Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

na YT jest duzo filmow w 4k ale glownie to sama przyroda wiec jesli ktos lubi patrzec na wodospac lasy i gory to w sumie ma w czym wybierac, piekny obraz niestety nudzi sie po minucie

Maju dnia 05.09.2016 - 17:59 napisał

"To sam wymyśliłeś, logicznym jest że jak będzie co oglądać to powstaną dedykowane urządzenia.

Sam kręicisz się w kółko......"

Producenci materiału do oglądania mówią że takowy pojawi się niezwłocznie po tym jak będzie na czym oglądać.

Oni czy bardziej ty chcesz nam to wmówić?

Gdybyś jeszcze mówił o tym w kontekście 4K.....przecież telewizory 4K istnieją a nie ma specjalnie co na nich oglądać.

Wiele obecnych telewizorów 4K jest nimi tylko z nazwy (w obrazie statycznym) a problemem jest nie brak materiału do oglądania, bo to można by dość szybko uzupełnić a wielkość plików (nośnik sygnału, sposób nadawania w TV ) by ten materiał w dobrej jakości zaoferować.

Nie trzeba nam powtórki z HD Ready, czy udawania (jak teraz) że mamy pełne HD, od 4K tego nie oczekujemy. ;)

To są już problemy 4K które w przypadku 8K wydają się być z wiadomych przyczyn wielokrotnie poważniejsze....o tym że materiału kręconego w 8K praktycznie nie ma w przeciwieństwie do 4K nie muszę przypominać, bo o tym już wcześniej pisaliśmy. Formaty cyfrowe i tradycyjny na taśmie filmowej 35 mm zapis od 2-6K zapewniają.

Widzę jednak że myli się tu dostęp do plików 4K z zapisanym materiałem z tą rozdzielczością w formatach kinowych i innych niż dedykowane telewizji. Plików zwłaszcza tych nisko skompresowanych faktycznie brak, ale materiału do wydania w tym formacie po odpowiednim zeskanowaniu jest sporo, problem to nośnik z odpowiednią gęstością zapisu na którym to zaistnieje....ale o tym już mówiłem.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

8K to same problemy. Nie do rozwiązania. Japończycy o tym nie wiedzą. @Maju wie i mentorskim tonem ich poucza. NHK popełnia poważny błąd nie czytając tutejszego Forum, w szczególności światłych rad i wskazówek @Maju.

Napisz jeszcze coś wesołego.

Napisz jeszcze coś wesołego.

Po co?

Przecież nic nie przebije tego jak się tu przyciśnięty do muru wijesz. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ktoś mnie przycisnął do muru? Nie zauważyłem. Dziękuję że mi to powiedziałeś.

Maju daj sobie spokój - nie przekonasz fantasty co to raz zobaczył 8K i postanowił na forum zaklinać rzeczywistość - dziecinada, nudne to już nic tylko 8K i Japonia :)

Zazdrościsz?

Na różnych dużych targach i wystawach poświęconych elektronice, organizowanych w sąsiednich krajach Europy również prezentowano 8K. Nic trudnego przejechać się i zobaczyć.

Nie widzisz nawet tego że jesteś odosobniony w swoim zdaniu.....słusznie prawi jgx, nie sposób Ciebie żadnym argumentem przekonać.

Wiesz co Bobcat są pewnie tacy co widzieli fantastyczne projekcje trójwymiarowe i są nimi zachwyceni.....myślisz że tylko dlatego nie spojrzą już na HD i nigdy nie kupią "przejściówki" 4 czy 8K. ;)

Ponawiam prośbę:

Jak macie takie fajne video na YT to dajcie linki. Wcale nie jest tak łatwo coś dobrego w 4K znajeźć.

Ja ponownie polecam na YT "Cuba w 4k" albo Tokio street view.

Nie kupisz 4K tak jak nie kupiłeś aluzji która jest w moim ironicznym wpisie zawarta.....szkoda czasu na takich jak ty, którzy nic poza swoim tokiem myślenia do siebie nie dopuszczają i sprzeczają się dla zasady.

Coś mam przeczucie, że prędzej doczekamy się Super Hi-Vision niż dopracowanego OLED-a.

Przeczucia Ciebie też zawodzą.... :)))

Przeczucia Ciebie też zawodzą.... :)))

W sprawie 3D mnie nie zawiodło. 3D pogrążyło się było w nicości.

Obecnie mam przeczucie, że ten sam los spotka muzykę 5.1. Piszę to z prawdziwym żalem, gdyż jestem wielkim miłośnikiem tejże.

Maju, co się tak rozbujałeś w temacie?

Posty sobie nabijasz?

Kablówkę ci w krypcie podłączyli, żeś stał się tak nagle oczytany i doświadczony?

Bobcat przynajmniej zwiedził kawał świata i widział nie jedno, a ty co?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To sa dobre kanaly z 4K:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam. Od razu widac czy tv dobrze swieci (kontrast, kolory, balans bieli, etc.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

a ty co?

mogę zgłosić (....) moderacji....pasi?

Maju dnia 06.09.2016 - 11:57 napisał

"Przeczucia Ciebie też zawodzą.... :)))"

W sprawie 3D mnie nie zawiodło. 3D pogrążyło się było w nicości.

Obecnie mam przeczucie, że ten sam los spotka muzykę 5.1. Piszę to z prawdziwym żalem, gdyż jestem wielkim miłośnikiem tejże.

Nie zrezygnowano z 3D, jeszcze idea trójwymiarowego obrazu nie umarła i nie umrze dokąd będzie sie kręcić takie obrazy. Umierać się zdaje to co dziś mamy, gadżet 3D na małych ekranach z koniecznością używania okularów.

Co do muzyki 5.1 nie ten temat, ale coś napiszę co wielu uzna za herezję ale takie jest moje zdanie.

Nigdy nie byłem zwolennikiem tego formatu tak w kinie tym bardziej do słuchania muzyki. W kinie akcja którą obserwuję dzieje się z przodu i tam powinien być też usytuowany dźwięk....w 3D czy innych trójwymiarowych projekcjach dźwięk powinien towarzyszyć akcji, tu 5.1 jest koniecznością.

Wolałbym by tą ilość informacji potrzebną do zapisu tego formatu i tą kasę na głośniki (6szt.) przeznaczyć na jakość dźwięku stereo.

Istnieją systemy dźwięku otaczającego które można wygenerować ze słuchawek , jakoś nikt na to nie wpadł by coś takiego propagować....lepiej się przecież zarabia na dziesiątkach głośników niż na słuchawkach z dedykowanym wzmacniaczem.

Do otoczenia dźwiękiem zwłaszcza w mieszkaniach małych też nie trzeba aż tylu głośników..... ;)

@sittek

Wczoraj swoim chamskim wpisem sprowokowałeś mnie do troszeczkę nieprzemyślanego wpisu....udało ci się to tutaj przyznam.

Dziś nurtuje mnie pytanie w jakim celu i z czego wynika fakt użycia przez Ciebie słowa kruchta.....spowodowane jest to specyficznym i dla mnie niezrozumiałym poczuciem humoru czy ignorancją?

w jakim celu i z czego wynika fakt użycia przez Ciebie słowa kruchta.....spowodowane jest to specyficznym i dla mnie niezrozumiałym poczuciem humoru czy ignorancją?

Użyłem słowa kruchta? Ależ skąd, nigdy bym nie śmiał zasugerować, że mieszkasz w przybudówce. :-)

Choć w ostatnich latach technika idzie tak do przodu ......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wybacz, ale pomyliłem.

Jak widzisz i mnie się mylą pojęcia więc z tego wniosek powinieneś odpowiedni wyciągnąć, w kółko nie sugerować już idiotyzmów. ;)

Jak pewnie się już zorientowałeś napisałeś o krypcie i bynajmniej wtedy nie udawałeś żartu tak jak teraz.

Choć w ostatnich latach technika idzie tak do przodu ......

Tego tematu się radzę trzymać... ;)

z nieba mój drogi, jakby inaczej.....a dokładniej z nieba TV a internet z kabla.....dla równowagi. ;)

Czyli wygląda na to że na dzień dzisiejszy materiału 4k najwięcej jest na youtube..

..no to przykre że posiadacze tV uhd w pewnym sensie są dyskryminowani..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Nie zrezygnowano z 3D, jeszcze idea trójwymiarowego obrazu nie umarła i nie umrze dokąd będzie sie kręcić takie obrazy. Umierać się zdaje to co dziś mamy, gadżet 3D na małych ekranach z koniecznością używania okularów.

W IMAX-ie też trzeba używać okularów.

Istnieją systemy dźwięku otaczającego które można wygenerować ze słuchawek , jakoś nikt na to nie wpadł by coś takiego propagować.

Nie do końca prawda. W latach 70-tych ubiegłego stulecia (czasy pierwszego nieudanego niestety eksperymentu z kwadrofonią) dość intensywnie lansowano alternatywę: stereofonię sztucznej głowy. Nie przyjęła się z tego samego powodu, co obecnie 3D: wymagała noszenia na głowie dodatkowego sprzętu. W 3D okulary, w tamtym: słuchawki. Są one może dobre dla młodzieży do słuchania muzyki ze smartfona w tramwaju, ale dla melomana???

Nie pamiętam jak to się nazywało i dlatego mam kłopot ze znalezieniem informacji o tym....ale co się odwlecze... ;)

Dźwięk ze słuchawek jest nie dla melomana?

Przyznam że to dla mnie nowość.....słuchałeś wysokiej klasy słuchawek?

W IMAX-ie też trzeba używać okularów.

Jakiejś oszałamiającej kariery też nie zrobił.....pięć kin w Polsce, o czym mówimy?

Po drugie sam idea reprodukcji obrazu jest podobna.....gdybyś widział z bliska obraz na wielkim telewizorze w technologi 3D w połączeniu z 8K pewnie złego słowa byś o tym nie powiedział i do IMAX porównywał. ;)

Nie pamiętam jak to się nazywało i dlatego mam kłopot ze znalezieniem informacji o tym....ale co się odwlecze...

Specjalnie dla Ciebie: wśród innych również Twoje umiłowane źródło informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dźwięk ze słuchawek jest nie dla melomana?

Przyznam że to dla mnie nowość.....

Miałem okazję słuchać słuchawek z bardzo wysokiej półki. Jednak to nie jest to. Meloman ma dobry sprzęt (lepszy lub gorszy, ale zawsze ponadprzeciętny) i delektuje się muzyką, niejako się w niej "zanurzając". Przy słuchawkach nic z tych rzeczy. Masz irytujące wrażenie, że wszystko gra w środku głowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Meloman audiofil wie że słuchanie na słuchawkach to inna bajka, same dobre słuchawki bez wysokiej klasy reszty nie ma sensu, liczy się całość

Linki które podałeś mówią nie o tym co miałem na myśli.....znam to co opisują.

Ja słuchawek nie lubię. Opisanego zjawiska grania w środku głowy nie ma jedynie w przypadku nagrań właśnie binaural. Kilku miałem okazję słuchać. Ale trzeba zdawać sobie sprawę, że jest to absolutna rzadkość.

Która na dodatek została przez rynek niezaakceptowana.

Meloman czy audiofil? Tego nie można utożsamiać. Meloman słucha muzyki. Audiofil słucha sprzętu.

Lubisz pouczać....

Wiem o tym wszystkim, ty widzę nie wiesz że słuchawki te dobre inaczej budują scenę niekoniecznie w głowie.

Opisałem wyłącznie swoje refleksje i spostrzeżenia z zabawy (bardzo dobrymi) słuchawkami. Nie podoba mi się to, nie lubię tego.

Powtarzam: to jest wyłącznie MOJA opinia. Chyba mam do niej prawo?

Nie inaczej tak jak i ja.

holophonics - tak się to nazywało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.