Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung posiadając technologię OLED od dość dawna nie odważył się wypuścić TV z tymi matrycami.

Bo Samsung ma tą nieszczęsną technologię z niebieską diodą OLED której trwałość jest dużo krótsza od dwóch pozostałych.

Sony się wycofało

Monitory profesjonalne w tej technologii chyba mają w ofercie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość A&T

(Konto usunięte)

Sam zamieszczałemi tu informacje , że sony ma profesjonale monitory z OLED ale niema telewizorów. Czy rozumiesz różnicę?

To by się poszczególne kolory pixeli w OLED równo wypalały pierwsze słyszę. Tak samo w OLED LG. Jeśli masz informacje, że jest inaczej to je przedstaw.

Odnośnie trwałości plazm/ W Sejmie na sali plenarnej wyświetlają mówców i wyniki głosowań właśnie plazmy Panasonic. To samo jest w sali konferencyjnej. Za mówcami powieszona jest też plazma. To wszystko wisi 6 lat. I w dni sejmowe są włączone 24 H na dobę. Obserwujecie kiedy przestaną świecić.

Jak jest z zużyciem prądu przez OLED?

Niedawno trafiłem na jakieś porównanie i wynika, że niewiele odbiega od zużycia przez plazmy ( dla 55 cali średnio dynamiczny pomiar to około 150W) i statycznego zużycia dla LED, na podobnym poziomie ( gdy powyłącza się wszystkie sztuczne oszczędzacze zużycia, mocno degradujące jakość obrazu).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sam zamieszczałemi tu informacje , że sony ma profesjonale monitory z OLED ale niema telewizorów. Czy rozumiesz różnicę?

Z monitora tv zawsze można uzyskać. Wystarczy dołożyć tuner.

To by się poszczególne kolory pixeli w OLED równo wypalały pierwsze słyszę. Tak samo w OLED LG. Jeśli masz informacje, że jest inaczej to je przedstaw.

Niebieski OLED (sub-piksel) ma kilka razy mniejszą żywotność niż dwa pozostałe. Samsung próbował to wyrównać przez większy rozmiar powierzchni tego niebieskiego, ale chyba się nie udało. Białe sub-piksele z kolorowymi filtrami mają tą samą żywotność, ale oczywiście też nie będą się równo zużywać bo nigdy nie uzyska się równego czasu świecenia wszystkich. To cecha wszystkich systemów matryc w których sub-piksele emitują własne światło (plazma, OLED).

Obserwujecie kiedy przestaną świecić.

Bardzo pasjonujące zajęcie, oglądać plazmy........w sejmie :-).

W testach podają wartości zużycia prądu. Na "flatpanelshd" jest zużycie przed kalibracją i po kalibracji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No własnie w sejmie czy na olimpiadach i innych imprezach wszyscy uzywaja PDP panasa do tej pory nawet jak technologia upadła wiec o czym to świadczy!!! już a nikt nawet nie patrzy na oleda a jak by był taki dobry to LG samo by sponsorowało i dało nowe ekrany na imprezy dla promocji samej technologii jak jest super hiper taka technologia ale widac jak jest z ta technologią jak się pierdzieli LG od ilu lat i jest nie dopracowana do tej pory

Niedawno trafiłem na jakieś porównanie i wynika, że niewiele odbiega od zużycia przez plazmy ( dla 55 cali średnio dynamiczny pomiar to około 150W) i statycznego zużycia dla LED, na podobnym poziomie ( gdy powyłącza się wszystkie sztuczne oszczędzacze zużycia, mocno degradujące jakość obrazu).

pytasz o oled a np brackiego led czyli sam js9500 65cali bierze w szczycie 350wat ,wiem bo mierzylismy na scenach dziennych..a taki dx900 ma jeszcze większa jasnośc wiec pewnie łyknie jeszcze więcej z gniazdka.No i do tego producenci dążą do jeszcze większej jasnosci z hadeerem(sony zd9) wiec pobór będzie wzrastał.

Od kiedy interesuje Was pobór prądu ? Podobno pobór prądu nie ma znaczenia.

Pytanie: ile firm wprowadzi OLED TV ...

Odpowiedź: tyle ile LGD zechce sprzedać im matryc. Ile lat można pisać tu o tym, że LG dyktuje samodzielnie rynek OLED ?

Trend 2016 jest taki, że jeżeli MANTA PL zadeklaruje cenę za 55" na poziomie 22k to dostanie każdą ilość matryc. Problem taki, że jak widać LOEWE lub PANAS w to wchodzą.

Szczęść Boże.

Najbardziej liczę na OLED PHILIPS, bo grzebią w Belgii przy HDR od 10 lat i celują jako TPV w średni budżet. Także matryce LG Dysplay są obecne w każdej linii TV Philips od trzech lat. Firmy się lubią ale co na to akcjonariat rozproszony i księgowi zarządu ?

News taki, że wiem iż w Gorzowie Wielkopolskim ruszyła oczekiwana produkcja "na skład" OLED PHILIPS 55" FLAT w cenach 7 999 zł na półce. Listopad pokaże czy mam rację.

A w lutym 2017 5 999 za OLED 5K FLAT. I to będzie KILLER ...

Na koniec coś o SOUND-Barach: Grają coraz lepiej !

Jest taki model 5160/320 Watt , który gra LPCM, FLAC, m2ts 5.1 i gra to znakomicie jako stereo reproduktor z ogromną czystością i precyzją sceny muzycznej, No taki SZOK maleńki/duży. Podobno w sieci za mniej niż 1 299 zł.

Po prostu: Żaden TV nawet za 25 999 zł nie zagra tak jak nowoczesny SUNDBAR !

Jest taki model PHILIPS AUDIO 5160/320 Watt , który gra LPCM, FLAC, m2ts 5.1 i gra to znakomicie. Z ogromną czystością i precyzją sceny muzycznej, No taki SZOK. Podobno w sieci za mniej niż 1 299 zł.

Jest taki model PHILIPS AUDIO 5160/320 Watt , który gra LPCM, FLAC, m2ts 5.1 i gra to znakomicie. Z ogromną czystością i precyzją sceny muzycznej, No taki SZOK. Podobno w sieci za mniej niż 1 299 zł.

POBÓR PRĄDU

koszty:

Temat jest za trudny dla Żony i Kobiety Polskiej Domowej. Zalecam pomijanie tematu.

Nie wiem czy bylo, ale daje Sony zaprezentowalo nowa serie Tv wlacznie z swoim nowym flagowcem ZD9. Najwiekszy rozmiar to 100 cali! Choc cenowo jest odpowiednio rowniez na wysokim poziomie, od 5 tys euro. w gore. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---

Co do OLED, poki co nie maja racji bytu. Najtanszy LCD LED ktory ma certyfikat UHD Alliance czyli Samsung KS7000 mozna miec od 5 tys. zlotych. Wypada on calkiem dobrze w relacji do swojej ceny, choc w obrazie SDR FHD swieci podobnie jak panele Sony/Pansonic ktore sa o ponad 1500zl tansze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

News taki, że wiem iż w Gorzowie Wielkopolskim ruszyła oczekiwana produkcja "na skład" OLED PHILIPS 55" FLAT w cenach 7 999 zł na półce. Listopad pokaże czy mam rację.

A w lutym 2017 5 999 za OLED 5K FLAT. I to będzie KILLER ...

No to zobaczymy jak to będzie w Polsce :-)

Soundbary?

Nie ma nic lepszego i nie będzie długo niż Bose i jego najnowszy zestaw SoundTouch 300.

Konkurencja została właśnie zmasakrowana.

Z soundbarow do 2000zl wg. mnie nie ma nic lepszego niz Qacoustics Media 4. Do 1000zl prym wiedzie Philips i Boston Acoustics. Powyzej to juz kto co woli, Bose brzmi fajnie, Panorama od B&W brzmi fajnie. Mozna przebierac. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zgadza się, zależy jaki wyznacznik cenowy sobie wyznaczymy, generalnie jeszcze z rok a w telewizorach to już wcale nie będzie głośników, bo to co tam teraz pakują to straszna padaka.

Jak dla mnie najlepij brzmiał tv LG 6000 Scarlet ten tył czerwony bił po oczach i robił wrażenie miał 4 głośniki dwudrożne dopracowane przez samego Marka Levinsona.Nie pamietam modeli ale czytałem ze niektóre mają nagłosnienie od H&K ciekawe jak one brzmią

Jak dla mnie najlepij brzmiał tv LG 6000 Scarlet ten tył czerwony bił po oczach i robił wrażenie miał 4 głośniki dwudrożne dopracowane przez samego Marka Levinsona.Nie pamietam modeli ale czytałem ze niektóre mają nagłosnienie od H&K ciekawe jak one brzmią

mam w altance tego lg 6000 Scarleta 42 cale i leży przywalony rupieciami, bo nie włacza się za każdym razem i na początku są jakieś paski zanim się rozgrzeje,miałem go oddać za przysłowiowa flaszkę. Pamiętam jak na niego się przesiadlem to z pięciu metrow wydawał mi się za duży przez kilka dni..

Best soundbar up to £300, Awards 2014.

Read more at

Ukryta Zawartość

5160 to mutant 2016.

Trochę mnie znacie i wiecie, że daaaaawno temu zbudowałem klasowe kino 5.1 na bazie procesora AV ONKYO PRSC885 i monitorów aktywnych (byłem pionierem takiego rozwiązania ?). Dollar kosztował 2 zł/szt.

Piszę to by autoryzować zasadność wysokiej oceny dzisiejszych SOUND-Barów. Na początek to znakomite rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Janunio, zaraz nad nim jest Qacoustics Media4 jako najlepszy soundbar do wyzszej kwoty.

Yodas, masz racje, jako alternatywe, jesli ktos ma miejsce mozna dac np. Qacoustics BT3, lub mini stereo np. Marantz 510/511 + kolumny.

Płaski i cienki telewizor.. to również taki sam dźwięk..

..więc trzeba się wspomagać jeśli nie sprzętem to przynajmniej soundbarem.. który robi robotę za tv..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Pasywne 3D jest fajne, przy aktywnym czasem boli glowa, "Life of Pi" robi chyba najwieksze wrazenie, jak testowalem na znajomych. Oczywiscie plyta BD 3D, pamietam tez gry w 3D na PS3. :)

Ps. Co do nvidii, widac ze sa w czarnej d***, beda jeszcze w wiekszej, skoro juz za takie glupoty trzeba placic. AMD ma podpisany kontrakt z konsolami wiec na brak srodkow finansowych nie narzeka. Nvidia broni sie wylacznie prawnikami, no ale uczknac za duzo nie jest w stanie.

Śmieszna wypowiedź. AMD jest w dołku finansowym. Ich procesorów nikt nie kupuje. Ich udział w sprzedaży kart graficznych to kilkanaście procent. Cały rynek Pro i karty Tesla do super komputerów do domena Nvidia.

Kontakt z MS i Sony tylko na chwilę odsunął agonie tej firmy.

Smiechlem i ja. Widze ze znow nie masz pojecia o czym mowisz. Projekt Nvidii po tym jak dostala kopa od M$ i Sony, nie sprzedaje sie dobrze. Ratuje ja troche rynek PC i patenty za ktore zyczy sobie placic. Jednak i tak AMD robi lepsze kart graficzne w podobnej cenie.

Zobacz AMD, kolejne produkty zawitaja w nastepnych konsolach. To juz jest pewne. Nvidii nikt tam nie chce, po tym jak kilka razy zawiodla.

Ukryta Zawartość

Rynek PRO czyli wszystko co zwiazane z uzywaniem programow graficznych uzywa iMac'ow, tam siedzi AMD. Developerzy uzywaja PC gdzie i czasem siedzi Nvidia, ale I tak wola pracowac na AMD, bo na ten uklad powstaja pozniej gry. Rynek superkomputerow to troche inna sprawa, tu masz czesciowo racje.

Ukryta Zawartość

AMD jesli chodzi o karty dla graczy to kuleje .Ten nowy polaris to porażka totalna jestem z Radkami od 15lat a to co wypuścili to mnie wpieniło czekam na Vege.Nawet 1060 jest szybsza w grach od 480.Polarisy ratję tylko wieksza vramu 8GB bo 1060 ma 6GB tylko.Troche ratuje amd dx12 ale w jakim kierunku pójdą twórcy gier jak NV ciągle smaruje kasą twórcą czas pokażę.Niech wróca czasy 4850 albo 280X gdzie stosunek wydajności przewyższał cenę mam jeszcze te karty

Wszystko rozchodzi sie o SDK, mysle ze na rynku PC trend jest jeden - DX12. Niepokoi mnie trend 4K, czy VR, no ale konsumenci pokaza czy sa tym tak na prawde zainteresowani.

Wczoraj grałem w bf1 w ramach origin Access(można grać 10godzin) , mam 980ti i standy Bridge 2600k [email protected] ze gra wygląda naprawdę dobrze i sporo lepiej od bf4. W trybie ultra w dx11 110 do 130klatek a dx12 ok 10 klatek mniej.Mam monitor120hz także gra jest dobrze zoptymalizowana(wiadomo ten sam silnik)obecnie mam nVidie ale nie wykluczone że nie wrócę do amd jak wyjdzie coś silnego.. Dobrze wspominam mantle i r9 290x saphira dało to sporego kopa na mapach które dość sporo obciążaly procek. Jestem zwolennikiem płynności więc +100klatek zawsze staram się osiągnąć, szczególnie w grach typu Bf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.