.

Taka prawda o tu obecnych "expertach".

Bo to jest tak.

- Koncern kupuje patenty od podwykonawców

- Siedzi cicho bo wdrożenie zbyt kosztowne

- Upieprza wszelkie ruchy konkurencji za pomocą działu prawnego.

- Kowalski nic nie pisze bo nie ma o czym

Abspolutnie kanonicznym przykładem są drukarki 3D. Na dwadzieścia lat upieprzyli technologię. Dopiero wygaśnięcie patentów spowodowało, że rzeczy "po prostu niemożliwe" i "za drogie do komercjalizacji" stały się warte 499 USD. Cuda panie.

Analogiczną rolę w przypadku OLED pełni firma Merck

BoDeX twierdzi, że płaskich OLED-ów na polskim rynku nie było. Ja jestem prawie pewien, że pierwsze modele w tej technologii w naszych marketach były właśnie płaskie. Dopiero potem wymyślono bajer z zakrzywieniem.

Jedyny płaski model od LG (ART) nie był dostępny na polskim rynku - koniec i kropka.

Mowa o TV w zew. ramie z załadowaną biblioteką dzieł wybitnych artystów malarstwa.

www.lg.kr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.