Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko rozumiem. Może inaczej na to patrzę. Wpierw patrzę na ogólne wrażenie. I jeśli ono jest słabe, a przy obecnych modelach Sony dla mnie było słabo, to dalej już nie wnikam w detale. Nowe Sansungi, te wysokie modele, to pierwsze wrażenie super, a dalej to już domowa kalibracja.

Ekhm. Domyslne odwzorowanie obrazu - bez zadnej kalibracji. Kto zgadnie jakie to tv? Roznica w cenie to 400 (a po negocjacjach moze byc i jeszcze mniejsza) funtow w UK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

V6ENHCw.png

---

zOhEE6k.png

iya34o.png

+ ciekawostka znacznie tanszy TV full hd

EVH900w.png

ezw3rEo.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie ma matowego ekranu. Wszystkie maja "blyszczacy" - satynowy.

U gory Panas DX900, potem Samsung KS8000, a na dole w formie ciekawostki Sony z serii 7 i 8. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na pewno nie można porównywać drugiej od góry krawędziówki Samsunga, a trzeciego od góry modelu firmy z topowym Panasem. Jak już porównywać to KS9500 z 512 strefami podświetlenia full backlight.

Tak jak powiedzialem, roznica w cenie niewielka (do 400 funtow), ba Sony na papierze ma podobne, czasem lepsze, czasem gorsze wartosci od Samsunga, a jest od niego ponad dwukrotnie tanszy. Tak, dalem w formie ciekawostki.

ba Sony na papierze ma podobne, czasem lepsze, czasem gorsze wartosci od Samsunga, a jest od niego ponad dwukrotnie tanszy

Coś mi nie pasuje w tych Twoich cenach i ocenach. Jakie połowę tańsze? Sony 65XB85 ma cenę ok 10000zł, a 65XB93 ma cenę ok 13000zł, podczas gdy Samsung KS9000 ma cenę 13000zł, a KS8000 ma 12000zł czyli mniej więcej podobny poziom. KS8000 nie oglądałem ale KS9000 ma dla mnie obraz dużo lepszy od obu tych Sony.

To raczej nie Soniaki za 10 czy 13 tys skoro test dotyczył telewizora z matrycą full HD a nie 4k. Czyli zgadza się, iż Sony w tym zestawieniu było 2x tańsze. Odnoszę wrażenie, iż mocno bronisz Samsunga - ja rozumiem Twoje upodobania, oraz iż może się podobać jego przekaz obrazu. Ale też - jaki wpływ na tak znaczne przekłamanie barw będzie miało to, iż do testu damy serię 9500 z 512-strefowym podświetleniem, zamiast z krawędziowym? Widziałem ubiegłoroczną serię 9500 w warunkach sklepowych i kolory miała fatalne - jak na moje oko oczywiście. Ale o tym pisaliśmy już na poprzedniej stronie tematu. :)

Nie bronię żadnej marki. W zasadzie wolałbym Japończyka jak Sony czy Panasonic niż koreańca. Ale widzę, że świat się zmienił i przynajmniej na moje oko wysokie modele Samsunga są dziś lepsze. To może być też kwestia gustu i sposobu oglądania obrazu. Miałem kilka przygód z Japońskimi płaskimi TV w ostatnich latach i bardzo się rozczarowałem. Swego czasu miałem 65 cali Sharpa, wtedy był to największy LCD na rynku, a był to rok 2006. Była to seria GD-1. Jak na tamte czasy było nieźle ale jednak kontrast fatalny i skaczący efekt judder. Później miałem też plazmę Panasa z serii VT25 i pod pewnymi względami lepsza niż ten Sharp ale u mnie wypadła gorzej niż ówczesny Samsung C8000. Po czasie kusiło mnie wrócić do japońców i zapodałem sobie najnowszego Sharpa 80 cali i choć kontrast był już dobry to judder znów dał o sobie znać, podczas gdy Samsung 75F8000 choć o 5 cali mniejszy dawał znacznie lepszy obraz i nic nie skakało. Po raz kolejny musiałem sam przed sobą przyznać, że koreańcy poszli tak do przodu, że aż trudno się z tym pogodzić. A teraz nowe serie KS znów jak na moje oko wypadają wyraźnie lepiej niż Japońskie TV. Ale rozumiem, że ktoś woli inny obraz. Nie mam z tym problemu. Mam jednak takie wrażenie, że często ludzie nie kierują się obrazem tylko właśnie marką, że Japonia, że tradycja jakości itd.

No oko jak oko, wiadomo, iż każdy ma inne preferencje i inne warunki oświetleniowe w pomieszczeniu z telewizorem, co uważam iż słusznie podkreślasz. Jednak to, iż Samsung jest dla Ciebie najlepszy, czytałem w tym temacie około 2,5 miliona razy. No, może nie aż tyle, ale sporo. :)

Ukryta Zawartość

Tu raport z kalibracji mojej plazmy. Można sobie porównać

Ukryta Zawartość

Ekhm. Domyslne odwzorowanie obrazu - bez zadnej kalibracji. Kto zgadnie jakie to tv? Roznica w cenie to 400 (a po negocjacjach moze byc i jeszcze mniejsza) funtow w UK.

Ciekawe jak jest mierzony kontrast w filmach ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A jednak potwierdza się to co pisałem o zmianach na rynku TV i dominacji koreańców.

Ukryta Zawartość

Panasonic poddał się i przyznał, że nie wytrzymuje konkurencji i zaprzestaje produkcji swoich paneli LCD. Do swoich TV, które dalej będzie oferował panele będzie kupował od koreańców....koniec świata jak mawiał Popiołek.

Ukryta Zawartość

Panas (nie tylko panas) nie wytrzymuje konkurencji z Samsem bo niestety jego udział w rynku jest znikomy w stosunku do koreańców...tamci mają telefony, pralki, sokowiròwki ;) , czajniki, lokówki itp.itd mogliby nawet wejść w wibratory :) .... więc jak koreańcom coś nie idzie w jednym temacie to akurat kaska płynie z drugiego. ..a panas co? Produkuje tv,projki ,odtwarzacze Blu-ray i może jeszcze ze dwa,trzy tematy więc nie mają z czego w razie kłopotów z tv przeżucić kaski aby ogólny bilans finansowy był na plus...Samsung na rynku siedzi we wszystkim jak nie bezpośrednio to pośrednio...żeby się nie okazało że jeszcze mają drukarnie i wytwórnie np makaronów i fermę kur , jajka od Samsunga hehe :) ;) ....

Ale faktem jest że w elektronice to potentat ze zdolnymi inżynierami...i to on dyktuje warunki i kierunek rozwoju...to on głównie wprowadza innowacje...nie bronie samasunga ; ) ...używam tylko jego smartfonów S i nic innego w domu nie mam od nich...

Ja to w ogóle starej daty jestem i przyzwyczajony, że taki TV to pewnie Japoniec najlepszy ale muszę się pogodzić z faktem, że świat się zmieniał. I wcale mi się to nie podoba ale jest jak jest.

I to może dzięki Samsungowi mamy szybszy postęp bo inni muszą coś robić ,znaczy iść na przód lub gonić by nie wypaść z rynku...a tak by usiedli na dupie i trzepali starocie i liczyli kaske...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A jednak potwierdza się to co pisałem o zmianach na rynku TV i dominacji koreańców.

http://rtvagd.wp.pl/kat,1032023,title,Panasonic-konczy-produkcje-paneli-LCD-Sharp-ostatnim-japonskim-wytworca,wid,18359607,wiadomosc.html

Panasonic poddał się i przyznał, że nie wytrzymuje konkurencji i zaprzestaje produkcji swoich paneli LCD. Do swoich TV, które dalej będzie oferował panele będzie kupował od koreańców....koniec świata jak mawiał Popiołek.

Od samego początku mówiłem, że zaprzestanie produkcji ich plazm było błędem.

Mieli najlepsze TV na rynku a teraz nie będą mieli nic. Mistrzowskie posunięcie.

Yhhh swiat spada na psy, to znaczy na azatyckosc. ;)

Szkoda tylko ze ten potentat zachowuje sie jak gangster, wchodzi na rynki z swoja niska sztuczna cena, a potem sam ja podbija i tak zdobywa kolejne rynki.

Przy wlaczanym lokalnym wygaszaniu jesli tv to ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a panas co? Produkuje tv,projki ,odtwarzacze Blu-ray i może jeszcze ze dwa,trzy tematy więc nie mają z czego w razie kłopotów z tv przeżucić kaski ...

"Panasonic's operations are organised into three broad "business fields" - Consumer, Solutions and Components & Devices - and nine "domain companies" - AVC Networks (which generated 17% of Panasonic's total 2012 revenues), Eco Solutions (15% of revenues), Appliances (15% of revenues), Industrial Devices (14% of revenues), Systems and Communications (8% of revenues), Automotive Systems (7% of revenues), Energy (6% of revenues), Healthcare and Manufacturing Solutions.[42]"

Wiki.

A Consumers to nie tylko RTV, ale także AGD.

.....Przy wlaczanym lokalnym wygaszaniu jesli tv to ma.

Ukryta Zawartość

Tak zwany "in picture contrast" jest właśnie najbardziej miarodajnym wskaźnikiem poziomu kontrastu, lepszym nawet od ANSI; lecz mało nośnym marketingowo, przez co używanym "wąsko specjalistycznie".

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Od samego początku mówiłem, że zaprzestanie produkcji ich plazm było błędem.

Mieli najlepsze TV na rynku a teraz nie będą mieli nic. Mistrzowskie posunięcie.

Rozumiem twój punkt widzenia ale nawet najlepsze plazmy nie mają szans z obecnymi LCD. I to pod każdym wzgledem...jak grubość, waga, zużycie energii, rozdzielczość, jasność, dynamika obrazu. Plazma to już historia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie zgodzę się w tej kwestii.

Jakbym został zmuszony( oby nieprędko) do zakupu następcy mojej 55VT, to miałbym duży kłopot ze znalezieniem TV oferującego nie gorszą jakość obrazu.

W wolnej chwili patrzę na to co jest wystawione w sklepach i wychodzę zdegustowany. Materiały reklamowe O.K. ale już inne słabo.

Jedynie OLED robi wrażenie, ale raz że krzywy, dwa że niepewność co do trwałości duża. Podobnie ma się rzecz z trwałością LCD-ków. Jak u znajomych widzę jakiegoś z paroletnim przebiegiem, to wyglądają fatalnie. A mój PDP cały czas oferuje jakość jak po wyjęciu z pudełka. Żadnych plam, przebarwień, niedokładności podświetlenia.

A i piszę o TV w cenie jak moja plazma czyli do 10tzł za nówkę. Te topowe za ponad 20tzł może są i O.K. ale wypowiadam się o TV w danej kategorii cenowej.

Samsung KS9000 ma cenę o której mówisz i nie ma możliwości żeby jakaś plazma zbliżyła się jakością obrazu. Ale każdy ma swoje oczy i sam musi ocenić.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

,,ZaQurwiony'' więc odpada.

Tego nie oglądałem, ale miałem nieprzyjemność bawić się w sklepie modelem 8500. Tragedia. Na słabszym materiale obraz wyglądał jak antyreklama tego TV. Nawet sprzedawca się dziwił, że taka nędza.

Samsung KS9000 ma cenę o której mówisz i nie ma możliwości żeby jakaś plazma zbliżyła się jakością obrazu. Ale każdy ma swoje oczy i sam musi ocenić.

Muszę podejść troszkę wulgarnie. Panie sly głupoty piszesz!!! bo nigdy nie zestawiales, tudzież nie widziałeś zestawienia ostatniej plazmy z najnowszym np js9500. Ja uważam że plazma ma lepszy obraz od tego modelu bez dwóch zdań!!!! a w warunkach kinowych samsung blednie jeszcze bardziej.. Zużycie prądu ma suhdjs9500 350wat(sprawdzałem) czyli 150 wat mniej od plazmy.. Do tego irytujący banding na meczach, efekt halo, tragiczne kąty widzenia..blade kolory w jasnych dziennych scenach. Jedynie ostrość go ratuje ale tu też nie ma wielkiej roznicy,bo z czterech metrów nie wiem czy wogóle ktoś dostrzeże między 4k a fullhd w 65calach.Gdy brat kupił tego suhd szybko zacząłem szukać 65cali vt60 bo wiedziałem że ona ma lepszy obraz!!! Gdyby było inaczej kupiłbym właśnie topowy lcd w 65calach. Zauważyłem że ciągle powielasz ta samą spiewke,na podstawie swojej starej plazmy a vt60 nie widziałeś chyba..

Widziałem wszystkie modele plazm Panasa, od VT25 którą sam miałem to VT60 i tej z Z na początku. Owszem te ostatnie były znacznie lepsze niż VT20 ale i tak wolę obecne LCD-ki.

Gdyby było inaczej kupiłbym właśnie topowy lcd w 65calach

To żaden argument. Gdyby było tak jak piszesz to już dawno miałbym u siebie taką plazmę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.